Vše za roky 2006 a 2007

email tazatele

otázka

odpověď

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,chci poděkovat za obětavost.Chtěla bych vědět,zda je normální ,že jizva zhojená po ablaci asi 5 měsíců je po ozařování na lineáru citlivější,vystouplá a zarudlá?Ustoupí tyto potíže po ukončení ozařování?Jak nejlépe pečovat o pokožku po ozařování?Děkuji z celého srdce za odpověď.S pozdravem J.Malá

Zarudlá nepěkně vyhlížející jizva po operaci prsu může souviset s proběhlou radiací, ale nejčastěji je, bohužel, způsobena Vaší dispozicí k tomuto způsobu hojení. Odborníci mluví o keloidních jizvách. Její barva se dá zlepšil lokální terapií, například mastí Contractubex, mohutnost a vystouplost lze korrigovat laseovou léčbou, jejiž neškodnost není ale u zhoubných chorob zcela vyloučena. Doporučuji ještě nějaký čas počkat, jizvu masírovat buď sama nebo za pomoci odborné rahabilitační síly a potom se eventuelně poradit s plastickým chirurgem Korektivní zákroky po ablaci prsu hradí pojiš´tovna.Zdraví a palce Vám drží Dr.Tesařová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko děkuji předem za jakoukoli odpověď. Již půl roku mám neurčité obtíže tohoto typu. Pořád mám hrozné nadýmání, a potíže s odcházením větrů a stolice, neustále mám zvýšenou teplotu, téměř ve stejnou hodinu každý den 37,5, při vyprazdňování mě bolí dost břicho, a mám neurčité bolesti břicha. Mám strašný strach z rakoviny jakéhokoliv druhu. 2x jsem si dělala test na okultní krvácení a vždy byl negativní, chci se zeptat, jestli to může být problém onkologický nebo jiného charakteru. Už rok mám problémy se žlučníkem, někdy kolikové stavy, myslíte nemůžou být tyto problémy způsobeny žlučníkem? Nevím kam se mám obrátit, prosím o nějakou radu. Moc děkuji.

Vaše obtíže mohou mít řadu příčin, od těch nejbanálnějších ,jako je porucha souhybu jednotlivých částí zažívacího traktu, přes zánětlivá onemocnění, poruchy funkce žlučníku nebo slinivky, ale třeba i zhoubný nádor tlustého střeva. Doporučuji vyhledat prostřednictvím praktického lékaře gastroenterologa, který Vás důkladně vyšetří. I když kolonoskopie nebo gastroskopie nejsou úplně příjemná vyšetření, jejich negativní závěr Vás zbaví strachu , že trpíte zhoubným onemocněním. Lékař Vám předepíše medikamenty, která Vás mohou zbavit subjektivních obtíží. Zdraví a drží palce Dr.Tesařová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,zajímalo by mě, zda se na mamografu rozpozná nádor od cysty.Děkuji za odpověď.

Mamogram nemusí přesně rozlišit kvalitu ani prostorovou chrakteristiku podezřelého útvaru, proto vyšetřující rentgenolog používá jako doplňující vyšetření ultrazvuk, který zpravidla nádor od cysty dobře rozezná. zdraví Dr.Tesařová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,chtěla bych Vás poprosit o radu.Můj přítel(24)již delší dobu trpí neustálým tlakem v břiše,bolestí žaludku a bolestí zad.Byl na vyšetření u ortopeda,podle rtg.prý vše v pořádku.Dále se mu ve stolici několikrát objevila čerstvá krev.Vyšetření stolice nic neukázalo.Podstoupil vyšetření žaludku,kde se pouze zjistila zvýšená tvorba žaludečních šťáv. Dále byla provedena rektoskopie (vyšetření konečníku) cca 15cm. Zde se zdálo vše v pořádku.Tato vyšetření proběhla zhruba před rokem. Bolest stále trvá.Nyní se opět ve stolici objevilo velké množství čerstvé krve s bolestí žaludku a pocitem nadýmání. Lékař pouze předepsal ANAVENOL a FAKTU mast. Chtěla bych od Vás radu,jaké by jste doporučila vyšetření,případně kde.Myslím,že rektoskopie nebyla dostačující... Váha přítele je stále stejná 190/75kg. Pracuje jako montážní dělník a je převážně v předklonu.Pracuje na tři směny. Nechceme nic podcenit,neboť jeho dědeček zemřel na rakovinu střev. Předem děkuji za odpověď.

Bolesti břicha a především čerstvá krev ve stolici nejsou rozhodně normální, doporučovala bych provedení kolonoskopie, optického endoskopického vyšetření celého tlustého střeva, které by se mohlo ještě eventuelně doplnit o rentgenové vyšetření pasáže tenkým střevem. V tak mladém věku je pravděpodobnější zánětlivá příčina obtíží- ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, než zhoubný nádor, ale kolonoskopie by vyloučila i tuto možnost. Kolonoskopii provádí gastroenterolog na doporučení praktika či jiného odborného lékaře. zdraví a place drží Dr.Tesařová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, tatinek (73 let) je po operaci zhoubneho nadoru v mozku (pry 4 stadium), nyni zacina ozarovani. Prosim jaky je Vas nazor na uzivani Ovosanu, muze mu pomoct ? jake jine doporucujete podpurne prostredky/doplnky stravy pri a po ozarovaani pro nej ? Dekuji za odpoved.

Vsechny dostupne podpurne prostredky jen zmirnuji nepriznive dopdy zhoubneho onemocneni a jeho lecby. Radioterapie Vaseho tatinka ma jen prodlouzit bezpriznakove obdobi choroby a oddalit znovuobjeveni velmi agresivniho nadoru, ktery se neda radikalne operovat, proto vic nez medikamenty je treba venovat tatinkovi cas a pozornost, vyhovet jeho pranim a chutim. Pokud chce uzivat Ovosan, urcite mu neublizi, pokud nechce, nenutte ho. Zorganizujte pekne vanoce, uvarte mu co ma rad at pozna, jak dobre chcete o nej pecovat. Nic vic pro neho nemuzete udelat. Zdravi a palce Dr.Tesarova

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,zda mohu používat inocel,když jsem po chemoterapii,která mi skončila v dubnu letošního roku? Má diagnóza byla CA125.Říkali Nám,že je zbytečné něco brát,že to je vše drahé,ale pokud by to pomohlo,tak bych si to ráda koupila.Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.Wittmannová

Preprat inocell je lek podpurny, ktery nema ve studiiich prokazanou prtinadorovou ucinnost, je mozne jej doplnkove uzivat, ale finance na tento preparat je mozne vlozit i do jinych prospesnych aktivit, jako je dovolena nebo vylepseni stravy. Uzivani leku zasadne neovlivni Vasi prognozu. zdravi Dr.Tesarova

********@*****.**

Vážená paní doktorko,moje maminka v prubehu letosniho leta absolvovala bezne ozarovaci procedury po odstranene rakovine prsu. Rad bych ji udelal radost a jako darek ji predplatil nejake procedury k doleceni (procisteni organismu). Proste neco dobreho na telo i na dusi. Jeji zdravotni stav je nyni jiz velmi dobry a zvlada chodit i na narocnejsi vylety po horach. Zhorsily se jen o neco jeji puvodni neduhy, coz je ocni zakal a ozyva se pocinajici revma. Mohla byste mi prosim doporucit nejakou aktivni procistovaci metodu, ktera by se dala absolvovat v okoli Karlovych Varu nebo pripadne v Praze? Puvodne me napadla akupunktura nebo shiatsu.Hradi treba i jen castecne nejake dolecovaci procedury VZP?Dekuji Ondrej LisyPS: Kvuli spamu neni dobre uverejnovat emailove adresy na webovych strankach. Proto posilam svou emailovou adresu pozmenenou - doplnenou o podtrzitka a mezery. Pred odeslanim emailu tedy vsechna podtrzitka a mezery v me emailove adrese nejdrive smazte. Dekuji.

Po ablaci prsu je možná rehabilitace i lázeňské procedury, nevhodná je izometrická zátěž horních končetin, tedy vzpírání závaží nebo činek a také procedury s velkou teplotou na horní končetinu a hrudník v místě operace, například parafinové zábaly. Z celkové podpůrné léčby je třeba se vyhnout preparátům s vyšším obsahem vitaminu B12, neboť by mohly nádor stimulovat. Pojišťovna po operaci prsu pro nádor hradí , pokud je pacientka bez známek choroby a ukončila léčbu, lázeńský pobyt dle výběru. Jinak dopručuji eventuelní lymfodrenáž nebo lymfomasáž. Její vhodnost posoudí lymfolog, proceduru také ,pokud je indikovaná,hradí pojišťovna. zdraví Petra Tesařová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat,pokud je možné touto formou odpovědět...Loni v listopadu jsem měla operaci,a po té chemoterapii.Cítila jsem se v pořádku,a také cítím,ale mám chřipku,a tak mě bolí i žlázy,ale nahmátla jsem si něco,co je z boku jako by žeber.Špatně se to vysvětluje,a o to hůře se bude asi i odpovídat.I přes to Vás prosím,jestli se dá takto poznat,jestli to může být nádor,nebo jen nějaký výrustek.Nebolelo to,až nyní,protože jsem celá namožená,jak se neustále prohmatávám.Možná je to posedlost,strach,ale nevím co by to mohlo být.Předem děkuji za odpověď.S pozdravem Jiřina Wittmannová

Milá paní Witmannová, Vaše obavy ze znovuobjevení malignity jsou pochopitelné. Abychom mohli přesně říci, co jste si nahmatala, musela bych Vás alespoň objektivně vyšetřit, možná podrobit ten výrůstek například ultrazvuku nebo rentgenu. Možná jste v souvislosti s nemocí trochu pohubla, a tak se může jednat třeba jen o zakončení žebra, ale z vašeho popisu to nelze rozhodnout. Určitě docházíte pravidelně k nějakému onkologovi, ten se jistě nebude zlobit, pokud se na něj se svými pochybnostmi obrátíte. zdraví Dr.Tesařová

ivcacbox.cz

co to je metastáze?

Metastáza je druhotné ložisko zhoubného nádoru vznikající tak, že z původního tumoru vycestuje buňka nebo jejich shluk do krevního řečiště a je zanesena do jiného orgánu v těle, kde se usídlí a množí a roste jako další nádorové ložisko.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím o radu. Již asi tři roky trpím bolestmi v podbříšku a to celodenními a dost itenzivními. K tomu bolestmi při močení-ne vždy hlavně po ránu,ale i v průbehu dne.Dále bolestmi konečníku, svědění a po stolici dost intenzivně bolí břicho a to i hodiny, než se tato bolest vytratí, bolesti v podbříšku však zůstává pořád. Nevím už opravdu co dál. Na gastro mi provedli dvakrát v průběhu dvou let vyšetření žaludku endoskopem. Poprvé nalezeny helicobakterie- byl podán lék, ten zánět určitě vyléčí. Diagnostokován refluxní syndrom- prý ho má spousta lidí a není to příčina potíží.Podruhé zjištěno, že přeléčení helikobakterií se povedlo a že je tak nějak vše v normálu.Poté provedena endoskopie tl. střeva, zjištěn hyperplastický polyp v rektu asi 3mm. Jinak v normálu.Byl jsem poslán ještě na urologii. Zde ultrazvuk ledvim, močoveho měchýře, vzorek na zánět -negativní.Co tedy teď? Co polyp- neměl by se odstranit?Jak postupovat dál? Děkuji.

Vaše obtíže s močením a stolicíc spolu mohou i souviset, může se jednat o nějakou infekční komplikaci, což by mělo rozpoznat vyšetření kultivace moči nebo výtěr stolice. polyp v konečníkuje třeba pravidelně kontrplovat , aby nemalignizoval a možná by stálo za to jej rectoskopicky odstranit, na bolesti v podbřišku by jako symptomatická m léčba mohly dobře fungovat spasmolytika, například Algifen. Pokud obtíže budou přetrvbávat, měl by Vás znovu vidět urolog, vyšetřit prostatu a ev. močový měchář. podobné obtíže by mohl způsobovat i písek ve vývodných cestách močových.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V okolí žeber na hrudníku se mi udělaly asi před dvěma lety pod kůží malé bulky cca 0,5cm průměru.Mají stále stejnou velikost,jsou dobře hmatné a tvrdé.Na levé straně mám tři,na pravé jednu.Jedna z těch levých je trošku bolestivá,jelikož se nachází na zlomu mezi žebrem a prostorem břicha.O co by se mohlo jednat?

Drobné rezistence na hrudníku mohou být nevinné lipomy nebo fibromy, což jsou nezhoubné nádorky z tukové nebo vazivové tkáně, ale samozřejmě se může jednat i o jinou, třeba kožní afekci. Určitě by Vás měl vidět obvodní lékař nebo kožní specialista, aby se nezanedbala nějaká závažnější záležitost, například nádor z pigmentových buněk nebo patologicky zvětšené uzliny.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Je 32 let,mám rakovinu C 56 zasažena byla děloha,čípek,veškeré gynekologické orgány vše odebráno.V dutině břišní byla i metastáze.Prodělala jsem 7 chemoterapii s platinou které nezabraly.Poradte prosím další možnou léčbu.Předem moc děkuji za odpověd Jana

Karcinom ovaria i ve velmi pokročilém stavu rozhodně stojí za to léčit chemoterapií, protože nadějej na úspěch je vysoká. nejšastěji se používají platinové deriváty- cis a karboplatina a taxany, nejspíše paclitaxel -Taxol nebo Paxene, další možností je preparát topotecan- Hycamtin a potom ev. i další chemoterapeutické kombinace. Pokud dojde k ústupu nálezu na sonografii , Ct a normalizaci markerů, může následovat operace, kterou se odstraní případné zbytky nádoru.Držím palce a přeju brzké uzdravení.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, moc děkuji za odpověď a mám ještě jeden dotaz.Odpověděla jste mi mimo jiné, že by se polyp měl sledovat, eventuelně by stálo za to ho rektoskopicky odstranit. Lékař který mě vyšetřoval mi ale řekl, že tento polyp(hyperplastický) není nic nebezpečného a že se ani nemusí sledovat a můj stav uzavřel s tím, že dle něj je tak nějak v pořádku. Jestli že se ale polyp může zvrhnout ve zhoubný nádor a pravidelně ho nikdo nesleduje,tak z dlouhodobého hlediska, je mi 29 let, bych byl pro jeho odstraňění. Co tedy dělat, jsou místa kde se lze přímo na odstranění objednat? Děkuji za odpověď.

Gastroenterolog při endoskopickém vyšetření nejlépe posoudí charakter diagnostikovaného polypu a zároveň většinou odebírá i histologii, která dg. potvrdí. Přesto změny v nezhoubných polypech mohou od hyperplazie přecházet k dysplazii a potom i k tvorbě neinvazivních nádorů, polyp se dá většinou jednoduše odstranit při rectoskopii, pokud má stopku. Na místě by zůstával jen tehdy, pokud by nebylo možno jej endoskopicky odstranit. Pak by ale vyžadoval kontroly v určitých intervalech (cca 2 roky). Zdravím. PT

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den Měla bych dva dotazy.Moje babička je po operaci nádoru v krku na mandli a půjde na ozařovaní,chtěla jsem se tedy zeptat jaké vedlejší účinky můžou ozařování provázet.Další dotaz se týka mě ,před rokem jsem si nahmatala bulku.A byla mi zdělena tato diagnóza:V ZHQ vpravo dvě hypoechog.ložiska.Chtěla bych tedy vědět co to pro laika znamená.Děkuji předem za odpověď.

Ozařování je lokální léčebná metoda, která zpravidla nemá celkové nežádoucí účinky. Může poškodit sliznici v místě ozařování nebo způsobit nebakteriální zánět, v krční lokalizaci může dojít k bolestem při polykání a obtížím s příjmem potravy. Hypoechogenní formace v prsu na ultrazvuku je podezřelý nález, který vyžaduje další ozřejmění nejspíše biopsií a může tak vypadat i zhoubný nádor prsu. Vzhledem k tomu, že jste nebyla dál vyšetřovaná, ani léčená, předpokládám, že nějaká verifikace nálezu proběhla.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přeji dobrý den,paní doktorko.Můj dotaz je možná banální,ale chci se ujistit zda dělám dobře.Jsem po ablaci pravého prsu,v podpaží byly odstraněny uzliny(operace proběhla v květnu 2005).V prosinci jsem dokončila ozařovací dávky,cítím se dobře ,jen jsem někdy unavená.Ale proč píšu.Mám problémy s hybností pravé ruky,tedy jen když dám ruku za záda,nemohu ji pro bolest v rameni dostat na lopatky.Chtěla bych se vrátit pozvolna do kondice jako před onemocněním,vezmu si ručník a uchopím za zády.Snažím se lehce přitahovat levou rukou(nahoře) tu pravou vzhůru.Opravdu jen co dovolí bolest.Rodina mě napomíná že je ještě brzy začít s lehkým cvičením.Ale pokud mi to nevadí...:-)Nic těžkého nedělám.Můžete mi prosím říci,zda je toto normální stav po zákrocích ,dlouhé pauze (cvičení)a jestli mi cvičení nemůže uškodit :-))? (Já myslím že ne)Moc vám předem děkuji.Srdečně zdraví Malá

Poruchy pohyblivosti, mírné bolesti, poruchy citlivosti i lymfatický otok po ablaci prsu a především exenteraci axilly není neobvyklý. Cvičení je určitě dobře možné, s bolavou horní končetinou můžete cvičit ale jen tak, aby bolest nebyla zhoršovaná a rozhodně nesmíte zvedat těžká břemena a vystavovat ruku a hrudník vysokým teplotám. Na rehabilitaci Vám poradí nejvhodnější cviky a taky odliší, co z obtíží je způsobeno operací prsu a podpaží a co patří třeba k artrose ramenního kloubu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přeji hezký den.P.doktorko,ráda bych se zeptala na otázku,která se týká nádoru na děložním čípku.Je mi 33 let a před 2 měsíci jsem prodělala operaci zmíněného nádoru.Byla mi odstraněna i děloha a vaječník.Po zprávě z histologie jsem měla výsledek bez uzlinových a vzdálených metastáz a vše bylo bez šíření mimo dělohu. Výsledek byl stanoven na stádium T1b1. Nedostala jsem žádnou další léčbu-ozařování ani chemoterapii. Jsem určitě moc ráda,že další léčba neproběhla,ale nevím jestli můžu být klidná. Rovněž z histologie byl výsledek nádoru hodnocen jako G3,který má údajně horší prognozu.Chtěla bych tedy poprosit o Váš názor a prosím, o Vaši prognozu do budoucna.Děkuji Iva

Je výborné, že byl Váš nádor diagnostikován a operován v málo pokročilém stadiu. Operace byla dostatečně radikální a měla by postačovat. Důležité je, že nebyly postiženy pánevní uzliny, ale samozřejmě parametr G3 je varující. Operační výkon v rozsahu, který jste podstoupila se doplňuje zářením jen tehdy, pokud nádor infiltroval lymfatické cévy (lymfangioinvaze ) nebo hluboko pronikal do stromatu děložního čípku. Nezbytná je pravidelná kontrola u gynekologa zpravidla po 3 měsících.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den. Mam dotaz, beru na cervix vytazek Essiac HERBAL EXTRACT FORMULA. 2 DENE POMUZE MI TO NA IMUNITU TELA. Dekuji Bety

Nespecifické posilování imunity pomocí vitamínů a bylinek je dobrá preventivní aktivita. Vámi zakoupený preparát neznám, takže o jeho imunologických účincích nejsem schopná nic bližšího říci. Možnosti posilování nespecifické imunity jsou ale omezené a pokud mají řešit nějaký závažnější nedostatek , zpravidla nestačí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry vecer. jsem po operaci- nador parotid gland T2 .adenoid cystic carcinoma- Prosla jsem 25x Radio ozareni. Muj stav, nemam chut k jidlu citim se slaba, unavena, mam sucho v puse. mam brneni v nohach . A picha me na leve strane pod zebry. Jsem po ozareni 4 mesice. Dekuji predem za odpoved. Vera.

Zhoubný nádor příušní žlázy lze léčit a vyléčit jen operací a zářením. Obtíže, které teď už několik měsíců máte ,souvisejí s místním působením záření ,a postupně se částečně upraví, některé obtíže ale ,jako je například suchost v ústech ,neustoupí nikdy zcela, protože nejsou funkční slinné žlázy na postižené straně po radioterapii. Je to nepříjemná daň , kterou platíte za uzdraverní ze zhoubného nádoru.V lékárně je možno získat umělé sliny, které vaše obtíže částečně odstraní.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, prosím o váš názor k mému problému. V lednu 2003 jsem absolvovala odstranění zhoubného nádoru G2 0,5 x 1 cm v pravém prsu, byla odstraněna i většina limfatických uzlin v pravém podpaží.V nich nález nebyl.Absolvovala jsewm radioterapii,zcela bez obtíží. Moje výsledky jsou i po třech letech v pořádku.Problémem je to, že stále pravidelně menstruuji. V dubnu mi bude 54 let.Při kontrole na onkologii mi paní doktorka doporučila laparoskopické odstranění vaječníků. Po gynekologické stránce jsem zcela zdravá, hormonální hladina ještě vysoká, gynekolog nepředpokládá spontální přechod v dohledné době. Operaci ale nedoporučuje. Stejně tak endokrinolog, trpím autoimunitním onemocněním štítné žlázy se 100% substitucí.Dále jsem prodělala 2 recidivy depresí (1994,2004)a psychiatr vidí pravděpodopnou další recidivu po rychlém ukončení hormonální činnosti. Rozhodnutí nechali na mně.Při hist.vyš.nádoru mi místo chemot. doporučili horm. léčbu. Nebylo to ale nutné.Dík Kaválková

Váš nádor prsu byl lokalizovaný na prs a realtivně malý, pokud ale měl přítomné hormonální receptory na povrchu buněk, byla vaše menstruační aktivita nebezpečná, neboť estrogeny mohou působit na růst nádorových buněk z receptorem pro ně. Menstruace v 54letech je neobvyklá a je pravděpodobné, že už brzo zkončí, pokud nechcete absolvovat chirurgickou kastraci a měla jste nádor hormonálně pozitivní ,doporučuji odebrat hladinu estrogenů, progesteronu a LH a FSH, čímž lze zjistit jak je přechod u Vás aktuální . Potom byste mohla užívat i přes menstruační aktivitu tamoxifen (antiestrogen ) 20 mg denně a to i po nástupu přechodu jako prevenci recidivy vašeho nádoru.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry vecer ,pani doktorko,mam k Vam opet prosbu a dotaz. Zacinam mit asi neco malo pres mesic velmy divny tlak na zadni casti hlavy,ktere zacinaji postupovat na horni cast hlavy a zacne me nesmirne bolet hlava ,ktera se zameruje vic na levou stranu.Po te me zacnou bolet ruce, nebo spis svaly na ruce a zacne me brnet leva ruka.Take mam tupe bolesti na obou stranach krku,v miste kde jsou lymphaticke zlazy.Vnoci se probouzim hrozne spocena,ze se musim prevlect a musim vymenit i povleceni,casto se mi delaji opary,asi kazdy dva tydny,nekdy i po delsi dobe,ale nikdy jsem tolik oparu nemela za cely zivot,od te doby co mam po radiotherapy 4 mesice,taky me obcas zapichne na leve strane pod zebry,prosim o Vas nazor a predem dekuji.s uctou Vera Mela jsem zhoubny nador parotid gland

Vaše obtíže mohou souviset s radioterapií, lokální zásah do okolí postižené příušní žlázy může ovlivnit místní imunitu (proto ty opary), kůži i svaly v okolí, pravděpodobně máte blokádu krční páteře a z toho pramenící bolesti hlavy, potíže se spánkem. Je možno použít analgetické masti na svaly krku ( ne do ozařovaného pole), nebo na noc límec na krk nebo aspoň složený nahřátý ručník. Pokud tato opatření nepomohou, doporučuji uvažovat o CT hlavy. Zdraví PT

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry vecer. Pani Doktorko. Mam rakovinu cervix 1b1 sguamous cell carcinoma, muzete mi prosim vas napsat co to znamena, nic nevim o sve nemoci. Dekuji za odpoved. Hezky den preji. Bety.

Nádor čípku děložního Ib1 stadium vyžaduje operační řešení, to znamená odstranění dělohy, vaječníků a pánevních a některých paraortálních uzlin na gynekologii, pokud je nádor omezen jen na dělohu bez postižení uzlin ,stačí potom pacientku pečlivě sledovat, pokud jsou postižené uzliny nebo závěsný aparát dělohy ,je třeba absolvovat ještě ozáření pánve a ev. takzvanou brachyterapii, což je ozáření pochvou. Potom je pacientka asi v tříměsíčních intervalech sledovaná. Kromě radioterapie probíhá vše na gynekologii. Zdraví PT

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer p.doktorko,chtěla bych Vás poprosit o informace týkající se adenoskvamozního karcinomu.Mému otci byla provedena v lednu excize útvaru v oblasti levého podžebří a dle imunohistochemického vyšetření ve FN HK tento nález:Částice 62x30x30mm v centru kožního krytu zastižen vyklenující se kulovitý nádorový infiltrát o průměru 13 mm,jde o solidně uspořádaný a rozsáhle nekrotizující karcinom invazivně rostoucí,imunohistochemické vyšetření svědčí pro populace špatně diferencovaného adenoskvamozního karcinomu.Moc děkuji

Adenoskvamosní karcinom je zhoubný nádor z epitelových buněk, špatně diferencovaný znamená, že je relativně agresivní. V této lokalizaci se může jednat o primární nádor, který je nebezpečný z metastazování a nebo již o metastázu nádoru jiného orgánu. To by mělo být přednětem tatínkova vyšetření a bude to určovat další léčebný postup. Onkologie v Hradci Králové je velmi dobře fungující pracoviště, takže věřím, že se tatínkovi dostane ta nejlepší péče. zdraví PT

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

P.doktorko,,děkuji za odpovědˇ.

Jsme rádi, že jsme Vám mohli poradit - správce Nachtigal

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, můh otec je 2 roky po operaci prostaty. Rok poté pobíral léky, na nějakou dobu mu byly vysazeny a nyní má nepatrný nález, který je prý nutno ozařovat. Nejedná se tedy o chemoterapii a jak člověk snáší takové ozařování? Bude schopen denně dojíždět 17 km vlakem, protože jinou možnost nemá? Děkuji za odpověď. Ještě bych chtěla dodat, že zároveň trpí cukrovkou, nezhoršuje nějak tato nemoc průběh ozařování?

Radioterapie karcinomu prostaty nahrazuje operaci, jedná se o lokální metodu s lokálními důsledky i vedlejšími účinky, takže tatínek by mohl mít obtíže s močovou trubicí nebo konečníkem a to jen přechodné po dobu záření a krátce po jeho ukončení.Neznám fyzickou kondici Vašeho otce ale bežně je možno záření absolvovat ambulantně. Pokud to nebude možné, je nutné pacienta hospitalizovat do jejího dokončení. Zdraví PT

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer paní doktorko, chtěla bych se dozvědět nějaké informace o rakovině jater. Moje maminka 41let prodělala od listopadu 2005 už spoustu vyšetření (nejprve byla hospitalizovaná v Žatci na chirurgickém oddělení po bolestech a křečích pod žebry atd. tam se prokázalo, že má něco na játrech. Byla pro bližší diagnozu převezena v lednu 2006 do Vojenské nemocnice v Praze tam vyšetření magnet.rezon.,mamografie, PET,gastroskopie, . . .Nikde jinde nebylo žádné jiné ložisko prokázáno, proto bude 3.3.2006 operována na primární nádor jater. Nález je o velikosti 7 - 6,5 cm v pravém laloku jater Vzorek,který byl odebrán na hystologii prokázal pozitivní buňky. Mám velký strach z toho co bude dál a nemůžu sehnat odpověď na to jak resekce probíhá, jak bývá úspěšná, co to bude obnášet dál. Vím, ře musím být pro mojí maminku podporou, ale ta bez¨moc je strašná. Předem děkuji za rady i nové informace Jiřina D.

Hepatocelulární karcinom je velmi závažné a špatně léčitelné onemocnění vyskytující se u relativně mladých pacientů, operační řešení je nejnadějnější způsob léčby, nyní je možné pacientům s nádorem jater provádět i jejich transplantaci jako náročnou ale účinnou léčebnou metodu, na tento postup se specializují lékaři na chirurgii v IKEM (např. Dr.Oliverius), pokud byste měla zájem konzultovat Váš problém s onkologem, který je v tomto projektu zapojen ,napiště MUDr. Novotnému na adresu onkologie@seznam .cz. zdraví PT

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko. Můžete mi prosím odpovědět na dotaz jaký je postup kontrol po léčbě?Byla jsem v červnu 2005 operována. Šlo o záchovnou operaci a ve zprávě mám : carcinoma mammae 1.dx pT1b SNB neg. MO, hist.:invazivní dukt.Ca G1, resekční okraje bez nádor. struktur, SNB 2x neg.,profil.aktivita nízká, positivita ster.receptorů vysoká, Her2 neu neg.V srpnu jsem prodělala ozařování 25+5.Skončila jsem 26.9. a od té doby jen nebyla na žádném kontrolním vyšetření. Jen 2x na ORO, kde pí. doktorka prso prohmatá a určí datum další kontroly. Nevím ani výsledky krve, velikost nádoru,další postup, nic.V ordinaci jsem vždy tak ztuhlá, že se nedokážu na nic zeptat. Za jak dlouho po operaci se tedy chodí na nějaké kontrolní vyšetření jestli někde nejsou metastázy a zda byla léčba úspěšná?A prosím ještě jeden dotaz. Je mi 48 a let mám normální menstruační cyklus. Beru Tamoxifen.Je to v pořádku, nebo mě čeká ještě gyn.operace? Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den.Ludmila z Brna

Vážená paní, když už máte zhoubný nádor prsu, nemohla jste si vybrat příznivější variantu, dobře direncovaný , malý nádor s vysokou pozitivitou receptorů, je ideální konstelace, která má velmi dobrou prognozu. Měla byste být kontrolovaná po 3 měsících, lékařem ev. s odběrem nádorových markerů, 1x ročně absolvovat mammografii , rtg plic, sono břicha a scinti skeletu. Pokud jsou nádorové markery v normě a nemáte obtíže, nemusí se absolvovat rtg plic a scinti skeletu vzhledem k radiační zátěži. Tamoxifen dobře funguje i u pacientek, které menstruují, vzhledem k vašemu věku je vyhlídka na ukončení menstruace už reaálná , takže není třeba vás obtěžovat chirurgickým odstraněním vaječníků, i když k léčbě menstruujících pacientek patří.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko!Moje maminka má diagnozu.Cytol:malobunečný ca, T3N2M1/pleura,hepar,dutina břišní/,stadiumIV.Tuto nemoc ji zjistili v lednu a hned 26.1.2006 ji nasadili chemoterapii.Už má dvě za sebou.Chtěla bych se zeptat,zda se tato nemoc dá nějak zastavit a co by jsme měli proto udělat.Objednala jsem u pana primáře Pekárka přírodní léčiva,ale maminka se je bojí užívat,neboť naše paní doktorka to neuznává(prý zbytečně vyhozené peníze).Já nevím,jak ji mám pomoc.Nemáme žádné zkušenosti s rakovinou.Máte nějaké zkušenosti s touto diagnouzou a jaká je šance? Jak taková nemoc probíhá? Nikdo nám nic neřekl.Maminka teď bydlí u mě doma.Je jí 62let.Občas pokašlává,chodí často na záchod.Zhubla za 3měsíce 15kg,ale teď začíná více jíst.Já mám jen ji a 2syny.Mám o ni velký strach.Děkuji za odpověď. Alena

Malobuněčný plicní karcinom je velmi nepříznivá forma zhoubného nádoru, rozsah onemocnění s metastatickýcm postižením pleury a jater je veliký, takže vyhlídky vaší paní matky na úzdravení jsou malé. Nádor ale velmi dobře odpovídá na chemoterapii a často se dosáhne stavu, kdy je pacient zdánlivě zcela bez známek choroby, ale jedná se většinou jen o krátkodobý efekt léčby. Přesto má terapie smysl. Léky od Dr.Pekárka maminčinu diagnozu nijak zásadně neovlivní, investujte finance spíš do něčeho, co jí udělá radost Snažte se co nejvíce se jí věnovat a užít si každý den, kdy ji máte doma.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vazena pani doktorko, je mi 43 let a pred tydnem mi byl diagnotikovan pri sonografickem vysetreni ledvin angiomyolipom na leve ledvine (16mmx19mm). Ktera vsechna vysetreni bych mela postoupit, abych si byla jista, ze se nejedna o zhoubny nador a zda nehrozi casove prodleni, nebot k urologovi jsem objednana az za 7 tydnu. Dekuji.

Diagnozu angiolipomu je možné učinit na základě histologického vyšetření útvaru při operaci nebo punkci, na sonografii je vidět útvar, který vypadá nezhoubně , nejspíš jako angiomyolipom, ale k diagnoze sonografické vyšetření nestačí. Nález je ale pravděpodobně nevinný, čili ověřovat jej punkcí nebo operací by pro Vás bylo zatěžující, proto je možné sledovat vývoj nálezu na sonografii případně CT ledvin v časovém odstupu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vázená paní doktorko, je mi 43,operace 3/05,muj nádor 1.dx,HZK pT1-2NOMO,G2,ER,PR 2%,MIB 30%,cerbB2 3+,inf.duk.ca po operaci 6FAC a aktinoterapie, opak. vy. IHC-ERneg.,PR50%, dle FSH,LH pac.postmen.,hladina estradiolu nesvd í pro menopauzu,nasazen tamoxifen s následnou metrorrhagii- dop. ovaroctomie se zvázením hysterect. - prosím dotaz - dvakrát vysel i estrediol neg. az po tamoxifenu vysel 1,36, doporucila by jste ovaroctomii nebo dalsí kontrolu estradiolu? po vysazení tamox. nekrvácím, doporucila by jste ovaroctomii preventivne i kdyz vajecníky nefunguji?? Té operace se obávám, proto o ní diskutuji.Jakou mám sanci s tímto slozením.Dekuji za odpoved.Jana

Pokud jsou hodnoty estradiolu vyšší, není možné opravdu konstatovat, že jste v menopauze, jste mladá a Váš nádor byl relativně agresivní a bylo by dobré jej zajistit hormonální léčbou, tamoxifen působé příznivě i před menopauzou, ale pokud jste krvácela a hladina estrogenu stoupala, není možné jej užít bez vyřazení vaječníků. To se provádí buď laparoskopickou operací a je to definitivní zákrok, nebo prostřednictvím léků, které se měsíčně aplikují pod kůži břicha injekcí a jmenují se Zoladex, po vysazení léku se zase menstruační cyklus obnoví.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, v roce 2004 mě byla provedena záchovná operace prsu,pak ozařování-konec v prosinci 2004.Kontrolní výsledky v pořádku.Můj problém je v tom,že mě prso po zákroku neustále bolí,někdy i jakoby natéká což poznám podle otisku švů podprsenky(na druhé půlce se nic neděje).Můj onkolog nenechává nic náhodě a posílá mě na sono vyšetření.Tam vše v pořádku.Tak to jde stále dokola.Prosím,řešila jste někdy takovýto problém a co způsobilo nebo způsobuje tu bolest? Za odpověď děkuji!

Bolesti po operaci prsu pro nádor mohou být způsobeny porušením nervového zásobení kůže nebo podkoží, to se občas stane ,ale s odstupem od operace se stav zlepšuje nebo se úplně upraví. možností je vznik lymfedemu, kdy nemůže dobře odtékat krev se zjizveného prsu, ten trochu natéká a zhmožďuje se v podprsence a bolí. V tomto případě je rozumné absolvovat lymfodrenáž v rámci rehabilitace.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pani doktorko, dekuji za odpoved. Kez by takovych onkologu jako jste vy bylo vic. Jedna z nejdulezitejsich veci v medicine je mit duveru pacienta a tu vy urcite.

DĚKUJEME ZA VAŠE UZNÁNÍ, (správce)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, moje tchýně má rakovinu vaječníků - prorostlé až na žaludek, střeva a játra. Byla okamžitě operována, ale pouze na odběr vzorků, neboť nádory nebylo možné vyjmout. Nyní má za sebou velmi silnou 1. chemoterapii (platina)- operace možná až za 3 měsíce, cítí se velice špatně, v pohybu jí brání slabost a velký ascites, lékaři řekli, že došlo ke generalizaci, marker Ca 125 je cca 2000, více informací nemám. Chtěla bych se zeptat, jaká je prognóza? Co můžeme čekat a jak jí můžeme nejlépe pomoci? Děkuji.

Karcinom vaječníků je záludné onemocnění,na které se většinou přijde v pokročilé fázi.I když je nález tak rozsáhlý,jak popisujete,má chemoterapie nepochybně smysl,protože může rozsah nádoru zmenšit natolik,že se dá zbytek odoperovat.Chemoterapie s platinou a taxany,která se obvykle v úvodu léčby používá,je velmi náročná,zhoršuje pacientům krevní obraz,způsobuje únavu a řadu zažívacích obtíží,s ústupem nádoru,se ale pacientce začne ulevovat a stav se zlepší.Taková nemocná potřebuje především klid,ženy jsou nejčastěji depresivní z toho,že pro zhoršení zdravotního stavu nejsou schopny plnit své obvyklé pracovní úkoly v domácnosti,péči o manžela nebo vnoučata.Ujistěte tchýni,že chápete,že její stav je vážný,že má právo na to odpočívat a nic nedělat a že je to jen přechodné opatření,protože se jí časem nepochybně uleví.Karcinom vaječníků v tomto rozsahu se ale po úspěšné léčbě může po čase znovu v nějaké podobě vrátit a potom musí pacient absolvovat další terapii.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko.Chtěl jsem se zeptat na riziko autoimunitní reakce proti zdravým buňkám při cytostatické léčbě.Může se stát, že cytostatika zasáhnou zdravé buňky natolik, že proti nim tělo začne zbrojit?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.Ivan Wolf

Chemoterapie zasahuje také do munitního stavu pacienta, ale většinou ve smyslu imunosuprese, tedy snížení obranných schopností. Mechanizmus účinku chemoterapie je jiný než imunitní, takže se s projevy autoimunity nesetkáváme. Ty by se teoreticky mohly začít objevovat při užití biologické léčby, například monoklonálních protilátek, zkušenosti s touto terapií ve velkém jsou ale zatím krátké.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, dovoluji si Vám napsat o své nemoci a poprosit Vás o Vaše vyjádření. Dne 9. 9. 2004 mi byla provedena operace pravého prsu. DG: Ca mammae 1. dx. pT1N0M0 St. p. kvadrantektomii a exenteraci axilly 1. dx v 9/04 hist.: duktální invazivní ca, G3, HR neg., c-erbB2 3+, LU 7/7neg St. p. chemoterapii 4x AC+Cardioxane 10-12/04 Tromboflebitis HK při chemoterapii 10-11/04 St. p. aktinoterapii na oblast p. prsu Co60 v 25 frakcích 50Gy, násl. zmenšeným polem do c. d. 64Gy/lož 2-4/05 Po druhé chemoterapii v 11/04 jsem měla naposledy menstruaci. Některé ženy měly ještě ozařované vaječníky nebo dostávaly injekce do břicha, ale já nic takového. Bylo mi řečeno, že již mohu považovat ukončení menstruace za přechod v mých letech ( 53let). Neberu žádné prášky a ve zprávě mám napsaný uspokojivý stav pacientky. Nyní mi byla zjištěna zvětšená štítná žláza s uzly v obou lalocích. Protože mám vysokou hladinu hormonů, jsem objednaná na gamagrafii

Váš nádor v prsu byl naštěstí velmi malý a omezený jen na prs bez postižení lymfatických uzlin, ale byl relativně agresivní, s tím souvisí i nepřítomnost hormonálních receptorů . Není pro vás tedy vhodná žádná forma hormonální léčby, menstruace v průměru končí v 50 ti letech, k uspíšení menopauzy u Vás určitě přispěla chemoterapie.Léčba, kterou jste absolvovala byla zcela adekvátní a dostačující. Obtíže, které přetrvávají, mohou souviset ještě s operací nebo z ozařováním a možná by pro Vás byla vhodná lymfodrenáž, poptejte se ošetřujícícho léaře. Pokud nemenstruujete je hladina vašich pohlavních hormonů nízká, pro léčbu vašeho nádoru to ale nemá žádný význam, neboť receptory byly negativní.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

a pak na punkci štítné žlázy a podle výsledku se rozhodne zda budu brát prášky nebo půjdu na operaci. Zajímalo by mě, zda ten vyvolaný přechod chemoterapií nějak nesouvisí s množstvím hormonů v krvi? Po druhé chemoterapii mi též otekly ruce a brala jsem Detralex. Nyní mě stále bolí ruce i když jsem třeba v noci v klidu. Probudím se a nemohu ani sevřít prsty. Již jsem na druhé rehabilitaci. Po cvičení a po elektrice na pravé rameno mi otekla ruka od lokte dolů a teď mám magnet na toto místo. Ruka mě ale bolí i pod paží až pod lopatku. Ani po rehabilitaci nedám ruku za záda. Po operaci se mi zdál ten pohyb lepší než teď po víc než roce. Byla jsem na vyšetření EMG a je v normě, cévní vyšetření je také dobré. V pravém rameni je Omartroza. Cítím se celkem dobře, ale ty ruce mě dost zlobí a nevím čím to je. Děkuji za Vaše informace a rady a tímto se omlouvám, že muj dotaz byl takto dlouhý.

Hormony štítné žlázy, které mohou být sníženy nebo zvýšeny při různých chorobách štítné žlázy ,jsou jiné hormony a na prognózu karcinomu prsu nemá jejich hladina žádný vliv.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, na můj dotaz 7.2.06 jste mi radila, abych si nechala udělat krevní testy na hladinu hormonů. Výsledky mám, ale žádné vysvětlení. Prosím, pokud je možné, poraďte mi co dál. Poslední menstruace 4.3.2006 Datum odběru 14.3.2006 Estardiol 167,7 FSH 8,1 14.dubna mi bude 54 let. Zatím menstruuji zcela pravidelně. V roce 2002 jsem prodělala rakovinu prsu - operace a následné ozařování. Podle vašeho sdělení k výsledkům histologie byl nádor hormonálně pozitivní.Zajímalo by mne hlavně, jeli možné z těchto výsledků odhadnout za jak dlouho dojde u mne k ukončení menstruace. Gynekolog říká, že to ještě hned tak nebude. Děkuji mnohokrát Marion Kaválková

Vážená paní, pokud jsou hodnoty hormonů dobře opsané , rozhodně nejste v menopauze( přechodu) a vzhledem k hormonální závislosti vašeho nádoru by bylo nejlepší umělelmenstruaci ukončit, nejlépe laparoskopickou cestou po poradě s vaším gynekologem, tamoxifen působí i u menstruujících pacientek, ale kompletní vyřazení hormonů by bylo účinější.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,chtěl bych se vás dotázat na zdrav.problém který se mi vyskytl.Na varleti se mi objevil výrustek,který je na dotyk bolestivý a během cca dvou dnů se o něco zvětšil.Prosím vás jestli je to možné o co se asi jedná a jestli se může jednat o rakovinu varlete.Moc děkuji za odpověd. m.majkus

Bez vyšetření je těžké odpovědět na vaší otázku, podobný obraz se může objevit u pacientů s různými problémy cévního zásobení varlete, podobně může vypadat varikokéla, ale ani nádor nelze vyloučit. Měl by Vás vyšetřit urolog a to nejspíše i ultrazvukem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

DOBRY DEN jmenuji se Stanislava Oravská jsem z OPAVY dojiždím na onkologii do FN OSTRAVA PORUBA ma diagnoza je C50.9 mam zasebou 4serie chemoterapie ještě mam 2 chemy a pak ozařovani.Rada bych věděla co bude dal jestli jsou vhodne lazně jaka mě čeka možna zatěž , jelikož je to prava paže .Nezvládám to ambulantně ,3 denní hospitalizacea nabyla jsem dojmu,že si mě při kontrolách přehazuji jeden k druhému.Přišlo mi to zas někdo kdo to ambulantně nezvládá.Vím ,že nemocných je hodně.Díky moji rodině a mým rodičů to snad zvládam.Odkaz na vaši poradnu jsem dostala nahodně na chatu od zakladatele stranek.Je mi 40let.Děkuji

Po operaci prsu pro karcinom máte nárok na komplexní lázeňskou léčbu do 1-2 let po ukončení nezbytné léčby pro nádor, není vhodné zatěžovat horní končetinu u operovaného prsu izometrickou záteží (zvedáním těžkých břemen) a vystavovat končetiny vysokým teplotám ( napři parafinové zábaly) Všechna větší onkologická pracoviště se potýkají s nedostatkem ordinujících lékařů, já sama mám denně na ambulanci přes 30 pacientů, což je opravdu zničující pro mne i pro čekající pacienty.Než se člověk stane odborníkem v onkologii, musí absolvovat náročné a relativně zdlouhavé vzdělání, namáhavost práce onkologa a odměna za ni není úměrná usilí, které musí lékař pro svou kvalifikaci podstoupit, takže řada kolegů odchází do ciziny nebo k farmaceutickým firmám a onkologů v praxi je potom nedostatek.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den Pani Doktorko. Jsem po operaci uz 1 rok,na cervix 6 mm. Mam cervix 1b1 sguamous call carcinoma. Po roce mi Pani doktorka udelala jen vyter, a pozvala me az za 4 mesice na kontrolu. Nemela me poslat na CT. Moc dekuji. Bety z canady.

Pokud jste podstoupila adekvátní ošetření pro karcinom čípku, měla byste být sledovaná ošetřujícím gynekologem po 3-4 měsících s gynekologickcým vyšetřením a cytologií, CT malé pánve se provádí 1x ročně, pokud je objektivní gynekologickcý nález zcela normální ,může gynekolog od vyšetření upustit, neboť se jedná velkou radiační zátěž.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, Mám za sebou vysokodávkovanou chemoterapii (Nonhodgkinův lymfom stupen IV.) a bral jsem taky kortikoidy. Je mi 26. Jakou mám prognozu ohledne osteoropozy? Začal jsem brát tabletu denně Trittinu a objednám se na dozinometrii, ok?

Dlouhodobá kortikoterapie může způsobovat osteoporózu, ale po delší době užívání (roky), určitě je rozumné absolvovat denzitometrii cca 1x za 1-2 roky a myslet na substituci calcia a ev. v zimě vitaminu D.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jo, ještě něco. Po 15 měsících od poslední chemoterapie se mi obnovila spermotvorba - bylo mi nicméně řečeno, že jsou ještě spermie retardované a v čase 3-5 let od chemo je šance, že se budou recoverovat zcela. Zrecoverují se po pěti letech úplně, tj. tak, že pak lze počít dítě s rizikem jeho postižení, stejným jako u normálních lidí? Anebo si budu muset platit stále roční poplatek za konzervaci spermií? Děkuji za odpověď

Spermatogeneze je po vysokodávkované chemoterapii opravdu poničená, u zdravých mladých lidí se s odstupem několika let obnoví až do normy, někdy ale se už zcela neobnoví, proto je dobré mít stále v rezervě zmražené sperma.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím Vás o jakoukoliv radu a informaci o manželově nemoci, protože bohužel přístup lékařů k němu je velmi neuspokojivý a nic nevíme. Manželovi odoperovali na 2x štítnou žlázu, diagnoza solidní medulární karcinom s metastázou do uzliny.Má za sebou 20 ozářovaní ze 30, fyzicky to snáší velmi dobře, při kontrole na endokrinologii mu sdělili že má leukopenii, prohlásili že je to špatné a zase h opozvali na kontrolu za 2 měsíce. Na onkologii zatím nikdo informaci o leukopenii taky neřeší.Poraďte prosím jak by měla jeho léčba vypadat a co můžeme od tohoto druhu rakoviny očekávat, nikdo se s ním o celé pravdě nebaví. děkuji koppová Zdena, Praha 9

Karcinomy štítné žlázy jsou vyjímečná skupina nádorů, které většinou diagnostikuje a léčí endokrinolog. Pokud měl manžel postiženou uzlinu, jedná se o lokálně pokročilý nádor a i když operace byla radikální, musí ještě absolvovat zajišťovací radioterapii. Ta může probíhat buď pomocí celkově podaného radioaktivního jodu, pokud nádor jod vychytává, nebo musí být ozářen zevně. Lokálně pokročilý nádor ohrožuje pacienta spíše lokální recidivou než metastazováním do tělesných orgánů.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,jsem již osmý rok po tran. kostní dřeně,každý den užívám lék zvaný ciclosporin,mám šanci,že tento lék někdy do budoucna přestanu užívat.

Po transplantaci kostní dřeně je třeba užívat cyclosporin z důvodů potlačení vlastní imunity, která by zdravou dřeň zlikvidovala, takže nějakou formu imunosuprese budete vlastně potřebovat nejspíš pořád, jen se může měnit její podoba a forma.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, jsem 3 týdny po operaci invazivního tubulárního karcinomu prsu G1, ER silně pozitivní, PR negativní, 9. května nastupuji šestitýdenní léčbu ozářením, nasazen Tamifen. Vysazením hormonální léčby po zjištění diagnózy ukončení menzesu, od té doby problémy - nespavost, návaly horka. Prosím o radu zdali při užívání Tamifenu je možné užívat současně nějakou přírodní léčbu na již zmíněné potíže. Děkuji za radu. Lukešová

Návaly a přechodové obtíže vznikly prudkou změnou hormonálních poměrů ve vašem těle, proti obtížím by vám nejlépe pomohly zase hormony, ale ty by zároveň podporovaly růst nádoru, proto žádný ,ani přírodní hormonální preparát nemůžete užívat. Jedinou možností je pokus o odstranění příznaků preparátem Cavinton nebo Lexaurin.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,již jednou jste mě odpovídala za což moc děkuji.Chci Vás poprosit ještě o jednu radu.Jsem dva roky po operaci (částečné) prsu.Užívám Femaru,výsledky kontrol uspokojivé.Hned po ozáření jsem nastoupila zpět do zaměstnání.Po roce léčby se mě začaly ozývat bolesti svalů.Stanovisko lékaře-nejprve že nosím nevhodnou obuv,poté rentgen pat,zjištěny ostruhy a ozářeny,doporučen klid-což úplně při osmihodinové pracovní době jaksi nelze dodržet.Nyní po delší chůzi i po plavání cca 1 hod. mám takové bolesti že pomáhá pouze Surgam.Nejhůře se cítím ráno než se vůbec postavím a rozchodím.Vyšetření v PET centru na Homolce v listopadu loňského roku neprokázalo žádné změny.Co mám dělat a kam se obrátit pro pomoc? Děkuji!

Bolesti svalů a kloubů mohou souviset i s užíváním preparátu Femara, vysaďte lék na týden a uvidíte, zda se situace změní. Pokud by obtíže s Femarou souvisely, musel by Váš ošetřující lékař požádat revizního lékaře o změnu praparátu na Arimidex nebo Aromazin.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,mam na vás dotaz : u tatínka(77 let)byla loni zjištěna rakovina ucha, v květnu 05 byl operován a poté podstoupi ozařování. Zpočátku vypadalo vše nadějně, později se objevily velké bolesti, ovšem ošetřující lékař z odělení ORL Vinohradské nem.,kde byl operován tvrdil,že je to následek ozařování.V lednu 06 mu odebrali vzorek z ušního boltce a během dvou dnů poté se jeho stav rapidně zhoršil. V současné době již je stále 24 h.na morfinu, a jeho stav se stále zhoršuje a musí být v nemocnici. Ptám se je nějaká pomoc? Lékaři nám nedávají naději. Slyšela jsem, že na onkologii v Olomouci se testuje lék ZEVALIN, je šance se k němu dostat?Podle informací pomáhá i v posledním stadiu nemoci.Děkuji za odpověď, a snad i naději.

Nádory hlavy a krku jsou nepříjemné nejen pro svou maligní povahu, ale i lokalizaci na místech, kde jsou zajišťovány základní životní funkce. Z vašeho líčení mi není jasné, zda má váš tatínek jenom ohraničený nádor na ušním lalůčku, po ozáření, nebo rozsáhlý nádor s postižením uzlin nebo matastázami. V druhém případě by samozřejmě nebylo pomoci a ani preparát Zevalin, který je určen pro jiné typy nádorů, by na tom nic nezměnil. Pak bych doporučuovala se soustředit na podpůrnou léčbu, aby zbytek tatínkova života měl alespoň nějakou kvalitu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,moc děkuji za rychlou odpověď, a jestli mohu tak upřesňuji: nádor zasahuje celý ušní boltec i s částí tváře, vzadu za uchem se tvoří malé nádorky,které praskají a tvoří se stupy,z ucha vytéká buď hustý maz nebo průhledná voda,které jak se zdá,už ucho proděravěly zkrz na zkrz(omlouvám se, že píšu takto laicky, ale nevím jak jinak stav popsat).Jestli je nádor ohraničený nebo metastázuje nevíme,vypadá to,že ani pan doktor neví. Píšete o podpůrné léčbě, ale co to je? Děkuji, za to že mohu s někým o tom vůbec mluvit a očekávat odpověď.

Nádor je nejspíše lokálně pokročilý a ohrožuje tatínka především svoji loklaizací na hlavě, kde mu znemožňuje dobře jíst , dýchat , bolestmi, které způsobuje a infekcí , kterou se mohou komplikovat otevřené nehojící se nádorové plochy. Tatínek by nejspíš potřeboval podpůrnou výživu v podobě perorálně nebo do žíly podávaných doplňků, analgetickou léčbu k tlumení bolesti a precizní ošetření ranných ploch nádoru s včasnou antibiotickou léčbou při známkách celkové infekce. Léčba bude velmi svízelná, protože pokud nefungovalo ozáření ,není už mnoho možností jak nádor zmenšit ,a otevřené plochy se vlastně nikdy nezahojí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobry den pani doktorko.Zitra mam jit na dalsi kontrolu po trech mesicich k panu doktorovi a chtela jsem se zeptat Vas, nedavno jsem zjistila ze se mi dela na krku uzlina,pouhim okem neni videt jen pri nahmatani,ale nejsem si jista jestli to je uzlina nebo jen nadurela zila,ponavadz mi operovali priusni zlazy a delali pitvu krku.Museli mi nejaky nervy nastavovat a tak nevim jestli to neni tim.Ta uzlinka je velmi mala asi jako ukazovacek a kdyz si ji ohmatavam tak me boli a taky se jakoby ztraci pri dukladnejsim prohmatani,taky mam takove cukani nad uchem a nepravidelne bolesti pod uchem a pod bradou dekuji moc za odpoved mejte hezky den zdravi Vera

Lymfaticke uzliny funguji jako sita pro skodliviny , bakterie a nadorove bunky a zadrzuji je, aby se nedostaly do krevniho obehu. Jesli je uzlina zvetsena jen reaktivne (pri zanetu , infekci, otevrene rane)nebo z duvodu infiltrace nadorem ,neni casto jednoduse k rozeznani. Vetsinou provadime ultrazvuk, kde se pricina zvetseni uzliny lepe odhadne. Pro uplnou jistotu je nekdy treba uzlinu chirugicky odstranit a vysetrit histologicky.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,prosim Vás znáte přípravek OVOSAN a myslíte,že má význam ho používat? Od minulého týdne mám tatínka v nemocnici,má bulku v podpaží,ale ještě nevíme žádné konkrétní výsledky,ale pravděpodobně má nějaký nález i na ledvinách.Tatínek nikdy neměl žádné problémy a je na tom psychicky velmi špatně.Zatím děkuji

Preparát ovosan byl testován na myších, kde opravdu vedl k zmenšení nádorů, u lidí ale nebyly klinické zkoušky provedeny, takže efekt preparátu u onkologicky nemocných není prokázán.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko. Před třemi roky jsem si nahmatala v prsu útvar, velikosti nehtu malíka.Bylo to tvrdé a velice ostré ,nepravidelné .Byla jsem praktickou lékařkou odeslána na specializované pracoviště, kde jsem byla dva roky sledována pro nespecifický nález.Ono se mi to během druhého roku obalilo a zvětšilo 1,8 cm. Po dvou letech mi byla provedena vakuová biopsie a diagnostikovám ademok.Prodělala jsem operaci, ozařování, brachi a protože tam byla 85% účast hormonů, tak i gynekol. operaci.Chtěla bych věřit v šanci úplného uzdravení. Jenže, teď mám relativní klid mezi kontrolou a mně nejen, že budí přechod, ale i nepopsatelný strach a panika.Nedokáži Vám ten pocit ani popsat.Chtěla bych se zeptat, jak moc je můj strach oprávněn a jestli ty dva roky pouhého sledování mohl nádor páchat nějaké zlo a zda se to dá při ko. na onko vyšetřit.Ptám se Vás, jelikož jsem momentálně ve špatném psychickém stavu a hovořit o tom nemůžu.(Tuto situaci už řeším) Díky za odpověď a pochopení.

Z vašeho popisu nemám úplně jasnou představu o typu a rozsahu vašeho nádoru v prsu, ale absolvovala jste intenzivní zajišťovací léčbu a stále dostáváte hormonální preparáty, které by měly onemocnění kontrolovat. Samozřejmě, že onkologické onemocnění znamená stálý Damoklův meč, který nad Vámi ve dne v noci visí a psychicky Vás deprimuje, ale stejnou nejsitotu mají i takzvaně zdraví, kteří by mohli trpět ještě další nejistotou, protože o svém onemocnění zatím nevědí. Takže vy máte celkem konkrétní problém, čímž jste vlastně ve výhodě. Čím víc se vzdalujete od diagnozy časově a jste fyzicky v pořádku, tím je větší pravděpodbnost, že už to bude v pořádku stále. Držím palce.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Paní doktorko, jsem 11let po operaci nadoru tlustého střeva jak často by měla být koloskopie, můj ošetřující lékař tvrdí, že stačí jednou za 5 let. Děkuji.

Pro sledování pacientů s karcinomem tlustého střeva se používá kolonoskopie v prvních 5 ti letech v ročních intervalech, další sledování záleží na kolonoskopickém nálezu, pokud jsou ve střevě opakovaně polypy, z kterých by mohl vznikat nádor, je rozumné zachovat alespoň roční interval, pokud je střevo zcela bez patologií, může se doba mezi kontrolami úměrně nálezu prodlužovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdravím Vás paní doktorko!Před 2,5 roky jsem absolvovala odstranění adenoidně cystického ca kořene jazyka,bez metastáz do uzlin,následné ozáření 32x.Trpím výraznou suchostí sliznic a špatným polykáním.Proto se stravuji převážně kašovitou stravou s vysokým obsahem tuků(máslo a smetana),abych byla schopna potravu spolknout.Patrně proto poměrně rychle přibývám na váze.Ovoce a zeleninu přijímám pouze dušené.Čerstvé mi dráždí jazyk,zřejmě enzymy.Jak mám tuto situaci řešit,abych zhubla?Dále se chci zeptat,jak se mám domoci preventivních vyšetření při kontrolách na onkologii,které absolvuji vždy po 3 měsících.Od konce ozařování(10/2003)jsem byla pouze 1x poslána na rentgen plic,už 11 měsíců mi nebyla odebrána krev na kontrolu tumormarkrů ani jiná vyšetření.Pokud jsem o ně požádala,byla jsem lékařem odbyta,že to není nutné.Opravdu je tomu tak,nebo jen -nejsou peníze-?Poslední kontrola v onkologické ambulanci trvala 3minuty(lze doložit zápisem z kontrolního vyšetření!)Děkuji za odpověď!

Suchost sliznic v dutině ústní je nepříjemná daň za úspěšné ozařování, většinou se po ukončení léčby úplně nezlepší. Pacienti musí v krátkých intervalech pít a v lékárně je možné získat preparát nahrazující sliny. Vaše kontroly by měly především posoudit lokální nález v místě původního nádoru a postižených uzlin, to zamená vyšetření ORL odborníkem a eventuelně ultrazvukové vyšetření uzlin krčních. Při obtížích nebo nejasnostech při objektivním vyšetření se provádí kontrola rtg plic a eventuelně zobrazovací vyšetření lůžka původního nádoru (CT, NMR) Vyšetření markerů ve vašem případě nemá valný význam.

m

Dobrý den, můj bratr(37) je měsíc po operaci nádoru na mozku, který nemohl být odstraněn celý. Po operaci se u něj projevila diplopie. Doktoři mu řekli, že je to způsobeno otokem po operaci, a že se to samo spraví, ale zatím se to nelepší. S tímto ho propustili domů,ale protože vidí opravdu špatně, je z toho nešťastný, protože sám nemůže prakticky nic... Máte prosím s tímto zkušenosti, za jak dlouho toto může zmizet, nebo jestli se to dá ovlivnit nějakým lékem nebo něčím...? Měl by zajít na oční? Předem moc děkuji za odpověď.

Diplopie, dvojité vidění je velmi nepříjemný symptom, který se v podstatě nedá odstranit jinak, než, že se jedno oko vyřadí z činnosti okluzorem, takovou černou zástěrkou na brýlích, kterou možná pamatujete z dětství. Používal se u šilhajících dětí. Diplopie je způsobena útlakem očního nervu, a může se zlepšit především ústupem otoku po operaci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,paní doktorko,moje maminka(1956)zjistila krev ve stolici.Po vyšetření střev(řekli ji že je tam nádor)šla na operaci kde ji odstranili vaječník a nasadili chemoterapii.Po té měla jít na další operaci kdy by odstranili nador.Při předoperačním vyšetření ji sdělily že není patrné jestli nádor roste ze střev nebo z vaječníku,tudiž musí být u operaci jak gynekolog tak chirurg.Po operaci mi sdělil gynekolog,že se přes střeva nedostali dál,jenom odstranili srůsty na střevech a udělali vývod.Nádor je neoperovatelný.Maminku čeká další chemoterapie možná i ozářky.CHci se zeptat jestli se může nádor po léčení zastavit v růstu a jak moc vadí když zůstane v těle.Jak bude asi probíhat další lečba,jestli pomůžou nějaké potravinové doplňky jako ovosan,žraločí chrupavky,betavital,detox,iscador nebo jiné.Děkuji moc Kamila Jančíková

Stav, kdy není možné nádor vyoperovat, musí zůstat na místě a pacient absolvuje systémovou léčbu je samozřejmě nešťastný, protože chemoterapie bude muset bojovat s velkou masou nádoru. Existuje ale naděje, zvlášť jestli se opravdu jedná o nádor vaječníku, že se po chemoterapii zmenší a bude se moci odoperovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vazena pani doktorko,mam k vam opet par otazek.Jak jsem vam jiz psala,mela jsem trimesicni kontorlu po total parotidectomy a psala jsem vam ze se mi dela boule na krku a kdyz si na ni sahnu,tak me boli.Doktor mi rekl ze to je scar tissue objednal me na MRI,protoze me porad boli hlava na bolesti me predepsal leky GAPAPENTIN 200mg,beru je trikrat denne 400mg bolesti ustoupily,ale ta boule na krku hned vedle jizvy roste a chtela bych vedet co znamena scar tissue kdyz se zvetsuje,dekuji moc hodne zdravi preje Vera

Scar tissue patrně znamená jen jizvení po předchozí operaci, někdy se může jizva zvětšovat, je tuhá a zarudlá, mluvíme o takzvaném keloidu, ale to bývá většinou bezprostředně po operaci, to, že se rezistence zvětšuje je divné a měla byste asi podstoupit ultrazvuk nebo magnetickou rezonanci k vyloučení recidivy nádoru.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Děkuji, že jsem Vás náhodou objevila.Moje maminka má již několik let velké potíže s nohami a má hrozné bolesti.Lékaři tvrdí, že nálezy nejsou tak závažné a neodpovídají jejím problémům.Nebudu se rozepisovat, poslední vyšetření v magnet.tunelu ukázalo toto: multietážové degenerat.postižení segmentů L páteře s maximem změn v rozsahu L3-L5,kde v úrovni disků při jejich protrusích a při změnách spondylarthrot.zúžení pát.kanálu na 11-12 mm,spondylosa,spondylarthrosa. Dá se mamince nějak pomoci? Je naděje na zmírnění bolestí?

Jsem onkolog a hematolog a Váš dotaz by měl být směrován spíš na neurologa nebo ortopeda, maminka by měla být podrobně vyšetřená, mohlo by se zvážit i operační řešení, rehabilitace nebo korzet. Polde rtg popisu je ale postižení relativně rozsáhlé, nezdá se ale, že by mělo nádorovou příčinu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, mám k Vám velkou prosbu o radu. Začala jsem mít potíže s nohami. Nejdříve od kříží dolů do levé nohy , nemohla jsem na nohu došlápnout, přestala jsem chodit úplně. Při hospitalizaci v nemocnici jsem dostávala kapáky, které mi pomohly. Potíže se vrací každý rok, ale nejsou už tak výrazné. V letošním roce mě zaskočila skutečnost, že jsem začala mít potíže navíc s pravým kolenem. Nemůžu dřepnout, mám v koleně pocit zlomeniny, někdy když se rozchodím vůbec necítím žádnou bolest, jindy jen při jízdě autobusem nejsem schopna vstát bez pomoci a mám hroznou bolest v koleni,bolest cítím jako zlomeninu. Osteoporózu nemám. Můžete mi poradit,prosím, jaká bych ještě mohla absolvovat vyšetření na tyto potíže? Dost mě to trápí, protože moji náplní práce je běhání mezi mat.školami ve městě, tancování a výlety s dětmi. Moc děkuji za radu Lenka

Vzhledem k tomu, že neznám Váš věk ani historii vašich obtíží ani specializaci lékaře, který vám podává kapačky, bude porada obtížná. Rozhodně by se mohlo jednat o vertebrogenní algický syndrom nebo dekompenzovanou artrózu, ale stejné příznaky může mít i nějaká neurologická porucha nebo revmatizmus. Určitě si zasloužíte podrobné vyšetření u některého z výše uvedených specialistů. S případným nádorem tyto obtíže spíš nesouvisejí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mám rakovinu prsu, čeká mě chemoterapie -počítám s tím, že přijdu o vlasy. je tomu tak vždy? A za jak dlouho po začátku chemoterapie vlasy vypadnou? Děkuji. Damaris

Vlasy vám po chemoterapii vypadnou s vysokou pravděpodobností, vetšinou do 3 neděl až měsíce po první chemoterapii. Už před první léčbou doporučuji ostříhat vlasy na krátko, aby náhlá ztráta nebyla tak bolestná a včas si vyberte paruku. Vlasy začnou růst hned po ukončení chemoterapie a do 3 měsíců už budete mít společensky únosnou délku.

davidů Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli je možné zaměnit zhoubný dvoucentimetrový nádor v prsu prostupující do tkáně za nezhoubný.Byla jsem na sonografii kde mě lékařka ujistila že je to nezhoubný novotvar smíšené povahy.Po odstranění se ukázalo že tomu tak není.Jsem mladá a mammograf mi byl odepřen kvůli chybnému závěru lékařky ze sonografie.A pozná se takový zhoubný nádor při předběžném odebrání vzorku na hystologii při operaci-testu zmražením-?Pokud vím provádí se při operaci a až na základě výsledků se teprve operuje.Jak je možné že i tenhle test byl údajně negativní?

Definitivní povahu nejasného útvaru v prsu určí vždy až histologické vyšetření, zmrazený řez k peroperační histologii se provádí rychle a jen v několika místech podezřelého tumoru, takže se může stát (zvlášť u malých nádorů ) , že se nádorové buńky v tomto vyšetření nezachytí. pro pacientku pod 40 let je mammografie nevhodné vyšetření, protože prsní žláza je hutná a pro rtg vyšetření nepřehledná, sono vyšetření prsu pro mladou pacientku je přesnější.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, ptala jsem se již jednou,vím,ale nemám jasno,potřebuji radu : manžel je po 2 operaci št.žlázy-solidní tumor s metastazou do uzliny, absolvoval 30 ozáření,reakce téměř žádná,kůže reagovala také velmi mírně. Při kontrole na endokrinologii zjistili nález v horním mediastinu 30x30 mm, poslali ho na další vyšetření s tím, že to spěchá,v Motole objednán na 8.6.06,nikdo mu neřekl o co jde a co bude dál, jen že to může být zbytek ŠŽ nebo recidiva a že přišel pozdě, tak si za to může sám!!!Můžete mi napsat, jaká je prespektiva tohoto nálezu,operace,léčby-manžel uvažuje o tom, že se nenechá už operovat. děkuji

Nález v mediastinu jsou nejspíše infiltrované lymfatické uzliny, bylo by možné je odtsranit chirurgicky , hrudní chirurgií se zabývá v Motole tým vedený prof.Pafkem, pokud nádor štítné žlázy akumuluje radioakticní jod, mohl by manžel podstoupit ještě také tuto terapii, ale pokud byl ozářen zevně, asi byla možnost léčby radioakticním jodem vyloučená.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chtěl bych vědět, z jakého důvodu mám podstoupit PET vyšetření, když mám problémy s bederní páteří, absolvoval jsem MMR--edém kostní dřeně? L4-, biopsii obratle L4-výsledek negativní, rozbor krve v hematologické ambulanci v pořádku. Děkuji M.K.

Termín otok kostní dřeně nebude asi správný, kostní dřeň totiž na NMR není vidět, spíše se jednalo asi o nějaký výhřez míchy nebo jejich obalů. Z vašeho popisu nejsem schopná poznat indikaci PET, ale toto vyšetření se provádí tehdy, pokud máme podezření na nádor nebo zánět a nejsme schopni najít jeho původní lokalizaci jinou metodou nebo pokud se obáváme, že by patologický nález mohl být na více místech. Vyšetření PET stojí 30 tisíc korun, takže pokud se váš ošetřující lékař rozhodl jej realizovat., má k tomu nejspíš vážný důvod.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, od ledna mám zdravotní problémy. Nejdříve se mi objevili uzliny na pravé straně krku, které tam jsou dodnes. Asi po měsíci mě začal bolet hrudník, nejvíce za sternem, špatně se mi dýchá, jako bych byla přidušená. Začalo mě trochu bolet břicho. Není mi vůbec dobře. Svědí mě celé tělo. Myslím že jsem nebyla řádně vyšetřena, jen sono krku, rtg plic, sono břicha ale jen orgánů co jsou pod žebry, celé ne. Jsem ve stavu kdy mě už bolí všechno. Mám podezření na maligní lymfom, ale to bylo doktorem zamítnuto, že by se to prý poznalo v krvi. I když já vím, že se to určí pouze odebráním uzliny. Byli by na rentgenu plic vidět zvětšené hrudní uzliny? Běhám po doktorech od ledna a je to k ničemu. Co mám dělat? Bojím se aby už nebylo pozdě. Můžete mi napsat pár informací ohledně tohoto onemocnění? Příznaky a jaká je úspěšnost léčby v případě pokročilého stadia nádoru? Děkuji za odpověď.

Maligní lymfomy se rozdělují na hodgkinské a nehodgkinské, zpravidla se projevují zvětšením jedné nebo více lymfatických uzlin, ale mohou postihovat i jiné orgány ( slezina , kostní dřeň atp. ) Pokud je lymfom pokročilý,. objevují se i změny v krevním obraze. Vaše problémy mohou mít ale řadu méně nebezpečných příčin , nejspíše by bylo rozumné navštívit imunologa nebo alergologa k pouzení případné chronické virové infekce nebo alergických obtíží.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, je mi 34 let . Už 10 let trpím postupnou ztrátou sluchu/nyní velmi těžká/.Nikdy nebyla zjištěna příčina potíží, žádný příbuzný tuto vadu nemá. Teď už asi 3 měsíce mám dojem , že cítím -jako kdyby mi něco hnilo v nose/dle ORl dutiny jsou v pořádku, zuby také/-tak 3 x do týdne. Myslíte, že by mohlo jít o nádor mozku?Taky jsem si nahmatala bulky na krku-dle obvodní Dr. jsou malé a nevýznamné/krev OK/. Děkuji moc za odpověď

Ztráta sluchu může samozřejmě také souviset s nádory v okolí sluchového nervu nebo centra v mozku, ale u vás bude příčina nejspíš jinde, nebo´t se jedná o dlouhodobou záležitost. vaše obtíže s poruchou sluchu nemusejí souviset, ale bylo by možná rozumné podstoupit vyšetří ORL s výtěry z nosu a krku a při pochybnostech i CT mozku.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Konc.r.2003 jsem si nahmat.bulku v pr.prsu na rozhr. dol.qadr.Prso bolelo.Histol. ukáz. zhoubný nádor.Chtěli operovat,ale sono břicha ukázalo meta na játrech,tak mi zdělili že k operaci nikdy nedojde a budou léčit jen chem.Rok dávali infuze a nyní už rok a půl užívám cytost.doma.Léčba zabírala ,jak na meta.tak i na prso.Bulka se zmenšila na tolik že jsem si jí ani nenahmat.Ale nyní je to asi měsíc začalo prso bolet a nahmat.jsem si tu bulku zase větší.Mám nyní strach z CT břicha které bude v červnu,že se to tam také zhoršilo.Mám manžela který podniká,11-letého syna a dvě dospělé dcery,které se ke mě otočily zády,alespoň mi to tak připadá,Mladší dcera se dokonce v září odstěhovala k příteli.Přijíždí na víkend jednou za 14 dní,ale moc mi tu nepomůže,starší dcera je doma,ale taky nic moc nepomůže.Jsem na náš dům takřka sama.Chci tu ještě žít hl.proto že syn je ještě malý. Nevím zdali se to dá ještě léčit,když se to zase zhoršilo.Nevím co ukáže CT jater.Prosím Vás o radu. Díky p .Kročáková

Nádor v prsu se současným postižením jater je nevyléčitelné onemocnění, ale sama jste si už vyzkoušela, že je možné jej dlouhodobě při slušné kvalitě života stabilizovat. Může se stát, že současná léčba přestala fungovat a bude třeba ji změnit, ale bylo by asi rozumné upozornit svého ošetřujícího lékaře, že vám nález v prsu roste, aby se léčba mohla změnit co nejdříve a byla dostatečně účinná. S postojem vašich dcer se netrapte, pro mladou dívku je představa vážné nemoci nepochopitelná, určitě to nemyslí špatně ale jsou jen mladé a sobecké . Časem jim určitě všechno dojde.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, už jednou jsem psala kvůli bratrovi, který po operaci nádoru mozku trpí diplopií. Byl na očním, kde mu doktorka řekla, že oči i oční pozadí má v naprostém pořádku, a že problém je v hlavě (otok tlačí na oční nerv). Zakrývání jednoho oka tedy ke zlepšení nepovede. Bratr je po operavi už skoro dva měsíce, oči se mu ale nelepší. Myslíte, že se to někdy vrátí do normálu? Jak dlouho to může trvat, připadá nám to už divné. Je možné, že mu to takto zůstane? Nechali mu tam 4 na 4 cm a teď podstupuje chemoterapii, ozáření mít nebude. Co to znamená - chemoterapie nádor může zmenšit nebo jen zastavit růst? Dozvěděl se o Gama noži, jde to ale pouze u velikosti do 2 cm. Nevíte prosím, kolik toto stojí a jestli připlácé pojišťovna? Moc děkuji za ochotu.

Diplopie po neradikálním odstranění mozkového nádoru se může trochu zlepšit s ústupem otoku mozku. Zakrytí jednoho oka okluzorem samozřejmě nevyřeší příčinu diplopie, tou je inoperabilní nádor, ale zbaví pacienta obtíží s diplopií spojených (nejistoty při chůzi, bolesti hlavy, zvracení ). Pokud je nádor veliký a nešikovně uložený může se opravdu stát, že je chirugicky neodstranitelný. Potom by bylo nejspíš rozumné pokusit se zpomalit jeho růst ozářením. gamma nůž je vlastně také ozáření, ale jen ložiskové do místa nádoru, které se potom dá na jiném místě opakovat, kdežto ozáření celého mozku zevně, si podruhé již opakovat většinou nedá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,prosím poraďte mi,tatínek absolvoval první dávku chemoterapie,znovu půjde za tři týdny.Co má takový pacient užívat v období mezi chemoterap.,mám na mysli vitamíny,potravinové doplňky??děkuji moc za odpověď.

mezi chemoterapií by měl pacient jíst všechno na co má chuť a co mu žaludek akceptuje, nepřetěžovat se. Rozhodně se nenutit do zdravé stravy, pokud mu nedělá dobře nebo jíst nějaké doplňky či vitamíny pokud na ně nemá chuť na to bude čas po ukončení léčby.

-

Dobrý den paní doktorko, prosím o radu.Po odstranění novotvaru v prsu mi byla předána zpráva o průběhu operace.Vůbec ji nerozumím.Prosím o vysvětlení. Počet bloků HE:3 Speciální barvení:bl.2-HE Immunohistochemie:bl 2-ER,PR Bl.2-2x Her-2,Ki-67, E-carderin Immunohistochemické stanovení: ER:negativní PR:negativní c-erb B2.O negativní Ki 67 : fokálně až 60% E-cardherin:pozitivní E-E skore:8 Gradus III Solidní architektonika,vysoká mitotická aktivita. V okraji léze struktury fibroadenomu,struktury zasahují do resekčních okrajů. Jsem po druhé radikální operaci vč.podpažních uzlin vše negativní. Můžu se zeptat na šance do budoucna?Nádor byl obalen zmožděným vazivem které mu bránilo prnonikání přímo do tkáně.Nádor byl do velikosti cca 15x20 mm.vazivo kolem něj cca 3x3x3 cm-přesně nelze zjistit protože mi byl odstraněn ve třech kusech.Nemám z toho dobrý pocit-proč odstranění po částech?Nemůže to naopak zvýšit riziko uniknutí mikročástice a metastáze? Děkuji

Histologický popis z karcinomu prsu obsahuje kromě popisu typu nádoru i imunohistochemické vyšetření, které určuje nebezpečnost nádoru a předpovídá jeho odpověď na léčbu. Vy máte negativní hormonální receptory, takže váš nádor nebude reagovat na hormonální léčbu, nemá smysl jí tedy podávat. Nádor se rychle dělí a má vysoký grading (G3), je tedy agresivní. proto byste měla absolvovat zajišťovací chemoterapii a pokud nebyl prs odstraněn celý, také radioterapii zbytku prsu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Paní doktor,je pravda,že vysoká horečka může pozitivně ovlivnit léčbu rakoviny.

Teplota je ochraný mechanizmus organismu, kterým se brání proti škodlivinám, především bakteriím a virům. U nádoru je teplota často způsobená rozpadem nádorové tkáně , zásadní vliv na vývoj nádoru ale nemá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přeji hezký den a mám tento dotaz:v roce 2004 jsem prodělala chemo s diag.C811 ve třetím stadiu a od té doby,kromě horší imunity,nemám žádný problém.Je mi 32.let,mám už jedno dítě a před chemo jsem byla na odběru ovarialní tkáně.Paní doktorka z hematologie mi schválila pokus otěhotnět,ale já přesto váhám,protože neznám rizika tohoto kroku jak pro dítě,tak pro mne a nevím,jestli je to opravdu dobrá volba.Dítě bych ale moc chtěla.Velice děkuji za odpověď a opravuji svůj email.L.

Těhotenství samozřejmě znamená přeladění organizmu do jiných i imunologických podmínek a teoreticky by mohlo představovat riziko pro vaši chorobu, ale riziko může zvyšovat i třeba těžší infekce nebo operace. Když se žena rozhodne otěhotnět, vždycky vstupuje do určitého rizika, které je bohatě vyvážené možností zažít těhotetsví, porod a péči o miminko. Před početím bych absolvovala všechna potřebná kontrolní vyšetření , abyste se ujistila, že remise vaší choroby trvá a potom bych se už těšila na miminko.

ce.beruska@seznam c.z

jmenuji se sarka jsem jiz15 letpo operaci bartol zlazy pro ca.nasledovalo 25 ozarek je mi38 let pred 6ti letyjsem otehotnela a porodila zdravou holcicku na gynekologii pravidelne 1rocne onkologie ukoncena pred 7roky .Nyni caste zanety dutin a infekce hcd obcas problemy se zuby,chtela jsem se zeptat jesli to muze byt spojitost po teto operaci.ma obvodni lekarka na toto tema se mnou nekomunikuje,odbery krve take neprovadi ani po lecbe antibiotik dekuji za odpoved sarka

Váš onkologický nález má dobrou prognózu, jednalo se zřejmě jen o malé postižení odstraněné operací, neexistuje vlastně žádný specifický marker, který by z odběru krve poznal, zda jste v pořádku. pro vás je nejdůležitější navštěvovat gynekologa, pravidelně alespoň 1x za půl roku.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den pani doktorko, chtela bych vas poprosit o radu.Mam na sliznici v ustech maly nebolestivy bily vystouply flicek,trva to uz skoro rok.Nekdy se mi na nem a v okoli utvori mensi puchyrky.Nekdy ho necitim skoro vubec a nekdy je to dost neprijemne.Zajimalo by me zda to muze byt rakovina a zda s tim mam jit k lekari.Nechci si pripadat jako hypochondr.Predem dekuji za odpoved Jarmila

Nález v dutině ústní může být jen opakující se afta s infekcí , možná i plísňovou nebo takzvaná leukoplakie, okrsek změněné kůže, to je ale už podhoubí pro možný nádor, rozhodně byste měla požádat zubaře, aby sliznici prohlédl, už jen pro vlastní klid.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko.Mám delší dobu problémy-dá se říct ,že skoro každý druhý měsíc mě bolí v podbříšku,zvětší se mi břicho a začne výtok.Jdu na gynekologii kde dostanu léky a problémy vymizí.Ale po další menstruaci je to na novo.Tak se stane ,že k lékaři jdu až další měsíc,abych tam tak často nechodila.Pak dostanu jiné léky ,ale za delší dobu je to nastejno. Před rokem jsem se rozešla s partnerem a od té doby jsem sama ,tak problémy přenosem stykem bych vyloučila.

Myslím , že vaše obtíže mohou souviset s opakovanou infekcí při imunologickém oslabení po menstruaci, zkuste nejdřív režimová opatření, to znamená během menstruace jen bavlněné prádlo, příliš se pracovně nepřetěžovat , hodně pít , neslunit se , zkusit lokálně do pochvy nějaký přípravek s lactobacilem, třeba už v posledních dnech menstruace (Lactogyn), pokud to nepomůže, může se jednat také o mykotickou infekci, takže by možná pomohlo přeléčení lokálními nebo celkovými antimykotiky ( např. Fluconazol, Mycomax atp. ) Pokud ani to nepomůže, je možné s urologem prokonzultovat možnost podání speciálního imunostimulancia, které zvýší vaši obranyschopnost proti bakteriím , které napadají močové cesty. (Urovaxom)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, nedavno jsem objevila malou bulku nad klicni kosti. Ted jsem objevila dalsi dve na krku. Jsou velikosti priblizne pul centimentru. Posledni dobou jsem dost unavena, ale nejsem si jista, zda to souvisi s bulkami, ci mym zpusobem zivota ( jsem jako au-pair v Anglii, coz je dost stresujici, hraji zde zavodne fotbal ). Abych mohla -fungovat- az do vecera, musim se jit pres den vyspat. Obcas trpim teplotami okolo 37,5. Teploty se objevi vzdy tak na 14 dni, pak mam nejaky cas pokoj a pak se objevi zase. Myslite si, ze bych mela navstivit lekare jiz zde v Anglii nebo staci pockat az do CR, kam se vracim 23. cervence? Dekuji za odpoved, preji krasny den, Lucka Hajkova, 24 let.

Boulička v nadklíčku i bulky na krku budou nejspíše uzliny, ty se mohou zvětšit třeba při nějakých zánětlivých obtížích v krku nebo nose, nebo uchu, ale samozřejmě se může jednat i o nádor z lymfatických žláz, pokud Vás nemohu vyšetřit , nejsem schopná nic bližšího říci, ale jestliže se vracíte za měsíc domů a nemáte velké obtíže, uzliny se nebudou zvězšovat ( jsou velké jen něco málo 1 cm v průměru ?) a přibývat , bylo by asi možné vydržet domů.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Chtěla bych vědět hodnoty tumor markeru CA 125 a CA 19-9 jejich referenčí meze.Děkuji

Referenční rozmezí hodnota nádorových markerů záleží na nastavení laboratoře v ktereé se provádí, takže není možné obecně říci, že ta a ta hodnota CA 19.9 nebo 125 je normální, normalitu určuje rozmezí dané laboratoří , v ketré se parametr vyšetřoval , zpravidla bývá uvedeno za hodnotou individuálního výsledku.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,dostala jsem kontakt na Vaše stránky prostřednictvím fy IMUNOTOP CZ z Litymšle,kde jsem dostala odkaz na Vaše internetové stránky: www.osudy.cz.U maminky ( 74 let),která je omentálně hospitalizována na LDN byl zjištěn nádor plic bez metastáz.Operace vzheledem k dalším nemocem nelze provést,teď momentálně prodělává ozařování.Objevily se u ní teploty,pravděpodobně reakce na ozařování. Po dohodě s ošetřujícím lékařem pokračujeme,až podle jejího zdravotního stavu, podle toho jak se v daný den cítí. Dozvěděla jsem se prostřednictvím intrenetu o podpůrném léku Bi-oBran,který má pomoci zvládnout ozařování.Dotaz je tedy, zda máte nějaké zkušenosti s tímto produktem, případně víte o jeho pozitivních účincích při nádorovných oněmocněních.Nevím,zda by nebylo lepší ji dát na některou onkologickou kliniku,ale bylo mi doporučeno,že na LDN je jí lépe i po psychické stránce.Po návštěvě na radiologii v Holešově, kam maminka každý den dojíždí,mi vlastně nic neřekli.Děkuji za odpověď

Zásadní řešení plicního nádoru by byla jen operace, ozařování zpomalí jeho růst a oddálí jeho vývoj, ale maminku velmi pravděpodobně nevyléčí. Všechny doporučované preparáty podpůrné péče, mezi které patří i ten Vámi zmňovaný, mohou trochu zmírnit nepříjemné dopady ozařování, ale jestli je efekt úměrný jejich ceně je často sporné Maminka spíš ocenní vaše časté návštěvy, jídlo , které má ráda a možná i něco jiného, co vám sama řekne. Preparát jí zasadně neovlivní prognózu onemocnění ani kvalitu zbytku života. Pokud se jí v LDN líbí, nechte ji tam, ozařováníj e servisní zdravotnická služba a nevyžaduje hospitalizaci na onkologii.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, jsem 7 týdnů po operaci tumoru (s dlaždicovou strukturou buněk) v levém dolní laloku. Podle onkologa nebylo nutné provést chemoterapii, takže nastupuji zase do práce. Snažím se namahat, aby si upevnila ochablé svalstvo a chci se dotázat, nakolik je pro mne škodlivý pobyt na slunci (věnuji se zahradě), s ochranou hlavy. Také mi nikdo něřekl, jakou stravu mám preferovat po operaci. Děkuji za odpověď Tereza

Měla jste velké štěstí, že byl nádor uložený periferně a byl operabilní (předpokládám, že se jednalo o nádor plic, z vašeho dotazu to vyplývá jen nepřímo). Pro vás je tedˇ nejdůležitější neoslabovat svoji imunitu, a to ani dlouhým pobytem na slunci s úmyslem se opalovat , chůze sport, práce na zahrádce s nutným co nejkratšíém pobytem na slunci je možná, dietní opatření nejsou třeba žádná, jen v rámci pravidel zdravé výživy. Nebezpečné jsou pro vás záněty a nachlazení, vždy včas a důsledně vyležet a užívat raději antibiotka.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko,mám 21. měsíčního syna. Asi před 3 měsíci jsem si všimla, že má drobné uzlinky na krku, pak jsem si všimla, že je má i v tříslech a v podpaží. Některé jsou velmi drobné a ty nějvětší nedosahují snad ani velikosti mandle. Jsou pohyblivé. Protože malý prodělal i nějakou virózu (kašel, rýma, horečka), tak jsem to neřešila. Jenže před 3 týdny jsem objevila dvě uzlinky za uchem. Tak jsem navštívila pana doktora a ten mi řekl, že to nic není, ale trochu na moji žádost vzal krev. Jenže malý ten den dostal mírnou teplotu a kašlal, pak to přešlo.Leukocyty měl 19000. Tak se opakoval odběr po týdnu a výsledek byl leukocyty 12000, mírně zvýšená sedimentace a kromě toho má míň železa a těsně pod hranicí červené krvinky. Takže bere železo. Nevím, jak dlouho uzlinky má. Je čilý, nepotí se, nesvědí ho asi nic-prostě nic na něm nevidím. Je možné, že by mohl mít nějaký druh lymfomu (v jeho věku je to prý vzácné) či může mít zvětšené uzlinky po těle vlivem nějakého nádoru?Děkuji

U dětí se zvětšují uzliny daleko snadněji a ve větším rozsahu i z fyziologických příčin, tedy při obraně proti infekci, onemocnění maligním lymfomem v tak útlém věku je velmi vzácné. Uzlinky na krku nejspíše souvisejí s infektem horních cest dýchacích,který asi nebyl úplně zvládnutý. Doporušuji uvážit výtěr z nosu a krku a eventuelně vyšetření sedimentace a kontrolu krevního obrazu. Svěřte se se svými pochybnostmi ošetřujícícmu pediatrovi a on Vám celou záležitost lépe vysvětlí než - dospělý doktor-.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych doplnit dotaz ze včerejška - 21. měsíční syn s uzlinkami. Dnes jsem si ještě všimla, že má tři uzlinky nad klíční kostí, kterými jde pohybovat v rozsahu asi 2 cm. Dále má také uzlinky na temeni a (nevím, jak to přesně popsat) má uzlinku na každé straně krku, kde začíná rameno. Nevím, jak má které uzlinky dlouho, ale myslím si, že některé přibyly až v poslední době (např. nad klíční kostí). Chtěla jsem se zeptat, pokud se jedná o lymfom, zvětšují se jen jedna či pár uzlin a co ty ostatní, začínají se také postupně zvětšovat? A v případě rostoucího nádoru se také postupně zvětšují uzlinky na celém těle? Ještě jsem chtěla doplnit, že v případě toho krevního testu měl malý také nějak přehozené lymfocyty (prý jich má být víc než čehosi druhého a on to měl naopak - že prý se to stává u bakteriálních onemocnění). Vím, že takto nejde stanovit diagnozu, ale budu ráda, kdybyste mě aspoň nasměřovala na to, co by to mohlo být a ev. kam se obrátit na vyšetření.

....zodpovězeno v předchozím

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kde je možno nastoupit léčbu nádoru plic jedná se o 70 letou ženu (nekuřák) v současné době hospitalizovanou na plicním oddělení nemocnice Praha Motol po zápalu plic.Operaci zatím lékaři vyloučili s ohledem na slabé srdce pacientky. Mnohokrát děkuji Tomáš Gazárek

Nádory plic se onkologicky léči na plicních nebo onkologických odděleních, v úvahu bude připadat nejspíše ozařování případně chemoterapie. V Motolské nemocnici je velmi dobře fungující onkologické oddělení , které vede primářka Prausová a také kvalitní plicní klinika.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,mám syna (21 měsíců), který má od cca 1/2 roku zvětšené dvě uzliny na hlavě. Před zhruba půl rokem se mu výrazně zvětšily uzlinky na levé straně krku (-shluk asi tří uzlinek)- jsou okem viditelné. Pediatrem jsem byla ujištěna, že je to v pořádku, že uzliny mají -zdravý tvar-, že je to následek prodělaných infekcí a že děti zvětšené uzliny mívají.Pro jistotu byl synovi udělán krevní obraz, který má v normě.Asi 3x během půl roku měl syn teploty (až 39 stupňů), zvýšeně se potí (to je možná subjektivní pocit, dále je možná dědičnost-manžel se rovněž extrémně potí)a má na dolních končetinách velký počet modřin (je pravdou, že neustále padá).Tímto Vás uctivě žádám o informaci, zda jsou, dle Vašeho názoru potřeba nějaká další vyšetření a kam se mám případně obrátit,či v tomto případě vyšetření pediatrem a krevní obraz je dostačující. Děkuji, Chloe.

....zodpovězeno v předchozím

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, ještě doplňuji svůj předchozí dotaz - ohledně uzlin 21měsíčního syna. Opomněla jsem dodat, že syn v podstatě nepřetržitě od té doby, co jsem mu objevila uzliny - kašle ( či pokašlává )je i to možná příčina zvětšených uzlin? Děkuji, Chloe.

....zodpovězeno v předchozím

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Letos budu mít 60 let , již 8 let mám dg B-CLL (doutnající , s minimální progresí). Jaké mám šance a čeho bych se měl nejvíce vyvarovat?

Choinická lymfatická leukemie je nádorové onemocnění, které se vyvíjí různě. asi třetina pacientů má -hodnou formu- , která je spíš laboratorní odchylkou v krevnmím obraze a pacienta nijak dále nelimituje, druhá třetina má velmi pomalu se zhoršující onemocnění, které může vést k zvětšení uzlin a změnám v krevním obraze a potížím s imunitou a zbývající třetina má agresivní onemocnění s devastací krevního obrazu, postižením některých orgánů jako jsou játra a slezina, a může být i příčinou smrti pacienta. imunocytochemickýcm vyšetřením bílých krvinek, které jste nejspíše také absolvoval se dá typ onemocnění dobře odhadnout, požádejte o informaci ošetřujícícho lékaře, ale doba trvání nemoci ukazuje spíš na málo nebezpečnou formu B-CLL.

zdenkasimonová@seznam.cz

Dobrý den pani doktorko potřebuji si jenom s Vámi trošku popovídat, abych si ulevila -v roce 1990 jsem měla rakovinu štítné žlázy a všechno dopadlo velice dobře v současné době jsem úplně zdráva - v roce 2000 se u mého tatínka objevila rakovina plic a tady také došlo k vyléčení i když ho to stálo hromadu sil. V těchto dnech jsem se dozvěděla, že maminka má také rakovinu plic a začínáme s touto nemocí znovu bojovat - nechápu jak je možné, že se v jedné rodině tato nemoc objeví 3x - jedná se o dědičnost - mám mít strach o to, že se jednou tato nemoc také objeví u dětí??? Jak se stavíte k té dietě co se 42 dní pijí jenom štávy ze syrové zeleniny?? Když toto onemocnění probíhalo u mne a tatínka tak jsem měla velkou podporu v mamince, kde jsem s ní mohla průběh nemoci probírat, ale v současné době nemám nikoho s kým bych se o své starosti podělila a kde se vypovídala - maminku naopak musím držet a nesmím dát najevo svou slabost. Děkuji za vyslechnutí Zdeňka Šimonová

Dědičnost hraje při vzniku rakoviny zcela zásadní roli a možná , jak se zdá i tu nejvýznamnější. Jedna věc je dědičná závislost jednoho typu nádoru ( např. prsu) , kterou už umíme často dobře diagnostikovat i u zatím zdravých členů rodiny. Druhá je potom obecná tendence k nádorovým onemocněním, která zatím není geneticky podchytitelná a dá se vystopovat z rodokmenu. Vaše děti,pokud mají nemocné ho dědečka , babičku i maminku, mají pravděpodobně větší riziko nádorového onemocnění než jiní a měli by to vědět Na druhou stranu vaše zkušenost s úspěšným zvládnutím dvou nádorových diagnoz u sebe a tatínka je určitě povzbuzení pro maminčinu léčbu a úzdravu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, do nedávna jsem si myslela, že leukémie se vyznačuje extrémním zvýšením leukocytů, ale dozvěděla jsem se, že to tak nemusí být. Může se stát, že člověk má leukémii, ale z krve se to nepozná ani nevznikne žádné podezření, že by se o to mohlo jednat - tedy, že je KO v pořádku? Děkuji

Leukemie je soubor nemocí, které jsou charakteristické nadměrným množením nádorového buněčného klounu nejčastěji v kostní dřeni, teprve když se nádorové buńky rozmnoží tak, že jsou ze dřeně vyplavovány do periferní krve, najdou se v krevním obraze. Ale už před vyplavováním ubývá většinou ostatních typů krvinek v krevním obraze, což může být známka počínající leukemie. Pokud je leukemie zcela v počátku, je i krevní obraz normální.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní Doktorko, chtěla bych se zeptat kvůli mojí mamce. V Lednu absolvovala operaci střev kde jí byl odstraněn nádor, ale zároveň se přišlo na rakovinu jater obou laloků, již má za sebou 6 chemo, každou po třech týdnech zasebou a po posleslední jí zůstali tupé a bez citu ruce a chodidla. Tyto potíže měla po každé chemoterapii, ale pokaždé odezněli. Doktor jí na to napsal Magnesium a Calcium v šumivých tabletách,ale žádné zlepšení není. Bolesti trvají již jeden a půl měsíce a popisuje je jako kdyby chodila po jehlách, necitelnost, tal jako kdyby jí chtělo něco vyletět nehtami ven. Neměla by jste nějakou radu co by mohlo pomoci. Zkoušíme i masáže, cvičení, teplo z horké suché rýže. Díky moc Pavlína Vávrová

Rozšíření nádoru tlustého střeva do jater je, bohužel, závažná a nevyléčitelná komplikace, nicméně játra mají velkou rezervní kapacitu, a i když jsou z části nahrazena nádorem, pořád ještě docela dobře fungují. Smyslem léčby, kterou absolvovala vaše maminka, je co nejvíce prodloužit to období, kdy játrům nádor nevadí. Předpokládám, že obtíže, které má , jsou způsobené oxaliplatinou. Neurotoxicita s postižením drobných nervových zakončení je také nejčastější příčina nutnosti léčbu ukončit. Obtíže se často ani po přerušení léčby zcela neupraví a jsou často zhoršované i jinými nemocemi , například cukrovkou. Pomáhají vitaminy B řady ( kromě B12, který maminka nesmí), pivo, kynuté pečivo, pivovarské kvasnice, pangamin. Můžete zkusit i střídavé koupele ve vlažné a teplé vodě. Zlepšování lze čekat pomalu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,chtěla bych Vám poděkovat ta to,co pro lidi děláte a měla bych jeden dotaz,můj manžel má rakovinu plic,nyní už metastázy v játrech,nadledvinách,kostech,má naprosto rozložený krevní obraz,stačí málo a hned má modřiny,dávali mu novou krev,a nic jiného s ním už nedělají,jak mu mohu pomoci já,existuje ještě nějaká šance,popř.kolik zbývá času,máme dvě malé děti.za odpověď děkuji.Jana

Pokročilé nádorové onemocnění je vždycky utrpení nejen pro nemocného, ale i pro jeho blízké. Zda by byly ještě nějaké léčebné možnosti nejsem schopná říci bez znalosti typu nádoru a předchozí léčby, ale rozsah onemocnění,který líčíte, mnoho naděje na zásadní ovlivnění neskýtá. Vy můžete manželovi pomoci především v jeho obtížích doprovázejících nádor a jeho léčbu. Monitorujte jeho problémy jako jsou únava, bolesti a zažívací obtíže a pokuste se pravidelným podáváním léků, obkladů, odpočinkem atd. mu ulevit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená p.doktorko(doktore),byl u mne diagnostikován nodulární maligní melanom.Byl na zádech, byl chirurgicky vyoperován a histologie potvrdila jeho malignitu.Poté mi byla odebrána spádová uzlina v podpaždí opět s pozitivním nálezem - mikrometastázy.Doporučena operace všech uzlin v podpaždí.Za týden mám jít na operaci.V této mezidobě jsem po poradě s lékařem který aplikuje i alternativní léčbu začala brát ISCADOR. Mám podstoupit další operaci, hrozí velké riziko rozsevu a co dál to mi také nikdo neřekl nebo se soustředit na alternativu s celkovou změnou životního stylu.To chci samozřejmě i v případě operace.Nevím jak dál. Děkuji

Diagnoza nodulárního maligního melanomu s postižením uzlin je velice závažná, tento nádor je většinou dobře léčitelný imunoterapií. Návrh odstranění uzlin z podpaží ,pokud byla sentinelová uzlina pozitivní ,je standartní postup. Co je ale nebezpečné ,je rozhodně léčba Iscadorem. To je jed vyráběný z jmelí ,jehož protinádorová účinnost nebyla nikdy prokázána, jinak by jej samozřejmě používali lékaři a hradila pojišťovna.U melanomu je jeho užití zvlášť riskantní, protože porušení imunity tímto preparátem, může podpořit rozvoj tak imunologicky závislého nádoru jako je melanom.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, můj manžel (nyní 34 let) prodělal v roce 97 kurativní CHT: 3 série BEP, 2 série BEI, ozařování pro nediferencovaný teratom uzlin celého retroperitonea, levého horního mediastina a nadklíčku s patol. hodnotami nádor. márkrů. C480, C629. FN Plzeň. Od té doby byl bez problémů. Každých 6 měsíců kontrola s odběrem krve- markry kolem 80. Až teď při poslední kontrole markry 2400. V srpnu je objednán na PET/CT před další možnou chemoterapií, ale byl upozorněný, že tato další chemo kvůli zapouzdřenému teratomu nemusí mít valný výsledek. Ozařování je rizikové kvůli blízkosti míchy. Chtěla bych se zeptat jestli neexistuje nějaká jiná léčba kromě chemo a ozařování, která by mohla být účinná? A také jestli manželovo PET/CT, chemo, ozař apod. nemůže nějak ublížit našemu 2letému synovi + mé sestře která je těhotná a bydlí s námi v rodinném domku? Děkuji Vám za odpověď. Jolana

Recididvující teratom je onemocnění , které se opravdu léčí hůře , než při prvním záchytu, ale ještě určitě existují možnosti chemoterapie, jejíž efekt se může zvýšit exkalací její dávky s transplantací kostní dřeně nebo periferních kmenových buněk. Léčebné možnosti Vám v Plzni podrobně vysvětlí nejspíše až budou znát rozsah nového postižení. Ani prodělaná chemoterapie nebo zobrazovací vyšetření nejsou nebezpečné pro nikoho v okolí vašeho manžela

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená p.doktorko,manžel se léčí s morbus Hodgkin stadium II.A,chemotherapii snáší velice dobře.Mohla by jste mi poradit jaké pomocné přírodní léky je dobré užívat.Nyní kupujeme zeleninové štávy,aloe a ktiv forte a panthenol tbl.Co si myslíte o přípravcích OVOSAN A WOBENZIM Děkuji za odpověď.Věra Manyczová

Hodgkinova chororba je nádor s velmi dobrou prognózou. Manžel by v době její léčby měl být především v dobré celkové pohodě. Všechna výživová opatření a změny životního stylu se projeví na zdraví se zpožděním a je na ně čas, až bude uzdravený. Jestli mu chutnají šťávy ze zeleniny ať je pije, jestli ne tak ať pije pivo nebo něco jiného. Finance uspořené za Ovosan a Wobenzym , který nebude užívat, si spořte a až ukončí léčbu , jeďte na pěknou dovolenou celá rodina.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

vážená paní doktorko,děkuji za odpověd na můj dotaz.chtěla bych se vás ještě zeptat na jednu věc-manžel pracoval před nemocí jako tiskař,práce ho moc baví,nejsem si ale jistá jestli za manželovu nemoc nemůže z části prostředí ve kterém pracoval.Myslíte si ,že se může vrátit ke své profesi .vera Manyczova

Přesnou příčinu nádorového bujení, bohužel, neznáme. U lymfomů se kromě genetických změn uvažuje o infekční etiologii. U některých nádorů hrají roli i toxické chemikalie, ale jednoznačná příčinná souvislost není zřejmá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer,moje maminka prodělala minulý týden operaci rakoviny močového měchýře.Při operaci byly zjištěny nádory,několik v podkoží v malé pánvi Lékař,který jí operoval nám zdělil,že se pokusily všechny vyndat.Maminka po zahojení jizvy nastupuje na onkologickou léčbu.Chtěla jsem se zeptat jak jsou nádory v podkoží vážné.Maminka už je 11 let po operaci nádoru děložního čípku,byla ozářena a vše bylo v pořádku. Děkuji Kovářová Helena

Nádor močového měchýře je onemocnění, které většinou úporně recididvuje lokálně. Rozsah nádoru s podkožními metastázami je rozhodně nepříznivý a všechna léčebná opatření povedou jen k zpomalení postupu onemocnění. Pravděpodobnost úplného vyléčení je malá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jsem po 4.měs. ozařování prostaty bez operace,původně stolice dobrá,pří ozařování zácpa,nyní kašovitá čím to zlepšit, za jakou dobu dojde k úpravě, nebo je to rozbouřený imunitní systém? Děkuji za odpověd.

Po ozařování malé pánve mohou být i jiné orgány v sousedství podrážděny. S tím souvisejí problémy se stolicí, které by se měly odstupem času zlepšovat nebo zcela vymizet. Používejte lokálnií protizánětlivou léčbu jako na hemorhoidy a jezte nedráždivou stravu. Stolici udržujte měkčí , aby neporaňovala křehkou sliznici konečníku. Vhodné je osmotické projímadlo na noc- např Duphalac

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko (děkuji za vaše angažmá). Jsem po lymfomu, beru antioxidanty, mimojiné 1000mg vitamínu C denně s postupným uvolňováním, v návodu je napsaný max. 500mg denně. Existuje něco jako přehlcení antioxidanty (se škodlivými účinky?) nebo si vezme tělo to, co potřebuje (a jak to pozná, kolik potřebuje?) a zbytek přirozenou cestou vyloučí? Děkuji a pardon za tento spíše marginální dotaz.

Pojídání antioxidantů je chválihodné, ale vysoké dávky vitaminu C Vás mohou poškodit. Vitamin C je kyselina, která může naleptat žaludek a způsobit vředovou chorobu. Jinak se intoxikace projevuje únavou a bolestmi hlavy. Větší množství přebytků vitaminu C se ale vyloučí močí bez jakéhokoliv žádoucího i nežádoucího efektu. Preparáty jsou obvykle dávkovány tak, aby Vám stačila 1 tableta denně.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Je B - NHL velkobuněčný leukemie anebo porucha krvetvorby? Děkuji, M.Martínková.

B-NHL je nádorové onemocnění vyznačující se nadměrným dělelením lymfocytů, což jsou buńky zodpovědné za určitý druh imunologické odpovědi, takže může být choroba doporvázena i poruchou imunity.

pavlickovairena@.cz

Dobrý den.V období 4-6.99 jsem podstoupila ozařování děložního čípku, stupeň 3. asi po roce a půl od ozařování jsem začala mít problémy a močovými cestami a od té doby jsou mi opakovaně vyměňovány močové stenty do ledvin. zajímalo by mne jestli je nějaká možnost trvalé aplikace močových stentů, nebo transplantace močovodů, nebo nějaké jiné řešení tohoto problému. Po konzultaci s mím urologem mi bylo řečeno že oblast kde se ozařovalo je velmi křehká a proto nemohu uvažovat o operačním zákroku. Z gynekologického hlediska jsem vpořádku a gynekolog řešení problému stentů nechává jen na uvážení urologů. Byla by jsem velmi ráda kdyby jste mi nějakým způsobem pomohli tento můj problém vyřešit. Děkuji předem za jakoukoli vaši odpověď.

Stenty v zúžených močovodech je třeba vyměňovat, protože se mohou ucpávat, tlačit na okolí a infikovat, žádny permanentní stent ještě vynalezen , bohužel, nebyl. Ale po ozařování se mohou poměry v malé pánvi stabilizovat a může se stát, že už stenty nebudete potřebovat, to ale musí posoudit ošetřující urolog. Ostatní řešení jsou ještě méně příjemná, například nefrostomie znamená vyvedení moči přímo z ledviny hadičkou přes kůži zad a hadičky je třeba také vyměňovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Milá paní doktorko, prosím o radu. Mám 17 letou dceru která je momentálně u moře. Volala mi s tím, že se jí udělao několik hnědých skvrn asi 1 cm na noze, zádech a rukou. Předtím nic takového neměla. Odjela před 14 dny. Mám obavy, zda to nemůže být rakovina kůže. Může se projevit na více místech najednou? Moc děkuji

Pigmentové skvrny na kůži mohou souviset jen s větší expozicí sluněčního záření. Po návratu dmů by ale dcera měla pro jistotu navštívit kožního specialistu. Zhoubný melanom ale vypadá zpravidla jako velmi tmavá skvrna svědící a někdy i krvácející.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přeji pěkný den, ráda bych vás požádala o radu na koho se obrátit, pokud máme pocit, že nedochází až k tak standartnímu postupu při léčbě našeho tatínka, jako onkologického pacienta. I přesto, že víme jaký je jeho stav, tedy zřejmě už nevratný, operovat také nelze, se nám zdá, že není úplně běžné vyřadit takového pacienta z onkologie a přeřadit na spádovou plicní ambulanci, kde je mu jednou za čvrt až půl roku ordinován běžný RTG snímek plic, což se nám zdá poněkud nepostačující. Velice děkuji za odpověď. Hodně zdaru ve Vaší práci! S pozdravem Eva Válková

Pokud máte dojem, že péče o vašeho příbuzného není adekvátní , doporučuji nejdříve otevřít probém v diskusi s ošetřujícím lékařem na plicním oddělení. Třeba se jedná jen o nedorozumění a on Vám vše vysvětlí, situace může být příznivější než si myslíte. Pokud neuspějete , je možné se obrátit o radu v rámci druhého názoru na některou z klinik v Praze nebo Brně. Na naší klinice se o poradu můžete obrátit na docenta Konopáska, na tel. 224966760

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,má sestra ,které je 45 let statečně bojuje již 9 let s rakovinou prsu.Má za sebou chenoterapii,ozařovaní,hormonální léčbu,nyní má4 recidivu.Začala se jí vytvářet voda v podhrudnici.Ikdyž výsledky na 100% neprokázaly rakovynové bunňky,přesto jí její onkolog posílá na další chemoterapii s pojenou s herceptinem.Má zvýšené márkry.Chtěla jsem se zeptat proč se jí začala vytvářet voda a zda je nutné podávat znova chemoterapi.A jaká je šance na uzdravení.Děkuji

Pokud nádororvé buňky potáhnou jemným filmem pohrudnici , dráždí jí a ta pak produkuje tekutinu, která se hromadí v pohrudniční dutině a tlačí na plíce. To je nejspíše případ vaší sestry. Systémová léčba s herceptinem je ale velmi účinná a zároveň šetrná biologická léčba.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, manžel /54 let/ má metastázy na plicích, operace není možná, prodělal 2. linii paliativní chemoterapie v režimu TOMOX, i při ní došlo k progresi onemočnění. Nyní má naordinovanou lékovou chemoterapii FTORAFUR, trápí ho kašel, čím bychom mohli toto zmírnit, víme, že se nedá vyléčit, ale snad zlepšit kvalita života. Děkujeme.

Kašel je možné tlumit léky s Codeinem, který je velmi účinný, ale způsobuje zácpu, existují i nekodeinová antitussika- například Sinekod. Někdy je ale potřeba podpořit spíše odkašlávání hlenu, který může způsobovat dechové obtíže, potom je rozumné podávat acetylcystein- například ACC long, Solmucol nebo jiná odkašlávadla. Nejčastěji se kašel tlumí na noc a přes den se podávají léky umožňující odkašlání hlenu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,chtěla jsem Vás poprosit o radu ,zda existuje něco na zmírnění nevolnosti při chemoterapii.Existuje něco co pacientům aspoň trochu pomůže mimo léků,které jsou podávány u této léčby.Stačilo by co koli.Má sestra jí strašně špatně snáší.Děkuji

Nevolnost po chemoterapii souvisí jednak s přímým podrážděním orgánů zažívacího traktu, s chemickým působením na centrum zvracení v prodloužené míše a nezanedbatelná složka je i psychická, pramenící z obavy z chemoterapie, První mechanizmus může ovlivnit třeba Degan, Cerucal 1 tbl před jídlem, druhý mechanizmus potom ovlivňují setrony. Zofran, Kytril, Ondemet atp. 1 tbl po 12 ti hodinách, třetí nějaký trankvilizér- Seduxen, Lexaurin, Neurol. Pokud pacientka už zvrací, nemá smyl podávat lék v tabletách, ale vhodné jsou čípky - třeba Torecan nebo Zofran. Někdy souvisejí velké zažívací obtíže s jinou nemocí zažívacího traktu, například vředovou chorobou žaludku.

xxxxxx@xxxxxx

Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat jaký názor máte na užívání preparátů z Aloe Vera při onkologickém onemocnění.Známá mi nabízí přípravek z Aloe, na etiketě jsou napsána jen samá pozitiva, jedna dávka stojí něco přes 800 Kč a je doporučeno asi 6 dávek, aby to mělo smysl. V lékárně je k dostání podstatně levnější přípravek z Aloe Vera(260kč), také samá pozitiva, ale paní magistra mi řekla, že pokud beru Tamoxifen není pro mne tento přípravek nejvhodnější. Prý tím, že detoxikuje organizmus, by snižoval účinnost Tamoxifenu.Ještě bych chtěla poprosit, jak je to s vitaminem B12, ten je také předností těchto přípravků. Děkuji za Vaši odpověď a Váš názor Petra Omlouvám se, že neuvedu e-mail, nevlastním schránku.

Aloe vera má především protizánětlivý účinek, dobře pomáhá při hojení ran lokálně, ale celkové užití může mít také řadu pozitivních dopadů. Rozhodně ale nemá žádný prokazatelný efekt v léčbě karcinnomu prsu. Pokud preparát už máte , rozhodně vám neuškodí ani v kombinaci s tamoxifenem, ale cena 800 KĆ mi připadá přemrštěná a stejnou službu Vám udělá ovoce a zeleninové saláty nebo něco jiného, co máte ráda. Vitamin B12 dle exprimentů může fungovat jako faktor, který potencuje růst nádorových buněk, proto je rozumné nenechat si vitamin B12 aplikoavat v injekcích do svalu, v tabletové formě v rámci multivitaminu v doporučené dávce 1 tbl denně není nejspíš nijak škodlivý.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, měla bych k Vám prosbu. Moje sestra (64) je po ablaci pravého prsu, nejprve jí vzali část, asi za 14 dní celé, dost dobře obě operace zvládla i chemoterapii, ale teď má velké potíže při ozařování. Hrozně jí bolí v krku, nemůže vůbec polknout a bolest jí jde až do uší. Program který má, prý nejde upravit a zřejmě jí ozařují i krk. Mám strach, že tam je štítná žláza a může se nějak poškodit. Přesně na to zemřela její kamarádka, které pak museli štítnou žlázu operovat a po operaci zemřela. Je možné to ozařování přerušit? Co by se stalo? Má tam jít ještě 14x. Co by jí pomohlo zmírnit bolest? A ještě, jestli může při ozařování pít čaj Lapacho, který je na podporu imunity. Předem děkuji za odpověď.

Je velmi neobvyklé, ozařovat pacientku po úplném odstranění celého prsu. nejsem ale radioterapeut, takže nerozumím všem podrobnostem ozařovacích plánů, ale myslím si, že při záření prsu nebývá krk radiací vůbec zasažen, předpokládám , že vaší sestře spíše ozařují uzliny v nadklíčku, ale potom je zase neobvyklé, že jí před tím prs operovali. K posouzení situace bych potřebovala víc informací o rozsahu původního nádoru a způsobu operace.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chci poděkovat paní doktorce za odpověď /dotaz ohledně kašle zodpovězen 14.8./, chci se zeptat, jestli by mohl pomoci při metastázích na plicích přípravek TARCEVA?

Preparát Tarceva je blokátor enzymatické cesty receptoru pro epidermální růstový faktor a zatím se používá u pacientů s některými plicními nádory anádory slinivky břišní.. Metastázy nádorů jiného původu do plic se tímto lékem neléčí, ale podrobnosti Vám určitě sdělí ošetřující onkolog na základě podrobné znalosti histologie a celkového rozsahu onemocnění.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,děkuji za odpověď.Ještě jsem se chtěla zeptat,když se dělá voda v pohrudnici při rakovině prsu,protože rakovinové buňky jí potáhnou filtrem a dráždí jí ( jak jste mi to vysvětlila).Jedná se o metástáze na plicích?Jestli ano ,jaká je šance na uzdravení ?Má sestra je léčená chemoterapíí a herceptinem.Děkuji za odpověď.

Ano , karcinóza pleury je určitá forma metastáz nádoru, je to stav, který neumí zatím vyléčit žádný lék, ale dovede jej zastavit nebo zpomalit . Při léčbě Herceptinem je velká naděje, že se to na určitoudobu podaří.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den pani doktorko.Jsem muz a je mi 28let.Na levem prsu pod bradavkou mam nejakou bulku.Kdyz si na ni sahnu tak to docela boli.Mam i citlivejsi bradavku.Nemam zatim teploty,jim normalne.Jedine co me trapi je nadmerna tvorba hlenu v krku.Chodim 8let pravidelne do posilovny a cvicim dost tvrde.Problemy s prsem mam tak 2mesice.Jelikoz chci jit k armade tak sem prodelal kompletni vysetreni ve vojenske nemocnici v Brne.Rengen hrudniku,rozbor krve,vsechno v poradku,schopen k nastupu.Je mozne abych mel rakovinu prsu,nebo to muze byt neco jineho.A na jak by se projevil nador prsu u muze.Predem moc dekuji za odpoved.

Karcinom prsu u mužů je vzácný, tvoří jen 3% všech nádorů prsu, ale o to je nebezpečnější a často geneticky podmíněný. Pro vaši jistotu doporučuji absolvovat ultrazvukové vyšetření, které je zcela neškodné a velmi pravděpodobně celou věc ozřejmí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko.Můžu užívat GS Merilin,když beru Tamoxifen?Já ho teda již užívám,protože mám šílené návaly a on mi na to celkem pomáhá.Když jsem se na to ptala svého onkologa,tak mi řekl,-to víte,to je těžký-.Takže mi to vyloženě nezakázal,tak jsem si ho koupila.Užívala jsem i čaje,ale ty mi opravdu nezabraly.Děkuji předem za odpověď.E.P.

Rostlinné estrogeny působí stejně jako ty tělu vlastní na stejné receptory, které jsou i na povrchu nádorových buněk, takže je možné, že léčba GS Merilinem u pacientky s karcinomem prsu s pozitivními receptory není úplně bezpečná. Mohl by Vám pomoci lék Cavinton nebo Lexaurin, který zmírní nepříjemné návaly.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, mám dotaz týkající se rakoviny tlustého střeva. Před dvěma měsíci maminka začala mít problémy se stolicí. Po kolonoskopickém vyšetření byl diagnostikován nádor 12 cm od konečníku přibližně ve velikosti 3,5 x 3,5 cm. Lékař navrhl okamžitou operaci, která proběhne přibližně první týden v září. Ultrazvuk ostatních orgánů byl v pořádku. Jen na reantgenu plic byl nalezen -stín na pravé straně- - může se jednat o metastázu? Dále bych se chtěla informovat o následné léčbě, po operačním zákroku. Co bude následovat, zda chemoterapie či ozařování, či jiný způsob léčby. Na webových stránkách společnosti Imunotop jsem se dočetla o přípravku Bi-oBran,který prý podporuje imunitní systém a je velice účinný. Můžete mi prosím sdělit Váš názor na tento produkt? Velice Vám děkuji za odpověď Jana Císařová

Pro nádory konečníku v závislosti na jejich velikosti a hloubce postižení střeva je často výhodné absolvovat předoperační ozáření, které zlepší vyhlídky nemocného na uzdravení a na operaci bez nutnosti vývodu. Pokud ale má maminka metastázu na plicích, bylo by třeba zahájit nejprve systémovou chemoterapii . Žádný preparát nezvyšuje imunitu spolehlivě, proto peníze určené na lék, věnujte na ovoce, zeleninu a eventuelně něco dobrého na zub pro maminku.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,promiňte,že Vás stále otravuji s otázkami,ale chtěla jsem se ještě zeptat .Když léčba chemoterapí a herceptinem zastaví ,nebo aspoň zpomalí léčbu karcinózu pleury,znamená to že se přestane dělat voda v pohrudnici při recidivě rakoviny prsu a dokáže tato léčba zabranit dalším matastázím ( játra,kosti atd.)Nebo se do budoucna máme připravit,že se voda vytvářet nepřestane a metastáze se ukáží jinde.Mockrát děkuji za odpověď.

Herceptin se podává se záměrem léčit již vzniklé mestázy a novým zabránit, ale většinou je jeho účinek jen dočasný a na některém místě se nádor znovu objeví, bohužel , velmi často v mozku, kam herceptin špatně proniká. Remise, tedy období bez známek nemoci ,jsou ale často velmi dlouhé, za cenu pravidelného podávání herceptinu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko,moje maminka(47let),před dvěma lety prodělala operaci mozku,byl zjištěn nádor na mozku,operace se podařila,prodělala chemoterapie a ozařování,ale doktoři jí dávali rok života,zatím je ale skoro vše v pořádku,jezdí každé 3měsíce na magnetickou rezonanci,minule jí le zjistili jakousi tečku,prý to vypadá jako krevní sreženina nebo otok,ale prý to nemá tumorozní charakter,zhoršil se jí trochu zdravotní stav,má vysoký tlak a točí se jí hlava,doktoři si myslí že je to špatné,prosím,co si v tomto případě myslíte a není ještě nějaká možnost?

V mozku se může vyskytovat mnoho typů zhoubných nádrů, ale většinou se nedají odstranit radikálně a proto má následná léčba zářením a chemoterapií jen dočasný efekt. Pokud dojde k recididvě, je možné uvažovat o reoperaci, nebo pokud se nádor objeví na jiném místě mozku a ten původní byl ozářen gamma nožem, je možné záření opakovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, v juni mi bol zisteny zhubny nador v spodnej casti ustnej dutiny, ktory ciastocne zasahoval do slinnej zlazy. Okamzite mi ho vyoperovali, bol velmi maly, lymfaticke uzliny boli ciste, bez metastaz. Nador bol klasifikovany ako T1N0MO,histologicky nalez:dobre ohraniceny G1. Absolvovala so radioterapiu, 25 davok, spolu 50 Grey. V druhej polovici terapie som mala problemy s mukositidou 2 stupna, ale v priebehu tyzdna sa vsetko zahojilo a citim sa dobre. Dalej lekari planuju u mna previest brachyterapiu, 14 davok. A tu ma lekarka upozornila na riziko, krore ma dost vystrasilo a zneistilo: ciel je blizko dolnej celuste a je tu iste riziko,ze po case moze dojst k rozpadu kosti. Aka velka je tato pravdepodobnost? Mam riskovat toto nezvratne poskodenie a postupit brachyterapiu? Nestacila klasicka radioterapia? Mam 47 rokov, doteraz som nemala nikdy ziadne zdravotne problemy. Dakujem za skoru odpoved, musim sa rozhodnut do 15. septembra.

Nejsem, bohužel, radioterapeut, takže moje odpověď nebude dost fundovaná. U nádorů hlavy a krku je radioterapie hlavní možností léčby, takže pokud jde doplnit brachyterapii, je to s výhododu. Jak velké je riziko postižení čelisti opravdu nevím, ale asi menší, než riziko znovuobjevení nádoru, jinak by tuto možnost lékařka nejspíš nenabízela.

Pavlinaveprekova@seznamcz

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Mé mamince byl diagnostikován folikulární lymfom (infiltrace kostní dřeně, post. obou stran bránice, sleziny).Za sebou má první cyklus chemoterapie, dohromady jich má být šest. Zakončeno transplantací krvetvorných buněk.Je vhodné doplnit náročnou léčbu určitými vitamíny nebo jiným doplňkem který pomáhá a posiluje imunitu těla? Četla jsem příběhy a rady pacientů, stejně bych vás ráda chtěla požádat o vaši radu..Velice vám děkuji a přeji hezký večer. Pavlína Vepřeková

V průběhu léčby je důležité, aby maminka co nejméně hubla, setkávala se z nebezpečnými infekcemi a trápila se, všechny podpůrn prostředky mají jen omezený význam, protože její imunitu snižuje samotné onemocnění, ale i jeho léčba. Podpůrná terapie je důležitá, ale možnosti jsou relativně omezené. Vitamíny je lepší konzumovat v ovoci a zelenině.

jitka54@ seznam.cz

bratr má gastrointestinálnístromální tumor .........léky nezabírají ted mu byla navrhnuta chemoterapie ...může chemoterapie nějak ublížit ? nebo zrychlit nemoc ? děkuji jitka

Gastrointestinální stromální tumor je nádor, který je velmi dobře léčitelný novým účinným preparátem Glivec, léčení ale probíhá pouze v některých centrech. V Praze je to nemocnice v Motole, léčbu má na starosti Dr.Linke a určitě je rozumné se o chemoterapii pokusit. Jedná se o tabletovou formu léku. O vedlejších účincích si popovídáte s ošetřujícícm lékařem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, chtěla bych se vás zeptat na věc která mě trápí a dost omezuje. V březnu mi byl zjištěn carcinom děložního hrdla. V květnu mi byla laparoskopicky odstraněna děloha ale jelikož výsledky hystologie ukázaly že nádor byl větší než se předpokládalo musela mi být provedena lymfadenektomie (výsledky negativní). Poté druhé velké operaci mám problémy s udržením moči. Na kontrolu na onkologii mám jít až koncem října tak nevím jestli to mám řešit hned a nebo počkat až do toho října. Chtěla jsem se zeptat jestli se to stává a jestli to může samo zmizet nebo jestli to mám řešit hned.Děkuji za odpověď M.Hochmalová

Inkontinence moči nejspíš souvisí s nutným rozsahem operačního výkonu, navštivte určitě gynekologa, protože bude nejspíše nutný nějaký drobný zákrok k podpoře močové trubice. Touto problematikou se zabývají urogynekologové, kam vás asi ošetřující operatér pošle.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,maminka je po operaci nádoru prsu jak se má nejlépe stravovat.Děkuji.

Pacientka s karcinomem prsu nemusí dodržovat žádná speciální stravovací opatření. Je dobré ddržovat zásady zdravé výživy. Alkohol a kouření zvyšují riziko karcinomu prsu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Maminka /62 let/ má nádor v prsu(invazivně rostoucí duktální karcinom místy tvořící místy tubulární formace.MKN-O-C50.9 M-8500/32 G2/. Ve vyšetřovaném vzorku zastiženy mikrokalcifikace a jen invazivní komponenta duktálního karcinomu/, obíhá si předoperační vyšetření /scan skeletu zatím nevíme, plíce dobré, UTZ břicha dobrý/ a bylo jí řečeno, že se neví, zda by operaci vydrželo její srdce.Bojíme se, že jí operaci lékaři nedovolí a co pak?Předem děkuji za radu.Horáková

Pokud nelze pacientku operovat, je možné v případě pozitivních hormonálních receptorů ,užívat hormonální léčbu, která nález v prsu zakonzervuje nebo zmenší a brání jeho šíření do jiných orgánů, nález v prsu se ale musí pravidelně kontrolovat ultrazvukem a mammografií. Další možnost je vyjmutí nádoru z prsu v lokální anestezii bez operace uzlin v axille, po kterém musí následovat ozáření prsu a podpaží.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, již 1,5 roku bojuji s rakovinou vaječníku. Mám za sebou 13 chemoterapií, 3 operace a v současnosti beru Vepesid. Léčbu snáším vcelku dobře(je mi 28 let), snad jen ten krevní obraz by mohl být lepší. Chtěla jsem se zeptat, z jakých potravin lze získat co nejvíce železa a čím si vylepšit množství červených a bílých krvinek. Také by mě zajímalo, zda má na léčbu zásadní vliv konzumace alkoholu (pivo,víno)tak 1x za 14 dní a fakt, že nemůžu úplně přestat kouřit - cca 1 krabička za měsíc.Děkuji

Železo se vyskytuje především v zelenině, listové, ale také třeba v paprikách. Někdy se ale špatně vstřebává, takže pokud jej máte nedostatek, je s výhodou užívat nějaký železitý preparát (např. Aktiferin) a zapíjet jej něčím kyselým, třeba citronovou šťávou, aby se dobře vstřebal. Bílé krvinky nejlépe zlepšíte pomocí kvasnic, piva, buchet, luštěnin, obilných klíčků. Alkohol ,pokud jím nezapíjíte léky, v malém množství neuškodí. Přestat kouřit by sice bylo dobře, ale asi by vás to natolik vyvedlo zpočátku z míry, že by ro mohlo zhoršit Váš imunitní stav a onemocnění by se mohlo zhoršovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli při léčbě rakoviny vaječníku má nějaký účinek užívání Ovosanu a přírodních preparátů s výtažky z hlívy ústřičné, eleuterokoku ostnatého a betaglukany. Děkuji

Všechny uváděné preparáty rozhodně neuškodí, ale jejich prospěšnost u lidí nebyla nikdy testovaná, takže informace o protinádorovém účinku většinou pramení jen z pokusů na zvířatech.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, je mi 26 let a v pondeli 11.9. jsem objevila malou tvrdou bulku na levym prsu. Da se snadno nahmatat a nekdy, kdyz ji zmacknu tak boli. Na pravem prsu to nemam. Muzete mi prosim napsat, co by to mohlo byt?? Docela me to desi... Muj problem je i ten, ze jsem ted v cizine (ale nechala jsem si v CR udelat pojisteny)a nevim, jak to bude, kdyz se tu necham vysetrit!! Dekuji za odpoved. S pratelsky pozdravem Leona Maskova

Nález na prsu může být nezávažný- fibroadenom nebo cysta, ale samozřejmě se může jednat i o zhoubný nádor. Ten se většinou neztrácí ani se změnou fáze menstruačního cyklu. Měla byste navštívit lékaře a nechat si vyšetřit prsa ultrazvukem, pokud vám ještě nebylo 40 let nebo mammograficky , pokud jste starší. kdyby nález vypadal podezřele, doporučuji punkci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dcera 17let má na nohách jako by modřiny,ale přetrvávají a jsou tvrdé. Poradíte?

Pokud se jedná o nafialovělé tuhé lehce propadlé útvary na holeních, mohlo by to být tzv. erythema nodosum. jedná se o takový zvláštní druh alergické reakce,která nemusí znamenat nic vážného, ale někdy doprovází jiné choroby, například plicní sarkoidozu. Doporučuji rentgen plic a vyšetření sedimentace, krevního obrazu, biochemie a eventuelně i imunologie s virovou serologií.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,Vaše stránky občas navštěvuji,děsí mě vždy pomyšlení vymazaných příběhů....co se s lidmi stalo???..... Prosím o radu v jedné věci,netrpím rakovinou,ani žádnými problémy,jsem snad zdravá,u lékařů jsem jak doma :-),ale můj otec na rakovinu zemřel,na rakovinu plic,nekuřák! ¨Paní doktorko,od té doby mám šílený strach z té nemoci,večer nemohu spát,budím se,brečím,mám dvě malé děti,manžela,a mám šílené deprese z rakoviny.Je to už tři roky,a já opravdu dělám jak šílená,ze vším letím za doktorem,stále beru nějaké léky,na detoxikaci,na vyprázdňování....Nevím co vše bych udělala abych ji neměla,mám z ní strach. Nevím už co mám dělat.Děkuji za odpověď a ještě mám jeden dotaz,opravdu člověk nemocný rakovinou má tak ohromné bolesti k nevydržení???,Zuzka

Slovo rakovina je takový strašák, přitom se pod ním kromě vážných nevyléčitelných stavů skrývá i řada onemocnění, která jsou méně závažná a dobře vyléčitelná. Zatím není známo, že by se rakovina plic přímo dědila. Když se nádor vyvine, je dobře, když se co nejdříve objeví, aby byl se dal dobře léčit. Choďte na pravidelné gynekologické kontroly, po 40. roce potom 1x za 2 roky na mammografii. Při obtížích navštivte lékaře a ostatní nechte na Pánu Bohu, jinak se utrápíte.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jsem měsíc po propuštění z nemocnice.Jsem po radiochemoterapii.Měla jsem nádor mandle a kořene jazyka.Můj problém je se spánkem.Musela jsen při léčbě hodně pít i v noci hlavně pro setrvávající sucho v ústech a rovněž s tím i potřeba nočního močení.Bohužel tyto potížě mám i teď.V noci se budím po 2 hod.,mám sucho v ústech a musím si dojít i na záchod.Je pravda,že už výpiju tak půl hrnečku čaje/dříve to bylo přes 1/2 litru/.Ráno se budím unavená.

Radioterapie sliznice v dutině ústní poničí slinné žlázky a to často nevratně. Sucho v ústech je nepříjemné. Existují umělé sliny, které lze koupit v lékárně a použít alespoň na noc, jinak zkuste žvýkat žvýkačku a budete muset stále více pít.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,jsem půl roku po radikální hysterektomii dle Wertheima.Jelikož se cítím dobře a nemám žádné komplikace ani chemoterapie,chtěla bych začít cvičit.Bohužel od mého lékaře se toho moc nedozvím.Zajímalo by mě jaké cviky a v jaké zátěži mohu provozovat.Mým koníčkem je fotbal,takže mi chybí i pohyb za kulatým nesmyslem.Děkuji za odpověď.

Po radikální hysterectomii se doporučuje 6-12 měsíců nenosit těžká břemena a příliš se nenamáhat, ale mírný pohyb určitě nevadí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den...malému synkovi mé známé byla v ve věku 1,5 r diagnostikována rakovina ledvin (Nefroblastom)..Dnes mu jsou 4 roky-jedna ledvina byla zcela odstraněna a na druhé nádor zůstal...jsou ve fázi...čekání...prosím o jakoukoliv radu ...podpůrná léčba,vitaminy...atd.

Nejsme, bohužel, dětský onkolog, což je zcela odlišná disciplína. Operační řešení nádoru je rozumné, důvodem k vyčkávání operace na druhé ledvině , je patrně snaha co nejvíce oddálit dobu, kdy bude chlapeček bez ledvin odkázaný na dializační léčbu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Memu 60-letemu manzelovi byl zjisten po biopsii karcinom prostaty. V srpnu mu byla provedena totalni operace prostaty. Po operaci jiz nebral zadne leky ani nebyl ozarovan. Dle lekare byl nador cely odebran. Ted musi chodit kazde 3 mesice na odbery PSA a chodi na cviky panevniho dna. /nekdy ma problemy s udrzenim moce a musi nosit vlozky/. Prosim poradte, vazena pani doktorko, co nejlepe udelat, aby tyto problemy trvaly co nejkratsi dobu a jak se ma co nejvic chranit, jak cvicit a hlavne jak se stravovat. Ted jiz chodi do prace a az na vyse uvedene problemy se citi dobre. Moc dekuji za Vasi odpoved a jsem s pozdravem Kveta M.

Je štěstí, že byl nádor prostaty zjištěn včas, aby byl operabilní, ale daňí za tuto skutečnost je právě často problém s kontinencí a erekcí. Obtíže se ale rehabilitací mohou výrazně zlepšit. PSA je velmi citlivý ukazatel případného obnovení nebezepečí nádoru prostaty, které by vyžadovala zahájení hormonální léčby.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,paní doktorko prosím o radu.Již dva měsíce mám pocit knedlíku v krku,při jídle a pití mě,ale polykání žádné potíže nedělá.Léčím se se sníženou funkcí štítné žlázy beru euthyrox 50 denně.Byla jsem na krčním kde mě paní doktorka řekla,že je vše v pořádku.Mám i UZ štítné žlázy též v pořádku.Ted se léčím na psychiatrii pro úzkostné stavy.Mám totiž strach,aby to nebyla rakovina jícnu,hltanu atd.Pan doktor na psychiatrii tvrdí,že ten tlak v krku je způsoben úzkostí.Ze začátku mě po nasazení lexaurinu ten knedlik opravdu zmizel,ale ted se zase objevil i,když léky beru dál.Cipralex 20mg denně,lexaurin 4,5mg denně a půl amitriptylinu na noc.Prosím o váš názor co by to mohlo být a jaká vyšetření by mě měli udělat pro můj klid,že to není rakovina.Moc vám děkuji a přeji hezký den,Markéta

Než se přisoudí vaše obtíže psychice, bylo by dobře vyloučit všechny možné organické příčiny. Proto by Vás měl vidět ORL odborník a také gastroenterolog, který by ordinoval vyšetření polykacího aktu rtg s kontrastní látkou, eventuelně gastrofibroskopii.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den!Můj přítel trpí ztrátou krátkodobé paměti cca 20 dní.2x návštěva u neurologa. EEG vpořádku. Medikamenty Tegretol, Lorista,Geratam 1200, Geratam nezabírá. Má nějaké zrakové halucinace,vypráví příběhy, které se nestaly, vidí lidi, kteří tady nejsou.Je dva roky po operaci oligodendrogliomu, v srpnu magnetická resonance bez nálezu.Prosím o radu,nevím co dělat!Vypadá jako by tady vůbec nebyl!!! Děkuji!Petra Rendlová

Současný stav vašeho přítele může souviset s recidivou oligodendrogliomu, to zjistí magnetická rezonance nebo CT, ale může mít jiné, napřílad cévní příčiny. Zkušený neurolog by měl příčinu odhalit. Eventuelně je možné konzultovat i psychiatra.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko.S rakovinou prsu se potýkám již 3tí rok a začínám v tom mít pěkný zmatek. Operovaná jsem nebyla, údajně proto, že v případě vícečetnosti nálezů se operace neprovádí.(dle scinti vícečetný meta do skeletu, hlavně v pánevních kostech, obou SIK víc vpravo, Th 10, L5, které ale mohou být i degener.levá kost sedací... ) Aktuálně jsem po ozáření gamanožem pro soit. meta Fdorz. parasagit vlevo nyní stp CHT, jednou měsíčně chodím na aplik. Zomety z a užívám Femaru. 23.8.2004 jsem absolvovala 8 cyklů chemoterapie a 5/05 jsem prodělala 10 ozáření té levé pánve.Jelikož začínám být dost špatná psychicky, hlavně kvůli nejistotě, jak bude vše končit, moc bych Vás prosila o radu čím mohu přispět během čekání k úspěšné léčbě. Jsem čím dál víc unavená, mám značné bolesti a bojím se jestli to není jen ufňukanost.Děkuji

Jakápak ufňukaná, naopak, vy jste nesmírně statečná osoba, když se už 3 roky potýkáte s rozsáhlým zhoubným onemocněním prsu. V takové rozsahu není nádor úplně vyléčitelný, ale máme mnoho možností jak ho pozdržet a zakonzervovat.Pro vás je nejdůležitější, abyste byla fyzicky i psychicky zcela v pohodě. Rozhodně nemusíte mít bolesti, existuje mnoho účinných analgetik, ani se trápit úzkostí. Zometa dobře ošetřuje nález v kostech spolu s Femarou, která Vás chrání i v oblasti dalších orgánů. Jediný problém je mozek, kam se Femara nedostane. Ten je nutno pečlivě kontrolovat a eventuelně opakovat ozáření gamma nožem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

oběvili se mi lymfatické uzliny,které nezmizeli ani po podávání antibiotik .bylo a mi doporučena okamžita operace s tím že by mohlo jit o nádorové onemocnění.krevní testy byli v pořádku jen jsem někdy prodělala mononukleozu. prosím o radu děkuji markéta

Uzliny mohou být zvětšené jen jako reakce na zánět a infekci a to i virovou, na kterou nezabárají antibiotia. Doporučuji vyšetřit serologii nejčastějších viros (EBV, HSV , CMV atp.) Pokud nebudou uzliny ustupovat, je třeba jednu z nich chirugicky vyjmout a histologicky ověřit, že se nejedná o nádor lymfatických žláz nebo jiný nádor, který do nich z okolí postoupil.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, prosím velmi o prognózu.Maminka , 62 let, je po záchovné operaci prsu.Opisuji ze zprávu z onkologie:Kód dg.: C509,ZN-prs,NS, PTNM:T1C NX MO G3,histologie: asi 27 mm nad spodinou a 20 mm od bližšího okraje je tuhé neostře ohraničené nádorové ložisko prům- až 20 mm. Jedná se o středně až málo direncovaný infiltrující duktální karcinom se scirhotizací stromatu a oj. mikrokalcifikacemi 8500/32 , Imunuhist.: ER silně + asi v 90%, IRS=12, PR silně+ ve všech nádor. buňkách, IRS=12, KI67 pozit. pouze v ojed. nádor. buňkách, jde o nízkou mitotickou aktivitu, P53 negativní. Zatím čekáme na doplnění histologie sentil. uzliny, která byla odebrána, nasazen Tamoplex, chemoterapii pan doktor nedoporučuje/ostatní onemocnění, srdce atd/. půjde na pooperační adjuvantní ozáření /6týdnů/ 24.10.2006,UZ břicha a rentgten plic v pořádku /v r. 92 operace plic pro nádor, bez další léčby/. Chápu dobře, že G3 je vysoký stupeň rizika?Co to dále znamená?Děkuji předem za odpověď.Horáková

Jednalo se o relativně malý zhoubný nádor, dosti dediferencovaný, tedy odlišný od zdravé tkáně (G3), ale s vysokou přítomností hormonálních receptorů a nízkou proliferační aktivitou, což je příznivé znamení. Pokud nebude mít mamnka metastázu v sentinelové uzlině, mohla by opravdu jen užívat tamoxifen a absolvovat adjuvantní ozáření. Chemoterapii by bylo nutno zvážit, při postižení uzliny.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím našli mi malý -asi myom na prsu,ale mamograf a ultrazvuk ukazoval že to není onemocnéní prsu-že je to dermatologické onemocnění-tak mi to vyřízli a teď.že mne hlídají.Mám strach,že je to rakovina,prosím poraďte mi co mám dělat.Kdyby to byla rakovina-dělali by mi ještě nějaké jiné vyšetření?(třeba vzali krev atd.)Děkují za radu budu jen ráda Jana.

Myom prsu neexistuje. Vazivový nádor prsu se jmenuje fibroadenom a většinou jej není nutné operovat. Na kůži prsu ale může být i kožní nádor, včetně zhoubného melanomu, to je pigmentový nádor, který se musí široce vyříznout a sledovat Správnou diagnózu budete mít v propouštěcí zprávě.

sara.drak@seznam

mám vyoperovaný nádor prsu, byl malý 12mm a ohraničený..kromě toho mi vyoperovali krvacející žilku z bradavky a uzliny, ale ty naštěsti nebyly zhoubné,teď mě čeká 4cykly chemo a 5 cyklů ozařování. Paní doktorka říkala, že léčba bude trvat 9 měsíců. Ptala jsem se na životosprávu a doplňokovou léčbu. Bylo mi řečeno vyhnout se uzeninám a smaženým jídlům,všechno ostatní je prý pouhý byznys. Chtěla bych vědět, zda jste stejného názoru. V podstatě nic nevím a tápu sama..Mám skvělé doktory a lidi kolem sebe, ale připadám si jako na kolotoči.

Váš nádor prsu byl, jak se zdá, zachycen včas. Celková zajišťovací léčba chemoterapií a plánovaná radioterapie je správný léčebný postup. Po ukončení léčby bude důležitá důsledná kontrola obou prsů i orgánů, kam by se mohl nádor případně šířit (plíce, játra , kosti). Zdravá strava je chválihodná, ale celková psychická pohoda je ještě důležitější, a to i za cenu občasného provinění proti pravidlům zdravého životního stylu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mé matce lékaři zjistili maligní tumor na slinivce břišní.Zajímalo by mě,jestli se tato forma dá nějakým způsobem léčit.Děkuji za odpověď

Zhoubný nádor slinivky břišní je velmi závažná diagnóza. Jedinou možností, která může pacienta vyléčit je operace. Vzhledem k lokalizaci nádoru, je ale často diagnostikován pozdě v době, kdy je pokročilý a už metastazuje do jater. Potom zbývá jen chemoterapie, která vede k přechodnému zlepšení stavu pacienta, ale nedovede ho nádoru zcela zbavit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená doktor.,tři roky co se léčím s rak. pr. prsu s meta. do jater neoperabilní.Také mám zvětšené uzliny v pravé axile.Asi 2 roky a půl mne léčili různýma chemot.Nejlépe stoho zabralo Navelbine v kom.Xeloda v tablt.Ale pak to přestalo zabírat.Doktorka přesto v léčbě pokračovala.Až když zjistila na dalším CT,že se to všechno zvětšilo jednou tolik.2 ložiska v játrech dokonce na 7 cm.Bylo mi zle,myslela jsem že je konec.Odebrali vzorek na histolog.,který jsem si vydupala.Zjistili,že chem.už nezabírají,ale že je to citl.90 % na hormonoterapii.Nasadili mi léky FEMARA,uz je užívám zhruba 2 měs. Zatím to snáším dobře a je mi i celkově lépe než předtím.Mám dotaz zdali je možné při takovémto zhoršení aby mi tyto léky pomohli,alepoň k výraznému zmenšení těch ložisek a tudíž zastavení tohoto onemocnění?Za jak dlouho se dá očekávat první úspěch? Na CT jdu zhruba za měsíc.V prsu mi to připadá stejné na prohmat.Mám také nyní ulinku na krku pod čelistí.Zubař řekl,že je to od dásní,tak nevím.Martina

Pozvolný průběh vašeho onemocnění je naštěstí dokladem toho, že je nádor hormonálně dependentní, léčba Femarou nejspíš nevygumuje nádor z jater a uzlin a chorobu na určitou dobu pozastaví a vylepší, pokud by v budoucnu přestala fungovat , je možné použít jinou hormonální terapii, na kterou bude Váš nádor zase citlivý. Eventuelně je možné uvažovat i o zařazení do některé klinické studie s novými léky, které by vám rozšířily možnosti léčby.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den. Asi před 14 dny jsem si našla bulku na prsu.Je mi 39let a nikdy jsem neměla děti.Nevím,jestli mám jít hned k lékaři a jestli mě na mamo vyšetření vůbec může doporučit i má praktická lékařka.Mám hrozný strach ale nevím,jestli není na vyšetření ještě brzo a jestli nemám počkat. Poraďte prosím. Jitka

V každém případě lékaře navštivte, raději se nechat vyšetřit zbytečně, než něco zanedbat. Na mammogram uz podle vašeho věku , Vás může poslat jak praktický lékař, tak i gynekolog. Pokud jste z Prahy, můžete rovnou i na onkologické pracoviště, třeba na Fakultní poliliniku, Karlovo n.32, praha 2, vchod B , 2. patro. Rádi se Vás ujmeme.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Moje 37 letá přítelkyně byla před 4,5 lety operována s rakovinou prsu (ablace nebyla nutná, absolvovala pouze ozařování, nikoli chemoterapii). Operována byla v Karlových Varech, ozařování podstoupila v Chomutově. Nyní po 4,5 letech se jí zvýšily markery - víme, že se jedná o příznaky obnovujícího se zhoubného bujení, ale bližší podrobnosti zatím neznáme - čekací lhůty na doplňková vyšetření (skelet, játra...) a následné kontroly jsou mučivě dlouhé. Znamenají zvýšené markery opravdu nevyhnutně další zhoubné bujení? Co bude následovat? Prosím odpovězte - máme strach! Děkujeme.

Zvýšení markerů může znamenat generalizaci nebo návrat nemoci, ale také může doprovázet třeba jen zhoršení mastopatie v druhém prsu nebo se žádná příčina ani neobjeví. Strach z vyšetření je, bohužel, nepříjemná daň, kterou platíme za to, že takové málo specifické vyšetření můžeme používat. Držím palce, ať se jedná jen o planý poplach, což je samozřejmě možné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Po dosažení remise při léčbě hodgkinova lymfomu na CT PETU zachycena zborcená obratlová těla L páteře.Prosím o vysvětlení o co se jedná.Mám jít na vyšetření-osteodeenzitometrii-také prosím o vysvětlení.Jaké jsou možnosti léčby.děkuji

Velmi pravděpodobně se jedná o osteoporozu z kompresivní frakturou obratlových těl, protože M.Hodgkin se vyskytuje v kostech zpravidla vyjímečně. 0steoporoza je odvápnění kostí, které může vzniknout ve stáří, nebo z nedostatku pohlavních hormonů po přechodu, nebo z nedostatku vápníku a bílkovin ve stravě, ale také třeba vlivem kortikoidů (Prednison), které se užívají jako obligátní složka chemoterapeutických režimů pro léčbu M.Hodgkin. Kromě ortopedického ošetření, budete muset zvýšit přísun kalcia, vitaminu D a ev. užívat i bisfosfonáty. Vše dle výsledku denzitometrie, která odhalí hloubku případné osteoporózy.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, je mi 34l a v květnu mi zjistili zhoubný nádor na prsu,který mi celý odebrali i dvojčata,které jsem zrovna čekala,jsem bezdětná 2 samovolný potraty,nyní podstupuji chemoterapii,dotaz se týká,zda je naděje,že se mi podaří v budoucnosti otěhotnět uzliny nebyly zasaženy,nasadili mi tuto chemo.ADB 80mg,CFA 800mg FU 800mg,histologie zní: k vyšetření zaslány 3 válečky z tkáně mléčné žlázy délky 10,12 a 14mm o průměru 1,5mm.Mikroskopicky jsu všechny 3 prostoupeny strukturami solidně trabek.a tubul. uspořádaného infitruj.dukt.kacn.skore dle Elstona a Ellise 2+10=4 a to odpovídá dobře diferenc.karc.grade 1.Dodatek estrog.recep. v měnlivé inten.pozitivní v 60%jader nád.bun.Proges.rec.pozit. výrazně v 90%nád.bun.Membr.pozit.c-erbB-2 zcela chybí Moc děkuji Erika Hořánková

Přesto, že se onkologií živím tolik let, nikdy se mě nepřestane dotýkat, co trápení si musí některé ženy zažít, nejenom nádor, ale ještě přijít najednou o dvě děti. Hrůza! Neklesejte ale na mysli, nádor má relativně příznivé histologické charakteristiky, i když nevím nic o jeho původní velikosti ani postižení uzlin, podle zvolené chemoterapie soudím, že uzliny byly negativní a nádor nevelký. Pokud byl odoperován celý prs, nebudete muset po dokončení chemoterapie absolvovat záření a s odstupem 1-2 let bude možné uvažovat o plastice prsu. Budete ale muset ještě absolvovat hormonální léčbu, po jejímž dokončení je možné uvažovat o těhotenství. Věřím, že se Vám to podaří.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hezký den, je mi 24 let a již delší dobu mám bolesti v šourku a nyní se k nim přidaly bolesti v třísle a v dolní části břicha. Občas mě bolí i kyčelní kloub. Podle vyšetření (ultrazvuk) nebylo nic nalezeno. Podle vyšetření chirurga se jedná o natažený úpon třísla. V poslední době se ale bolest v šourku zvětšila a nahnatal jsem si malou bulku, která se ale nachází spíše nad varletem. Taky bolest v břiše se zvětšila a jednu stranu břicha mám jakoby -nafouknutou-. Chtěl bych se zeptat jak mám dále postupovat. Děkuji za odpověď

Určitě musíte navštívit urologa, který vás vyšetří včetně ultrazvuku varlat, aby vyloučil nádor varlete nebo zánět nadvarlete. Jinak se také může jednat o infekci, nejspíše chlamydiovou.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,manžel se léčí s dg.Morbu Hodgkin.Po chemotherapii mělkontrolní CT dobré chemo zabrala.Nyní nás čeká 21,11, CT po ozářkách.Manžel je v dobré kondici ,cítí se dobře a nejví ze všeho si přeje ,aby mohl do práce.Bojím se ,aby nic neuspěchal,proto bych se Vás chtěla zeptat kdy dovolíte svým pacientům ,aby šli po léčbě pracovat.Dále bych se chtěla zeptat jestli dodoručujete přímořskou léčbu,kolegině v práci mi řekli ,že dva roky po chemotherapii k moři nesmí.Dekuji moc za odpověď.Vera Manyczová

Návrat do zaměstnání závisí jednak na typu práce, kterou nemocný vykonává , na jeho tělesné kondici po ukončení léčby a taky na psychické potřebě vrátit se do zaměstnání. Jestli si manžel přeje pracovat a nepracuje těžce manuálně a bude psychicky povzbuzen, že je natolik zdravý, že může chodit do práce, rozhodně mu v tom nebraňte. K moři je možné jezdit, doporučovala bych podzim nebo jaro a žádné intenzivní opalování.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den je mi 44, duben 2005 nález ca prsu - T1NOMO - inf.duct.karc, G2,cerb 3+, estr 0,proest 50%, říkala jste relativně agresivní - chemo, ozař, ovaroctomie a můj dotaz poslední kontrola proběhla v červnu - vše ok, nyní jsem byla po 4 měsících na kontrole, kde mi dle výsledků z června bylo sděleno, že je vše v pořádku (to už jsem věděla) a na krev mám přijít v lednu, prohlédli mě a omačkali. Ačkoli jsem celý rok měla přijít po 4 měs.tak, krev byla odebrána 2x(za rok) + 1x ultrazvuk prsu, mamograf (po 2 letech),scinti, 1x ultra jater v lednu, nechápu proč jsem měla chodit po 4 měsících ?? Zajímá mě jestli je drzé nechat si udělat konzultaci na jiném onko oddělení. Pro klid. Nebo je to běžná praxe? Děkuji, Jana

V prvních 5 ti letech probíhají kontroly cca po 3 měsících, pokaždé kontrolujeme markery .0statní vyšetření kromě mammografie, která by měla být vždy 1x za rok, u takhle mladých pacientek provádíme jen, když mají obtíže nebo vyšší markery, aby nebyly zatíženy velkou radiační zátěží do budoucna. Kdybyste byla operovaná v r. 2006 , už byste mohla bývala dostat k chemoterapii ajuvatně herceptin, protože máte erb3+. Teď už to nejde, ale pokud byste měla zájem vstoupit do studie s podobným preparátem, který by měl zvýšit pravděpodobnost Vaší úzdravy, a jste z Prahy, zavolejte mi do ambulance 224966765. Na vyšetření jiným onkologem v rámci second opinion máte samozřejmě právo.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer,moc děkuji za nadějnou odpověd,uvidíme za pár let, zda se mi po té hrůze podaří otěhotnět,ale dali jste mi víru věřit a doufat,nevíte na jak dlouho mi nasadí tu hormonální léčbu? doufám,že to nebude trvat víc než 2roky?moc díky Hořánková Erika

<p><font size=-1->-<i> prosím položte dotaz znovu, nedaří se mi na jít návaznost na předchozí dotaz paní doktorce a pro její vytíženost to ani moc dobře nelze...moc se omlouvám a děkuji za pochopení - Správce </i></font></p> <p><i><font size=-1->PS:k diskusi mezi pacienty a lékaři je připravována nová verze osudy.cz, kterou uvedeme pravděpodobně začátkem února na web, věřím, že výrazně a všestranně zdokonalí potřebnou komunikaci</font></i></p>

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den-je mi 43,mám již 6 let rakovinu,močový měchýř,pochva i konečník se rozpadli,jen ležím,v tříslech mám stále hnisající ránu.Stydká kost se také rozpadla.Poradíte mi,čím nejlépe čistit ránu?A ještě jedna otázka-mám nárok na bezplatnou návštěvu zubaře u mne doma-nejsem schopna jakéhokoliv převozu,na vozík nesmím.Děkuji za radu-Iveta Kollertová

Myslím, že pro první pomoc by mohl posloužit Rivanol, ale lépe by Vám telefonicky poradila nějaká specialistka sestra, která se zabývá hojením ran. Ve VFN Praha je to setra Markéta Koutná tel. 224963032. Ohledně návštěvy zubaře nemám, bohužel, žádné informace. Myslím si, že to bude problematické vzhledem k potřebnému vybavení, které je k dispozici jen v ordinaci zubního lékaře.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, již jsem Vám psala.Maminka , 62 let,po záchovné operaci prsu:Kód dg.: C509,ZN-prs,NS, PTNM:T1C NX MO G3,histologie: asi 27 mm nad spodinou a 20 mm od bližšího okraje je tuhé neostře ohraničené nádorové ložisko prům- až 20 mm, středně až málo direncovaný infiltrující duktální karcinom se scirhotizací stromatu a oj. mikrokalcifikacemi 8500/32 , Imunuhist.: ER silně + asi v 90%, IRS=12, PR silně+ ve všech nádor. buňkách, IRS=12, KI67 pozit. pouze v ojed. nádor. buňkách, jde o nízkou mitotickou aktivitu, P53 negativní,nasazen Tamoplex, chemoterapii nedoporučují/ostatní onemocnění, srdce atd/,pooperační adjuvantní ozáření /6týdnů/ ,UZ břicha /ve žlučníku kámen/a rentgten plic v pořádku /v r. 92 operace plic pro nádor, bez další léčby/. nález 0,5 mm v sentin.uzlině,další operací odebrány uzliny v podpaží/bez nálezu/, v děloze 4 myomy,cysta ve vaječníku /operace?/.Je i bez chemoterapie naděje na úplné uzdravení?Jak často by měly být kontroly a jaké? Děkuji.Horáková

Nádor by dle imunohistochemie měl dobře odpovídat na hormonální léčbu, takže by léčba tamoxifenem mohla být dostatečná a hlavně o hodně příjemnější, než chemoterapie s minimem nežádoucích účinků.Není zřejmé, zda údaj o mikroskopickém nálezu v sentinelové uzlině se týká nádoru prsu. To by mohla být indikace k zajišťovací chemoterapii, ale léčbu je vždy nutno zvažovat individuálně podle stavu pacienta. Kontroly provádíme po 3 měsících, s odběrem markerů a 1x ročně mammografie, rtg plic, ev. scinti kostí a sono břicha.

pvboletice.cz

Prosím o radu. V r.2003 jsem prodělala léčbu rakoviny lymfatických uzlin(difuzní velkobuňečný NHL st.2A-axily+plicní postižení).Léčena jsem byla ambulantně v nemocnici v Děčíně(6 CHOP+rituximab).Nyní se mi nemoc vrátila .Nevím jestli bych se neměla léčit rači na nějaké onkologické klinice.Prosím poraďte.

Non-Hodgkinský lymfom je dobře léčitelné onemocnění, i když recidivuje, ale je možné , že budete v rámci jeho léčby potřebovat transplantaci kostní dřeně, potom by bylo dobré obrátit se na nějaké větší pracoviště. Léčba lymfomů je dobře koordinovaná celorepublikově, takže na všech místech by se měli o vás postarat stejně dobře. Pokud chce e bližší informaci, posílám, telefonní spojení na ambulanci hematologie Karlovo náměstí, Praha 2 , hlavní odborník , zabývajícíc se lymfomy je Doc. Marek Trněný (224966335)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím poraďte. Vr.2003 jsem prodělala léčbu (difuzní velkobuňečný NHL st.2A při dg./axily+plicní onemocnění/ st.p. 6xCHOP+rituximab).Léčila jsem se ambulantně v Děčínské nemocnici.Nyní se mi nemoc vrátila. Prosím poraďte zda bych se neměla rači léčit na nějaké onkologické klinice. předem děkuji Soňa

Non-Hodgkinský lymfom je dobře léčitelné onemocnění, i když recidivuje, ale je možné , že budete v rámci jeho léčby potřebovat transplantaci kostní dřeně, potom by bylo dobré obrátit se na nějaké větší pracoviště. Léčba lymfomů je dobře koordinovaná celorepublikově, takže na všech místech by se měli o vás postarat stejně dobře. Pokud chce e bližší informaci, posílám, telefonní spojení na ambulanci hematologie Karlovo náměstí, Praha 2 , hlavní odborník , zabývajícíc se lymfomy je Doc. Marek Trněný (224966335)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, jsem 5 let po operaci prsu. Nález byl 8mm, odebrány 3 uzliny, bez nálezu. Lečba ozařováním a do dnešního dne Tamoxifen, který byl dobře snášen (děložní endometrium nyní 4 mm) V současné době moje nejlepší přítelkyně nemocná na totéž, po 3,5 letech metastázy v kostech a játrech.Její nádor byl větší, ale léčena byla jako já, i když měla v uzlinách mikrometastázy.Jsem z 5let optimizmu a radostného života najednou vrhnuta do reality, že i neg. nálezy uzlin, za což je prý možné považovat mikromet. neznamenají vysoké procento vyléčení.kromě toho nebudu mít svou berličku Tamoxifen. Je minajednou hrozně. Poraďte mi prosím. Marie Vlková

Léčebný výsledek žádného individuálního případu nelze zobecňovat. Metastázy v uzlinách, i když jen mikroskopické zhoršují prognózu nádoru prsu, takže vaše situace je o hodně příznivější, přesto to není záruka úplného vyléčení. Nemá ale smysl se tím trápit, vy i ošetřující onkolog jste udědělali všechno, co bylo možné a teď je třeba doufat. Pokud se jakákoliv komplikace objeví, je většinou řešitelná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, mám naléhavý dotaz a prosbu. Příbuznému včera (t.j. 7.11.06) zjistili nádor v mozku (bližší podrobnosti o tom, zda je zhoubný či nikoliv, velikosti, stadiu atd. zatím neznám). Lékaři zhodnotili stav jako velmi vážný a rozhodli se pro okamžitou operaci (v těchto chvílích operace probíhá). Hospitalizován je ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Nechci zatím předjímat výsledek operace, ale pokud by nedopadla dobře, jaké jsou další vyhlídky na vyléčení a jaký další postup byste doporučovala? Mnohokrát díky za jakékoliv (brzké) info. Marek

Mám velmi málo informací a odpověď bude jen spekulativní, pokud by se jednalo o zhoubný nádor vysoké růstové aktivity, lze jej operačně odstranit jen neradikálně, radioterapií a ev. chemoterapií lze oddálit jeho recidivu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko, je mi 37 let, jsem 3 roky po ablaci prsu. Všechno je v tom nejlepším pořádku, můj onkolog mi doporučil rekonstrukci prsu, všechna vyšetření dopadla dobře. Včera jsem byla na interním, paní doktorka se jen tak mimochodem zmínila, že odběry krve jsou v pořádku, pouze mám velké červené krvinky, je jich dost, jsou jen velké, ukliďňovala mě, že to nevadí, nijak se to neléčí, hledala v chytrých knihách, zda by to nemohlo být způsobeno Tamoxifenem. Nic nenašla. Důvěřuji, ale prověřuji. Jaký máte názor vy, měla bych to řešit u nějakého jiného odborníka nebo to opravdu není nic závažného. Zde opisuji z nálezu: laboratoř ze dne 3.11.2006 Bic 7,2 Bik 3,2 urea 4,2 kretalnin 86 glukosa 4,8 JT norma Na 135 K4,1 Cl 105 chol, 5,3 rombo 151 ery 4,71 hb 144 htk 0,509 objem ery 0,509 leuko 5,4 dif v normě moč epdl oj FW 5 APTT 20,4 APTK 30,0 INR 1,08. Děkuji za radu Romana

Velké červené krvinky, neboli makrocytóza, jsou nejčastěji způsobeny nedostatkem vitaminu B12 nebo kyseliny listové, hladina obou se dá zjistit při odběru krve, zatímco kyselinu listovou byste mohla užívat bez obav, vitamin B12 by ve vyšších dávkách mohl fungovat jako růstový faktor pro nádorové buňky. Červené krvinky se zvětšují také při nemocech jater (sono jater?) a štítné žlázy (hladina hormonůT3, T4, TSH?). Hodnota objemu krvinek se udává ve fentolitrech a pokud jsou větší, měla by být cca nad 95.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den. Před rokem se mi na hlavě v oblasti rozhranní čelní a temenní části hlavy vytvořila podkožní bulka, která občas mizí a nebo se zvětšuje do velikosti 5mm. Bulka je tvrdá a pohybuje se skůží.Můžete mi stručně říci něco o možnosti výskyta , a kterého odborníka bych měl navštívit.děkuji Hugo

Nejspíše se jedná o atherom, což je nezhoubný nádor, který se tvoří z mazové nebo potní žlázky, nález můžete ukázat kožnímu lékaři nebo chirugovi. O povaze tumoru bez větší zátěže vypoví nejlépe ultrazvuk.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, léčím se s velkobuněčným B lymfomem a je mi 19let. Zároveň s léčbou chemoterapií mám jinou podpůrnou léčbu (vitamíny, přípravky na imunitu). Chtěla jsem se zeptat, zda je povinnost pacienta oznamovat lékařům všechny PODPŮRNÉ prostředky, které užívám bez jejich doporučení. (Oni totiž žádné nedoporučili.) Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Tereza

Rozhodně nemáte povinnost oznamovat lékařům nic, ale předpokládám, že je vašim cílem se zcela uzdravit, takže je vždycky rozumné se s ošetřujícím lékařem o všem domluvit a poradit. Podpůrná léčba vitamíny a imunostimulancii je v době probíhajícíchemoterapie málo účinná. Její doba přichází až po ukončení léčby. Nejspíše proto Vám lékař nic nedoporučil. Podpůrná hematologická, antiemetická a protiinfekční léčba je totiž obligátní součástí léčebných chemoterapeutických schémat. Takže není třeba se bát, že byste nedostala něco, co opravdu potřebujete.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přeji Vám pěkný den . Mám takový dotaz. Zhruba tak 20 let mám problémy s páteří, kdysi nastal výhřez plotének a nebyla ječtě magnetická resonance, tak se na to ani nepřišlo Byly jen opakované obstřiky injekce a Lázně a tak jsem se dopracovala až k dnešnímu dni, kde mám částečně ochrnutou levou nohu. na v lékařské zprávě se hovoří o výhřezu L 4, L 5, S 1, částečně prorudované ploténky. Jelikož s tím žiju tolik let a názory na operativní řešení sae protichůdně rozcházejí tak nevím co mě do budoucna čeká. Velice se tím trápím ale již jsem navštívila tolik lékařů,ale ani jeden z nich mi nedokázal říci jestli se operace podaří Naučila jsem se s tímto postižením žít a spokojila se i s bolestmi na které si člověk zvykne. Na magnetické resonanci se celkem nic nemění jedině s tím,že přibývají jakéso osteofyty apd. Jezdím léta do Lázní,tak mi prosím poraďte zda.li s tímto postižením nehrozí do budoucna nějaké závažnější problémy.Chodím pravidelně plava,kde mi voda velice pomáhá.

Nejsem, bohužel ani neurolog ani ortoped, takže moje odpověď bude částečně laická. Výsledek neurochirurgické operace nemůže nikdo stoprocentně zaručit. Pokud by Vaše obtíže byly velké, stojí asi za to podstoupit riziko operace. Neurochirug Vám poradí, zda oddalování operačního řešení nějak ovlivní výsledek operace. Pokud ne, není třeba spěchat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, včera jsem jen náhodou objevila v levé části břicha pod pupkem tvrdou bulku. Nebolí, ale zneklidňuje mne to.Manžel i moje matka zemřeli na rakovinu střev. Co mám dělat? Lída

Určitě navštivte chirurga, gastroenetreologa nebo alespoň praktického lékaře. Nález může být banalita, ale raději jej s lékařem konzultujte.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Otec (54 let) s dg. infiltr. stadium T lymfon MF po celotělové RT v r.2001, v Č.Budějovicích. stav po III.liniích chemo od 12/05 pro progresi Roferon 3x týdně 3 MIU. TUM: 5.9.06 regrese ferritin 457,4 beta 2 mirkogl. 2,730 prosím o radu, necítí se dobře, hubne, stav se zhoršuje, jak mu můžeme pomoci.jaký je váš názor na přípravky Ovosan a Apiglukan? děkuji za odpověď

Objektivní výsledky léčby (tumorové markery ) se zlepšují, ale pokulhává zlepšení celkového stavu. Částečně je to možná vinou interferonu, který způsobuje únavu, chřipkové příznaky i nechutenství. Pacient potřebuje psychickou podporu, eventuelně antidepresiva, dost vitamínů, možná i nějaký výlet nebo krátký pobyt mimo domov. Ovosan je podpůrný preparát jehož účinnost byla testovaná na myších, žádné přesvědčivé informace o protinádorové účinnosti u lidí nejsou. Vitamíny je nejlepší konzumovat v přirozené podobě, tedy ovoce, zelenina. Jíst málo a často.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den prosím o zodpovězení na můj dotaz. Již delší dobu mne trápí bolest kolen, kotníků, která přechází do holení. Bolest je v klidu. Je mi 23 let. Mám strach, že by se mohlo jednat o rakovinu. Jakým způsobem se zjistí rakovina kostí? Zjistí se to rentgenem? Nebo z krvi? Zjistí se na sonu ledvin rakovina ledvin? Děkuji za odpověďi. Eva

Nespecifické bolesti dlouhých kostí mohou mít mnoho příčin, zhoubné onemocnění není zrovna pravděpodobné. Nejcitlivější metodou vyšetření skeletu na přítomnost nádoru je kromě rentgenu bolavého místa také scintigrafie kostí, která vyšetří jednorázově celou kostru. Nádor ledviny by měl být na sonu zjistitelný. Přesnější vyšetření je potom CT.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tatínek onemocněl tumorem hlavy pankreatu, s metastázami do jater. Zvažujeme, zda je vhodná chemoterapie, či jiná léčba, nebo zda navštívit poradnu Centra bolesti. Diagnóza není příznivá, chceme, aby zbytek života byl v rámci možností kvalitní. Děkuji Lasák

Chemoterapie gemcitabinem, která se používá pro léčbu karcinomu pankreatu ,se většinouu dobře snáší a pacienta kromě častých návštěv (cca 1x týdbě) na onkologii moc neobtěžuje. Onkolog většinou upraví i analgetickou léčbu. Choroba je opravdu nevyléčitelná, takže pokud by tatínek nechtěl podstoupit chemoterapii, je možné jen poskytnout dobrou podpůrnou léčbu proti bolesti, nechutenství a hubnutí. Kvalita zbytku života je hlavní cíl onkologické léčby v tomto případě, takže se s onkologem klidně poraďte, nebude vás nutit do ničeho, co sami nebudete chtít.

mwww.rene kukal.cz

Maminka je po opraci tlusteho střava před dvěma roky na zhoubný nador mela ozařky´,nyní ma 1meta na levém laloku jater,jsme obědnani doFN V PLZNI na operaci pak lečba,prosim o radu.

Generalizace nádoru kolorekta v játrech je samozřejmě vážná komplikace, ale výborná zpráva je, že je nález operabilní. Po operaci pak bude maminka potřebovat ještě další chemoterapii, která má oddálit znovuobjevení nádoru v jiné části jater. Onemocnění může v dobré kvalitě života probíhat i několik let.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, doktor mi zjistil nález systol šelestu nad P karotidou a posílá mne na sono. Mohla by jste mi vysvětlit oč se jedná? Lze při tomto vyšetření nalézt rakovinu lymfomu? Pokud ne jak se vyšetřuje tento druh rakoviny. Pobolívá mne za ušima a v místech mandlí nebo uzlin (nejsem si jista zda to jsou mandle nebo uzliny), dále v místě klíční kosti. Je mi 23 let. Jsem těhotná. Lze vyšetření, které navrhnete provést v těhotenství? Děkuji za odpověďi. Eva

Šelest nad krkavicí samozřejmě může způsobit i útlak cévy nádorem, ale pravděpodobnější je nějaké vrozené zůžení, které by do budoucna mohlo být nebezpečné z důvodů tvorby trombu v místě zhoršeného průtoku krve. Stenozy u starších lidí mají na svědomí atherosklerotické pláty. O povaze případných uzlin se přesvědčíte i v těhotetství pomocí ultrazvuku. Reaktivní zvětšení při infekci horních cest dýchcích je nejpravděpodobnější.

www.rene kukal.cz.

Prosím o radu maminka je po operaci tlusteho streva nalez byl zhoubný mela ozařky,nyní ma 1META v levem laloku jater,jde na operaci,muzu ji davat Ovosan? DOZVEDELA JSEM SE O OVOSANU NA INTERNETU,MUZE I BEHEM TERAPIE?CHtela jsem se zeptat o nasazení nejaké prevenci? Predem dekuji.

Pokud už Ovosan máte, rozhodně užíváním nic nezkazíte, ale nelze od této léčby očekávat zásadní ovlivnění nádorové chororby. Lék nebyl nikdy klinicky zkoušen u lidí, zprávy o možném protinádorovém efektu jsou zjištěny pouze u myší.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer manžel prodělal operaci tlustého střeva,byl mu odstraněn nádor v tlustém střevě ,metastázy.Byla zasaženy i játra ,po chemoterapii se nádor na na játrech zmenšil.V prosinci jde manžel na PET vyšetření .Pak bude následovat operace jater.Manželovi je 47 let,zatím se cítí velmi dobře i chemoterapie snášel celkem bez výrazných potíží.Chtěla bych se informovat jaké jsou jeho vyhlídky do budoucna,zda nehrozí komplikace. Moc děkuji za odpověď

Kolorektální karcinom s generalizací v játrech je nevyléčitelné onemocnění, ale v současné době existují takové možnosti chemoterapie a biologické léčby, které v kombinaci s lokálními metodami ( operace, radiofrekvenční ablace ) mohou pacientovi významně prodloužit život ve velmi dobré kvalitě.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ahoj, mám problém a nevím co s ním. Je mi 26 let a poslední dobou mám bolesti v konečníku. Myslíte že to může být rakovina? V mém věku? Tato bolest se projevuje v průběhu celého dne, ale není velká, kdežto občas v noci mě vzbudí bolestivost o mnoho větši a ta trvá nekdy 5 nekdy 15 minut. Nemyslím si že se jedná o hemeroidy, protože bolest je někde vně konečníku. Předem děkuji za odpověď.

Doporučuji navštívit chirurga- proktologa, nejspíše se jedná o rektální píštěl, ale vyšetření rectoskopií k vyloučení nádoru bude určitě rozumné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den,slyšela jsemod několika pacientů, že podstupují léčbu tuším že preparáty jmelí. Má tato léčba nějakou šanci,,??

Preparát se jmenuje Iscador, žádná klinická studie neprokázala jednoznačný efekt protinádorový. Tento alkaloid může zatížit játra a ledviny i poškodit krvetvorbu , zvláště pacientům handicapovaným nádorem. Je poměrně nákladný a nepatří do spektra adekvátní onkologické léčby.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, velmi Vás obdivuji a děkuji za všechny kterým odepisujete a pomáháte v zoufalé životní situaci a se všemi problémy, které souvisí s léčbou rakoviny. Mnoho lidí se jí dnes bojí, včetně mě. Proto Vás velmi obdivuji, že toto řešíte každý den. Chci se zeptat ovlivňuje Vás to? Máte z této nemoci také obavy, dá se říct ještě větší, když víte co to vše obnáší a prognózu znáte skoro již předem? Já bych na Vašem místě měla už stále strach a jakoukoli věc bych si již diagnostikovala!! Jste obdivuhodná!!

<p><b>Víc než dvacet let se denně brodím v lidském neštěstí a samozřejmě se tím taky trápím. Ale snažím se všechny zkušenosti přetavit do něčeho pozitivního. V každé i sebezoufalejší situaci se dá něco dělat a i zdánlivě malá pomoc vážně nemocnému může mít pro něj velký význam. Škoda, že se otázkám nemoci, nemohoucnosti a umírání věnuje tak malá pozornost a tak málo prostředků. Kult krásných, zdravých a mladých odsouvá nemocné a umírající na okraj. Přitom se umírání jednou bude týkat každého z nás. Nedostatek hospiců, dobrovolnické péče o nemocné a umírající je naše velká bolest. Zatímco na fotbalové kluby a soutěže miss není těžké sehnat milióny, na nemocné a umírající nikdo nepřispěje. A přitom, jak umírají naši nejbližší, a jak budeme umírat my je moc důležité. Po všech zkušenostech se ani tak nebojím o sebe, ale hlavně o svoje tři děti. To je profesionální deformace, jen trochu kýchnou a já už přemýšlím o nějaké fatální diagnóze.</b></p>

www.renekukal.cz

Prosím paní doktorko,mamince odstranili chirurgicky 2 metastaze z jater,prosím jaka lečba je nelepsí? ješte mam otazku opadají vlasy po chemoterapiji? A je po ni nevolno?Nekteří doktoři mi rekly že vlasy opadat nemusejí.Dozvěděla jsem se že by měla užívat antioxidanty pomohly by nejak?Nebo Aloe?Přede dekuji.

Pokud se metastázy v játrech daly odstranit chirurgicky, je to nejlepší možné řešení. Teď by ale měla následovat celková léčba chemoterapií nebo kombinací s biologickou léčbou, jejímž účelem je zlikvidovat zbylé osamělé nádorové buňky v jaterní tkáni, které by se mohly stát zdrojem nových ložisek. Pokud má být léčba dostatečně účinná, vede zpravidla k vypadání vlasů, po jejím ukončení vlasy zase narostou. Pro maminku je teď důležité, aby byla v celkové pohodě, jedla to, co jí chutná a dělá dobře. Pokud jí budou chutnat antioxidanty nebo aloe, proč ne, ale zásadně to nemoc neovlivní.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko, mému synovi byl v r. 2004 (13 let) diagnostikován Hodgkinův lymfom II.A - smíšená cel. Léčení chem a pak radio bylo ukončeno v lednu 2005. Teď docházíme po 3 měsících na kontroly a máme zákaz očkování. Nyní jsme byli na alergologii (pan doktor byl informován o nemoci) a synovi byl udělán test - klasicky kapky na předloktí. Nejdřív mne to ani nenapadlo, ale teď mi to nedá vůbec spát, jestli to nemohlo synkovi nějak ublížit. Moc Vám děkuji za odpověď. Liba

Očkování máte zakázáno proto, že s M.Hodgkin je spojený určitý imunodeficict, takže není jasné, jak by organizmus na očkování zareagoval a jestli by nedošlo k znovuvzplanutí nemoci. Alergologické testy zasahují do imunity jenom lokálne na kůži a většinou nemohou mít celkový dopad, proto se provádějí i u těžkých alergiků, u kterých by celkově podaná alergizující látka mohla vyvolat život ohrožující anafylaktický šok. Takže lokálních testů se není řeba obávat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, dovolte mi abych vyjádřila můj hluboký obdiv k tomu, co pro onkologicky nemocné e- pacienty děláte.Můj dotaz směřuje k nádoru bazaliom Poprvé byl u mého muže (52) diagnostikován před 17 lety v oblasti slzného kanálku.Následovalo 8 zákroků, kdy proběhly recidivy a nynější výsledek zní nitroočnicová invaze - oko bude muset být odooperováno.Jaké zdravotní důsledky by vyplývaly z našeho rozhodnutí si oko ponechat?Děkuji za vaši odpověď, přeji vše dobré a dostatek sil ke zvládnutí všeho.

Bazaliom patří mezi -hodnější- kožní nádory. Většinou úporně recidivuje, ale zpravidla nemetastazuje ani neroste invazivně, takže vývoj onemocnění u vašeho mažela je opravdu netypicky smolný. Doporučila bych revidovat histologii současného nálezu, zda se už nejedná o jiný typ nádoru (např. spinaliom) a potom ještě konzultovat radioterapeuty, zda by se nedal operační zákrok nahradit zářením s ponecháním, i když třeba částečně poškozeného, oka.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,manžel se léčí pro m. Hodgkin od 4/06.nyní léčba skončila s posledním nálezem kompletní remise s drobným reziduem v mediastinu.Ráda bych se Vás zeptala jestli je obvyklé ,že může zůstat reziduum.Ostatní výsledky jsou v nomě,včetně FW a CRP až na imunosupresi.Manžel je v dobré kondici.Také jsem se Vás posledně ptala jestli můžeme k moři 9/07,Vy jste mi odpověděla ,že ano ,ale paní doktorka nám to striktně zakázala.Hrozně rádi bychom jeli,dovolená je už zaplacená,ale bojím se,že může nastat relaps.Co byste na mém místě udělala Vy.Také nám paní doktorka doporučila,aby si manžel zažádal o invalidní důchod.Může chodit např. na částečný úvazek do práce,není příjem omezen ,doma by asi nevydržel .Co obnáší zaměstnávat člověka v invalid.důchodu pro firmu ve které pracuje.Děkuji Vám moc za odpověď. Manyczová

Gratuluji k úspěšnému ukončení léčby. Reziduum v mediastinu může být jen vazivová tkáň zbylá po zmenšených uzlinách z nichž byl nádor vypuzen léčbou, ale může obsahovat také jednotlivé zapomenuté nádorové buňky, které by se mohly stát zdrojem recidivy. Ošetřujícíc lékař si to ale na základě všech vyšetření nejspíš nemyslí,pokud mluví o kompletní remisi. V případě nejistoty se někdy provádí ještě radioterapie rezidua v mediastinu. Co se týče pobytu u moře, myslím si, že v září je možné uchránit se před prudkým sluncem a že byste si to s manželem mohli užít, dlouhá cesta a změna klimatu je samozřejmě zátěž, takže musíte sami uvážit, na co manžel bude stačit. Při dg. M.Hodgkin je možné získat plný nebo částečný invalidní důchod, ale také opět naplno pracovat. Záleží na manželovi, čemu dává přednost, aby byl v psychické i fyzické pohodě Ošetřující lékař bude jistě respektovat vaše přání. Do důchodu nebude manžela nikdo nutit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Můj tatínek je po Rape s širokou excizí v dubnu 2005/59let.Adenoca prostatae pT3b pN1 MO GS 4 plus 5.Sem.váčky a dvě lymfatické uzliny pozitivní.Když tatínek nesl panu docentovi který ho operoval první pooperační PSA bylo na výsledku PSA 0,0 pan docent si to omylem opsal jako 0,00.Ale druhé a další vyšetření dodnes ukazují PSA 0,04.Chci se zaptat jestli je léčba /Casodex 150/když ji pan docent určoval omylem podle jiné hodnoty PSA dostačující,nebo se při této hodnotě PSA používá i něco jiného?Předem děkuji za odpověď.

Váš tatínek byl operován pro lokálně pokročilý nádor s vysokou růstovou aktivitou , tedy značně agresivní, zaslouží si proto určitě důslednou hormonální léčbu, která představuje vyřazení androgenů-mužských pohlavních hormonů ,z funkce,neboť právě ty způsobují růst a možnou progresi nádoru. Tvoří se v nadledvinách a ve varlatech, Casodex snižuje účinek hormonů jen částečně a v rámci tzv, kompletní androgenní blokády se většinou kombinuje s vyřazením funkce varlat. To je možné operačně (kastrace) nebo medikamentózně ( např. Zoladex).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Milá paní doktorko,jsem dva roky po záchovné operaci prsu,kontrolní výsledky jsou v pořádku až na jeden typ markrů.Již od začátku jsem byla upozorňována na zvýšenou hodnotu tzv.druhého sledovaného markru CAE ale dle ošetřujícího lékaře prý nemá cenu se nad tím znepokojovat.Věřím lékaři,že mě léčí nejlépe jak mohou a tak pro mě byl šok,když jsem se na poslední kontrole dozvěděla(od jiného lékaře,můj nebyl přítomen),že je potřeba s tím něco dělat.Jediný záporný výsledek je,že mám žlučník plný kamenů a dle lékařů zcela nefunkční.Toto stanovisko mě rázem srazilo psychycky na kolena.Děje se se mnou něco nebo je to pouze upozornění na problém,který se musí řešit?Jsou hodnoty markrů směrodatné? Děkuji za odpověď.

Nádorové markery nám velice pomáhají k monitoraci účinku léčby u známého nádoru, ale mohou nás také mást a pacienta děsit, pokud je vyšetříme náhodně u jinak zdravého člověka. Karcinoembryonální antigen CEA je nádorový marker s širokým záběrem, jeho mírné zvýšení (cca do 10) se někdy objevuje u kuřáků. Pokud jsou hodnoty vyšší, doporučuji ještě doplnit CA 19.9 , CA 125 a CA 72.4, a dle výsledků eventuelně vyšetřit zažívací trakt, dále vyšetřit štítnou žlázu sonograficky i funkčně a absolvovat gynekologické vyšetření. Pokud by hodnota CEA stoupala a důvod nebyl jasný, je rozumné absolvovat PET vyšetření.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím o informaci, můj přítel si nahmatal na varleti malou bulku, byl u obvodního lékaře, ten ho poslal na kožní, tam jej zase poslali na ulologii, kde lékař zkonstatoval, že to nic není. Musím přiznat, že mám obavy, jelikož si přítel stěžuje na mírné bolesti v tříslech, můžete mi poradit, kde by mohl podstoupit odborné vyšetření.Neradi bychom něco zanedbali. Děkuji za odpověď Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pokud nález na varleti neustoupí, je potřeba znovu navštívit urologa, který provede ultrazvukové vyšetření varlete a eventuelně nabere nádorové markery. Je dobře, že nález nebagatelizujete.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den Pani Doktorko. Jsem taky na seznamu nemocnych mela oberaci cervixu chvala bohu ze to mam za sebou a ted se citim dobre. Pani Doktorko preji vam i dalsim lidem hodne zdravicka a pevny nervy.

Taky Vám přeji , ať vám zdraví slouží nejen v roce 2007.

digi74

dobrý den paní doktorko.moje maminka má rakovinu slinivky,byla měsíc v nemocnici na různých vyšetření.momentálně je 2týdny doma,má mít dietu jaterní a v nemocnici měla dietu 2 a 4.můžete nám poradit co takovej člověk s takovou diagnozou může jist?ona mívá pořád horečky,zvrací a nechce jíst.nevíme co sní máme dělat.doktoři se pořád radí co sní udělají,ale zatím nic se neděje.kupujeme jí ovosan a doufáme že jí to pomůže.předem děkuji za odpověd.pisatelka Dáša

Karcinom slinivky je velmi závažná diagnóza, pokud se nedá operovat, je většinou nevyléčitelný. Kromě zažívacích obtíží, mohou mít pacienti i bolesti. Maminka by měla jíst často po malých dávkách, nic smaženého, mastného, ale jinak všechno na co má chuť, vhodný je třeba vývar nebo bramborová kaše. Musí vyzkoušet, co jí bude dělat dobře. Zažívací obtíže je možné zmírnit pomocí enzymatické substituce, třeba Panzynorm, Pancreolan atp.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den.... mám jednoduchý dotaz... jaé je roziko vzniku rakoviny u muřáka jehož matka na rakovinu zemřela ???....

dobrý den...Máte nejméně dvě rizika, která se sčítají, kouření a rodinnou zátěž, takže Vaše riziko je určitě vyšší, než obecné populace. S genetickou zátěží nemůžete udělat, kromě prevence nic, ale s kouřením docela dobře můžete.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den. Je mi 24 let. Před rokem jsme si všiml že mám na jedné straně nosní přepážky bílý flíček velikosti asi 1.5x0.5 cm a uprostřed je malá jizvička která občas krvácí, někdy svévolně, někdy po podráždění. Samotný flíček nijak nepřevyšuje okolní struktůry jen ta jizvička se občas odloupne a krvácí. Nezdá se mi, že by jak flíček, tak jizva v něm po roce měnila velikost. Cos tím? Mám s tím jít k lékaři? Děkuji

Může se jednat o banalitu, ale i přednádorový stav, navštivte ORL odborníka k posouzení nálezu, ať máte klid.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

paní doktorko,tatínek je po operaci tlustého střeva - kacinom,nevyprazňuje se ani po projímadlech prosím, poraďte Schneiderová

Záleží na tom, jak dlouho je po operaci, první týden může být stolice jen málo protože příprava před operací a tekutá dieta způsobují oddálení potřeby stolici vyprázdnit. Pokud je ale odstup delší, doporučuji navštívit operatéra a podstoupit vyšetření průchodnosti operovaného střeva.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Manžel má maligní melanom kůže.Po několika operacích,(vyřezání nádorů pod povrchem kůže),bez jakéhokoliv jiného léčení (byla mu odmítnuta chemoterapie i ozařování, že není pro něj vhodná),se mu nyní objevily nádory na játrech,nadledvince,v břišní dutině a plicích.Teprve nyní 9.1.má být léčen chemoterapií a imunoterapií.Můj dotaz:byl by ohrožen na životě, kdyby se raději podrobil 42 denní -Totální protirakovinové kůře-? To je pití čaje a zeleninové štávy, bez jakéhokoliv jídla.Váží 75 kg a má 69 roků.Zatím se cítí zdráv.Užívá OVOSAN 15 kapslí denně.Navštěvujem i léčitele.První odstranění 1 nádoru bylo provedeno v květnu 2006. Dopředu mnohokrát děkuji za odpověď.

Chirugická léčba melanomu je jediný účinný postup v počátečních stádiích nádoru, chemoterapie ani ozařování po operaci nezamezí recidivě a metastázám, jenom pacienta zatěžuje nežádoucími účinky. Breussovu dietu rozhodně nedoporučuji. Představa vyhladovění nádoru je nesprávná, nádor je parazit, který si z hladovějícícho těla vezme vše, co pro svůj růst potřebuje. Hladovění významným způsobem poškodí imunitu a melanom je na ni velice závisllý. I když je onemocnění vážné, přeci jen má klasická onkologická léčba větší šance na zlepšení stavu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Můj tatínek je po Rape s širokou excizí v dubnu 2005/59let.Adenoca prostatae pT3b pN1 MO GS 4 plus 5.Sem.váčky a dvě lymfatické uzliny pozitivní.Psa 0,04.Ortopéd jej poslal na rehabilitaci /magnetická a elektroléčba/s artrózou kyčelního kloubu.Lékař na rehabilitaci říkal že ještě že se zmínil,že je po Rape,že v tomto případě je rehabilitace kontraindikována. Chci se zeptat když urolog tatínka posílá už 6 let jednou ročně kvůli zdeformovaným ledvinám na/jedné ledvině adenom/ na CT vyšetření ledvin,jestli teď když je tatínek přes rok po operaci nemůže CT vyšetření podobně jako rehabilitace uškodit. Předem děkuji za odpověď.

Nevím úplně přesně, proč ortoped nechce tatínka rehabilitovat, předpokládám ale, že důvodem jsou obavy z možné generalizace nádoru ve skeletu, což je nejčastější místo pro metastázy karcinomu prostaty. Pokud by měl tatínek vyšetření scintigrafie skeletu s negativním nálezem, nestojí podle mě rehabilitaci nic v cestě.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vazena pani doktorka. Mojmu pribuznemu /vek 53 rokov/ bola v maji diagnostikovana rakovina pluc. Nemam lekarsku spravu a z toho dovodu neviem presne uviest stav onemocnenia. Vzhladom k jeho dalsim onemocneniam - epilepsia, spatna zrazanlivost krvi moj probuzny po informacii od onkologa, ze chemoterapia by mu mohla sposobit leukemiu krvi liecbu chemoterapiou odmietol. Nasledne bol z onkologockeho oddelenia prelozeny do starostlivosti prislusneho obvodneho lekara. Od toho casu / vyse 7 mesiacov / sa uz nijakou formou nelieci. Moja prosba - otazky su nasledovne : - ak neprichadza do uvahy operacia, chemoterapia, ani radioteria, je ciastocnym vychodiskom z nudze imunologicka liecba ? - kto ma tuto liecbu zabezpecovat a akou formou ? Este mi dovolte doplnujucu otazku : aky je Vas nazor na rozne alternativne formy liecby rakoviny prostrednictvom liecitelov, liecivych kamenov a pod /v kontexte tvrdeni ze viera uzdravuje / ? Dakujem Vam. Peter Repcik

Chemoterapie, jako jediná onkologická léčba karcinomu plic je podávaná jen s paliativním záměrem, to znamená se snahou prodloužit život a trochu pozdržet onemocnění nádorem, nikoliv je vyléčit. Jedinou kurativní metodou je u karcinomu plic chirurgické řešení. Imunologická podpůrná léčba a ostatní podpůrné prostředky včetně alternativních mohou zlepšit kvalitu zbylého života pacienta, ale onemocnění nejsou schopné vyléčit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,paní doktorko mam takový problém.Je mi 25 a mám v podpaží zvětšené limfatické uzliny,byla jsem na sonu a tam mi řekly že jsou zvětšené.Je to už víc jak rok a pořád jsou hmatatelné.Taky jsem si je nahmatala v tříslech a na krku.Nevím,jaké by jsem měla podstoupit vyšetření nebo jestli stačí jen krevní testy.Mám strach že je to rakovina lymfatických uzlin.Nebo jestli se jedná o něco jiného co je může zvětšovat?Děkuji moc za Odpoved

Ve vašem věku je pravděpodobnější jiná než nádorová příčina zvětšených uzlin. Pokud jsou zvětšené uzliny v podpaží, je nečastější příčinou infekce v terénu vyholeného podpaží, pokud jsou zvětšené celkově, mají nejčastěji infekční příčinu. Doporučuji vyšetřit krevní obraz, sedimentaci, základní virovou serologii u obvodního lékaře nebo hematologa.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko!Je mi 43 let,v r.2000 hysterektomie(vaječníky ponechány),březen 2006 CA prsu.Dg.Ca mammae 1 sin,stp.kvadrantektomie cent. a lateroperoxim.,stp.exenter.axily,stp.CHT-AC 4x,HT,histol.infiltr.dukt.Ca,grade2,ER poz.v 70%,PR poz.v 90%,HER-2 slabě poz.1+,p53 poz.v 80%,v axile 15 uzlin negat.,pT1 pN0 pM0,M 8500/3.Dle histol.infiltr.vývod.ca tvořený různě velkými solid.lož.,místy trbekul.struktury,ojediněle náznak tubul.struktur,nádor středně diferenc. v centru 2x1,5x1,5cm paprsčité výběžky do vzdál.7cm,15 lymf.uz.negat.,IV.-IX. Zoladex,IX.-X.ozař.pak Tamoxifen,3.11.horm.profil ESTD-22,92pg/ml,PROG 0,64mg/ml,FSH 8,07IU/l,LH 0,29IU/l a nyní se mám rozhodenout zda půjdu na oper.vaječníků či nikoliv-prognoza i riziko je prý v obou případech srovnatelné a Tamoxifen by prý měl v mém případě stačit.Jaký je na to Váš názor? Jaká je pravděpodobnost že se zhoubný nádor u mne obnoví při odoperování vaječníků a nepůjdu-li na operaci?Děkuji a přeji Vám mnoho zdraví a úspěchů v životě!

Ve vašem případě bych doporučovala hormonální léčbu Zoladex + tamoxifen (Zoladex 2-3 roky ,a potom do 5 ti let Tamoxifen), pokud ale chcete, je možné provést laparoskopickopu kastraci, která bude už trvalá. Jesliže je Vám 43 let , tak byste po ukončení léčby Zoladexem mohla ještě 4-5 let menstruovat. menstruace příznivě ovlivňuje cévy a kosti, ale podobnou službu Vám udělá i Tamoxifen. Záleží tedy na tom, jestli je ošetřující lékař nakloněn vás léčit alespoň 2 roky Zoladexem, pokud ne, tak bych raději absolvovala kastraci, samotný Tamoxifen by nemusel postačovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Diagnoza C 832-lymfatické onemocnění se rozšířilo i na oblast páteře-dolní část.Po 1.chemoterapii se začal tvořit pod plícemi výpotek-provedena punkce-dosud nedoléčeno,avšak začínají se vreacet problémy s lymfami v oblasti páteře.Dotaz:je možno provést chemoterapii i při zavedeném vývodu z plicní oblasti? Děkuji za odpověď. Milan

Určitě je chemoterapie možná, výpotek je totiž pravděpodobně v souvislosti s lymfomem, takže chemoterapie bude vlastně léčit jeho příčinu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,před pár dny jsem Vám posílal tento dotaz. Můj tatínek je po Rape s širokou excizí v dubnu 2005/59let.Adenoca prostatae pT3b pN1 MO GS 4 plus 5.Sem.váčky a dvě lymfatické uzliny pozitivní.Psa 0,04.Ortopéd jej poslal na rehabilitaci /magnetická a elektroléčba/s artrózou kyčelního kloubu.Lékař na rehabilitaci říkal že ještě že se zmínil,že je po Rape,že v tomto případě je rehabilitace kontraindikována. Chci se zeptat když urolog tatínka posílá už 6 let jednou ročně kvůli zdeformovaným ledvinám na/jedné ledvině adenom/ na CT vyšetření ledvin,jestli teď když je tatínek přes rok po operaci nemůže CT vyšetření podobně jako rehabilitace uškodit. Odpověděla jste mi na část dotazu ohledně rahabilitace.Prosím o Váš názor k zmiňovanému CT vyšetření.Předem Děkuji za odpověď.

CT určitě nijak neuškodí, pokud je tatínek po operaci v takovém stavu, že je schopen CT absolvovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,mám dotaz.Můj přítel(38 let)má rakovinu jícnu.Lékaři mu zdělili,že nemoc je v posledním stadiu.Nemohou ho operovat,v únoru 2006 prodělal operaci srdce(rozšíření cév).Přítel měl již delší dobu problémy,velmi časté pálení žáhy,škytavky,nechutenství,problémy s udržením potravy v těle,úbytek tělesné hmotnosti.Lékaři mu dávají 1až2roky života.V současné době se nachází v nemocnici,nastoupil na chemoterapii.Chtěla jsem se zeptal, je nějaká naděje, že se přítel uzdraví?Neexistuje nějaký lék nebo metoda,aby byl zase v pořádku?Jsem zoufalá.Děkuji za odpověď.Jana Šperglová

Naděje, že se uzdraví, pokud nebude operován je velmi malá. Chemoterapie spolu s radioterapií mohou nádorový nález na jícnu zlepšit, zlepšit kvaitu jeho života a schopnost přijímat potravu, ale zpravidla nejsou schopny onemocnění zcela zlikvidovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko Tesařová.Můj tatínek má rakovinu jater.Začátkem ledna byl na první chemoterapii.CHtěl jsem se Vás paní doktorko zeptat na jednu věc.Po té první chemotrapii má taťka křeče , které mu probíhají tělem a vůbec ho neunesou nohy.Chtěl jsem se zeptat jestli je to příčinou té chemoterapie.Taťkovi je 52let. Děkuji Vám moc za radu. Přeji hezký den Děkuji Dušan Hála

Zhoubný nádor jater je velmi závažná diagnóza, chemoterapie jí může ovlivnit jen částečně S čím souvisejí křeče vašeho tatínka je těžké bez jeho vyšetření posoudit, mohou souviset se zažívacími obtížemi způsobenými chemoterapií, s nedostatkem některých minerálů v souvislosti s poruchou funkce jater nebo bolestí způsobenou nádorem, Rozhodně by se jejeich příčinu měl pokusit odhalit ošetřující lékař, než tatínek dostane další chemoterapii.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.CHtěla bych se zeptat,jak probíhají preventivní prohlídky v MOU . Kde se chci objednat ke kompletnímu vyšetření o víkendu.Jak vyšetření bude probíhat a jaké vyšetření podstoupím.Děkuji za odpověd´.

To úplně přešně nevím, neboť pracuju v Praze, ale předpokládám, že se prohlídka sestává z objektivního vyšetření, posouzení vaší anamnézy ( vaše onemocnění, chororby v rodině, zátež pracovního prostředí atp. ) , potom vyšetření stolice na Ok, mammografie ev. rtg plic a odběrů krevního obrazu, sedimentace a biochemie včetně lipidového spektra a vyšetření moči. To by v rámci prevence mělo postačovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, nahmatala jsem si na levém podpaží, spíše na vnější straně paže malinkou bulku velikosti zrnka, je mi 32 a mám dvě malé děti a právě z toho levého prsa ještě přikojuji svého téměř dvouletého chlapečka. Mám strach, aby to nebyl nádor, ale podotýkám, není to umístěno ani v prsu, vpodstatě ani v podpaží, spíše na paži.Děkuji za odpověď Leona Kranyšová

Že se jedná o nádor je málo pravděpodobné, ale nález nepodceňujte a požádejte gynekologa nebo praktika, ať Vás pošle na UZ prsu, kde vyšetří i podpaží a část paže s rezistencí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko! V r.2005 jsem podstoupila hysterektomii s nálezem(omentum:metastázy cystadenopapilokarcinomu ovaria,levá andexa:bez nád.infil,pravá dtto děloha HPVinf,prolif.endometr.bez nádoru,tumor moč.měch:metastázy nádoru,append.:bez nád.inf.stpIDS,reziduum drobný rozsev na pravé bránici s ložisky ca ovarii g2).Prodělala jserm 8 cyklů chemo(Taxol+cispl).3před operací a 5 po operaci a již 13měsíců beru lék Vepesid50/ 10dní a 14dní pauza a tak dokola,kontrola na onko vždy za 7 týdnů/.Zatím mám vše v pořádku a CA125 je 9.Už se mi velmi špatně toleruje braní léku a lékař mi říká, ať to vydržím co nejdéle.Vím,že se mohu rozhodnout, to již nebrat, ale samozřejmě nechci,aby se mi stav zhoršil. Vím,že je navrácení nemoci možné, ale to je skoro vždycky.Nemáte nějaké zkušenosti, jak dlouho se takové léky berou?

Zhoubný nádor vaječníku má při té smůle, že se na něj přijde většinou v pokročilém stádiu tu výhodu, že je dobře léčitelný při rozsáhlejším postižení. S rozsahem původní choroby souvisí i nebezpečí návratu nemoci, který je taky většinou léčitelný, ale citlivost nádorových buněk k chemoterapii je už menší. Proto je důležité, pokusit se vstupní léčbou dosáhnout co nejlepšího výsledku a to je taky důvod, proč vás ošetřující lékař přemlouvá k delšímu užívaání léku Vepesid. Jako kompromis lze uvažovat o snížení jeho dávky nebo prodloužení intervalu mezi dávkami léku, ale za cenu snížení jeho účinnost.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, teta má onkologický n.v žaludku:bioptický nález-částka tukové tkáně vel. 35x22x7mm, kde na povrchu je zastiženo šedavé ložisko tvaru čočky o průměru 4 mm.Mikroskopicky běží o zmnožení vaziva pod vrstvou mesotelových buněk, ve vazivu jsou přítomny drobné shluky maligních epitelových buněk.tyto buňky mají tvar pečetního prstenu-u některých je zřejméže se šíří lymfat. cévami-buňky exprimují cytokeratin 7, exprese cytokeratinu 20 neprokázáno.Mikroskop.nález zřejmě běží o metastázu málo diferencovaného adenokarcinomu na peritoneu. Operace-odstraní žaludku nebylo-při operaci nález:implentační metastáza na lig.teres hep., na malé křivině rozsáhlý karcinom žaludku /skirhus/a v pravém jaterním laloku v 7 segmentuna konvexitě a v 6 seg. v.s.metastázy.Nádor na žaludku stenozuje antrální část-úprava dle Wolchera.Operace byla v 3/06-od té doby absolvuje chemoterapie, nyní chemoterapie nemá-další od příštího týdne, pije LAPACHO Prosíme o prognozu či jiné medicin.možnosti.

Nádor žaludku s metastázami v játrech a na pobřišnici je nevyléčitelné onemocnění, jeho průběh se dá pozdržet a někdy i vylepšit chemoterapií, průměrná doba přežití pacientů s nádorem žaludku v tomto rozsahu nedosahuje jeden rok.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, tatínek (61) podstoupil před 15 měsíci operaci žaludku pro aden.karc.4, uzliny 0, metastázy 0. Podstoupil chemoterapii FTOARAN (doufám že uvádím správně). Celou dobu prospíval, přibral na váze, onkomarkery v normě. Po vánocích zežloutl, vypadalo to na problém se žlučníkem. Po operaci zjistili že nádor pokračuje v okolí žlučových cest na které tlačí. Nyní se musí řešit zprůchodnění žlučovodů a pak nevím.... Jsem zoufalá, asi jako všichni, zjiš´tovala jsem i různé alternativní metody( BIOBRAN). Můžete mi takto říst jaké jsou šance a výhled. Děkuji za Vás čas. Jaroslava Hejlová

Pokud souvisí útlak žlučových cest s recidivou nádoru žaludku, tak je to velmi závažná komplikace, kterou může zastentování + chemoterapie trochu vylepšit, ale už ne vyléčit. Je to zvlášť škoda proto, že původní rozsah onemocnění byl relativně příznivý.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chci se zeptat jak ovlivňuje chemoterapie Taxol a Fortekortin plodnost člověka. Děkuji za odpověď

Chemoterapie cytostatikem Taxol může způsobit sterilitu, přechodnou nebo trvalou. Fortecortin nezpůsobuje sterilitu, ale může ovlivnit erektilní funkci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den p.doktorko,je mi 31 let a asi tak před 5-ti měs.jsem si nahmatala bouli cca vel.10 cm pod pravými žebry.Boule je možné nejlépe nahmtatat,když si lehnu na levý bok,tak jakoby sjede víc do středu a lze si jí vždy prstama podnípnout a pohybovat s ní.V leže na zádech je nenahmatatelná, ve stoje opět ano.Když jí zmáčku na její pravé straně,vyleze na levé a naopak, lze s ní pohybovat.Mojí mamce před půl rokem diagnostikovali zbloudilou ledvinu,je možné,abych měla totéž?Zatím žádné jiné potíže nemám, chuť k jídlu mám,nehubnu,nic mě nebolí,jen když se ona boule zmáčkne,tak je to trošku nepříjemný.Vím, že mě pošlete k prakt.lékaři,ale zajímá mě názor....čtu tady o rakovině jater,tak mě napadá,zda i takový nádor je takto hmatatelný....nebo nádor střev.... Děkuji za odpověd.

Jedná se pravděpodobně o nevinnou záležitost, ale vyšetření určitě absolvujte, měla byste nejprve začít sonografickým vyšetřením břicha, kde by se nejspíše ukazála i zbloudilá ledvina.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den, je mi 31.let mám 3 děti a před týdnem sem si našla v levém podpaží zvětšenou uzlinu.Byla sem s tím hned na gynekologii a lékař říká že prsa jsou zcela v pořádku a není tam ani žádná přidružená uzlina.Toho času jsem nemocná mám nasazené antib. Duomox kvůli zánětu průdušek.Je možné že ta uzlina je spojená právě s tímto zánětem průdušek? Mám se obávat rakoviny prsu.V rodině nejsou žádná nádorová onemocnění.děkuji

Zvětšená uzlina může souviset se zánětem, ale spíše ne v průduškách. Určitě byste měla absolvovat mammografii a sono uzlin v podpaží.Co nejdříve.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, můj přítel tvrdí, že má zhoubnou rakovinu v dolní intimní partii, jenže mívá lživé tendnce. Jsem z toho celá rozhozená a ráda bych zjistila, jak je možné rakovinu odhalit. Bojim se, že toho využívá, aby něčeho dosáhl. Lékařskou správu nemá a tvrdí, že na operaci půjde až za týden. Je to možné to takto odkládat? Míval nevolnosti a slabosti, bolelo ho ve slabinách. Říkal, že už je to rakovina dlouho rozběhlá, že mu dají implantát, ale o chemoterapii nemluvil. Jaké jsou kromě upravené stravy životní podmínky takto nemocného? Velice děkuji za pomoc a příjemný den Matoušková

Nepochopila jsem úplně , o jakou intimní partii se jedná, ale pokud máte na mysli karcinom penisu, je to nepříjemné onemocnění,které končí často amputací penisu a odstraněním tříselných uzlin. V pokročilém stadiu není prognóza onemocnění dobrá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Neměla bych chodit na kontroly ? Od 18 let jsem se léčila kvůli Hodgkinově nemoci, mám za sebou i úspěšnou chemoterapii, ale přestala jsem chodit na kontroly - naposledy jsem byla na onkologii asi před 10 lety, myslím že je to již zbytečné. Mám pravdu ? Ještě jsem měla rakovinu štétné žlázy a Grawitzův nádor na ledvině, byla mi operativně odstraněna. Přestala jsem chodit na kontroly i tam.

Onkologická dispenzarizace, jak se kontrolám na onkologii říká, má několik důvodů. Především se kontroluje případné znovuobjevení nebo rozšíření onkologické choroby, pro kterou jste se léčila. Každý pacient, který už měl zhoubný nádor, má daleko vyšší pravděpodobnost, že bude mít další. Vy jste toho živým příkladem. Měla jste vždycky štěstí, že každý nádor byl dobře léčitelný, ale další může být takový, že se dá vyléčit jen v časném stadiu. Pokud nejste kontrolovaná, přijde se na nález pozdě. Další důvod je i ten, že onkologická léčba, především chemoterapie, je kancerogenní. U pacientů, kteří úspěšně přežili malignitu a jsou dlouhá léta v remisi, hrozí takzvaná sekundární malignita - nádor z léčby. Ale jste dospělá osoba, a ke kontrolám, na které nebude chtít chodit, vás nikdo nutit nebude. Jiná věc je, jestli je to rozumné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, můj dotaz se netýká přímo zhoubného nádoru. Před více jak rokem mi diagnostikovali po vyjmutí bouličky z pravé tváře pleomorfní adenom, který prý není zhoubný, ale mohl by se v budoucnu -zvrhnout-. Až potud by to bylo celkem v pořádku. Jenže mne upozornili, že adenomy rády recidivují. Pravda, že si v tváři opět mohu nahmata další útvar - utěšuji se, že je to možná jen pooperační srůst. Půjdu samozřejmě na kontrolu. Ale operovat se zatím nedám. Tvář je už takhle ztuhlá a propadlá a mám strach, že by mohla dalšími operacemi ochrnout. Nikdo mi neřekl, jak růstu těhle potvor zabránit - co dodržovat, co tělu dodávat apod. Prosím o Vaši radu. Předem děkuji Daniela Keltová - 35 let

Adenom opravdu není zhoubný nádor. Pravděpodobnost jeho recidivy lze opravdu snížit především tím, že se provede dostatečně radikální operace, odstraní se nádor s velkým lemem zdravé tkáně. To ale na obličeji zhoršuje kosmetický efekt, takže chirurg stojí před problémem nepoškodit vás esteticky, a přitom operovat dost radikálně. Zdrojem recidivy jsou totiž jezapomenuté buňky, které nemůže operatér vidět.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Před 2 měsíci jsem byla na konizaci děložního čípku.Výsledky ukázaly, že mám endometriózu.Moje gynekoložka mi nasadila hormony, které způsobí vynechání menstruace a postupné vyléčení - snad.Dočetla jsem se, že je možná také léčba chirurgická - laserem. Mám strach, aby mi hormonální léčba zabrala, mám bolesti břicha a neustálý výtok hnědé barvy.Nehledě na to jaké jsou vedlejší účinky u této léčby.Byla bych vděčná za radu. Děkuji mnohokrát.

Endometrióza je nepříjemné, ale naštěstí benigní onemocnění. Ostrůvky děložní sliznice, která podléhá vlivu hormonů a menstruačnímu krvácení, mohou být na mnoha různých místech v břiše, malé pánvi. Proto je rozumné začít hormonální léčbou, která by měla vyřešit i problém endometriózy v místech, o kterých se zatím třeba neví, takže je není možné operovat ani laserem. Další podrobnosti vám určitě rád sdělí ošetřující gynekolog.

111111

pani doktorko,mam diagnozu n40 a 23.2. jit na operaci odstraneni varlat. mohla by jste mi k tomu neco napsat.omlouvam se ,nemam i-mail ani neumim psat moc na pocitci. dekuji jan z teple

Diagnoza N40 není onkologické onemocnění. Odstranění varlat jako léčebná metoda se používá u karcinomu prostaty a jeho cílem je zastavit postup hormonálně závislého nádoru. Na základě vašich údajů nejsem schopná podat podrobnější informace.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

DOBRÝ DEN CHTĚLA BYCH VÁS POPROSIT O VYSVĚTLENÍ NÁDORU TYPU BASALIOM.DĚKUJI

Bazaliom je zhoubný kožní nádor vznikající nejčastěji na osluněných nebo suchých místech kůže starších nemocných, který zpravidla nemetastazuje, ale často recididvuje. Řeší se lokální operací.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, 7.3.07 mě čeká operace konečníku. Nález : chronická fisura s drobným fibromem, napájí v.s. píštěl perianální. Indikován výkon : excise fisura, part. sfinkterotomie a elastická ligatura. Den předem bude provedena koloskopie. Moc prosím o sdělení jak těžká je tato operace a na jaké doživotní následky se mám připravit, četla jsem, že asi 10% lidí po tomto zákroku má doživotní inkontinenci z konečníku. Předem moc děkuji za odpověď.

Anální fisura nemá nic společného s onkologií. Je to nepříjemné , obtěžující onemocnění, ale o život rozhodně nejde. Operace obtíže většinou zcela vyřeší. Někdy ještě chvíli přetrvává svědění nebo výtok.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den, maminka mého manžela byla před 2 lety na operaci kvůli karcinomu vaječníku.Kvůli metastázím dále léčena na onkol.Prodělala 2 cykly chemoterapie(Taxol)-vždy 6 dávek/půl roku.Nyní má docházet na chemoterapii každý týden.Znamená to, že se její stav výrazně zhoršil?VZ lékařské dokumentace lze vyčíst, že se metastázy rozšiřují.Slabě krvácí z pochvy, bylo jí řečeno, že to je kvůli porušeným cévám a že by se to mělo při chemot.změnit.Tento týden byla na 1.kapačce snáší ji velmi špatně. Nemáme s tím zkušenosti, protože dříve ji snášela líp.Myslím si, že by se měla stravovat poněkud opatrněji. Dávat si pozor na tučné atd...Vysledovala jsem, že jí nejspíš tyto věci nedělají dobře.Netuším, kde hledat nějaké informace.Mohla byste mi poradit nějakou www stránku? Velmi vám děkuji Stachová Dagmar

Nmaminka dostává nejspíš cytostatikum, které se kmenuje Hycamtin (topotecan), pokud jej nebude snášet v dosavadním režimu 5x týdně, je možné změnit schema na 1x týdeně každý týden.Vzhledem ktomu, že dostává již druhou linii chemoterapie, vzdoruje pravděpodobně nádor léčbě . To ale neznamená, že na změnu chemoterapie nezareaguje.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,jsem vaše stálá čtenářka,chtěla jsem jen poděkovat za tuto webovou stránky-je to skvělé,že se mám kam vracet a vědět,že je někdo,kdo mi poradí.Děkuji Vaše Iveta Kollertová

Je nám potěšením. Je skvělé mít zpětnou vazbu o tom, že naše snažení má smysl.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, je mi 40 let, byl mi diagnostikován musinosní karcinom levého prsu, provedena parciální mastektomie prsu s detekcí sentinelových uzlin, nádor byl velikosti 12 mm, podle rozboru související uzliny nebyly zasaženy. Nyní ambulantně chemoterapie (6x po 3 týdnech),aktuální stav je těsně po druhém podání. Bohužel velmi časté zvracení (za posledních 12 hodin snad každou čtvrthodinu), které začalo tři hodiny po podání chemoterapie (byla podána i infuze proti zvracení). Po konzultaci s lékařem předepsané Čípky Zofran nepomáhají. Vážím pouze 51 kg a mám tak obavy. Chtěla bych se zeptat, jak zastavit zvracení abych se mohla najíst a napít. Děkuji Vám za odpověď.

Vaše onemocnění má dobrou prognozu, ale zajišťovací chemoterapie s antracykliny, kterou dostáváte, je nutná pro zvýšení jistoty, že váš nádor bude definitivně odzbrojen.Bohužel, tato chemoterapie způsobuje zažívací obtíže. Zofran ovlivňuje jen jednu z příčin zvrcení, tu centrální, způsobenou cytostatikem chemicky v mozku. Určitě byste měla zkusit i Cerucal nebo Degan před jídlem, na noc event. Torecanový čípek , a 2x denně Lexaurin 3mg 1/1 až 1 tbl. Pokud bude i tato léčba neúčinná ,je možné přidat k setronům (Zofran) kortikoidy.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Mám dotaz,maminka mi zemřela na rakovinu plic v 57letech, děda její otec v 74letech,oba kuřáci.Kolika procentní riziko je že tuto nemoc jsem zdědila ač nekuřačka já nebo moji synové.A je větší pravděpodobnost že onemocním rakovinou plic nebo rakovinou čehokoliv.Poslední dotaz jak se chránit a co proto udělat.Moc děkuji za odpověd.

Vzhledem k vasi rodinne anamneze mate nepochybne vyssi riziko nadorove choroby, a to nejenom v plicich, ktere se ale u vas zatim neda procentuelne vycislit. Nemusi se ale vubec uplatnit, protoze jste odbourala koureni, jako dalsi velmi vyznamny rizikovy faktor.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Srdečně zdravím a mám následující dotaz: mé mamince byl diagnostikován v roce 2003 mnohočetný myelom, prodělala chemoterapii a léčbu Intronem. Nyní se zvyšují hodnoty paraproteinu a bylo jí navrženo zařazení do studie - léčba Velcadem - což by bylo dosti náročné vzhledem k dvouhodinovému dojíždění do FN Brno, nebo léčba Thalidomidem /s měsíčním sledováním/, nebo zřejmě ještě další chemoterapie. Nevíme vůbec pro co se rozhodnout. Maminka má strach hlavně z velkých nežádoucích účinků /neuropatie atd./. Můžete prosím alespoň naznačit, jak se rozhodnout? Mamince je 76 let a je ve výborné kondici.Děkuji moc.

Velcade {bortezomid] se v soucane dobe zda byt velmi nadejnou lecebnou metodou, pokud je mozne vstoupit do studie, zkusila bych to. Pri jakekoliv komplikaci je mozno studii prerusit a prejit na jinou konvencni dostupnou lecbu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hezký den,paní doktorko!Je mi 42 let od 18 se léčím na astmoidníbronchitidu.Posledních asi 10 let inhaluji kortikosteroidy.(asi 7 let Pulmicort,a tři poslední roky Symbikort)RTG mám v normě,jen zhrubělou kresbu a zahlenění,ojedinělé vrzoty,spirometrie vpořádku.Každý rok podstupuju RTG vyšetření plic...Prosím je zátěž RTG + kortikosteroidní léčba významná pro vznik rakoviny plic?Mohl by to být důvod pro vznik nádorového bujení?Děkuji,přeji hezký den a hodně štěstí...

Kortikoidy mohou se zhounymi nadory souviset jen neprimo tak, ze snizuji imunitu a tedy i obranu proti nadorum. Daleko nebezpecnejsi je jejich dopad na odvapneni kosti {osteoporozu] a zvyseni hladiny cukru v krvi. Mohou mit vliv i na krevni tlak a vahu pacienta. Ale inhalacni forma je v tomto smeru mene nebezpecna.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

prodělala jsem operativní odstraněí cysty na vaječníku.Často jsem navštěvovala solárium.kKaždý z mých přátel má různý názor na působení solária na organismus. Je solárium škodlivé pro organismus a jak často je vhodné ho používat? A je pro mě vůbec vhodné?

Dlouha a intenzivni expozice UV zareni neni zdrava pro kuzi a predevsim pro pripadne pigmentove prednadorove zmeny na ni. O vlivu na vajecniky jsem nic neslysela.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobry den rad by som sa vas spytat na jeden dotaz. uz asi tri tyzdne mam kazdy den bolest hlavy ( neni to migrena) je to akasi bolest hlavy ktora je niekedy vpredu na cele, niekedy vzadu na hlave. popri tom ma akosi zvlastne picha v usiach, neviem asi by som to neoznacil ako bolet niekedy to je akokeby ze ma tam nieco trosicka svrbi. Zalahnute v usiach som nikdy nemal. ( nemam z nich ziadny vytok !) posledy cas mam niekedy pocit ako na vracanie ale nevraciam. Boli by ste taky mily a pokusili sa zodpovedat na moju otazku prosim. Dakujem vam michal

Bolest hlavy muze mit celou spoustu pricin Muzete mit napriklad zanet vedlejsich dutin nosnich tzv. sinusitidu, ale muze se jednat i o neurologicke onemocneni. Doporucuji navstivit ORL odbornika, popripade neurologa.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Děkuji moc za odpověď, co se týče endometriozy. Beru už 3 týden hormonální antikoncepci-cerazette.Vedlejší účinky nejsou nic moc-bolí mi prsa, výtok mi zatím nepřestal, nehledě na to, že jsem začala i krvácet.Myslíte si, že je to normální?Doktorka mi informovala, že bych naopak menstruaci mít neměla nebo, že mohu slabě krvácet. Ráda bych se Vás ještě zeptala jestli by případné těhotenství vyřešilo 100% endometriozu?(samozřejmě pokud bych přestala brát antikoncepci).Mám 2 děti a s manželem jsme uvažovali o 3 dítěti.Předem Vam velice děkuji za odpověď.Přeji hezký den.

Nejsem gynekolog, takze nejsem schopna vyjadrit se k adekvatnosti lecby endometriozy. Tehotenstvi, ktere vyradi sliznici na 9 mesicu z hormonalnich vlivu, muze urcite pomoci, ale jistota vyleceni nejspis neni. Konecne mate uz dve deti a endometriozu mate porad. Ale jinak jako matka tri deti muzu dalsi dite jen doporucit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko velmi si vážím Vaší vynikající práce,která pomáhá onkol.pacientům.Chtěla bych se zeptat jakou prognozu má můj otec. Diagnoza už v létě 2006. Adenokarcinom prostaty věk 73 let. Navrhnuto lékařem operace a ozařování. Odmítl tuto léčbu. Pořád se vymlouvá na srdce,ale není na tom tak špatně. Má prostě strach. Byla mu nasazena hormonální léčba. Tu alespon bere.Začal i hubnout. Sama jsem onkolog. pacientka a velmi mě to trápí, nevím jak mu pomoci a donutit ho nemůžeme. Děkuji za odpověď a přeji Vám jen úspěchy jak v osobním tak pracovním životě.

S dobre lecenym karcinomem prostaty se da leta kvalitne zit. Hormonalni lecba muze chirugii i ozarovani nekdy nahradit, ale vyzaduje vetsinou, krome leku, jeste i odstraneni varlat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, 19.2. mi při sono vyšetření našli 14mm velké mapovité ložisko (v té době jsem měla pouze bolestivé místo na krku), dnes již cítím a v zrcadle při polykání i vidím bolestivou bouli. Krevní testy na endokrinologii mám vpořádku. Objednaná jsem až na 19.4. V případě, že by se jednalo o rakovinu štítné žlázy, nemůže být v dubnu již pozdě?

Loziskovych nalezu na stitine zlaze muze byt cela rada, a jsou vetsinou nezhoubne. Pokud by sonografii odecitajici lekar myslel na nador, asi by vas pozval drive. Ale pokud jste nervosni, navstivte jej co nejdriv, jiste to pochopi a budete mit klid.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den.Pred tydnem jsem byla na vysetreni prsu ultrazvukem kde mi zjistili v levem prsu dve cysty a v pravem byl nalez -zatim nejmenovan-.MOc by me zajimalo jestli je v poradku,ze me lekar pozval na kontrolu az za osm mesicu, neni to pozde?Pro me je to dlouha doba cekani.S radosti uvitam vasi odpoved mockrat dekuji

Radiolog provadejici ultrazvuk podle primych a neprimych znamek usoudi, jak je nalez nebezpecny a pacientku objedna ke kontrole, pokud mate pochybnosti, urcite vam provedou kontrolu drive.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Jsem po operaci tlustého střeva,kde jsem měl zhoubný nádor.Ten mi byl odebrán i s 1 mízní uzlinou.Po vyšetřeních jiné orgány zasaženy nejsou.Teď absolvuji tzv. šetrnou chemoterapii v injekcích.Je to prý prevence.Prosím o sdělení,jakou mám šanci přežít.Je toto období pro mně dosti psychicky náročné.Předem děkuji za odpověď

Vase prognoza je relativne dobra. Duvodem zajistovaci chemoterapie je nador v jedne z uzlin. Pri pravidelnych kontrolach markeru, koloskopie a sono jater je vysoka pravdepodobnost, ze se nemoc jiz v zadne podobe nevrati.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jsem ráda že jsem objevila vaše stránky,jen mě trošku mrzí ,že až dnes. V roce 2006 jsem ukončila léčbu akutní promyelocytární leukemie,ještě mám udržovací léčbu.Chtěla jsem se zeptat na vhodnost očkování- chřipka, klíšťová meningitida ? Píšete o nádorových onemocněních které může vyvolat prodělaná chemoterapie ,je to podle statistik časté ? kde se nejčastěji objeví ?Děkuji za Váš čas a odpověď.

Hrematologicke malignity, mezi ktere patri i promyelocytarni leukemie jsou casto spojene s defektem imunity, potom je ockovani trochu nebezpecne. O stavu vasi imunity je vas osetrujici lekar dobre obeznamen, poradte se s nim. Chemoterapie muze zpusobit takzvane sekundarni malignity, nejcasteji lymfomy nebo leukemie, vetsinou v odstupu kolem 20ti let po puvodni lecbe.Zalezi na typu prodelane chemoterapie a tato komplikace je vzacna.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

co je diagnoza H-SIL TEDY vysledek citologie byla mi doporucena konisace dekuji petra

Zkratku , kterou uvadite neznam. lepe by vam asi odpovedel gynekolog, ale konizace je indikovana u pacientek s prednadorovymi zmenami na cipku nebo neinvazivnim nadorem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

mam ct vysetreni male panve kde mam nalez na vajecnikach v pravo tumor 4.3 a vlevo obdobny ale mensi lekar me poslal na sono a tam jsem nemela nalez zadny.PO domluve na onkologii kde jsem moje ct vys. poskytla na cd me rekli abych navstivyla gynekologa v nemocnici tam pri vysetreni opet nic nezjistili mam nadvahu pani doktorka me posila po menstruaci na sono a navrhla ze by me vnitrek delohu a vajecniky vzali.Prosim o vas nazor nevim jak se rozhodnout udivuje me ze treba nezvazuji laparoskopii a vzit vzorek apotom resit.Je mi 47 let.dekuji za vasi odpoved s pozdravem Remacova Eva

Nalez na vajecniku muze byt zhoubny nador, ale i nezhoubna cysta, ktera se meni s menstruacnim cyklem, cemuz by odpovidal negativni ultrazvuk v jine dobe. Urcite byste mela mit odber markeru CA 125 a ev. CA 19.9 a CA 72.4 . Pri pochybnostech by opravdu pripadala v uvahu laparoskopie s ev. biopsii.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, loni v létě manželovi udělali vývod z důvodu, že má v tlustém střevu nádor, ale nevyoperovali mu jej, protože je neoperovatelný. Tlačí na pánev a je prý srostlý s kůží. Manžel chodil na chemoterapii, aby se nádor zmenšil a dal se operovat, ale začal strašně hubnout a měl špatnou krev, takže chemoterapii musel předčasně ukončit. Do toho se přidaly ještě další komplikace, jako horečky, nechuť k jídlu, píštěl na břiše, ze které stále vytéká spousta sekretu atd. Došlo to tak daleko, že manžel shodil 30 kg a v současné době s ním nic nedělají, protože musí přibrat. Krevní obraz má stále špatný, tak mu čas od času dají transfúzi. Nevím jak dál. Mám hrozné obavy o manžela, jestli má vůbec nějakou naději na operaci. Nádor je prý zapouzdřený a metastázi zatím nemá. Ale to bylo před dvěma měsíci. Teď nebyl na CT, tak nevím, zda se nádor nezvětšuje, protože má stále nutkání na čurání a s píštěle mu vytéká víc a víc sekretu než dřív. Děkuji Vám moc za Vaši odpověď. Helča

Obavam se, ze situace je vazna. Nador bez lecby bude rust a utlacovat ostatni organy v dutine brisni a panvi. Vzhledem k tomu ,ze se jedna o lokalizovane onemocneni, preci bych jeste konzultovala chirurga, zda by nebyl mozny operacni vykon. Dalsi moznost je ozareni, ale pistel a zanet muze zareni znemoznovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den,maminka v kvetnu 2006 prodelala operaci-rakovina prsu,bylo odebrano jen cast prsa,prosla chemoterapii i ozarkem,chtela jsem se zeptat jestli ma narok lazne.Predem dekuji za odpoved.

Každá pacientka má po ukončení základní léčby pro nádor a ověření, že je bez známek nemoci, do roka nebo dvou, podle toho, u které pojišťovny je pojištěná, nárok na komplexní lázeňskou léčbu. Doporučení napíše ošetřující onkolog, návrh podává obvodní lékař.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, je mi31.let,chodila jsem pravidelně na prohlídky,nekouřím,alkohol příležitostně,jeden porod císařem,antikoncepce Dianne35 2-3roky,se sexem jsem začala v18.letech,partner stejný8.let,v rodině žádná rakovina.Loni mi byla diagnostikována rak.děložního čípku,ale přitom cytologie vždy vyšla v pořádku.Prošla jsem chemot.,poté radikální operace-odebrání dělohy,vaječníků.Chci se zeptat,existuje nyní po operaci nějaká prevence,abych zabránila návratu? A ještě-lékař mi předepsal Activelle a já mám ted strach,protože na příbalovém letáku píšou,že je tam po5-ti letech užívání možnost většího výskytu rakoviny prsu+že se nemá předepisovat,když měla pacientka nádor způsobený hormonálním původem,což si myslím,že zkrz tu mojí antikoncepci byla asi příčina. A je např.účinný Ovosan?Zelené bylinné čaje proti rakovině,kozí syrovátka,atp.?Na trhu je toho tolik,že člověk neví,co správného vybrat... Moc děkuji za odpoved,snad mě trochu uklidní. Bohdana Pechová

Rakovina čípku je infekční onemocnění a vy jste měla smůlu, že přes vaše nerizikové chování jste tímto nádorem onemocněla. Aktivelle vám předepsal lékař jako substituci hormonů, především estrogenů, které vám chybí po operaci vaječníků. Jste příliš mladá na přechod, který ničí kosti ve smyslu osteoporozy a cévy atherosklerozou, stejně jako pleť. Estrogeny nepartrně zvyšují riziko karcinomu děložního těla (ale dělohu už nemáte) a prsu, proto je rozumné docházet alespoň 1X ročně ve vašem případě na ultrazvuk prsu. Jedinou možností jsou pravidelné kontroly na gynekologii s vyšetřením cytologie. Pokud máte dceru, nechte ji až povyroste očkovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Již delší dobu mám problém s bolestí břicha ( hlavně v okolí pupku a pod ním) a nevím co s tím.Nejdříve jsem si myslel, že mám něco s prostatou, protože mě to bolelo při močení .Byl jsem na urologickém vyšetření a nic mi nezjistili.Někdy trpím plynatostí.Se stolicí nemám vážnější problémy.Chodím v průměru dvakrát denně.Je možné přisuzovat tyto bolesti i špatnému oblékání.Mám sedavé zaměstnání a měl jsem dost dlouho hodně uplé kalhoty v pase.Když jsem je nosil, měl jsem úplné křeče.Také se mi v poslední době začala točit hlava.Mám velké obavy jít k lékaři.Je mi třicet let.Děkuji Vám za odpověď.

Bolest břicha v okolí pupku může mít širokou škálu příčin od úplně banálních funkčních obtíží až po závažná onemocnění například zažívacího traktu. Doporučuji vám navštívit gastroenterologa, který by vyloučil vředovou chororbu žaludku, což je ve vašem věku nejpravděpodobnější příčina, případně žlučníkové obtíže. Návštěvy lékaře se rozhodně neobávejte, nádorový důvod bolestí je ve vašem věku málo pravděpodobný.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, tchyni(52 let)byl diagnostikován ca levého prsu. sono - nehomogenně hypoechogenní expanze 38 mm, navazuje další 16 mm, v axille 3 hypoechogenní uzliny 7-17 mm, další 2 s hypoechogenním okrajovýcm ložiskem mammo - v axilárním výběžku tumorozní expanze do 4 cm, laločnatý povrch, centrálně několik mikrokalcifikací, směrem do axilly tři menší expanze biopsie - solidně uspoř. struktury invazivního duktálního karcinomu s ložiskovou nukleární pleomorfií, dlaždicová metaplazie nádorových bb. bez známek angioinvaze, grading G3 imunohostochem - ER 10%, PR neg., Ki67 40%, p53 70% nádor. markry - CEA 0,5 + CA 15-3 12,9 sono břicha bpn, scinti skeletu je objednána na pondělí Jedná se o proces vzniklý řádově v měsících, sono a mammografické vyšetření z 2/2006 bylo bez známek malignity.Je dle Vašeho názoru lépe nejdříve operovat nebo začít s chemoterapií.Je nějaká šance, že by nebylo nutné provést ablaci celého prsu? Moc děkujeme

U vaší maminky/tchýně se jedná o velmi rozsáhlý , nebezpečný,agresivní nádor, který ji nejvíc ohrožuje metastatzováním, proto by se rozhodně mělo začít chemoterapií, která zlikviduje buňky, které již vycestovaly do krve a zmenší nádor v prsu. Není vyloučeno (vzhledem k vysoké růstové aktivitě by mohl nádor dobře reagovat na chemoterapii), že se nález zmenší natolik, že bude možné provést i prs zachovávající operaci, což by teď rozhodně možné nebylo. Definitivně se uvidí po dokonmčení chemnoterapie. Ještě doporučuji vyšetřeit expresi her2 neu v nádoru k eventuelní možnosti léčby herceptinem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den,v listopadu 2006 mi byl diagnostikovan Hodgkinuv lymfom 2A.Lecim se chemoterapii ABVD (4 cykly),ktera by mela probihat kazdych 14 dni.Bohuzel mam po aplikaci vzdy snizeny pocet bilych krvinek (leukopenii),takze je mezi chemoterapiemi prestavka 3 tydny.Pan doktor rika,ze se to stava... Presto bych se chtela zeptat,jestli to nemuze negativne ovlivnit prubeh lecby a jestli nemuzu obnovovani krvinek nejak podporit?Moc dekuji za odpoved.

Onemocnění M. Hodgkin má velmi dobrou prognozu a léčba bývá v 80-90%úspěšná. Podmínkou je ale nejen správná dávka cytostatik, ale i správný interval mezi jednotlivými kůrami léčby, který vychází z rozdílů mezi kinetikou zdravé a nádorové buňky. Pokud klesají bílé krvinky po chemoterapii , je to známka účinnosti léčby, ale termín další infuse by měl být dodržen. Pomoci může preventivní nebo léčebná aplikace růstových faktorů (Neulastan, Neupogen).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, mám dotaz ohledně vyhlídky na budoucnost svého bratra(59let).V 9/06 objeven Grawitz TU u P ledviny,malig.tromboza,mnohočetné plicní metastázy, desítky lézí oboustranně, max.2-2.5cm, typické pro metast.Grawitz.TU Skelet hrudníku,pánve a pát. bez postižení (stručný opis lék.zpr.) Zpráva z histol.:nádor.strukt. dosahují k okraji ledv.,neprostupují do tuk.pouzdra.Dále vrůstají do oblasti hilu,zastiženy i v renální arterii,dutý syst.intaktní,diferenciace spíš.horší. Po operaci dobré zhojí.Onkologie:imunochemoterapie dle Atzepodiena. Už si píchal 2x2 měs. sám, 1x týdně dojíždí na kapačky. Poslední CT 14.3. :významná regrese mnohočet.metastáz v plicích,většina zcela vymizela.Ještě 2 kulovitá lož. o vel 8mm. Mediastinum a plicní hily bez lymfadenopatie.Naordinovány další 2 měsíce pulmonum T3NxM1 imunocher.Atzpodien.Skelet bez metast. Paní doktorko,máme starou 76letmaminku,bratr je sám,máme jenom sami sebe.Má naději,že bude pár let žít?Promiňte anonimitu.Nešťastná sestra.

Grawitzův tumor s generalizací v plicích je sice nevyléčitelné onemocnění, ale v poslední době se zcela změnily vyhlídky pacientů na dobu přežití. Donedávna bylo možné léčit pacienta imunochemoterapií třeba v režimu dle Atzpodiena, což je strašně náročná léčba se spoustou vedlejších příznaků, ale zase s dobrou naději na kontrolu nemoci. Ústup nálezu na plicích po léčbě je u vašeho bratra dobrá známka. Nyní je možné, pokud léčba imiunoterapií přestane fungovat, léčit pacienty pomocí tablet antiangiogenetických léků jako je např, Sutent nebo Nexavar. Léčba je možná zatím jen v rámci klinických studií nebo léčebných center (Onkologická klinika Praha, Masarykův onkol. ústav Brno), ale brzy bude jistě dostupná všem potřebným pacientů. Zajištuje pravděpodobnost na delší přežití nemocných v tomto stadiu choroby, které se může počítat i na roky.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,paní doktorko!Je mi 61let a mám se rozhodnout pro možné řešení RAPE nebo RTR? V pravdě řečeno jsem byl poučen o možnostech řešení,ale rozhodnout se je pro mne velice těžké,zvláště když se cítím zcela zdráv?Cituji z lék.zprávy:histologier adecona,gleason 4.scintografie skeletu normální nález CT prostaty malé pánve-beze změn bez známek lymfadenopatie,sem váčky intaktní hodnoceno jako TICNXMO.Při poslední návštěvě subj dobře Moč BOsedO.sono loedvin bopn prostata 3Oml. Děkuji Vám za radu či názor! Vaše odpovědi na stránkách na mne působí velice důvěrohodně.

Nádor prostaty byl punkčně jednoznačně prokázán, výhodou je, že je omezen na prostatu a dle gleason score středně agresivní. RAPE je radikální řešení, které přináší naději, že onemocnění bude jednou provždy zlikvidované, i když někdy za cenu komplikací z RAPE resultujících, jako jsou poruchy močení, erektilní dysfunkce a podobně. Ostatní řešení jsou doprovázena menším množstvím komplikací, ale nepřínášejí takovou naději ohledně prognozy onemocnění.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hezky den Vam preju. Udelala se mi na dasni tvrda nepohybliva bulka. Je umistena v hornim patre za moudrakem. Take porad citim v krku nejakou zabranu, jako slupku. Sahla jsem si tam prstem a nahmatala jsem si tam neco jako hrudky. Moc dekuji.

Jedná se nejspíš o nějaký zubní váček nebo jiné nezhoubné onemocnění. Navštivte zubaře nebo ORL odborníka, který vám jistě pomůže.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím o radu. Již delší dobu mám téměř pořád bolesti v podbříšku. Nyní, asi 2 měsíce pozoruji, že mám krev ve stolici, bolesti konečníku a velmi intenzivní bolest kyčlí a trochu kolen. Asi před 5 lety mi byl při koloskopii zjištěn v rektu polyp, dle lékaře hyperplastický, který mi ale dle jeho uvážení nebyl odstraněn. Necítím se vůbec dobře. Co může být příčinnou? Je mi 31let. Děkuji ze odpověď.

Už samotné krvácení do stolice je dost dobrý důvod k endoskopickému vyšetření střeva a zvlášťpak, pokud byla zjištěná polyposa střeva nebo i solitární polyp. Tak neváhejte a vydejte se za gastroenterologem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den Paní doktorko chtěl jsem se Vás zeptat na možnost lečby rakoviny - nádorů pomocí metody MuDr. Jurkoviče. Děkuji za odpověď JM

Léčebná metoda vychází z přepokladu, že když se utlumí činnost některých žláz s vnitřní sekrecí ovlivňujících aktivitu metabolismu, utlumí to i nádorový růst. Nikdy jsem ale neviděla u žádného pacienta, nějaký její trvalý efekt, možná ale proto, že se k ní uchylovali nemocní s hodně pokročilým onemocněním.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,dotaz se týká mé maminky(63 let),před měsícem diagnostikován Tu hlavy slinivky břišní,3cm.Byla operována,vše bez problému,před týdnem propuštěna.Lékařskou zprávu nemáme,teprve se prý zpracovává.V jejím závěru má být navržen další postup léčby.Nevíte,na co se můžeme připravit?Ozařování?Chemoterapie?Máme strach,aby maminka případnou chemoterapii vůbec vydržela-je zesláblá a hubená.Jinak se cítí dobře.Byli jsme vyrozuměni již před operací,že prognóza tohoto onemocnění není moc dobrá-přibližně 1-1,5roku života.Jsme zoufalí.Je možné něčím léčbu podpořit či život po operaci zkvalitnit?Nedávno jsem v médiích zaznamenala informaci o úspěšných pokusech amer.vědců-použití kapsaicinu(výtažku z chilli papriček)při likvidaci nádorových buněk slinivky břišní.Nevíte o tom něco?A nakonec:prý maminka nesmí alkohol v jakémkoliv množství a koncentraci-můžeme užít bylinné tinktury na posílení imunity,když jsou tyto v slabém alkoholovém roztoku?Za Váš čas velmi děkuji. Hodačová

Fakt, že byla maminka operovaná a pokud byl nádor odstraněn, výrazně zvyšuje naději na přežití i u tak nepříznové diagnózy, jako je karcinom pankreatu. Záleží na rozsahu onemocnění, zda bude vhodná chemoterapie nebo chemoterapie kombinovaná se zářením potřeba. Chemoterapie u karcinomu je zpravidla velmi dobře snášená.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mamičke určili pred dvoma týždňami diagnozu C-32.Chcela by som vedieť niečo viac o tejto diagnoze postup pri liečbe a niečo o prevencii. Za radu vopred veľmi pekne Ďakujem

Karcinom laryngu je velmi závažné onemocnění, jehož léčitelnost závisí na rozsahu choroby. Může zhoršit funckci hlasivek. Léčí se zářením a chemoterapií. Podrobněji lze až po přesném určení stadia.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,mám již tři roky vyoperovaný apondix jenžejsem si všimla že mám na pravé straně o něco větší objem břicha a někdy to pobolívá, hlavně při tlaku. Není tam nic tuhého, ale při operaci apendixu mi našli nějaké větší srůsty.Často mívám střídavou stolici a bolívá mě břicho.Poslední dobou jsem velice unavená a cítím se vyčerpaná.Uvědomila jsem si že mi dělá problémy delší sezení, tedy když mám břicho více stlačené.Ve svém zaměstnání však většinou stojím,takže zátěž na břicho není tak velká.Mám docela obavy z vyšetření, ale prosím vás alespoň o váš názor, je-li to v mém případě nutné.Je mi 47 let a neužívám žádné léky ani se na nic neléčím.Děkuji za odpověď. Ivana Gibová.

Asymetrické zvětšení břicha je pravděpodobně způsobeno diastázou (rozestoupením) břišní stěny. Svalové provazce byly přeřezány při operaci, stěna je oslabená a vyklenuje se. Bolesti mohou způsobovat srůsty, ale jestli máte pochybnosti navštivte gastroenterologa k vyšetření střev.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, muj otec (71 let) podstoupil 18.1.2007 operaci - odstraneni cele jedny plice (nador), byla mu nasazena chemoterapie. Prvni byla 16.2. O te doby zhubl 18 kg, hodne sesel fyzicky i psychicky. Pokladam si otazku: neni lepsi v urcitem veku zrici se chemoterapie a snazit se castecne si stari uzit aktivne ? Kdyz si to v hlave srovnam, od ledna do ted se stav zhorsuje a mam o nej velkou obavu. Dnes mi rekl, ze chemoterapii prerusi, ma za sebou 4 cykly s pauzou tyden az 14 dni. Rada bych se jen zeptala jestli to muze mit nejaky spatny dopad na jeho celkovy zdravotni stav nebo je lepsi davky vybrat. Tezko radit, ja vim, sam si vse musi ujasnit, jen jsem chtela znat Vas nazor na nedokonceni chemoterpie. Dekuji Prazanova

Nevím, bohužel, jak pokročilý měl tatínek nádor, ani v jakém celkovém stavu byl při rozhodování o léčbě. Ale to že mohl absolvovat odstranění celé plíce, což je velmi náročná operace, dává naději na to, že by se mohl úplně uzdravit. Chemoterapie tuhle naději jenom zvyšuje, pacient ji ale musí přežít. Pokud ji snáší špatně a kvalita života je mizerná, je rozumné léčbu ukončit, protože se jeedná o zajišťovací léčbu s vědomím trochu většího rizika recidivy.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, před 5,5 lety jsem byla operována . Diagnóza - tubuloduktální ca prsu 8mm, bez nálezu v lymfatických uzlinách (odebrány 3), v době operace po menopauze (55 let), výskyt receptorů 19% progesteron, 40% estrogen. G2. Léčba 5 roků tamoxifenem. Mám se zajímat o léčbu léky na bázi inhibitoru aromatázy? Ráda bych pro sebe něco ještě udělala, kromě toho, že žiji jako ´výrazně pozitivní člověk. Paní doktorka se o žádné další lečbě nezmiňovala a já se poněkud ostýchám zeptat. Byla bych ráda, kdybyste mi poradila. Děkuji Vám. Vlková

Prodloužená adjuvantní léčba inhibitory je vhodná pro pacientky s pozitivními uzlinami, případně s jinak nepříznivým nádorem prsu. Vaše diagnoza byla velmi příznivá. Inhibitory aromatázy jsou velmi účinné léky, ale mají i nežádoucí účinky. Nejvýznamějším je možné zhoršení nebo vyvolání osteoporózy. To by Vás jako dámu po přechodu mohlo poškodit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko. Nedávno jsem prodělala operaci zhoubného nádoru prsu. Celý maraton vyšetření i následná operace se podepsaly na mé psychice. Slyšela jsem o blahodárném pobytu v Solné jesskyni. Můžete mi prosím odpovědět jestli návštěva V SOLNÉ JESKYNI je pro mě vhodná nebo ne? Děkuji za odpověď.

Solná jeskyně může působit především na dýchání, ale zhoubný nádor prsu pravděpodobně neovlivňuje ani pozitivně ani negativně.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer,už jednou jste mi dobře poradili,tak se na vás obracím znovu s další otázkou.Chápu, že si nemůžete všechny dotazy pamatovat,takže to trochu zrekapituluji,maminka prodělala v květnu 2006 operaci - rakovina prsu,prošla chemoterapií a ozářkem skončila v únoru.Otázka zní,jestli si může barvit vlasy a nebo alespoň přeliv( barvící šampón a nebo melír).Předem děkuji za odpověď a přeji hezký večer.

Kvalita vlasů po chemoterapii bývá překvapivě lepší než před ní, ale nedoporučuje se nové vlasy příliš brzo barvit, takže bych doporučovala spíš přeliv.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den, chtěla bych se zeptat maminka po operaci žaludku, odstraněn nádor, slabá chemoterapie, nyní zvýšené onkoměry, odeslána na PET vyšetření, zjištěn nález v malé pánvi mezi dělohou a močovým měchýřem, játra a plíce beze změn, je hodně unavená a vytvořila je voda v dutině břišní, dostala léky na odvodnění a voda pomalu odchází. Můžete mi prosím napsat o jakou diagnozu se jedná. Děkuji

Bohužel se velice pravděpodobně jedná o metastázu karcinomu žaludku do vaječníků nebo na pobřišnici. Chemoterapie může postup nemoci zpomalit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,omlouvám se, že Vás obtěžuji, ale ráda bych se vás dotázala na následující: asi od ledna se cítím dost unavená, bolí mě nohy, jsem pořád ospalá, v noci se občas mírně potím, bolí mě často břicho. Jelikož jsem se obávala diagnozy lymfomu, navštívila jsem internistu a ten provedl následující vyšetření: KO, dif, sed., CRP, JT apod, gastroskopie, sono břicha, sono uzlin, nějaké onkomarkery (vím pouze ferritin 32,9 a b2m 1,98), a shledal vše v pořádku, jen na gastro zjištěna brániční kýla a hypersekrece štáv a ezofagitis 2 stupně(po lécích zlepšení). dodávam pro doplnění, že jsem dost neurotická a úzkostná, proto jsem se jen chtěla ujistit, zda na základě výše uvedených vyšetření je skutečně nepravděpodobné, že by se jednalo o lymfom (někde jsem četla, že se to dá zjistit pouze z histologie uzliny), ale pan doktor mě ujistil, že se nemám obávat..mnohokrát děkuji za Váš názor, E. Dubanská

Pan doktor vás velmi dobře a podrobně vyšetřil. Diagnóza lymfomu je opravdu velmi málo pravděpodobná. Podobné příznaky včetně únavy mohou někdy doprovázet depresivní syndrom, možná by vám pomohla antidepresivní léčba. Únava také často provází chronické virosy, například infekci EB virem, což se dá zjistit vyšetřením krve.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den měla bych na vás dotaz.Když mi bylo asi 9let tak jsem byla na operaci se slepím střevem,od tý doby mě pořád pobolívalo břicho.Obvikle to bylo na podzim a na jaře.Ale teď už to bolení břicha bylo častější.Teď už mi bolí břicho od ledna postoupila jsem interní vyšetření ale nic nezjistily.Pak mám poradily aby jsme navštívily psychiatrickou poradnu.To jsme také udělaly,daly mi tam nějaké prášky (Oikamid a Chlorprothixen). Neberu je sice dlouho ale nějak mi moc nepomahaj.Z Chlorprothixenu se mi hodně motá hlava a taky docela dost i potom hlava bolí.Ale přesto je pořád užívám.Má maminka má vředy na dvanácterníku tak má strach bych je neměla taky,doktoři mi řekli že by bylo správní abych si nechala dělat gastroskopii jenže tý já se hodně bojím nevím co mě tam čeká.Je mi 15let a bojím se aby s postupem času tyto bolesti nebyli čím dál větší.A pro to bych od vás potřebovala nějak poradit.Děkuji

Bolesti břicha mohou mít mnoho příčin organických i funkčních. V mladém věku a u dívky je třeba nejprve myslet na gynekologickou příčinu, například endometriózu. Jinak záleží na tom, kde se bolesti objevují a na čem záleží(jídlo, námaha, menstruační cyklus) Pokud obtíže neustoupí, doproučuji znovu navštívit praktika nebo gynekologa.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den paní doktorko, manžel (48 let) prodělal rakovinu mandle, s metastázou do jedné uzliny byl léčen operací, a následně ozařováním 35 x ted je 6 týdnů po ukončení ozařování a vůbec nepřibírá na váze, stěžuje si, že ho sliznice v puse stále dost bolí a že nemůze jíst,bere proti bolesti opiát, a nejaké léky na nervy jeho psychika je v zoufalém stavu, nekomunikuje příliš se mnou ani s dětmi, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho můze trvat, než sliznice přestane být tak citlivá, tvrdí, že nejvíc ze všeho mu vadí ta bolest, ale já se obávám, že to je jen zásterka toho , proč se ted tak chová děkuji za odpověd zuzana

Ozařování v durině ústní vždycky zasáhne do výživy pacienta, sliznice se reparuje velmi pomalu a někdy se lokální nález neupraví úplně, zůstává například suchost v dutině ústní. Manžel bude nějakou dobu potřebovat léky na bolest. Musí hodně pít a měl by zatím konzumovat spíš tekutou a kašovitou stravu. Pokud se zářením vyřešil problém nádoru a postupně se zlepší obtíže po záření, vrátí se i bývalá kondice.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,můj tatínek 65 let,rakovina slinivky břišní-T4 N1 MO,byl operován,ale celý nádor neodstranili,má po první chemoterapii-Gemzarem-a nyní ho čeká druhá.Taťka se cítí dobře,přibral,jen je trochu unavený.Diagnozu jsme se dozvěděly v srpnu,v listopadu operace.Bylo mi řečeno,že tu taťka může být tak rok,nemohu tomu uvěřit,protože je vitální bez bolesti.Nebo se stav opravdu může zhoršit během jednoho měsíce?Co mohu očekávat,děkuji

Problém je v tom, že se nepodařilo odoperovat celý nádor, takže je vysoká pravděpodobnost, že se onemocnění zopakuje. Pokud tatínek toleruje chemoterapii gemcitabinem dobře, bylo by možné se k ní v rátit a nebo použít preparát Xeloda, který byl nyní i pro tuto diagnózu registrován.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,dotaz se týká mé maminky(57).Před dvěma lety prodělala operaci zhoubného nádoru prsa,po té chemoterapie,chodí na pravidelné kontroly,krev,sono..vše bylo vždy v pořádku.Asi před měsícem,když začala mít opakované bolesti břicha,byla poslána prakt. lék. na sono,které prokázalo něco na játrech,poté CT břicha.Mamince bylo sděleno,že má nádor v břiše a musí na operaci.Při nástupu do nemocnice,kdy maminku doprovázela moje sestra,mimochodem zdravotní,nikdo neřekl nic o tom,že by mohlo jít o nějakou komplikaci.Hodinu před operací,když už byla mamka připravena,byla operace zrušena.Důvody..jenom divné okecávání,propuštěna,po té sběr moči a vyloučení horm.nádoru.Prakt.lék.informovala sestru,že mimo nádoru,jsou meta na játrech a plicích.Ale to už bylo jasné před plán.operací a nikdo,na onkolog.,chirurg.,nám nic neřekl!!Diag.obrovský tumor(prům.12cm)ocasu pankreatu s metast.jater a plic.Má smysl chemoterapie?Dalo se to zjistit dřív?Maminka pravdu neví,máme jí to říct?Děkuji.

Nádor slinivky je nejspíše duplicita, tedy druhý nádor, který nesouvisí s karcinomem prsu a přišlo se na něj v pokorčilé fázi onemocnění. Jestliže byl rozsah onemocnění znám před operací, nevím, proč byla maminka na operaci odeslána, protože v tomto rozsahu se nádor operovat nedá. Měla by absolvovat chemoterapii, která se celkem dobře snáší, ale jejím cílem je jen zlepšit celkový stav a prodloužit život. Nádor zlikvidovat neumí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,paní doktorko, požádala bych Vás o radu nebo o Váš názor na můj problém.V roce 2000 mi byl diagnostikovám maligní melanom, následovala roční imunoterapie. V roce 2005 mi byly odstraněny uzliny- z třinácti sedm pozitivních. Poté následovalo ozařování a další imunoterapie.O několik měsíců později jsem podstoupila operaci plic s podezřením na další metastázy. Ty se naštěstí po operaci a následné histologii vyloučily. Prý těžké poradiační a pooperační změny. Můj problém nyní spočívá v tom, že již 2 roky mám špatně pohyblivou levou ruku, stále cítím brnění.Chodím na rehabilitaci, cvičím, plavu, ale nic nepomáhá.Je viditelný i lymfodém. Na ortopedii mi navrhují napravení hybnosti jakýmsi škubnutím ruky pod narkozou.Mám z toho obavy. chtěla jsem se zeptat, jaká je nadějě, že někdy paži rozhýbu nebo jestli se s tímto stavem mám smířit.

Pokud bude vyloučené, že důvodem otoku a pohybových obtíží je nová recididva melanomu v uzlinách podpaží, tak určitě podstupte všechny procedury k návratu funkčnosti horní končetiny a zároveň lymfodrenáž, která odstraní otok. Je možné i zapůjčení přístroje od pojišťovny domů, což s vámi domluví příslušný odborník na lymfodrenáž v rámci rehabilitace.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko,můj dotaz se týká mojí maminky.Před 5 měsícemi jí byl asi po týdenních intezivních bolestech v podžebří, zjištěn adenokarcinom choledochu,maminka podstoupila dosti náročnou operaci,kdy ji byl nádor odstraněn, sním byl odebrán žlučník a 3 uzliny z čehož byli 2 pozitivní,byla ji provedena hepatikojejunoanastamoza.Maminka se cítila po operaci dobře, vše se dobře hojilo,jedla,nebylo jí špatně,přibrala na váze.Kontrolní UZ byl v pořádku, játra byla čistá. Chemoterapie jí nebyla doporučena.Asi před 14 dny začalo maminku pobolívat v zádech a v oblasti jater.Byl jí udělán UZ a byli zjištěny změny na játrech,zatím v oblasti která není tak důležitá,pravděpodobně může jít o metastázy.Čeká nás ještě onkologické konsilium,kdy se rozhodne co dál,jestli bude muset podstoupit chemoterapii.Mamince je 51 let,nyní se cití dobře,jí hodně,je v celkově dobré kondici,až na to drobné pobolívání.Chtěla jsem vás poprosit o váš názor a radu,a co nás tak asi čeká do budoucna.Děkuji moc.

Bohužel, nic moc dobrého. Recididva nádoru vycházejícícho ze žlučových cest v játrech je nevyléčitelná. Určitá naděje by byla, kdyby se dala část jater s metastázou odoperovat. Pokud ne, bude možné podat chemoterapii k zpomalení průběhu onemocnění.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chtěla bych se poradit, mám strach, že mám v ústech zhoubný nádor. Jazykem jsem si vyhmatala na spodním patře vzadu za zuby nepohyblivou nebolavou bulku, mám snad i dojem, že se pomalu zvětšuje. Vůbec nebolí. Po přečtení různých informací mám podezření, že mám opravdu zhoubný nádor, korn když ta bulka se nehýbe, je přirostlá a tvrdá, taková boulička. Děkuji moc za radu.

Nález může mít řadu příčin, pravděpodobnější je nezhoubný nádorek. Určitě ale ukažte nález zubaři nebo krčnímu odborníkovi.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko,ráda bych se Vás zeptala na jednu věc. Je mi 37 let a jsem po operaci zhoubného nádoru v prsu. Následovalo ozařování a nyní probíhá hormon. léčba.(Tamoxifen,Zoladex) Jde mi o to zda mohu na dovolenou k moři. Spousta lidí (laiků) mě od toho odrazuje s tím, že by se rakovina mohla vrátit. Děkuji za Vaši odpověď

Přehnaná expozice slunci snižuje imunitu a tedy i nebezpečí návratu nádoru, pokud se ale nebudete intenzivně opalovat, budete dost pít a držet se ve stínu ,určitě k moři můžete.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat, jaký může mít ozařování vliv na páteř. Po rakovině děložního čípku prodělala maminka 30 ozařování. Nyní má ,cca 2 měsíce po ozařování, bolesti v dolní časti pátěře, hlavně při chůzi. Na rentgenu nebyl zjištěn žádný náley, jen velká pórovitost plotének. Máme obavy, zda nejde o metastázy, či nějaké trvalé poškození páteře. Ct vyšetření nás teprve čeká. Děkuji za odpoveď.

radioterapie malé pánve ,která se provádí u karcinomu čípku by neměla negativně ovlivňovat kostěné struktury. Jesli je na rtg vidět již osteoporoza, musí být relativně pokročilá a mohla by souviset s bolestí páteře. Doporučuji doplnit denzitometrii a event. substituovat kalcium a vitamin D.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, mám takový dotaz. Tatínek měl rakovinu slinivky břišní v pokročilém stádiu. Bohužel ho rakovina přemohla. Měl čtyři chemoterapie. Neměl žádné bolesti, jenom si stěžoval na pobolívání zad pod lopatkou. Ke konci tatínek strašně ze žloutl a měl zelené bělmo v očích. Maminka se ptala paní doktorky nabolesti u této nemoci, a paní doktorka jí řekla, že tatínek měl takovou nemoc, co nebolí. Je to možné ?

Bolest u karcinmu slinivky souvisí s prorůstáním nádoru do nervových pletení blízko páteře. Pokud se nádor nešíří tímto směrem, nemusí bolet.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den pani doktorko,maminka pred 3 lety onemocnela infiltrativnim duktalnim karcinomem leveho prsu.Byla zahajena neoadjuvantni chemoterapie pro inoperabilitu karcinomu.Posleze provedena ablace leveho prsu a znova nasazena chemoterapie,provedena kastrace.Po nasazeni tamoxifenu i arimidexu spatne jaterni testy.Momentalne opet spatne jaterni testy a je v peci hematologa pro nahle snizeni poctu cervenych krvinek a hemoglobinu,diagnostikovana chronicka atroficka gastritida a perniciozni anemie.Hematolog nasadil vitB12,obavame se pripadneho vlivu vitB12 na rust nadorovych bunek.Hematolog mamince sdelil ze bud lecbu vitB12 nebo muze lecbu odmitnout.Chtela jsem se zeptat jestli by neexistovala jina moznost lecby?Jestli opravdu prevazuje priznivy vliv vitB12 nad riziky bez jeho uzivani?

Doporučuji dodávat vitamin B12 ústy, popíjet například 1x za 14 dní ampuli 1000ug B12. Tím se vyloučí předávkování a nebezpečí vlivu vitaminu B12 na rozvoj nádoru. Doplnění hladiny a úprava anemie bude pomalejší, ale léčba bude bezpečnější, než při intramuskulární aplikaci, protože potřebu vitaminu B12 reguluje zažívací trakt aktivně a i když je vstřebávání gastritidou částečně porušené, určitá část podaného množství se vstřebá. Ampule se rozlomí a obsah naleje do skleničky asi do 1 dcl vody bez bublinek a vypije. Interval podávání se upraví podle efektu na hladinu hemoglobinu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,už Vám píši podruhé, neboť se situace s mým přítelem změnila a ráda bych Vás poprosila o radu.Přítel(38)v roce 2006 prodělal operaci srdce(rozšíření tepen),v lednu 2007 mu lékaři na základě jeho zdravotního stavu (dušnost,noční kašel,úbytek na váze,pálení žáhy,neudržení potravy v těle atd.),udělali vyšetření a zjistili, že má rakovinu jícnu v posledním stadiu.Nemohou ho však kvůli srdci operovat ani chemoterapie.Bylo mu řečeno, že je to v tak pokročilém stadiu, že se již nedá dělat nic.Před 2 měsíci mu zjistili metastázy na ledvinách,játrech,plicích.Poslední dobou chodi do nemocnice na injekce(morfium)a na úmělou výživu.Často v poslední době krváci s močových cest,ze stolice,a zvrací i krev.Má velký úbytek na váze.Doktorka mu podle posledních výsledků řekla, že ho chce umístit do léčebny pro dlouhodobě nemocné.Přítel to však odmítá.Je na tom i po psychické stránce hodně špatně.Přítel cítí, že už tady dlouho nebude,bojím se o něj.Má pravdu?Není ještě nějaká šance?Děkuji Jana

Nejsem schopná úplně posoudit rozsah nemoci, ale podle toho, co píšete, je asi šance na zlepšení stavu velmi malá. I kdyby měl přítel zdravé srdce, s generalizovaným nádorem jícnu si zatím onkologická léčba neumí poradit. Jestli chcete pro přítele něco udělat, poradte se s ním, kde by chtěl tohle krušné období trávit. Nejlepší varianta je pobyt doma, kdy k vám dochází nějaká odborná pomoc. V Praze existuje úžasný mobilní hospic Cesta domů (WWW.CESTADOMU.CZ). Buďte s ním co nejvíce, hlídejte, aby neměl bolesti ani úzkost a strach a pomozte mu hezky umřít, přotože podle všeho, stav už není k životu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko prosím o radu, před rokem jsem prodělala operaci zhoubného nádoru prsu, následně ozařování, léčba tamoxifenem od té doby nepříjemné návaly horka, pocení, nespavost.V lékárně mi poradili na potlačení nepříjemných návalů přírodní léčbu - Menofen, Mabelle, Menoflavon. Prosím o radu, jsou tyto přírodní preparáty pro mě vhodné? Děkuji za odpověď Lída

Bezpečnost rostlinných estrogenů, které působí na stejné receptory jako estrogeny tělu vlastní, nebyla zatím žádnou studií u pacientek s karcinom prsu potvrzená, takže se těchto preparátů zatím bojíme. Obtíže je možné částečně mírnit preparáty jako je Cavinton nebo Lexaurin.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, jsem po ca prsu a můj dotaz se váže k dcerám. Jaký je prosím Váš názor na antikoncepci - dceři je 18 a podporuje ji gynekolog, takže si jí nedá vymluvit. A pak mi stejný gynekolog vyvrací očkování ca děl.čípku. Dcery mám dvě. Matka mého manžela prodělala v 42 letech ca -spodku- nikdo neví co přesně a moje babička také. Byla bych klidnější, ale je mi očkování vymlouváno.Prý se dá vše ohlídat a není jasných spousta věcí okolo. Pak bych měla ještě dotaz pro sebe, již dříve (před) mě bolely paty, nyní je to docela obtížné, tak mě jen napadlo, zda jste se nesetkala s něčím podobným u pacientek třeba po chemošce.Velmi děkuji za odpověď, Jana

Rozhodnutí o antikoncepci jako možném riziku by bylo dobré udělat po poradě s genetikem, neboť se zdá, že ve vaší rodině je určitá zátěž nádorem prsu a gynekologickýcmi tumory. Gennetická poradna funguje u větších nemocnic, u nás na Karlově náměstí je to Dr.Zimovjanová vždy v pátek dopoledne tel. 224966768. O očkování proti rakovině děložního čípku uvažuji i u svých dcer a nerozumím tomu, proč vám je gynekolog vymlouvá. Bolest pat s chemoterapií spíš nesouvisí. Mohla by znamenat vznik ostruhy na patě nebo osteoporosu. Rtg pat bude nejlepší vstupní vyšetření.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Velmi Vám děkuji za čas a snahu pomoci ostatním a prosím o odpověd.Otec se již dlouho léčí,diagn.C84-MYCOSIS FUNGOIDES,absolvoval mimo jiné několik sérií chemo,v r.2001celotěl.ozařování pro tumorosní stadium,pak opět chemo,od12/05pro progresiRoferon3xtýdně,pro progresi ložisek v kuži imunoth ukončena,následovala reirradiace na onk.v Čes.Buděj.Nyní je celkový stav uspokojivý,až na 1 zbytkový tumor,který se po ozařování špatně hojí,bolí.Na klinice v BRNĚ,kde jsme byli na konzultaci otci nabídli transpl.krvetvorných buněk,ale v Budějovicích,vzhledem ke zbytkové chorobě dop.Roferon6MIU PO DOBU 1 ROKU,Co bude dle Vás vhodnější,jaká léčba a jaké doplnky by mohli pomoci a dají se tyto lečby kombinovat?DĚKUJI.Vebrová

Transplantace kostní dřeně je nejnadějnější způsob léčby, ale také nejrizikovější. Transplantace vlastní dřeně (autologní) není doporvázená tolika komplikacemi, ale zase hrozí, že se budou zpětně transplantovány i nádorové buňky, neboť dřeň vzhledem k reziduální chororbě není zcela bezpečná. Transplatace cizí kostní dřeně (allogenní) je výkon doprovázený velkým počtem komplikací, které mohou být i smrtelné, ale pokud se povede, je velká nadějej na definitivní úzdravu. Dobrý předpoklad efektu je, pokud je pacient jinak zdravý. Interferon má také nežádoucí účinky, ale nesahající zpravidla na život, může onemocnění určitou dobu držet na uzdě a oddálit jeho znovu vzplanutí. Zodpovědné doporučení Vám ale dá ošetřující lékař, který zná tatínka a jeho nemoc nejlépe a definitivně se budete muset rozhodnout sami.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tchánovi byl diagnostikován nádor s metastázami na jícnu.Byla mu zavedena síťka? do jícnu a podstoupil již 7 chemoterapií,další má 21.6..Skoro nejí,protože okamžitě všechno vyzvrátí,nemluví,protože když řekne víc než 10 slov začne škytat.Je doma,na chemoterapii dojíždí do nemocnice.Má cukrovku,takže to,že nejí vidím jako problém dost závažný.Můžete poradit??

Léčba nádorů jícnu je velmi obtížná, jednak pro malou citlivost k onkologické léčbě, ale právě i pro obtíže s příjmem potravy. Doporučuji navštívit nějakou nutriční ambulanci, která je většinou provozovaná v rámci větších interních oddělení, kde by vám poradili možnosti, jak zachovat dosavadní výživové parametry. (tekutá strava sondou, centrální žilní přístup s výživou v infuzích atp.)

jimisvej@

mnohočetný myelom

....je hematologické maligní onemocnění, při kterém infiltrují myelomové buňky kostní dřeň a kosti, a zvyšují riziko špatně se hojících zlomenin a úbytku červených, bílých krvinek a destiček. Buňky produkují patologickou bílkovinu, která může poškodit ledviny nebo srdce. Léčba se provádí pomocí chemoterapie nebo preparátů, které inhibují proteasomy.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko. Minulí týden jsem se dověděla od kožního lékaře, že pihu , kterou mi vyřízly na krku byl Bazaliom. Můžete mi prosím říci, jak moc je tento druh nádoru nebezpečný, vím že se řadí mezi zhoubné. Mám malé děti a mám hrozný strach co bude dál. Je mi 35 let a všichni říkají, že jsem na to abych měla bazaliom ještě mladá. Mám nějakou šanci na vyléčení. Děkuji moc za odpověď Eva B.

Bazaliom je sice zhoubný nádor, ale nebezpečí jeho šíření je minimální. Spíš Vás ohrožuje jeho lokální recidiva, což je sice dobře řešitelná situace, ale kosmeticky se opakované výkony mohou řešit obtížně. Tvorba bazaliomů souvisí s extrémně suchou kůží, proto kůži promazávejte a hodně pijte.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko! Chtěla bych zeptat co pro nemocného znamená prodleva 2 měsíce se začátkem léčby - na snímku plic byl nález 12x12mm, který popisující přehlédl. Za 2 měsíce se zjistil dlaždicový nemalobuněčný nádor plic v mezihrudí, při bronchoskopii byly objeveny -polypy- až 3 cm dlouhé. Po 30 zářeních je snad nádor zapouzdřený, ale objevily se metastázy do kostí, svalů a v játrech. Kdyby byla zahájena léčba hned, měla by nemoc také tak rychlý postup? Toto se odehrálo během 2,5 měsíce. Pacient trpí velkými bolestmi svalů. Během krátké doby by měla být nasazena biologická léčba. Děkuji Vám za Váš názor.

I nádor kolem 1 cm velikosti může již založit metastázy. Na malý nádor na plicích se při jeho zvětšení může přijít i zpětně, na starším snímku, neboť u kuřáků, nebo pacientů s bronchitidou je těžké se v nepřehledném rtg snímku zorientovat. Výsledek léčby a osud pacienta by se dramaticky změnil jedině tehdy, pokud by se dal malý nádor operovat a nemusil se jen zářit, ale záruka, že by se nevyvinuly metastázy i po operaci, není.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím o inf. a rady pro moji sestru, 74 r. Dg. D46.2 MDS typu RAEB, pravděp. 2. proved. stern.punkce a trepanobiopsie KD, zatím jen výsl. z cytologie. Lymfoid. populace asi 43% všech elementů, fenotypově jako normální, přítomnost asi 12% blastů myeloid. pův. Za hospit. pokles tromboc. na 12tis.,nasazeny kortikoidy,postupně mírný vzestup tromboc. Podány 2 erymasy, vzestup hgb na 71, další transf. dle dopor. hematol. nepodávány. Pro zvýš. hodnotu TSH nově do medikace přidán Euthyrox, objed. k dalš. sled. do endokrinolog. amb. Pac. během hospit. bez potíží,intermitentně subfebrilie až febrilie, CRP negat., v moči pozit. nitrity, v urikultu enterococsus faecalis, Staphyl.coagulasa negat., dle citlivosti na domů předeps. Furantoin. Dimise pac. ve stab. stavu. Euryphyllin 200 1-0-1 Ventolin inh.d.p Apo-ome 20 1-0-0 Ganaton 1-0-0 Euthyrox 100 1-0-0 Prednison 20 2-1-0, Furantoin r.84 excirpace malig. melanomu levé paže, CHT,RT r 2005 RT TU supraglotis. nešlo oper. ani CHT. Děkuji.

Vaše sestra je příkladem pacienta, u kterého se po vyléčení nebo stabilizaci jednoho nádoru, může objevit zase další. Neznám podrobnosti stavu vaší sestry, ale zdá se, že ji nyní nejvíce ohrožuje myelodysplastický syndrom typu RAEB, což je stav , který může vyústit v akutní myleoidní leukemii. Patrně se plánuje léčba, která by tento nepříznivý vývoj zpomalila, ale riziko vzniku leukemie je vysoké. Jaký je stav melanomu a nádoru supraglotis ze zprávy nevyplývá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,můj dotaz se týká mnohačetných metastáz na mozku od 2/07.Primární ložisko nenalezeno.Tatínek není informován o svém stavu.11,6,dostal záchvat-stav bezvědomí/asi 15 min./,vytřeštěné oči,pomočení.Na příhodu si nepamatuje.záchvat byl diagnistikován jako epileptický paroxysmus typu GM.Vím,že se dny našeho tatínka krátí,i přes to,bych se chtěla zeptat na jakékoliv řešení nebo radu jak mu pomoci a vše mu zpříjemnit.Žije s maminkou,zatím si stěžuje,pouze na únavu,často zapomíná,má třes v rukou.Hlava ho nebolí,má ji nateklou.Je po ozařování.Chce jezdit autem,pracovat v hospodářství...Vůbec si neuvědomuje svůj stav,maminka ho jen podporuje a věří,že bude v pořádku,nedá si to vysvětlit.Tatínkovi je 62 let.Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Generalizace jakéhokoliv nádoru v mozku je nevyléčitelná, záření, které tatínek absolvoval má zpomalit průběh nemoci Léčba krotikoidy (Fortecortin, Dexamethazon) má zmírnit přetlak v lebce, vznikající tím, že se tkáň mozku a nádoru nemůže do omezeného prostoru vejít. Řizení auta je vzhledem k nebezpečí epileptického záchvatu nerozumné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím Vás o informaci.Byla mi zjištěna leukopenie, čeká mě trepanobiopsie. Co všechno můžu do budoucna od tohoto onemocnění očekávat? Děkuji

Trepanobiopsie histologické vyšetření punkce kostní dřeně, které má ukázat případnou přítomnost nenormálních krevních buněk v kostní dřeni, což by mohlo být důvodem, leukopenie. Leukopenii ale mohou způsobit některé škodliviny, léky, chemikalie, chronické infekce. Leukopenie je jen doprovodná známka jiné méně nebo více závažné choroby.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, mám za sebou první cyklus na chemoterapii. rakovina prsu. měla jsem málo bílých krvinek, tak mi po čtyři dny byl píchán neupogen. jelikož se mi udělaly v puse malé afty, dostala jsem i na výplach úst takovou modrou vodičku (název bohužel nevím, jelikož to namíchali přímo v lékárně). od té doby mám sucho v krku a příjde mi, že i častěji chodím močit. Chtěla jsem se zeptat, zda nemohlo dojít k poškození slinivky a nemohl se u mne objevit diabettes. děkuji předem za odpověď.

To je celkem obvyklá reakce na chemoterapii, která ničí rychle sedělící buňky sliznice a kůže. Po ukončení cheoterapie obtíže zcela ustoupí a vše se zas vrátí k normě. Před zahájením léčby jste měla provedenou kontrolu krevního obrazu i biochemie, takže nějaká závažnější choroba by se byla poznala, cukrovka rozhodně.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

paní doktorko,čeká mi operace radikální vulvektomie a chci se zeptat,zda i po této operaci bude možný sexuální styk/je mi 52 let/Děkuji za odpověď

Po zhojení jizev teoreticky ano, ale bude obtížný pro poškození sliznice a přítomnost jizev. Ale pomocí lubrikancií a postupným rozvolňováním jizev je možné kvalitu styku zvýšit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den , prosím o radu k mým zdravotním problémům. Je mi 42let, jsem nekuřák, skoro úplný abstinent. Před 6,5 rokem jsem byl na operci s uchem a od té doby mám tyto zdravotní problémy: bolest na různých částech hlavy,zhoršený zrak,pichání v očích, lepí se mi víčka,pálí jazyk , špatně poliká.kyselá chutť v puse a v nose,kyselý pot,občasná bolest pod klíčními kostmi,při pohybu levá stran hrudníku,bolest v kříži,bolest na pravé holení kosti,různá bolest břicha. Častá únava, při chůzi přibližně po 30min se mi udělá špatně. Byl jsem na vyšetření: žaludku a střev- negativní výsledek; vyšetření krve-negativní výsledek; RTG plic- negativní výsledek;CT hlavy- negativní výsledek. Požívám prášky na štítnou žlázu- letrox 50,vápník proti řídnutí kostí. Předem děkuji za odpověď na mé zdravotní problémy. Petr Václavík Litice, Spádná 7 Plzeň 321 02

Škála vašich obtíží je tak široká, že mohou souviset s řadou závažných nebo méně závažných stavů, mohou to být i funkční problémy nebo projevy deprese. Měl byste absolvovat podrobné vyšetření všech lokalit, ve kterých pociťujete problém. Pokud se neobjeví žádný organický důvod, je možné vyzkoušet antidepresiva.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, po operaci prsu jdu na ozařování, chtěla jsem se zeptat, jaké jsou jsou následky a průvodní projevy, jestli je nutná pracovní nechopnost, a co se při tom nesmí. Děkuji

Radioterapie je lokální metoda, takže působí jen v ozařovaném místě. Můžete čekat zarudnutí, nebo stav jako po spálení na sluníčku. Radioterapeut Vám poradí, jak lokální reakci předcházet.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ještě jednou dobrý den, chtěla jsem se zeptat, od kdy mohu cvičit jógu, již teď, jsem dva měsíce po operaci prsu a nebo až po ozařování. Děkuji

Jógu můžete cvičit hned, při ozařování jen pozor na poranění ozařovaného místa.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, mam diagnozu: infiltrujici ductalni misty komedoveho typu v terenu DCIS ER 0% PR 0% HER 2 negativni , M 8500/32. Tumor prsu postmenopauzalni zena pT2(3cm) pNO MO st IIA Provedena quadrantectomia a exenteratio axillas I.dx. Mam 4 x chemopo 21 dnech a 2x RT - adjuvantni chemo s antracyklinem ,dexona, endoxan doxolen ( ADM - Doxorubicin , CFA Cyklofosfamid). Jak dalece je prosim tento tumor lecitelny a byl postup spravny?

Nádor byl na současné diagnostické poměry dost veliký (3 cm ) a nemá úplně příznivou histologickou chrakateristiku (HR0, erb 0), dobrá známka je, že byl bez postižení uzlin. Pokud máte větší prsa, byla asi operace dobře možná, jinak byste mohla absolvovati chemoterapii před operací k zmenšení nádoru. Pokud byste byla moje pacientka, spíše bych vám dala 6X chemoterapii FEC a potom ozáření, ale idikace k 6 ti cyklům chemoterapii s antracykliny, které zatěžují srdce není jednoznačná a možný je i postup, který provádí váš ošetřující lékař.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den,tatinkovi byla na vysereni prostaty zjistena hodnota PSA 7,9. Je objednan na pozorovani. Precetla jsem si,ze PSA se pouziva jako nadorovy marker.Mam strach.Tatinek se dosud na prostatu nelecil, nebral zadne prasky.Nemyslim, ze by mel vyrazne potize s mocenim,jen vim,ze chodival pravidelne v noc. Chtela bych se zeptat,jak moc je tato hodnota -nebezpecna- a jaka je prognoza rakoviny prostaty.Dekuji.Jitka

Hodnota PSA 7,9 je lehce nadhraniční (norma se podle laboratoře pohybuje kolem 5,0). Tento nález je důvodem k častějším kontrolám PSA a sono prostaty ev. k úvaze o punkční biopsii, která ale není zcela jednoznačná diagnostická metoda (záleží, kam se jehla do prostaty strefí). Léčba nádoru je hormonální. Prognóza záleží na rozsahu nádoru v době diagnózy a na dedifernciaci nádoru dle histologie (tzv. Gleason score).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, je mi 46 let, před týdnem jsem absolvovala preventivní vyšetření na mamografu, doplněné sonografií. Na mamografu žádný nález nebyl, na ultrazvuku lékař popisoval tento nález: hypoechogenitu, malé, drobné ložisko (několik milimetrů), bez akustického stínu, blíže nespecifikovatelné, uzliny v podpaždí BPN, s doporučenou kontrolou až za půl roku. Myslíte, že se mohu spolehnout, že doba půl roku zde není nebezpečím zprodlení. Mohl lékař v tomto případě bezpečně rozeznat, zda se jedná o cystu a ne již karcinom?

Nález na sono vypadal pravděpodobně nevinně, ale vždy je lepší kontrola s normálním nálezem, než něco zanedbat. Bud bych absolvovala nové sono po prázdninách na stejném pracovišti, nebo bych nechala nález zkontrolovat hned někde jinde. Pokud jste z Prahy, ráda Vám kontroní sono zařídím, tel 224966765

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Léčím se s rakovinou prsu (pT2(i+)sn N0M0), jsem po operaci a momentálně docházím na chemoterapii (6 x FAC), pak bude ozářování a následně bych měla užívat 5 let Tamoxifen. Mám obavy zejména ohledně těch izolovaných nádorových buněk (v jedné ze čtyř uzlin), jak na ně pohlížíte vy? Nakolik zvyšují riziko? Jak často se vyskytují? Která z naplánovaných terapií je dokáže likvidovat? Nebo odumírají časem samy? Děkuji.

Nález mikrometastáz pod 0,2 mm v sentinelové uzlině se považuje za nevýznamný z hlediska prognózy pacienta, čili stejně jako by tam nádorové buňky nebyly. Není ale vyloučeno, že se do budoucna ukáže, že i tento nález je významný. Pokud máte ale nádor s pozitivními hormonálními receptory, jsou receptory i na buňkách v uzlině a tedy Tamoxifenem léčíte i příadné zapomenuté buňky v podpaží.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, jaký máte názor na Tamoxifen a Femaru? Zaráží mě rozdílná cena, je Femara o tolik lepší a kdy se jí dává přednost před Tamoxifenem. Děkuji

Tamoxifen znamenal v léčbě hormonálně závislého nádoru prsu naprostou revoluci, jednalo se o jednu z prvních cílených léčeb, tedy terapii, která postihovala jen nádorové buňky. Velmi výhodná je i jeho vnitřní estrogenní aktivita, takže brání osteoporoze a atherosklerose. Má ale i některá rizika, například v malém procentu může způsobit nádor dělohy nebo hlubokou žilní trombozu. Je stále lékem první volby v indikaci hormonálně závislého nádoru prsu. Femara nebo jiné inhibitory aromtázy (Arimidex nebo Aromazin), jsou v boji s nádorem podle klinických studií trochu účinější, ale při jejich užívání může vzniknout osteoporoza. Zatím jsou většinou lékem druhé volby po selhání nebo nesnášenlivosti tamoxifenu. Ale teď se zdá, že existují některé typy nádorů prsu, u kterých by bylo vhodnější je použít, protože tamoxifen u nich nefunguje tak dobře.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Da se uspesne lecit meduloblastom u 4 lete holcicky.Zajima me zda se nemoc vraci a nebo se da vylecit.Ma za sebou ozarovani a i operaci.Ted uziva lek temodal v intervalech 5 dni leky a 21 dni pauza.Dekuji za odpoved.L Vuchova

Nejsem, bohužel, dětský onkolog, takže moje informace nebudou dokonale přesné. Nádory v dětském věku se chovají jinak, než u dospělých a dají se onkologickou léčbou často velmi dobře zvládnout. U nádorů mozku vždycky záleží na tom, jak radikálně mohl být nádor odoperován. Věřím, že všechno dobře dopadne.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,u otce 04/07 zjistili rakovinu nosohltanu.Podstoupil operaci,při které mu by nádor částečně odstraněn.Nemohl být celý,protože tam měl i nějaké pohyblivé nervy.Asi to nepíšu zrovna nejlíp,ale moc tomu nerozumím.Momentálně dochází na ozařování a podstoupil 6x chemo(dexona 1amp+1amp torecan+FR 1000ml iv/2hod., kytril 1 amp+FR 500ml iv/30mim., platidiam 80mg+FR 1000ml iv/2hod., manitol 20% 80ml iv/15min., FR 500 ml iv/1hod., G5%500ml + 1 amp MgSO4 20% + 1amp KCI 7,5% iv/1hod.) Z vyš. ORL: v nasofaryngu křehká tkáň. CT? tu infiltrace nasorafyngu dortolat. vlevo. patol. LU pod kycači vilat. drobné UL do 5 mm i v bilant. nadkličcích, ale vs.patol UZ epigastria bpn. RTG plic: bez meta. Hlavní onkologická diagnóza:C11.1 karcinom nasofaryngu T1N2cM0 spinoca G2. Další DG vertebrogenni algicky syndrom páteře, obezita. 06/07 zaveden PEG v celkové anestezii. Můžete mi prosím k tomu něco napsat. Nerozumím tomu a otec nám nic neřekne, protože je to velmi obtížné mluvit. pokr.

Nasofaryngeální karcinom má dobrou prognozu tehdy, když se dá celý vyoperovat. To, že se nepodařilo nádor odoperovat a jsou postižené i uzliny v okolí znamená, že je pravděpodobně nevyléčitelný. Ozařování s chemoterapií může ale dosáhnout stavu, kdy po určitou dobu, nebude nádor dále růst, zmenší se a nebo, vzácně i zmizí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V chemoterapii už nebude pokračovat z důvodu oslabení celého organismu. Akorát nám řekl, že na ozářky bude chodit dál a na chemo jenom jednou za 14 dnů. Tímto bych Vás chtěla poprosit o nějaké informace. Zda je možné mu nějak pomoci a jestli je vůbec šance na uzdravení. Moc děkuji Jana

...zodpovězeno výše

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den! Mam 24 rokov. Uz takmer pat rokov uzivam trojfazovu HA. Pred piatimi rokmi som bola operovana pre prasknutu cystu na pravom vajecniku a vnutorne krvacanie. Odvtedy som ziadne problemy nemala. Az teraz sa mi na pravom vajecniku objavil -septicky utvar-, ktory ma velkost 41mm. Uz ho tam mam dva mesiace v nezmenenom stave, onkomarkery C125 som mala v poriadku. Napriek tomu, mam obavy z rakoviny vajecnikov, nakolko na rakovinu, nie vsak zenskych organov, zomrela sestra. Chcela som sa spytat, do akej miery su ukazovatele C125 spolahlive a ci si mozem vydychnut alebo sa mam obavat aj nadalej? Dakujem za odpoved!

Nádorový marker CA25 je velmi citlivý marker postižení nádorů vaječníku. Jeho vyšetření se ale většinou kombinuje s gynekologickýcm vyšetřením a vaginálním ultrazvukem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ke konci roku 2004 mi byla provedena radikální gynekologická operace pro zhoubný nádor vaječníků stupeň III.C. V listopadu 2006 mi byla provedena splenektomie + etirpace uzliny parakolicky uložené, jednalo se o metastáze. Po obou operacích jsem absolvovala chemoterapii. Co teď mohu pro sebe udělat? Cítím se stále unavená, slyšela jsem o ochranném očkování v případě odebrání sleziny. Děkuji za odpověď.

Ve vašem případě je třeba pravidelně kontrolovat marker CA125 a gynekologické vyšetření s ultrazvukem. Únava spíše se stavem po splenectomii nesouvisí. Nebezpečné by pro vás mohly být některé infekce. Za únavou by mohly být i vaše obavy z nového objevení nemoci, možná by vám pomohl nějaký trankvilizér nebo antidepresivum.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, můj tchán prodělal operaci zhoubného nádoru s metastázemi na mozku. Chtěla jsem se zeptat, zdali je to dědičné. děkuji

Přímá dědičnost nádorů, až na několik vyjímek, neexistuje, ale určitě se dědí jistá tendence k vzniku zhoubných onemocnění v rodině.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko!V březnu 2006 jsem podstoupila kvadrantektomii levého prsu a operaci axily.Výsledky jsou dobré a paní doktorka navrhla,že bych mohla podstoupit rekonstrukci prsu.Dle sono je v prsu lymfedém.Je v tomto případě rekonstrukce vhodná?Prso často bolí a natéká-poznám to podle rýh od podprsenky(mohu nosit jen sportovní)v podprsence s kosticemi nevydržím.Začátkem léta mi začala i mírně otékat ruka-nejhorší je to večer a při bouřce pnutí a bolest,v noci mě někdy probudí brnění ruky.Na dotaz co by se s tím dalo dělat mi p.doktorka řekla,že pouze pokud ruka výrazněji oteče tak snad nějaké lymfodrenáže,jinak se s tím prý nedá nic dělat.Děkuji za Váš čas a ochotu,velmi si Vaší poradny vážím.Hezký den!

Rekonstrukce prsu se provádí zhruba po roce po primární operaci u pacientek, u kterých byl prs odstraněn celý (ablace), kvadrantectomie se provádí jako operační výkon právě proto, aby nebyla nutná rekonstrukční operace. Operovat v terénu lymfedemu je trochu nebezpečné, možná byste spíše měla požádat o lymfodrenáž, která by třeba vyřešila i vaše subjektivní obtíže.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,tatínek(62 let),mnohočetné metastázy na mozku(asi 30)po ozařování,prim.nádor nenalezen.Dg.určena v 2/2007.Bere prednison,tegretol.Nyní bolesti pravé nohy(křeče dlouhodobé do prav.lýtka),bral aulin,bohužel již nezabírá,paní dr.napsala tramal,jenže tatínek ač převážně pospává,už moc nejí,ožije ,udělá se mu po psych.stránce lépe,noha nebolí,ale druhý den leží,je malátný,neschopný jíst a pohybu.Takto je to pouze po tramalu.Je tento lék návykový?Povzbuzuje na chvilku psych.stránku?Děkuji.

Každý organizmus reaguje na analgetika různě, doporuočvala bych změnit analgetickou léčbu na například náplasťovou formu opiátů, která by mu umožnila dlouhodobý analgetický efekt, a při tom ho tolik netlumila. (Transtec, Durogesic)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Tatínek byl operován na karcinom tlustého střeva s náslédným nálezem metástáz na játrech.Tatínkovi je 77 let.V těchto dnech by měl být propuštěn po této operaci do domácího léčení.Nevíme,jak to zvládneme,ale chtěli bychom mu pomoci,jak to jen bude v našich silách.Momentálně bych potřebovala moc vědět,jakým jídlům by se měl tatínek vyvarovat,abychom mu nepřitížili.Jeden doktor řekne,že může vše,na co má chuť a druhý zase,že třeba dodržovat jistý režim,aby nemusel být aplikován vývod ze střev.Jeho játrům asi není jak pomoci,ale přesto Vás prosím o jakoukoli radu.Děkuji Vám za celou naši rodinu.

Játra mají velkou rezervní kapacitu, takže se může stát, že tatínek nebude muset dodržovat žádná dietní omezení. Nejvhodnější stravu musí ale vyzkoušet, vybrat si to, co mu bude dělat dobře. Obecně se nedoporučuje velké množství masa a mléčných výrobků najednou, smažená, mastná a kořeněná jídla.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím o informaci, z jakého důvodu je třeba aplikovat Paclitaxel po dobu minimálně 3 hodiny. Děkuji.

Z důvodů nebezpečí alergické reakce, zvýšení tlaku a vzniku otoků je doporučené podávat paclitaxel v pomalé infusi. Pokud Vám to z nějakého důvodu nevyhovuje, je možné změnit jeho aplikaci 1°x za 3 týdny, za týdenní podání nižší dávky a tedy i kratší infuse.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den!Chci se zeptat:v říjnu 2006 jsem prodělala operaci odstranění dělohy,vaječníků,vejcovodů a slepého střeva(rakovina děložního čípku).Zatím je vše naštěstí v pořádku!Je mi 31.let a kamarádka,se kterou jsem se seznámila na Vašich stránkách mi řekla,že mám možná nárok na pobyt v lázních.Ráda bych tuto možnost využila,tak se chci nejprve zeptat Vás.Mám nárok na lázně?Děkuji za informaci!Bohdana Pechová

Ano, určitě byste mohla do lázní jet. Pojišťovna je hradní jako komplexní (bez nutnosti příplatku) do dvou let po ukončení léčby. Doporučení vám dá ošetřující gynekolog a návrh napíše obvodní lékař.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím o radu.Manžel 45 let,v únoru operace multiformního oligodenrogliomu který nemohli vzít celý.Následovalo 32 ozáření,Chemo Temodalem.Pak po 28 dnech Temodal 100,3 tab.denně,nyní probíhá 4 cyklus.Jinak bere Helicid,Tiapru,Neurotop 1x0x1 a Dexametazon ten 2x2x2.Projevily se nežádoucí účinky-otoky tváře a břicha,osteoporoza,ostruhy.Je tato léčba správná?Kdy se bude vysazovat Dexametazon?Je i jiná léčba a co prognosa? Poradíte čím pomoci.CO říkáte na Gesavit,Avemar,je to jen reklama,je něco co skutečně může pomoci?Je léčba stejná ve všech onkologických centrech.Děkuji.

Hlavní problém mozkového nádoru tohoto tyopu je, že se nedá odstranit celý a stále hrozí lokální recidiva. Proto je po operaci nutné záření i léčba temodalem. Léčba kortikoidy, z které plynou všechny vámi vyjmenované nežádoucí účinky, má smysl v tom, že snižuje otok kolem jizvy v mozku po operaci nádoru. Léčebné postupy jsou většinou standartní, doporučovala bych docházet na kontrolu na neurochirugii, kde byl manžel operován a zároveń na onkologii, kde byl zářen. Naděje, že se onemocnění úplně vyléčí není moc velká.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, dne 9.8. 2007 mi byla diagnostikována vícečetná TU ložiska v pravém laloku jaterním, histolog v.s. cholangiocelulární karcinom C22.1. Mnohočetný lož. proces pr. laloku USG obrazu meta s rychlou progresí.Bylo mi provedeno spoustu dalších vyšetření např, kolonoskopie, Sono, biopsie,gyn. vyš., mamografie, srdce, plíce. Tato vyšetření jsou v pořádku. Od 17.8.2007 absolvuji chemoterapii. Můj onkolog mi na můj dotaz, zda by se játra dala operovat vysvětlil, že nádor se nachází na kmeni žlučovodů a že se budou snažit chemoterapii nádor změnšit aby uvolnil žlučovod ke zdravému levému laloku a poté, že by mě ukázali IKEMU k eventuální operaci. Je šance, že se tak stane? Chemoterapii zatím snáším velice dobře mám 3x po sobě v pátek Gemzar a 3 týdny denně Xeloda 500mg 3tbl ráno a 3tbl večer, 4 týden mám mít přestávku. Nebylo by pro mě jistější podstoupit transplantaci jater? Kdo o tom rozhoduje a za jakých podmínek se k operaci přistupuje? Děkuji Vám za odpověď Anna

Diagnoza cholangiocelulárního karcinomu je velmi závažné onemocnění. Jeho řešení je komplikované tím, že se šíří žlučovými cestami v celých játrech a bez zajištění chemoterapií by se rozšířilo i v zatím zdravých místech jater, a to i po operaci. Transplantace jater, není v tomto případě, bohužel, vhodnou léčebnou metodou. Po transplantaci cizích jater musí být pacient léčen léky snižujícími imunitu, aby se játra neodhojila. Snížení imunity zvýší možnosti růstu původního nádoru a vážně hrozí, že i nová játra budou znovu zasažena nádorem. Chemoterapie, kterou dostáváte je správná a podle ultrazvukových kontrol jater sama uvidíte jestli funguje. Držím palce.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko. V jedné z odpovědí píšete, že sledování na onkologii je důležité nejen z důvodu možné recidivy původního zhoubného nádoru, ale že pokud již pacient jednou prodělal maligní onemocnění, je mnohem větší pravděpodobnost, že onemocní i dalším, jiným typem nádoru.Já jsem v září 2005 byla odoperována radikálně pro spinoceluární karcinom na děložním čípku.Stupeň onemocnění 1.b1.Histologie:28 lymf.uzlin negativních,nádor zasáhl 1/3 čípku.Grade 3 místy 1.POševní manžeta čistá.Nebyla nutná zajišťovací radioterapie.Moji operátoři a vůbec všichni, kteří o mě pečovali a pečují,mají mojí plnou důvěru.Na kontroly pravidelně dojíždím.Od 9/2005 dosud mi byl nabrán onkomarker SCCA jednou, a 6 týdnů po operaci + rok a půl po operaci provedeno sono malé pánve, a každou kontrolu jsem palpačně vyšetřena.Jakým způsobem mi ale na onkogynekologii zjistí zavčasu možné další maligní onemocnění,to je mi záhadou.Neměla bych tedy docházet preventivně i na klasickou onkologii?Ale kam?

Gynekologické kontroly po zažehnání vaší gynekologické malignity opravdu sledují jen oblast gynekologických orgánů, kde je ale nejpravděpodobnější zdroj případného dalšího problému. Prevence zhoubného onemocnění obecně, je velmi obtížná, ale rozhodně byste měla absolvovat díky své anamnéze, vyšetření prsů ultrazvukem nebo mammograficky podle vašeho věku a vyšetření stolice na okultní krvácení, jako depistáž nejčastějších malignit - nádoru prsu a tlustého střeva. Tuto prevenci zajišťují gynekologové a praktičtí lékaři.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem - mé sestřenici pro opakované velmi silné bolesti hlavy, potíže s viděním a špatnou koordinací pohybů udělali v nemocnici kromě dalších vyšetření také MR mozku a míchy. Na tomto vyšetření však lékaři našli jen venózní angiom (nevím, zda to píši správně, nemám k dispozici zprávu) a příbuzné řekli, že se jedná jen o pomaluprůtokovou cévu, která je tam navíc, zřejmě již od narození a že angiom se nemusí dále sledovat. Podle sdělení lékařů popisované potíže s tímto nesouvisí. Jelikož se nám nějak nedaří ze sestřenice -dostat- všechny podrobnosti, chtěla jsem se zeptat, co přesně angiom znamená a zda skutečně nemůže ani v budoucnu znamenat žádné nebezpečí, když se nachází v mozku ... Moc děkuji za odpověď, P.Hůrková

Angiom je nezhoubný nádor cévní, který většinou vypadá jako shluk nebo klubíčko cévek. Lokalizace v oblasti mozku by mohla být nepříjemná proto, že by mohl tlačit na jiné nervové struktury, pokud by byl velký. Jinak, pokud neobsahuje rozšířenou cévu (tzv. aneurysma), které by mohlo krvácet, není nebezpečný.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Paní doktorko, je možné, aby se 7 let po operaci karcinomu prsu objevila lékaři nepozorována metastáza v břišní dutině (pobřišnice, tenké střevo, močovod, děloha), přestože jsem docházela na pravidelné kontroly, odběry krve, ultrazvuk, RTG apod, užívala Tamoxifen - 5 let a nyní Femaru ? Na to, že se něco děje mě upozornila až mírná, ale vytrvalá bolest. Nyní je mi naplánována chemoterapie, pak možná chirurgické odstranění - půjde-li to.Zajímá mne Váš názor, děkuji za odpověď.

Bohužel to možné je, protože se jedná o velmi neobvyklý projev recididvy nemoci. Markery, které vám ošetřující lékař kontroloval, jsou jen pomocné vyšetření, které nemusí v individuálních případech na recidivu upozornit. Zmenšit nález chemoterapií, pak jej odstranit chirugicky a nakonec pokračovat v době, kdy už žádný nádor nebudete mít, hormonální léčbou je asi opravdu nejlepší řešení. Naděje, že se nález zlikviduje je vzhledem k odpovídavosti na hormonální léčbu docela dobrá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko,chci se zeptat, na www.umirani.cz je popsáno poslední dny umírajícího,píší ,že není vhodné začít pacientovi dávat kapačky a zavodňovat.Přesto názor od lékaře je rozhodně zavodnit.Jak to tedy je?

Ve fázi, kdy je pacient v bezvědomí, není většinou schopný zajistit dostatečný příjem tekutin ústy. To je důvod, proč v nemocnici nahrazují tekutiny infuzí. Dehydratace ohrožuje pacienta především poruchou funkce ledvin, což může urychlit selhání i ostatních životních funkcí. Hydratace ale ztrácí smysl v terminálních fázích, kdy organizmus vypovídá službu jako celek, a zavodnění nemůže tento proces zvrátit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

DOBRÝ den, prosím VÁS ,Paní doktorko, o radu, jestli, je nutné,jít na operaci žlučníku když jsou na něm polypy 4mm velké ,mám pobolívání na pravé straně ,prý se polypy mohou zvrhnout v rakovinu. MOC Vám děkuji za odpověd

Polypy ve žlučníku mohou být nevinné vychlípky sliznice, ale také počínající nádor. To se definitivně zjistí až po histologickém vyšetření žlučníku. I nevinné polypy mohou dlouhodobým drážděním poskytnout podklad pro vznik nádoru. Ale většina diagnostikovaných polypů je zcela benigní.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Milá paní doktorko, děkuji Vám za odpověď, a za Váš čas.Přeji Vám i Vašim blízkým, aby Vám zůstala zachována přízeň bohů, a abyste nikdy nebyla nucena odpovídat sama sobě ani svým blízkým na dotazy podobné těm našim.Jsem si jistá, že ve vší úctě nepíši pouze sama za sebe, když Vám vyjádřím veliký obdiv a respekt.Rok jsem si tu pročítala, nechápajíc, že si žena-lékařka-matka tří dětí umí vyšetřit čas, aby odbornou a přitom lidsky volenou radou ulevila bytostem, jejichž chimérou je hlavně strach a úzkost.Vaše laskavé písmenkové objetí voní člověčinou.Dík, že jste.M.Pešlová

Moc děkuju za Vaše ocenění. Práce je zároveň i můj koníček, ale pochvalu a radost z úspěchu si užiju málokdy. O to víc mě potěšila vaše pochvala.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vazena pani doktorka obraciam sa na Vas s prosbou.Manzelku vcera operovali v Kosiciach na diagnozu:neidentifikovatelny nador zenskych pohlavnych organov.Pri operacii jej odstranili oba vajecniky a maternicu na CT urcili D39.Operoval Mudr.Peter Urdzik na II.zenskej klinike vo fakultnej nemocnici v Kosiciach. Mam dotaz ako dlho potrva pooperacna liecba a nasledna rehabilitacia, resp.aku zivotospravu jej doporucujete ,mam tu na mysli stravovanie vhodne a nevhodne potraviny pocas rehabilitacie. Za vasu odpoved vopred dakujem a som s pozdravom Mgr.Július Čokáš ,Poprad

Jednalo se o relativně náročnou operaci, bude trvat určitou dobu, než se pacientka dostane do předchozí kondice.. Jíst by měla všechno, na co má chuť a co jí nedělá zažívací problémy, protože teď je důležité, aby byla celkově v pohodě, neboť jí pravděpodobně čeká náročná onkologická léčba.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Je mi 25let, minulý týden jsem započala ozařování, což je měsíc po velké operaci, kdy mi byl (jak operatéři říkají) radikálně vyndán zhoubný nádor z dutiny nosní,který zasahoval do velmi důl. orgánů a tím byla operace velmi riskantní,ale více riskantní by bylo tu operaci asi nepodstoupit(jelikož chemoterapie nezabraly).. Nicméně pro sichr jsem byla ještě poslána na 28 ozáření,celkem na 50 miligreyů(bohužel nevím,jak se to přesně píše) a zde bych se chtěla zeptat,jelikož se o mě stará ne velmi příjemná paní doktorka(každá otázka vypadá,že jí ubíjí,samozřejmě pro ni jsou ty otazky asi pořád dokola,ale co pro člověka,který se s tím setkal poprvé??!!),zda existují nějaké léky, i přírodní, které jsou dobré užívat během ozařování?? Největší obavu mám o oko, kde mi řekli,že to záření velmi pravděpodobně oční nerv poškodí, zda neexistuje něco na podporu toho nervu..Slyšela jsem například o wobenzymu?? Mockrát děkuji za Vaši odpověď a pomoc!!! Viky

Nenapsala jste žádné podrobnosti o typu a charakteru nádoru, ale výsledný dopad záření na okolní struktury záleží na rozsahu, který je třeba zářit, ale také na kvalitě ozařovacího přístroje i ozařovacího plánu, s kterým si šikovný radioterapeut umí vyhrát, aby ztráty byly co nejmenší. Žádná opravdu účinná preventivní léčba, bohužel, neexistuje. Wobenzym je nákladný preparát od nějž si nelze slibovat zásadní vliv na nežádoucí účinky záření.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den , Paní doktorko , prosím vás o radu. Mám polypy na žlučníku o velikosti 4 mm , před rokem, pobolívá mně na pravé straně dost často . PRý se to zvrhává v rakovinu. MOc Vám děkuji za odpověď.Nevím , jetli , jít na operaci.

Polypy ve žlučníku mohou být nevinné vychlípky sliznice, ale také počínající nádor. To se definitivně zjistí až po histologickém vyšetření žlučníku. I nevinné polypy mohou dlouhodobým drážděním poskytnout podklad pro vznik nádoru. Ale většina diagnostikovaných polypů je zcela benigní.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,prosím o Váš názor, čím si mám pomoci. Jsem po radikální operaci -odejmutí dělohy, vaječníků a uzlin v souvislosti s nálezem adenokarcinomu děložního hrdla, byl neprorostlý,ohraničený, rozměrově 3,5 x3,5x 1,5 cm.Před operací podáno 3x chem, uzliny negativní, nyní po operaci další 3 chemo. Půjdu na předposlední.Prosím,jakou vidíte prognozu a co mám pro sebe udělat, moc se bojím matastáz. Děkuji za rady.

Absolvujete zajišťovací chemoterapii a prodělala jste radikální operaci, což by mělo postačovat, i když neznám podrobnosti diagnozy (typ, grade nádoru atp.) U pokročilejších nádorů, což patrně nebyl váš případ, se provádí ještě ozáření malé pánve. Jinak je třeba docházet na pravidelné kontroly. Starosti nechte ošetřujícícmu lékaři, zbytečně se netrapte, vzhledem k tomu, že se udělalo všechno co bylo možné, je velká naděje, že už budete definitivně bez známek nemoci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Chtěla bych se zaptat na procentuální možnost návratu nádoru.Na jaře tohoto roku mi byl v mých 31 letech diagnostikován NHL velkobuněčný difúzní B lymfom.Podstoupila jsem 8 dávek chemoterapií.Nyní v září provedeno Pet C.T. a výsledek- plně vyléčena.Není potřeba ozařování se kterým se původně počítalo.Měla jsem velký nádor v horním mediastinu,který prorůstal do srdce.Jaká je možnost návratu?To samé bych chtěla vědět ještě u syna.Nyní jsou mu 4 roky.Na roce života mu byla odebrána ledvina pro Wilmsův tumor a byla poté půl roční chemo.Nyní je také zdráv.Jinak pokud mohu někoho pochválit,tak jak v případě mého syna,který se léčil v Motole,tak v případě mém-hematologie Hradec Králové nám také pomohl k uzdravení skvělý přístup lékařů a to také po lidské stránce.Samozřejmě také sester.Slova díků by ani nestačila popsat,jak moc si jejich práce vážím.Vám chci také poděkovat za práci,kterou pro lidi děláte.Nic není horšího než nevědomost a nedostatečné informace.Ještě jednou moc díky.

Vždycky mě znovu a znovu překvapí, jak nespravedlivě se rozdělují rány osudu. Nejen, že onemocní vaše dítě, ale teď i vy. Dobrá zpráva je, že váš syn je bez známek nemoci. Je velmi vysoká šance, že by to tak mohlo definitivně zústat. U vás je trochu problém v tom,že prognoza nádoru závisí nejen na jeho histologické kvalitě, ale i na jeho rozsahu. U lymfomů záleží, zda jste měla postiženou kostní dřeň a uzliny pod i nad bránicí. Difusní velkobuněčný lymfom je lymfom o vysokém stupni malignity, to znamená, že kdyby se neléčil, připravil by vás pravděpodobně o život. Na druhé straně je u něj větší nadějě než u lymfomů s nízkým stupněm malignity, že pokud zcela ustoupí, už se nebude nikdy opakovat. Procentuální šance na definitivní úzdravu kolísá podle rozsahu nemoci mezi 65-80%.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, dodávám informace o typu mého nádoru k textu z 18.9. Je to nediferencovaný high-grade pleomorfní sarkom, 5x4x5cm. Klin. dg. Sarkom baseos crani, sinum parnasalium, orbitae, fossa infratemporalis et pterygopalatina dx. Je právě těžké vědět,zda jste v těch správných rukách, v mém případě se bojím ještě dvojnásob,jelikož můj nádor byl poprvé na MRI přehlídnut, nějakým p. doktorem a až po půl roce,kdy jsem byla naštěstí poslána znovu na MRI, bylo zjištěno, jak velkého už je rozsahu a že jde bohužel o každý den.Nyní jsem tedy už po operaci,která byla úspěšná,ale zatím se nepozná podíl tu a pooper.zmen.Chtěla bych prostě zkusit i sama nějak pomoci, na penězích samozřejmě nezáleží.. i třeba stravou,kdybyste mohla něco doporučit a naopak i nedoporučit při ozařování.. zda se dá nějak pomoci organismu bojovat proti těmto špatným buňkám.. A tímto i přeji všem,co podobně bojují, hodně sil!!!!Moc Děkuji za odpověď!Viky

U zhoubného nádoru z pojivové tkáněm ,kterým sarkom je, nejvíc záleží na radikalitě operačního zákroku. Úplné odstranění nádoru znamená velkou naději na definitivní uzdravení. U vás je komplikace uložení nádoru v lebce, což asi umožnilo relativně časnou diagnózu, ale nádor by mohl způsobit neurologické komplikace. Jedinou další zajišťovací možností je potom opravdu radioterapie. Režimová opatření nejsou nutná, i když každé oslabení imunity při nedoléčení běžných infektů, stresových situacích, vyčerpání, je pro znovuobjevení nádoru nebezpečné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Nezlobte se,ale chtěla bych se ještě zeptat k mému předešlému dotazu.Dívala jsem se do papírů a měla jsem NHL nad bránicí a kostní dřeň byla v pořádku.Lymfom se ozval i přesto,že byl obrovský poměrně brzo.Tak budu moc doufat,že už se znovu neobjeví.Ale mám ještě dotaz ohledně lázní po této léčbě.Se synem jsem byla měsíc v Jánských Lázních a tak bych ráda věděla,zda i já mám nárok po onkol.léčbě na lázně.Moc Vám ještě jednou děkuji.S pozdravem Petra Randová

Určitě máte nárok na lázně a to do dvou let po ukončení léčby, jsou to komplexní lázně. Návrh napíše ošetřující hematolog nebo onkolog a žádost vyplní praktický lékař.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, na stránkách slovenského lékaře MUDr. Jurkoviče jsem se dočetl o jeho teorii (a terapii) onko onemocnění spočívající v blokádě štítné žlázy, která je dle této teorie zaměstnána převážně vyživováním tumoru. Nádor prý produkuje látky, které a)zabezpečí nádoru přednostní zásobování živinami a kyslíkem a b) stimulují štítnou žlázu. U onkologických pacientů prý nedojde po aplikaci thyrostatika k žádné z reakcí, které běžně nastanou u jedinců bez onko nálezu (strumitída, šok, myxedém). Chci se zeptat na Váš názor, zda je možné zastavit růst nádoru zablokováním činnosti štítné žlázy (thyrostatikem Carbimazol)? Samozřejmě, že celý tento léčebný systém je mnohem rozsáhlejší, má otázka se týká pouze jeho základního principu. Děkuji za odpověď.Burza

Snížení funkce štítné žlázy sníží metabolismus celého těla, ale nádor je autonomní parazit, který žádným regulačním mechanizmům nepodléhá. Několik našich pacientů léčbu dle Dr.Jurkoviče zkoušelo, žádný podstatný efekt jsme neviděli, ale je pravda, že to všechno byli nemocní s velmi pokročilým onemocněním.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mám dotaz mému strejdovi(5Olet),bla zjištěna dg:C341 ZN a navrhnuta cytost.chemoth. 3denní režim cis Pt´+ etopposid po 3 cyklech,co to pčesně znamená,co máme očekávat?Z fibrobronchoskop. aspirátu vyšel ca nejspíše prý adenoca? je ještě nějaká šance nebo je chemo jen paliativní? Moc díky Markéta Němcová

Pokud navrhuje pneumoonkolog zahájit cheoterapii, je nádor tak pokročilý, že se nedá operovat. Chemoterapie ale může jeho rosah zmenšit a operace se může uskutečnit. Bude záležet na tom, jak bude nádor reagovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, vážená paní doktorko, jsem po operaci prsu, prodělala jsem radioterapii a beru tamoxifen. Myslíte, že by bylo vhodné, nebo neuškodilo by, užívání Gesavitu nebo Indonalu? Děkuji za Váš názor.

Abych řekla pravdu, Vámi uváděné preparáty neznám. Předpokládám, že se jedná o nějaké přípravky podpůrné léčby. Pokud jsou to vitaminy nebo minerály, určitě nuškodí, neměla byste užívat vysoké dávky vit.B12 a žádné estrogenní hormony, ani tzv. přírodní.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

muj manžel ma rakovinu prostaty.V unoru měl infark. V červnu jel na doléčení do lázní,kde si ze dne na den objevil bulku u klíční kosti a začal močit krev.Po provedení biopsie z teto uzliny histologie ukazala že se jedná o adenokarcinom-metastázy.Po dlouhém vyšetřování se zjistilo,že primární ložisko je v prostatě a metastázy v kostech ,semenných váčcích, v plicích.V prvopočátku byl také velký problém se srážením krve,neboť nádorové buňky způsobovaly aktivaci koagulace a následnou defibrinaci.Nyní ma manžel druhou serii chemoterapie,zítra budeme mít výsledky histologie z biopsie prostaty.Nicméně mi bylo oznámeno,že manžela nezachrání a že ma před sebou tak půl roku života a že můžem jen zkusit aůternativní medicínu.Co vy na to?

Karcinom prostaty v tomto rozsahu je opravdu nevyléčitelný, ale neznamená to, že by manžel nemohl v docela dobré kvalitě života žít měsíce a možná i déle. Je třeba chemoterapií dosáhnout nejlepšího efektu, který bude možný a potom pokračovat eventuelně v hormonální léčbě, při které se může onemocnění stabilizovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Mojí mamince (51 let) byl v květnu zjištěn nádor v prsu a následně nádor a metastáze na plicích.Dojíždí na chemoterapii 1x14dní,ktera ji velmi vysiluje,neustále zvrací,má průjem a horečky,přestože dostává lék,který má zabránit nevolnosti.K tomu má velké bolesti zad,které se stěhují.Mohla by jste mi prosím poradit,jak mamince ulevit.Prášky a čípky proti bolesti jí už nezabírají a po opiátech je jí ještě hůř.A dále prosím o Váš názor,jestli je alespoň nějaká šance na uzdravení.S pozdravem P.Hejtmánková.

Každý toleruje chemoterapii jinak, pokud nepostačuje obvyklá podpůrná léčba, je možné přidat kortikoidy nebo jinou formu léků proti zvracení. Jinak by bylo nutnél léčbu změnit. Metastázy na plicích jsou známkou pokročilého onemocnění, které není vyléčitelné, ale vzhledem k mnoha léčebným možnostem může i s tímto nálezem žít pacientka měsíce i roky v dobré kvalitě života. Bolesti asi nesouvisejí s nálezem na plicích, možná, že jsou nádorem postižené i kosti. Pak by bylo třeba kombinovat různá analgetika, třeba i ve formě náplastí a dále se pokusit zahojit kosti pomocí léků, kterým se říká bisfosfonáty.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den, dnes jsme si přivezli domů babičku k domácí péči,diag.anaplast.lymfom,je po druhé chemo,výsledky zatím příznivé,potřebujeme vědět zda má babička nárok na polohovatelné lůžko,pleny pro občasnou inkontinenci a zda si může ten kdo s ní budě doma zažádat o nějakou podporu či ošetřování člena rodiny a má-li ona nárok na podporu při nemohoucnosti,děkuji

Pleny vám určitě předepíše praktický lékař. Jak je to s polohovatelným lůžkem nevím, nejlepší informace také získáte u praktika. Možná by ale postačovala antidekubitální podložka. Pokud babička potřebuje permanentní ošetřování, můžete požádat o paragraf pro člena rodiny, ale jen na rel. krátkou dobu. Jinak je možno zajistit docházející ošetřovateku přes praktického lékaře.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dnes jsem byla na preventivni gynekologické prohlídce. Na ultrazvuku p. doktor našel útvar na levém vaječníku o velikosti 4X4 cm. S největší pravděpodobností prý nejde o cystu (není černá). Mám před menstruací, tak se mám přijít ukázat až po, jestli útvar nezmizel, nebo se nezmenšil. Zatím mám zajít na krevní odběry. P. doktor mě uklidňoval, že útvar bude určitě nezhoubný a pokud nezmizí, tak ho laparoskopicky odstraní. Samozřejmně mám strach a potčebuju znát názor ještě jiného odborníka. Předem velice děkuji Lenka

Vzhledem k tomu, že jsem nemohla vidět útvar na ultrazvuku, nejsem schopná se k jeho povaze vyjádřit Ale pokud pan doktor nabral krev, vyšetřil jistě i nádorové markery (Ca 125 nebo Ca 72.4), z jejich výsledků se dá povaha útvaru dobře odhadnout.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, v lednu 2007 mi byl diagnostikován zhoubný nádor prsu. Přesná diagnoza: Carcinoma mammae I.dx.,ZHK,histol:okraje intaktní,angio-ani lymfangio-invaze nepopsána,Invazivní duktální karcinom G3.Steroidní receptory negativní při vysoké proliferaci,overexprese HER-2 neprokázána.pT1cpNO(0/8)MO,klin st I.Léčba: 6x adjuvantní chemoterapie TAC a 32x adjuvantní RT.Nyní bez medikamentozní léčby.( jen Ovosan a vitamíny C). Můj dotaz: Byl postup léčby správný? Jaké jsou mé šance na úplné vyléčení a rizika návratu nemoci? Chtěla bych se nyní vrátit do práce na plný úvazek ( učitelka na I. stupni ZŠ),jaký je Váš názor? Předem děkuji za odpověď, velice si vážím Vaší pomoci. Martina,33 let

Agresivita nádoru odpovídá vašemu mladému věku, naštěstí nádor nepostoupil do uzlin v podpaží. Léčba byla dostatečně razantní a je dobře, že jste nemusela přijít o celý prs. Určitě byste měla podtsoupit genetické vyšetření, pokud nebylo provedeno a nemáte to daleko do Prahy, objednejte se u nás na tel.lince 224966768 každý pátek u Dr.Zimovjanové s nějakou bazální dokumentací. Jinak vám můžeme nabídnout zařazení do projektu EVA35, který je určen pro takhle mladé pacientky. Pokud byste měla zájem, zavolejte mi na tel 224966765.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko,prosím vás o radu,tatínek je po operaci polypu na hlasivkách a po hystologii byl určen nádor na hlasivce,podstoupil vyšetření v tunelu a ještě má drobné uzlinky bez jiného šíření,nyní se má rozhodnout,zda podstoupí novou operaci,kde mu bude odstraněna část hlasivky,nebo ozařování bez operace,neví pro kterou variantu se má rozhodnout.Děkuji moc za váš názor. I.Drobná

Pokud podstoupí operaci, bude výkon radikální, záření mu zbyde v rezervě pro případnou recididvu, ale bude mít možná větší problém s poškozením hlasu. Pokud podstoupí záření, bude mít patrně obtíže se suchostí v dutině ústní, ale hlas se může časem zlepšit. Obě možné varianty mají stejný léčebný účinek.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hezký den.Píšu ohledně maminky(56 let)V srpnu letošního roku jí byl diagn.karcinom prsu.Pův.velikost 17*18*27mm,v axille postiženy 2 uzlinky-jedna větší a jedna menší.Nyní se léčí u pana Pechy v DTC v Praze.Nyní má za sebou 3.dávku neadjuvantní CHT, zhruba po 4-5 cyklech by měla být provedena operace.První 2 CHT dostávala antracykliny.Po 1.CHT se nádor rozpadl na 3 části,po druhé však nedošlo k žádnému zmenšení velikosti a došlo k výraznému zvýšení echogenity(co to znamená?),proto ji byla vyměněna CHT za taxany.Je to správný postup?Prý se jedná o razantnější léčbu.Co se ale bude dít v případě,že ani po této chemoterapii se nádor nezmenší?Maminka má strach,aby se u ní nemoc nepokročila, aby se něco neprošvihlo,chtěla by jít na operaci co nejdříve.Je možné,aby se během chemoterapie stav zhoršil?Jinak navíc dodávám,že veškerá vyšetření dopadla dobře.ER a PR jsou přítomny ve 100% n.buněk, HER2 je negativní a profilerační marker MIB ve 30% n.buněk.Jsou to příznivé progn.hodnoty?Moc děkuji.

Pokud maminka zahájila léčbu pomocí cytostatik, zabrání se, aby nádorové buńky cestovaly do vzdálených orgánů a je velká naděje, že se nádor zmenší tak, že bude moci absolvovat velmi šetrný chirurgický výkon. Většinou se podávají 4 cykly chemoterapie s antracykliny, protože podle ultrazvuku není možno přesně poznat po každém cyklu efekt léčby, potom se pokračuje dalšími 4 mi cykly s taxány. Nejlepší výsledek neoadjuvatníí léčby je úplné zmizení nádoru i v histologickém vyšetření při operaci. Maminka nemá žádný hrozivý nález a biologická charakteristika nádoru je opravdu příznivá.

jirikv

Pani dokroko predem dekuji za odpoved,a taky kdyz mi poradite kam mam jit na odd.vysetreni.Pred 7 lety sem byl na operaci uchem a po ni mi zacalo bolet bricho,nasli neco na trakcniku.Pred rokem sem si zlomil nohu a pridaly se komplikace:boli oci,lepi se vicka,hori hlava,nekdy jako tece z nosu,ale netece,boli v krizi,na prsou,u srdce,stipavi pot,pali jazyk,citim kyselo,po strane v krku mi boli a mam tam jako boule,kdyz neco delam hned sem spocenej,boli po poslednim levim zebrem.Mynuli tyden mi delali velky testy krve a nasli mi krev v moci.Dekuji a jeste jednou poradte kam mam jit na vysetreni.Petr

Uvádíte velmi široké spektrum obtíží, takže by asi měl začít se základním vyšetřením obvodní lékař, pokud se objeví nějaká nestrovnalost, pošle vás k specialistovi. krev v moči nejčastěji souvisí s infekcí, možná byste měl absolvovat urologické vyšetření.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,paní doktorko,je možné, když dg.je mnohoč.metastázy na mozku(30 o velikosti 3mm do 30mm),aby nádor primární byl na mozku(z jedné popisované metastázy?třeba té o velikosti 30mm),když se nikde nenašel v těle?

Teoreticky to možné je, ale radiodiagnostik většinou odhadne, zda se jedná o primární nebo sekundární (metastázu) nádor, takže případ, že by jedno z ložisek v mozku bylo primární nádor a ostatní metastázy je velmi vzácný.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,otci je 63 roků,v 8/07 operace s nálezem: spinocelulární karcinom G3,pT1 nízce difer,jedna lymf.uzlina5x2,5x2,5,dvě uzliny bez metastáz,odstraněna mandle.Histologicky tkáň tonsily v jedné okrajové části s aktivací lymfatické tkáně,nenádorová část přechází v infiltrativně rostoucí málo dif.spino.karcinom velikosti 1,5cm, který zasahuje i spodinu,ve svalovině jsou drobná satelitní nádorová ložiska,nádorová tkáň dosahuje velmi těsně k chirurg.okraji.Nyní probíhá ozařování na které tatínek silně reaguje,téměř nejí,nepije,nemůže mluvit.Zároveň dostává týdenní dávku chemo.Chci se zeptat jaká je prognoza,jak je tento typ léčitelný,jaká je šance se uzdravit,jaké další komplikace mohou nastat při tomto typu nádoru a jaká jsou rizika.Děkuji za Vaši odpověď,Petra.

U vašeho tatínka se jedná o lokálně pokročilý nádor mandle a jeho prognóza závisí na radikalitě chirurgického zákroku a efektu ozáření. Po ozáření má pacient velké lokální obtíže, nechutenství, poruchy polykání, sucho v ústech, i když většina z nich je jen přechodná. Málo diferencovaný karcinom může samozřejmě i metatstazovat do jiných orgánů v těle. Aby se snížila pravděpodobnost vzdálených metastáz, dostává tatínek chemoterapii. Velmi pravděpodobně bude mít dlouhodobě lokální problémy v krku (sucho, chrapot, atp.) Prognóza je nejistá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, kamarádka prodělala rakovinu děložního čípku, jednalo se o zhoubný nádor ve stádiu 1 B, který byl zapouzdřený a nikam jinam neprorůstal.Operace proběhla úspěšně, doktoři kamarádce vyoperovali dělohu a slepé střevo, vaječníky ponechali. Preventivně pak podstoupila ozařování zevnitř, a to pětkrát.Všechny výsledky krve a veškerá vyšetření jsou nyní v pořádku. KAmarádce je 36 let. Chtěla bych se, prosím, zeptat, zda je možné, že by se jí nádor již nikdy nevrátil.Všude jsem vyčetla akorát prognózy přežití pěti let, ale mě by skutečně zajímalo, zda existují lidé, kteří po operaci zhoubného nádoru a následném ozařování nemuseli již ničemu podobnému čelit a dožili se třeba 85 let.Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď.L.

Všechna léčebná opatření, která se provádějí po operaci nádoru mají zvýšit jistotu, že se nádor už nikdy neobjeví a takových pacientů je naštěstí většina.Pětiletá přežití se používá jako statistická hodnota, protože největší procento recidiv je právě do pěti let po operaci, takže pětileté přežití zhruba koresponduje s přežitím celkovým.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den chtěla bych se zeptat neboli zjistit více o rakovině děložního čípku jsem po dvou konizacemi a i poslední testy vyšly pozitivně je mi 3O let a mám se rozhodnou pro odstranění dělohy nebo mezi injekcemi na ochranu rakoviny děložního čípku což si myslím že pro mě což si myslím už mi to nějak nepomuže přemyšlím nad tím už týden a pořád nevím mám dvě malé děti a tak mám strach abych tady s nimi byla co nejdéle předem děkuji za odpověd.

Pokud neplánujete už další děti, je samozřejmě největší jistota úplného vyřešení vašich potíží odtstranění dělohy.

coshado a.seznam.cz

Trpím rakovinou jícnu.Předešlé léčení baretsova? jícnu.Absolvoval jsem pět cyklů chemoterapije.5x10 litrů cizplatina.Došlo k podstatnému zmenšení nádoru,ne však k jeho zapouzdření.Proto bylo přistoupeno k ozařo-vání.Absolvoval jsem tedy 30 dávek cíleného ozař.v Liberecké nemocnici.Poslední CT však ukázalo -cituji:Zvětšená uzlina vlevo od štítné žlázy z 10 na 23mm,před kardií žaludku.Mnohočená lymfodenopatie paraortálně a aortokavalně v úrovni ledvin až vel.35x27 za DDZ nad bifurkaci vel.19mm v ICK oblasti vel.30x37mm.v mesenetriu vpravo v hypoga-striu-vícečetné uzliny do vel.14mm.Zvětšení ložiska v levé nadledvině. Proč po léčbě došlo k zhoršení? Je nějaká pomoc? Děkuji za odpovědˇ.

Rakovina jícnu je velmi špatně léčitelné onemocnění. Smysl úvodní chemoterapie byl dvojí, jednak zmenšit nález v jícnu, ale taky zamezit postupu nádoru do jiných orgánů. Ozáření mělo zlepšit lokální efekt chemoterapie v jícnu. Bez působení systémové chemoterapie ale došlo k rozsevu do mízních uzlin. Pokračování v chemoterapii je možné, ale léčba bude svízelná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Paní doktorko děkuji za odpovězení dotazu zaslaného 1.11.Ano,bylo sděleno,že prim.nádor nebyl nalezen,tatínek podstoupil i vyšetření v Brně na PET.Měl metastázy na mozku,ale je možné,že primární nádor nenašli,když už měl takové velké množství metastáz na mozku?Děkuji.

Ano, je to možné. Některé malé shluky nádorových buněk nejsou zobrazitelné pomocí žádné dostupné metody a přitom mohou už metastazovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor na Bi-oBran, četla jsem na internetu, že je to velmi dobrý 100% přírodní přípravek na podporu léčby onkologických onemocnění, dokonce tam o něm píší jako o zabijákovi nádorových buněk. Mám diagnostikovaná vícečetná TU ložiska v pravém laloku jaterním, histolog. v.s. cholangiocelulární karcinom C22.1. Mnohočetný lož. proces pr. laloku USG obrazu meta s rychlou progresí. Nádor mám na kmeni žlučovodů a nemůže se tedy operovat. Nyní absolvuji chemoterapii, kterou snáším dobře, mám 3x po sobě v pátek Gemzar a 3 týdny Xelodu 500mg 3 tbl. ráno a 3 tbl večer, 4. týden mám přestávku. Protože v mém případě operace nepřichází zatím v úvahu, tak bych ráda znala Váš názor na Bi-oBran jestli si myslíte, že by mi pomohl, tak jak píši shora a na prognozu mojí nemoci. Děkuji Vám za čas, který budete věnovat mému dotazu. Děkuji Vám

Preparát je inzerován jako imunomudalns, lék který může podpořit imunitu. To ale ve vašem případě nebude rozhodně dostatečná léčba, protože vaše imunita je zásadně porušená tím, že dovolila nádoru, aby vůbec vznikl. Pokud preparát už máte, asi vám zásadně neuškodí,(i když imunomodulátory mohou ovlivňovat imunitu ve smyslu + i -), ale zásadní vliv na vývoj choroby bych nečekala. Léčba by měla směřovat k pokusu o zmenšení nádoru a dosažení operability.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

paní doktorko mám k Vám dotaz moje kamarádka byla na kontrole z játrama a našli jí na slezině hyperechonegenní ložisko 6mm. muže jíti o nádor? děkuji za odpověd.

Nádory ve slezině jsou velmi neobvyklé, nejčastěji se ve slezině může objevit lymfom nebo jiná podobná hematologická malignita. Ložiska ve slezině, ale mohou souviset i s některým imunologickým problémem. V každém případě by měla být podrobně vyšetřená.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,prodělala jsem radikální operaci-odstraněna děloha, vaječníky, 18 l.uzlin , jelikož mi byl zjištěn nádor děložního hrdla. Absolvovala jsem 3 chemo před operací a tři po operaci , poslední před 21 dny- DDP 120 mg, ADM 50 mg. Histologie - v proximálním kanálu a omezeně až v distálním úseku isthmu je adenokarcinom při povrchu převážně vilozně uspořádaný , fokálně se solidními,silně cytologicky atypickými ložisky. Nádor se šíří převážně povrchně,ale v 1 úseku invaduje do hloubky 4 mm při šířce stěny 11 mm.Parametria-uzliny, adnexa -bez nádoru. Závěr-adenokarcinom prům.15 mm,s invazí 4/11 mm. TYP T1B2, ypNO,ypMX.Prosím, postačilo chemo nebo jsem měla být ještě ozařovaná? Na onko, kam chodím na kontrolu s prsama - jednou za 2 roky již 18 let, se divili, že jsem neprodělala ozařování.Prosím o Váš názor a o názor na mou prognozu,a zda mám šanci na vyléčení.Je mi 45 let,cítím se dobře ,jen nevím a bojím se,zda jsem byla skutečně dobře zajištěna.Moc děkuji a přeji příjemný den.Jarka

U tohoto typu nádoru s tímto rozsahem, pokud byla operace dostatčně radikální a nebyly přítomny jiné negativní faktory (grade, angioinvaze atp. ) by měla kombinace předoperační a pooperační chemoterapie postačovat i vzhledem k dobré odpovědi na léčbu před operací. Vaše prognóza je dobrá, jen nezapomínejte na pravidelné kontroly.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den budou to dva roky co jsem po operaci prsu jelikoš jsem byla poslana na genetiku,kde mi zjistili BRCA1 pozitivni. nyni jsem byla na onkogynekologii kde mi doporučili odebrat vaječníky a vejcovody ,ale mam rozhodnou zda pujdu na radikalnějši operaci a to jestli odejnout i dělohu .nevim jak se rozhodnout po odebrani dělohy mužou nastat problemy urologickeho razu ,rada bych znala vaš nazor planovana operace je na 10.12.07 děkuji stanislava oravská

Odstranění vaječníků sníží vaše riziko nádoru prsu o 50%, z hlediska rizika nádoru prsu a vaječníků není třeba dělohu odstraňovat, ale je to rozumné jednak proto, že v malé pánvi po operaci vznikají srůsty a pokud by byla třeba nová operace bude obtížnější ,a také z důvodů případné hormonální léčby pro přechod, který operace způsobí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, milá paní doktorko, četla jsem Vaše odpovědi na některé dřívější dotazy a jsem moc ráda, že taková poradna existuje. I já bych se ráda na něco zeptala. Manželově mamince zjistili před třemi lety rakovinu prsu. Přesnou diagnozu neznám, velmi brzy prodělala operaci s odstraněním celého prsu, chemoterapii, ozařování. Zda brala nějaké další léky apod. nevím. Tento měsíc jsme se dověděli, že je objednaná na 17.12. na CT, kvůli špatnému nálezu v krvi (doufám, že si to pamatuji dobře). Víte, moc ráda bych jí nějak pomohla, alespoň po psychycké stránce. Je to báječná žena, má teprve 52 let a mám ji moc ráda. Také prý doma večer pláče, velmi se bojí, že zemře. Moc mě to bolí u srdce. Mám pocit, že nás nechce -zatěžovat-, je spíše uzavřenější povahy - nevím jak to vyjádřit. Prosím, dejte mi radu, jak ji můžeme pomoci, povzbudit, aby věděla, že se na nás může vždy obrátit, aby se necítila tak sama a nešťastná...Mockrát děkuji za Váš čas a přeji všem mnoho sil. Ivka

Karcinom prsu je většinou onemocnění chronické a to i v případě, že metastazuje. Maminka užívala nejspíše hormonální léčbu a teď má patrně zvýšenou hodnotu nádorových markerů a ošetřujícíc lékař pátrá proč. Existuje ještě řada dalších léčebných možností, které jí mohou nejen prodloužit život, ale dosáhnout stavu, kdy sama nepozná, že je nemocná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Paní doktorko mám kamarádku která jde na vyndání dělojhy chtěla jsem se zeptat jestli to bude mí náky vliv na sexuální život slyšela jsem že po tomto zákroku žena necítí vubec nic děkuji za odpověd.

To je také otázka pro gynekologa, odstranění dělohy není obvykle důvodem k sexuálním problémům, ale eventuelní komplikace chirurgického zákroku mohou mít i takový dopad.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, jsem dva měsíce po ozařování a mám prs stále teplý, omlouvám se, že Vás s tím obtěžuji, ale zajímá mě jaké následky po ozařování ještě mohu přetrvávat a jak dlouho. Děkuji moc.

Záření podráždí kůži i podkoží a někdy zhorší odtok lymfy z prsu, proto může být prs oteklý, někdy zarudlý a teplý. Pokud by se stav zhoršoval, je třeba vyloučit infekci, zpravidla ale sám ustoupí a na kůži někdy zůstává tmavší kolorit jako po opálení a někdy i rozšířené žilky.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Paní doktorko chtěla bych se Vás zeptat jelikož pujdu na odstranění dělohy kvuli rakovimě děložního čípku jelikož tato nemoc pochází virem HPV měl by se nějak léčit i manžel?jelikož mi paní doktorka řekla že je nositelem manžel ale o jeho léčbě jsem se nic nedozvěděla proto se obracím na Vás .Jestli po mojí operaci je riziko šíření tohoto typu dále.Moc Vám děkuji za odpověd.

To je spíše otázka pro gynekologa, ale myslím, že se u mužů léčba neprovádí, je asi rozumné akcentovat hygienická opatření a manžel by měl vědět, že je potenciálně nebezpečný nosič viru.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,pročítám Vaše odpovědi a hledám v nich naději, že jsem nebo budu po odstranění nádoru prsu vyléčena.Proto mě překvapila odpověd pro pí Navrátilovou,kde píšete,že karcinom prsu je chronické onemocnění a protože se užívá hormonální léčba je riziko zvýšení márkrů a tím je potřeba zkoumat,zda se něco neděje.Já sama jsem čtvrtý rok po zákroku,užívám hormonální léčbu(Aromasin) a chci hrozně věřit tomu, že se s touto nemocí již nesetkám.Nebo jsem špatně Vaší odpovědi rozuměla.V opačném případě bych ztratila veškerou naději na uzdravení a žila bych v neustálém strachu.

Myslím, že jste mi jen špatně rozumněla, odpověď se týkala pacientky s generalizací onemocnění, kterou jsem uklidňovala, že i přes tak vážnou komplikaci se onemocnění dá podlouhou dobu (roky) udržovat na uzdě celou řadou léčebných možností. Váš případ je jiný, vy jste bez známek nádoru a hormonální léčbu užíváte ne proto, že byste měla nádor kdesi v těle zmenšovat, ale jako zajištění, aby se už nikdy neobjevil. Úplná jistota ale neexistuje nikdy, proto je třeba absolvovat pravidelné kontroly, jejichž součástí je i vyšetření markerů.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

paní doktorko, pravě sem si přečetla odpověd ja už vlastně v přechodu jsem po chemoterapii jsem měla posledni menzes v unoru 2006 od ty doby nic .po rozhovoru s lekařem mi sice řekl at se rozhodnu, ale v vzhledem k tomu ,že sem měla problem v minulosti s děložnim čipkem tak doporučl vzit dělohu . ja po zvaženi pro a proti to asi necham odstrani vše .snad to bude rozhodnuti spravne .moc vam děkuji za vaši podpověd a čas .děkuji stana a přeji hezky den všem

To je asi opravdu rozumná volba.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,ráda bych se z někým poradila.Mám kamarádku.Je jí 29 let.Má čtyřletou holčičku.Její manžel je v kritickém stavu v nemocnici po bouračce,není viník nehody.Ta kamarádka má jen bratra který jí vypomáhá,ale má vlastní rodinu.Nemá babičky ani jiné příbuzné,kteří by jí mohli pomoci .Před měsícem jí zjistili rakovinu.Zatím vím ,že má nadory 2 na játrech ve dvou lalocích a vzali jí tlusté střevo aby mohla přijímat potravu,také tam byly nádory.Nyní má vývod.Ty nádory jsou údajně zhoubné.Kamarádka váží 40 kg.Oproti původní váze tedy shodila zhruba 10kg.Ted byla 2krát na chemoterapii a jde si lehnout do Motola,že jí budou zároven ozařovat.Ráda bych jí pomohla.Dočetla jsem se na internetu,že existuje protirakovinná kůra jakosměs zeleninovýchštáv a čajů,bez bílkovin a že prý -cituji-poněvadž ale organismusbez bílkovin nemůže žít,sžírá tedy po bílkovinách hladová krev v těle na všech místech přebytečné bujení,struvitost a nádory novotvary.Nechci jí uškodit a tak se chci poradit je-li to možné.Ještě se chci zeptat jaká je její naděje na život?Je to smutné,ale nikdy jsem se s rakovinou tak blízce nesetkala,jen jako dítě.Ještě se chci zeptat.Mám dceru které je 10 let a má celiakii.Je tam nějaká pravděpodobnost,že když má oslabené tenké střevo má sklony k rakovině tenkého střeva.Dá se tomu nějak předejít,třeba i těmi zeleninovými štávami?Můj prastrýc umřel na rakovinu plic,babička na rakovinu břicha,kostí a mozku a teta měla rakovinu prsu a umřela na rakovinu mozku.Rodiče mám oba silné kuřáky a obě děti mají astma.Já jsem po lobektomii pravého horního laloku pro bronchiektázie.V dětství jsem měla anomálii plicní tkáně.Jak je možné,že rodičům nedoporučili přestat kouřit?Maminka mi tvrdí,že jí doktoři řekli,že má plíce zdravé tak prý nevidí důvod proč by nekouřila.Bratr který žije s maminkou je mu 16 let má silné alergie na hodně věcí.Může ho to kouření hodně poškodit.Maminka měla časté zduřelé uzliny ale paní doktorka jí řekla,že prý neviděla uzliny té doktorky.Je možné se nechat vyšetřit i jiným než obvodním doktorem?Hradí se to u jiného doktora?Děkuji za všechny odpovědi moc a moc.S pozdravem Karolína Forštová

Pro vaši kamarádku je teď důležité, aby zároveň probíhala onkologická léčba a zároveň podpora výživy, nejlépe na nějakém specializovaném nutričním pracovišti, což jistě v Motole je. Vzhledem k mladému věku, bude nádor pravděpodobně agresivní, takže by bylo s výhodou využít i bioterapii (cílenou léčbu jen na nádorové buňky - avastin, cetuximab) spolu s chemoterapií.Ostatní podpůrná léčba protinádorová i nutriční je jen pomocná. Nádor, který postoupil do jater je nevyléčitelný, nemoc se dá ale udržovat v stabilizovaném stavu kombinací chemoterapie a rúzných lokálních zákroků v játrech (chirurgie, elektická destrukce RFA atp.) Kouření je škodlivé jak pro aktivní, tak pro pasivní kuřáky, maminka bratra nepochybně kouřením poškozuje. Céliakie je onemocnění, které může zvyšovat riziko vzniku nádorů v zažívacím traktu, proto je potřeba i v dospělém věku, střeva kontrolovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,děkuji za Váši odpověď z 25.10.Maminka má nyní po 4.chemoterapii(karcinom prsu),a nádor na taxany reaguje velmi dobře,došlo k jeho výraznému zmenšení.Počátkem ledna půjde už s největší pravděpodobností na operaci(parciální výkon).Do té doby bude mít ale ještě určitě jednu CHT.Vy jste psala,že se dávají 4CHT před a další 4 po operaci.Je tedy možná i kombinace 5 chemoterapií neoadj.a 3 adjvan.?Bylo nám řečeno,že celkem jich bude 8,a pokud jich bude např.6 před tak pak už jenom 2.Nezhoršuje to nějak efekt celkové léčby?Prý by byla škoda nedat ještě tu jednu chemoterapii,když na ni nádor tak dobře reaguje,asi aby byla pak snadnější operace.Děkuji moc za další odpověď,mějte se hezky.

Nejlepší je absolvovat všech 8 cyklů neoadjuvatně, je totiž možné, že nádor chemoterapie z prsu úplně vygumuje, což pak potvrdí histologie při operaci. Říká se tomu kompletní patologická remise a takové pacientky mají nejlepší prognózu do budoucna. Jen je potřeba nádor včas označit, aby chirurg jeho původní místo našel.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, velmi Vás prosím o bližší vysvětlení nebo prognozu .Mamka je rok po operaci nádoru prsu, bez chemo, má hormonální léčbu.Včera byla na gunekologgické prohlídce, lékařskou zprávu cituji:UZ:děloha v RVF, zvětšena 3 intramurálními i subserozními myomy vel. 2x35 mm a 1x 25mm, dutina děložní je deformována,v ní je sliznice 5,0 mm, děloha má v dlouhé ose cca 85 mm, ovaria bilat.norm.velikosti i vzhledu., v CD bez volné tekutiny.Ad ambul. k domluvě o operačním řešení, hysteroktomii s bilat.AT. Kd pac se rozmyslí operace,kontrola na UZ za 3 měs. Předem děkuji.

Maminka má v děloze nezhoubné svalové nádory - myomy, které deformují dutinu dělohy, při tamoxifenu jí může narůstat sliznice v děloze a při tlaku myomů krvácet, proto asi gynekolog usoudil, že jí provede preventivní operační zákrok, vyřeší problém myomů, ale i případný nebezpečný vliv tamoxifenu na sliznici dělohy. Pokud nemá obtíže, je to jen preventivní zákrok, aby je v budoucnu neměla.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dne 12.9.07 mi byla provedena resekce dolniho levého laloku. Hyst. nález:mikroskopický v kolabované plicní tkánístruktury adenokarciomu z výrazně nezralých buněk, naznačené čočkovitého vzhledu s fenomenem tapetování alveolů. V lumitu nádoem tapetovaných alveolů jsou PAS pozitivní hlenovité hmoty, nádorové bunky vykazuji silnou pozitivu CK7 a jsou negatvivní v CK20. Můžete mi prosím toto vysvětlit a jaká je vůbec další léčba. Připravuje se reforma zdravotnictví u nás se dělají v nemocnici čístky takže vlastně nevím jakého doktora navštívit a co mám vlastně dělat, zda jít na úplné odstranění laloku nebo stačí sledování. Děkuji p.s. primární plicní adenokarciom bronchioveolárního typu stupnice nenapsána

Dobrá zpráva je, že se podařilo nález odoperovat, není úplně jasné, jestli byla operace zcela radikální, jaké jsou okraje nádoru a zda nebyly postiženy také uzliny v oblasti hilu plicního, od toho se bude odvíjet doporučení případné další chirugické léčby, ale i onkologické terapie. Tuto diagnozu může léčit onkolog, ale i plicní odborník s onkologickou specializací.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na Váš názor co se týká těhotenství po rakovině.Před 4 roky jsem prodělala rakovinu - hodgkin II A,měla jsem 4 série chemo a 15* ozařování.Je to přesně 3 roky co jsem v pořádku chodím na pravidelné kontroly 2 krát do roka.Byla jsem na genetickém vyšetření a vše je v normálu, ale spíše by mne zajímalo jaké je riziko, že se nemoc vrátí právě v těhotenství? předem děkuji za odpověď Petra

Milá Petro, gratuluju k zvládnutí nemoci. Těhotenství je vždycky stav, který určitým způsobem posune imunologické poměry, takže může uvolnit bariery, které drží nemoc na uzdě, a ta se zase znovu objeví. Ale není možné si celý zbytek života otrávit nemocí, kterou jste kdysi dávno prodělala. V medicině i v živiotě je vždycky něco za něco a vstupujeme do různých rizik, protože chceme něco získat. V době těhotenství budete pečlivě sledovaná jak gynekologem, tak i hematologem a ostatní nechte na pánubohu. Určité riziko za to velké štěstí, kterým je vlastní dítě, určitě stojí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den pani doktorko, predem se omlouvam za tento muj dotaz, ale uz prakticky nevim kde bych se zeptal. Pokusim se strucne popsat moji situaci: - cca. v cervnu sem jako prvni svoji potiz zacal registrovat nejake zlute fleky na jazyku po probuzeni, vetsi mnozstvi hlenu v puse a zvysenou citlivost spicky jazyka - dale se pridal problem na prave strane krku, pri pohybu se mi tam udela jakasi velka boule (neni tvrda, spise jako tukova, v klidu se otok zmensi) ... je to spise na hrane krku a ramene - pak se pridali bolesti zad (opet prava strana) nekde pod lopatkou a v krizi - a jako uplna novinka, udelal se mi na prave strane bricha (spise asi podbrisek), jakysi otok ... neboli to, spise tlaci, treba v sede a na pohmat to ma jinou strukturu nez leva strana - a posledni vec, celou dobu me provazi neuveritelna unava, ted uz sem ve fazi ze dojdu do obchodu a musim si jit lehnout jak sem vycerpan proc to pisu, prosel sem vysetrenimi jako rtg plic, sono krku, fibroskopie, sono GIT, nekolik odberu krve ... prosel jsem ordinaci prakt. lekare, internisty, ORL a ortopeda a podle vsech se nic nezanedbalo a ja jsem naprosto zdrav. Ze pry se jedna o psychosomaticke potize, je to mozne ? Je mozne ze vsechny uvedene potize jsou z me hlavy protoze jsem se "zblaznil" ? Predem Vam dekuji za odpoved, preji krasny den, prijemne proziti svatku a mnoho uspechu v dalsi praci.

Funkční nebo psychosomatické obtíže mohou vypadat velmi pestře, ale jako příčinu obtíží pacienta je podezíráme jen tehdy, když se vyloučí všechny možnosti organické choroby. Za únavou se může skrývat deprese a stav se po zahájení antidepresivní léčby výrazně vylepší.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem skončila léčbu ozařováním(karcinom prsu, předtím 6 chemoterapií TAC). Nyní mě neustále bolí prs, mám ho i dost tvrdý,bolest, zejména večer mi vystřeluje až do ruky. Zaké pohmatem cítím dva malé uzlíky. Před pěti měsíci byl ultrazvuk prsa negativní, jen několik fysiol.parasterlních LU. Kontrolu mám 7. ledna. Poraďte mi prosím, o co by se mohlo jednat? Je možné, že se mi nemoc znovu tak brzy vrátila? Pro úplnost ještě dodávám, že mi byla prokázáne mutace genu BRC 1. Velmi děkuji za odpověď a přeji krásné a poklidné svátky Vám i všem lidem. Martina

Milá Martino, pravděpodobně došlo ke vzniku lymfedemu po radioterapii, prs je ztuhlý a bolí hromadění lymfy, která nemůže odtékat. Určitě byste měla absolbvovat kontrolní sonografii a potom eventuelně lymfodrenáž, která zlepší odtok lymfy i pocit napětí v prsu. Pozor na poranění a zanesení infekce do oteklého prsu.

anonym

Dobrý den pane doktore, již před časem jsem psala o otci, kterému byla 04/07 zjištěna rakovina. Teď je po chemoterapii a ozářkách. Normálně už chodí do práce, ale byl na vyšetření CT v Olomouci a po výsledcích mu řekli, že není nic prokazatelné. Na oknologické klinice mu napsali toto: Nález: flexibilní endoskopie - tumorózní hmoty v oblasti nasopharyngu. Dporoučení: probatronní excice V LA, brachyterapie nebo oboustranná blokace krční disekce. Závěr: Karcinoma nasopharyngys T1N2M0G2 - 04/07 stp.kurativní RT-CHT, 09/07 2xCHT. Dle PET ložisko aktivity v obasti nosohltanu vlevo, oboustranně na krku. Vůbec tomu pane dokrore nerozumím. Můžete mi prosím stručně popsat to, co jsem Vám napsala??? A ještě by mne zajímalo, jestli je šance na uzdravení. Moc děkuji a vážím si Vaši poradny. Jste prostě jednička. S pozdravem XXX

Váš tatínek měl v dubnu diagnostikovaný nádor nosohltanu s postuižením přilehlých uzlin, který se nedal operovat, proto podstoupil chemoterapii a záření a nález snad zcela ustoupil. Také zprávě úplně nerozumím, ten nález se doufám, vztahuje k dubnu a ne nyní k výledku léčby. Teď je tatínek v tzv. zobrazovací remisi, ale stále hrozí nebezpečí znovuobjevení nádoru, protože byl původně relativně rozsáhlý. Je třeba ho pravidelně kontrolovat ORL i onkologicky.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,píšu opět ohledně mé maminky.Dnes byla na sonu prsu po 5.cyklu neoadj.CHT.Zatímco nádor se neustále zmenšuje,tak uzlina v axille se od minule zvětšila.Bylo psáno,že jsou zde 2 LU s lemem 4mm,z dalšího sona byl nález několik LU v axille(bez udání velikosti)a po dnešním sonu je velikost LU 1,5cm.Před zahájením chemoterapií,v době kdy byl karcinom mamce diagnostikován,byly 2 LU,z toho jedna měla 2cm.Chemoterapií následně došlo k jejich zmenšení,ale dnes se tedy ukázalo,že se opět zvětšily.Jak je to možné?Děkuji za odpověď.

Uzliny mohou být zvětšené infiltrací nádorem, ale také jenom jako reakce na úklid rozpadlých nádorových buněk po chemoterapii, tedy reaktivně. Co je podíl nádoru a co je nevinné imunologické zvětšení se dá z Uz jen odhadovat, definitivně vám odpoví až histologický nález po operaci, ke které maminka směřuje. Rozhodující je zmenšování nádoru.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mám hypoplastický typ myelodysplastického syndromu,je to sekundární diagnoza po léčbě promyelocytární leukemie.Zhruba jednou měsíčně dostávám transfuzi,v průměru se hemoglobin drží kolem 80,strašně mě trápí neustálé bušení v hlavě,nic na to nezabírá,zkoušela jsem i homeopatika.Nevíte co by na to mohlo zabírat ? Děkuji za odpověď Osovská

Tenhle nepříjemný pocit může mít asi řadu příčin, ale nejpravděpodobněji souvisí s cévním problémem, měla byste mít vyšetřené EKG, ECHO, sono karotid a ev. se pokusit o léčbu, která se používá při pískání v uších - třeba Betaserc, nebo jinou vasoaktiví terapii (Stugeron).

 

Webhosting pro OSUDY.CZ poskytuje zdarma od roku 2005 společnost IGNUM, s.r.o.