Obava z nejhoršího

Dobrý den paní doktorko, můj dotaz bude znít asi trochu blbě, vím že mi řeknete ať si dojdu na vyšetření. I tak se zeptám.

Již asi 2 měsíce mě divně pobolívá noha. Začalo to jakoby v ohbí (koleno levé, spíše ) ale vždy jen když si sednu na paty nebo do tureckého sedu. Klidová bolest není. Ale ani při námaze. Jen při pokrčení a dosednutí. Samozřejmě mě ihned napadl osteosarkom. Do toho cítím trochu bolest i v třísle. Ale nic závratného..je možné, že by mohlo jít o rakovinu? žádná bulka ani zarudlé místo v místě bolesti nemám.

Hodně o rakovině všeho druhu čtu, jelikož jsem ji měla v rodině a možná už jsem jen ovlivněna všemi těmi příznaky a vše si na sobě hledám. Je mi 26 let. Děkuji za odpověď. V.N.


Odpověď:

Osteosarkom je relativně vzácná diagnóza . naopak bolesti ve skeletu , a to i v mladém věku, se vyskytují velmi často. Takže jako příčina vašich obtíží není osteosarkom moc pravděpodbný. Pokud obtíže neustupují, doporučuji navštívit praktika, který provede objektivní vyšetření a pošle Vás na rentgen. Pokud by na rtg snímku byla nějaká nejasnost , bylo by rozumné navštívit ortopeda.

Marker P1NP

Vážená paní docentko, v roce 2011 jsem prošla léčbou rakoviny prsu. Protože beru Anastrozol, byla jsem letos na densitometrii a také mi byly dělány některé krevní testy s tím související. Densitometrie dopadla docela dobře - počínající osteopenie pouze v rozsahu o. těl L1 a 2, ostatní vyšetřovaný skelet v mezích normy, krevní testy - B-Crosslaps 719 (ref.hod.lab. 0-1008), 25-OH vit.D total 64,1 (aspoň 75), total P1NP 106,3 (16,72-73,87). Zjistila jsem, že P1NP je marker pro kostní metastázy, takže mě ta zvýšená hodnota docela vyděsila. Chtěla bych se vás tedy zeptat, jak velkou vypovídací hodnotu tento marker má. Jestli mám požádat o nějaké další testy (krevní nebo scinti skeletu,...) nebo se spokojit s tím, že ta zvýšená hodnota souvisí s počínající osteopenií. Moc děkuji za odpověď. 

 


Odpověď:

Tento marker, P1NP, je  specifickým indikátorem ukládání kolagenu typu 1 a tím i skutečným markerem vytváření kosti. Znamená to, že se snažíte deficit kosti způsobený osteopenií, nahtadit novou strukturou. Je pravda, že se zvyšuje i u některých kostních metastáz, ale jeho hodnota by musela korelovat se zvyšováním nádorovch markerů nebo patologií na scintigrafii skeletu.

 

Léky

Dobrý den,jsem 5,5 let po částečné operaci prsu,triple negativní nádor,8x chemo a ozařování.Od té doby v pořádku.Letos v prosinci jsem si zlomila 3x kotník a bérec.Minulý týden mi vydali 3šrouby.Mám necitlivou nohu.Chtěla jsem se zeptat zda se může užívat Milgamma,kde je obsažen Benfotiaminum 50mg a Cyanocobalamium 250ug,který mě dr.předepsal.

Děkuji za odpověď Vendula


Odpověď:

Vitamin B12 je růstový faktor také pro nádorové buňky. V podobě injekcí, kde se  vstřebané množství nereguluje podle pořeby, jako v žaludku, by mohl být nebezpečný.

 

Deprese a rakovina slinivky?

Dobrý den,

mám jeden dotaz...dostal se ke me clanek o rakovine slinivky, kde lide pod clankem vedli diskuzi. Mnoho lidi co v rodine melo tuto nemoc popisovalo, ze u blízkých vse zacalo depresemi ci "velkym neobvyklym smutkem". Zajimalo by me, zda by to mohl byt pocatecni priznak ci varovani teto nemoci, nebo jde jen o souhru nahod. Dekuji za odpověď. Veronika


Odpověď:

Myslím, že to je spíš náhoda. Psychická odezva na úbytek sil nebo bolesti, spojené s touto nemocí.

Adcetris

Dobrý den, už jsem zde jeden dotaz pokládal, takže se omlouvám, že se ptám podruhé. Měl bych pár dotazů k léčbě Adcetrisem - přece jen jde o značně drahý lék (a značně složitou zdravotní situaci), takže bych se rád ujistil, že se všechno dělá správně.
1) Počítá se u dávky Adcetrisu (cytostatik obecně) s tím, že část látky zůstane ve vaku a v hadičce? Nebo by se hadička měla něčím propláchnout?
2) Jak dlouho může zůstat Adcetris mimo “lednici“? Když jsem dostával premedikaci, tak jsem ji dostal v roztoku NaCl (ne ve stříkačce) a Adcetris byl tudíž při pokojové teplotě asi hodinu (“vykapaný“ by přitom měl být za 30 min)
3) Je Adcetris kompatibilní s heparinovou zátkou? (nebo s něčím jiným, co se používá po zavedení flexily)
Velmi děkuji za odpověď


Odpověď:

Podávání takovéto drahé terapie je vázané na onkologická a hematologická centra a podmínkou je  možnost centrálního ředění látky do vhodného roztoku, které provádí přímo lékárník. Je tedy možné podávat jej v infuzi fyziologického roztoku, jeho stabilita je delší, než doba podávání a heparinová zátka s jeho účinkem nijak nekoliduje. Zbytek léku v infuzním setu je zanedbatelný, ale bylo by možné nakonec set propláchnout fyziologickým roztokem.

Dotaz pro onkologa

Dobrý den ,ráda bych se zeptala, jakou byste doporučil léčbu při mé diagnoze:středně diferencovaný invazivní duktální karcinom levé mammy, M-8500/3 GII pTx. TNM/Stadium:cT2N0MX. Ih. vyš.receptorů .ER 70%,PR 60% ,CerbB2 slabá neúplná membránová pozitivita ve více než 10% nád.buněk (odpovídá skore 1+), Ki67 6%. Velikost 23*20mm.   Je mi 38 let. Doporučená lečba 8 po třech týdnech CHT s antracykliny, po te operace.Můžete mi blíže specifikovat druh nádoru, a prognozu. Děkuji


Odpověď:

Jestli jsem to dobře pochopila, jedná se o lokalizovaný nádor s nízkou růstovou aktivitou, bez pozitivity uzliny v podpaží, hormonálně závislý. Pokud to tak skutečně je a nemáte žádnou překážku operace, asi bychom nejprve nádor chirurgicky odstranili spolu s vyšetřením sentinelové uzliny.  Byla byste potom vhodnou kandidátkou pro vyšetření nádoru pomocí Oncotype, který by nám řekl zda budete potřebovat  léčbu chemoterapií či jen hormonání léčbu. Pokud by bylo možné zachovat při operaci prs, musela byste ještě podstoupit ozařování.

Adenokarcinóm prostaty

Dobrý deň prajem,

v r. 2006 (55 r.) mi v rámci preventívnej kontroly u urológa zistili hodnotu PSA 6,3, následnou biopsiou sa zistil nádor, Gleason 5 (2 + 3). V okt. 2006 som sa podrobil RAPE, histologický nález konštatoval nasledovné:

„ ...adenokarcinóm prostaty, Gleason 5 (2 + 3), na viacerých miestach s prejavmi perineurálneho šírenia, ložiskovite so známkami hlienotvorby. Mimo nádora sa pozorujú areály prostatickej intraepiteliálnej neoplázie a známky chronickej prostatitídy s prejavmi aktivity zápalového procesu“.

Rakovina tlustého střeva

Dodnes jsem se nesmířila se smrtí manžela. Byl mu odoperován nádor tlustého střeva, byl prohlášení za zdravého a zván na kontroly. Po třech letech náhle zjištěny četné metastázy,chemoterapie a rychlá smrt.

Několik jeho známých mělo tutéž diagnózu a po operaci byli buď na ozařování nebo chemoterapii a žijí dodnes.

Ovlinění léčby (toxickými) látkami z prostředí

Dobrý den, na internetu jsem narazil na informaci (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2649250/ ),že bisfenol A může i v relativně malých množstvích blokovat účinek chemoterapie pro rakovinu prsu a jelikož podstupuji onkologickou léčbu (ne pro rakovinu prsu), napadá mě, kolik dalších takových látek (,které mohou mít, třeba i dosud nezjištěný, vliv na účinnost léčby) musím za období léčby přijmout - ať už vdechnutím nebo s jídlem (jen přes vánoční svátky jsem nejspíše do sebe nějakým způsobem dostal pár všudypřítomných ozdobných třpytek - a kdo ví, z čeho se vyrábí?). Chtěl bych se tedy zeptat, jaký skutečný vliv mají podobné přijaté (toxické) látky na průběh léčby? (v současné době prodělávám léčbu Adcetrisem, takže u toho by mě to zajímalo obzvláště)

Melanom?

Dobrý den,
včera jsem byla snad po 100 letech u praktika. Když viděl má znaménka na zádech (mě se teda vůbec nezdají hrozné) prohlásil, že vůbec nevypadají benigně...já vím neměla bych stresovat za týden mi kožař snad řekne, ale je možnost že bych nepociťovala žádné příznaky bolest zarudnutí výtok a přesto by to mohlo být zhoubné?

Děkuji za info.

Veronika


Odpověď

Vývoj zhoubného melanomu většinou doprovází zvětšování znaménka, svědění, krvácení atp., ale je možné, zvlášť pokud je  nález na místech , kam si sama nevidíte, že se jedná už o závažnější změnu.

Vlastnosti nádoru při recidivě

Dobrý den, obracím se na Vás s předběžnými dotazy. Před 4lety jsem byla léčena na onkologii s invazivním duktálním karcinomem prsu G3, HER 2 negativní, proliferace vysoká až 75%, - pravá strana, na genetice zjištěna mutace BRC1.

Nyní 5.6. na preventivní onkologické kontrole mi RTG zachytil 2 stíny a následné CT potvrdilo 2 útvary v plicích – větší 40 x50 x40mm vpravo, druhý 8mm.

Neurotoxicita

Dobrý den, před 2 měsíci jsem ukončila léčbu chemoterapie (oxiloplatina, xelox). Od té doby mě trápí ve velké míře neurotoxicita. Byla bych velmi ráda, kdybyste mi doporučili nějakou účinnou léčbu, která by zmírnila velké bolesti končetin. 

Děkuji za odpověď. Vierka


 

Odpověď:

Vhodná terapie by byl glutamát, glutathion, B komplex, Pangamin. Pokud už máte bolesti v rukou a nohou, tak je možné vyzkoušet preparát Lyrica, Oxycontin, Palladone, vše musí předepsat onkolog nebo neurolog.

Vliv chemoterapie na mozek

Dobrý den,  od 16-17 do 20 jsem s určitými přestávkami, kdy léčba neprobíhala, prodělával (poměrně intenzivní) chemoterapii kvůli lymfomu.

Další články...

  1. dotaz 1
Webhosting pro OSUDY.CZ poskytuje zdarma od roku 2005 společnost IGNUM, s.r.o.