Vše od 1.1.2008 do 10.11.2008

email tazatele

otázka

odpověď

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den pani doktorka. Uz vyse dvoch mesiacov mam zdurene uzliny v oblasti trisel: na pravej strane je ich viac (pocet sa meni -niededy nahmatam i 6), su malinke ako hrasok (niektore i mensie), pruzne, pri dotyku nebolia, ale niekedy v danej oblasti citim bolest napriklad vecer alebo pri dlhsom sedeni. Boli mi robene vysetrenia krvi, ultrazvuk brusnej dutiny, konzultacie u hematologa, vsetky vysledky boli v norme, odporucali mi ich sledovat a ak sa zvacsia, tak prist. Gynekolog indikoval zapal, preliecena som bola Entizolom, Flugonalom a Medofoloxinom, nic sa vsak nezmenilo. Chcela by som sa opytat, ci je mozne, aby boli uzliny trvalo zdurene bez patalogickej priciny, pretoze vsetci lekari sa tvaria, ze som v poriadku. Prosim poradte, ake vysetrenia by som este mala podstupit? Moze to byt rakovina, i ked nemam ine priznaky (ubytok hmotnosti, potenie, unava a pod.)? Dakujem pekne za odpoved a prajem uspesny start do noveho roka.

Zvětšené uzlinky jsou nejspíše reaktivní, jako známka imunologické aktivace při zánětu nebo virovém infektu. Příčin může být mnoho a ne všechny se dají vyšetřit, takže diagnoza je často jen empirická. Pokud nález neustupuje, je třeba kontrolovat v kratším intervalu(2-4) měsíce krevní obraz a ev. ultrazvuk zvětšených uzlin.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko, mamince,62 let, byl ve čtvtek vyoperován nádor na tlustém střevě. Pídím se po nějaké podpůrné léčbě, těch info a těch "zázračných přípravků" je ale tolik, že z toho nejsem vůbec moudrá. Poradila byste mi, prosím? Četla jsem o ovosanu, inocellu, gesavitu atd.Děkuji.Zronková

Nejvýznamnější podpůrná léčba u kolorektálního karcinomu je správná výživa, zpočátku by měla maminka jíst spíš beze zbytkovou stravu (bez brambor, jablek, tmavého chleba a obilovin), později (cca do měsíce po operaci) naopak zbytkovou stravu s vlákninou a přirozené vitaminy v ovoci a zelenině. Všechny jmenované preparáty můžete vyzkoušet, nejspíš mamince neuškodí, ale já jsem ve své praxi získala dojem, že cena není úměrná efektu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Potřebuji radu,mám kamarádku po ozařování a chemoterapii v kritickém stavu na jip interně.Váží asi 35 kg je ležák už od vánoc a potřebuji vědět jak často smí dostávat léky proti bolesti a jak silné.Také se chci zeptat co s proleženinami.Nesmí pít víc jak čtvrt hrnku denně a nemůže ležet na boku protoženemůže dýchat.Je jí 29 let a nechci pro ní nic jiného než aby neměla bolesti a umírala trochu důstojně.Slézá jí kůže z rukou i z břicha.Má jen bratra a kamarádky.Potřebuji vědět jestli to není poviností sester na oddělení,starat se aby nebyla vysušená.dostali jsme vynadáno ,že jí na rukou nebudou držet nějaké přísavky,ale my se nemůžem jen tak koukat a nic nedělat.Navíc jí vylézá operované tlusté střevo a doktoři jí ho zastrkávají bez umrtvení.Hrozně jí to bolí.Už nemůže mluvit ani brečet tak bojuji za ní.Není to týrání?Jsme z toho všichni všoku jak se s pacienty zacházíCožpak neexistuje nějaký humálnější způsob léčby u takto nemocných lidí?Poradte mi co jí můžem mazat na podbřišek,když jí slézá kůže.je to tak hodná holka,že si takovéto týrání nezaslouží.S pozdravem Karolina Forštová

Pacientka s onkologickou diagnozou by rozhodně neměla trpět bolestmi, pokud nestačí pravidelné podávání analgetik, existují možnosti nápasťových opiátů a nebo intravenozně nebo intramuskulárně aplikovaných účiných léků na bolest. Stejně hydratace a výživa a zvlášť na JIP je vždycky zajištěná infuzní léčbou do centrálního katetru. Ležící pacienti by měly být pravidelně polohováni a promazáváni k prevence dekubitů. Na olupující se kůži je nejlépe aplikovat nějakou indifenetní mast jako je indulona nebo bílá vazelina nebo nesolené sádlo.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Prosím Vás o radu.Minulý rok jsem prodělala onkologickou léčbu NHL v období od března do srpna 07.Jsem tedy 4 měsíce po léčbě. Už ale asi 3 měsíce mně stále velmi bolí nohy od kolen dolů. Musím brát Brufen,abych bolesti alespoň částečně zmírnila.Ortopedové tvrdí,že může doznívat chemoterapie.Chůze do schodů je pro mně velmi obtížná.Je mi 32 let.Krev je vždy při kontrolních odběrech v pořádku.Můžete mi prosím napsat co si o tom myslíte.Mám požádat svého onkologa o nějaké specielní zobrazovací vyšetření.Mám známou,která měla ten samý lymfom a chemoterapie ji svými účinky málem připravila o nohy.Postihlo ji to kosti.Mám strach.Předem Vám děkuji za odpověď.Petra Randová

Milá Petro, obtíže, které udáváte souvisejí opravdu nejspíše s prodělanou chemoterapií. Jedná se pravděpodobně o polyneuropatii, která se projevuje jako brnění a necitliost rukou a nohou a někdy jako svalová slabost a palčivé bolesti v končetinách. Bylo by rozumné navštívit neurologa, který Vám naordinuje nějakou medikaci a event. rehabilitaci. Je třeba nohy i ruce držet v teple, je možné vyzkoušet střídavé koupele v teplé a vlažné vodě. Pomáhají i vitaminy skupiny B, pozor jen na B12, tu byste moc neměla užívat. Možný je vit. B i v přírodní podobě- pivo, kynuté pečivo. Polyneuropatie po chemoterapii ve vysokém procentu zcela nebo částečně ustoupí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dotaz u 10.1.2008 od K. Forstove je tak hrozny, ze se musim ptat, zda takto u nas bezne konci lide, jejich z lecba rakoviny se nepovedla? Prijde mi to jako popis z nejake rozvojove zeme. Je tedy jedinou moznosti hospic, aby mel clovek jistotu, ze jeho blizkeho jeste pred smrti neutyraji?

Neznám úplně diagnózu ani vývoj nemoci, ale někdy se opravdu stane, že neumíme nemoc vyléčit a pacient i v mladém věku na nádor umírá. Rozhodně by ale neměl mít bolesti nebo být dehydratovaný. Pokud ale pacientka leží na JIP, bude patrně stav jen nějakou komplikací léčby, kterou je nutno akutně zvládnout. Přetíženost zdravotnického perzonálu, která je u nás proti jiným evropským zemím velká, ani nedostatečné ocenění práce sester není rozhodně žádnou omluvou pro šptné zacházení s bezmocným nemocným.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,nevím zda je můj dotaz na místě a nebo jestli mám jen zbytečou obavu, že není něco v pořádku. Vzhledem k tomu, že je mi nepříjemné o tomto problému mluvit, zvolila jsem tuto cestu a prosím o radu. Už skoro rok mám bolesti konečníku, nepravidelnou stolicia a někdy i krev, která je patrná po utření. Není to tak hrozné, všechno se dá vydržet, ale stále čekám, že to přestane a nic. Mám roztroušenou sklerozu, většinu dne prosedím, třeba je to od toho. Už začínám mít strach, že to tak dlouho trvá a proto hledám nějaké informace. Nezlobte se, že obtěžuji a moc prosín o nějakou radu. Děkuji a zdravím Marcela

Rozhodně neobtěžujete. Podobné obtíže mohou souviset třeba jen s hemorhoidy, které se komplikují zánětem a krvácejí, ale rozhodně bych nález nepodceňovala a navštívila chirurga se specializací na proktologii. Ten vás prohlédne a určitě vyloučí vše závažné a poradí a pomůže, aby obtíže úplně ustoupily.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, moje maminka nam onemocněla rakovinou děložního čípku. Zítra nastupuje na ozařování plus jí budou podávat slabší chemoterapii. Chtěla jsem se s Vámi poradit jaké léky nebo vitamíny nebo nějakou speciální výživu by měla užívat, aby to lépe snášela. Je dost pohublá, ale jí docela normálně, netrpí nějakým nechutenstvím. Koupila jsem v lékarně ovosan, a nějaké ty nutridrinky. Tak vás žádám o radu odborníka. Děkuji Andrea

Maminka bude možná po platině, kterou bude dostávat v rámci chemoterapie k záření mít zažívací obtíže, takže by měla jíst všechno na co bude mít chuť a co jí nebude dělat špatně. Ovosan jí určitě neublíží a v budoucnu bych doporučila sumu investovat spíš do nějakého společného zážitku, dobrého jídla nebo něčeho pěkného na sebe.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu nebo spíše názor na moje současné zdravotní problémy. Je mi 30 let a poslední dobou mě trápí časté (asi) virozy. Dne 2.ledna jsem onemocněla, bolela mě hlava, končetiny, měla jsem zvýšenou teplotu do 37,5 a celkově jsem se cítila unavená a slabá. Asi za 4 dny se stav zlepšil, ale 10. ledna se znovu objevily příznaky nemoci, tenktokrát to začalo bolestí hlavy na čele, sputila se rýma, doprovázená pálením očí a častým kýcháním. Teploty byly zase zvýšené. Asi za 3 dny se cítím lépe. Myslíte si, že takovéto opakované "virozy" nemohou být příznakem nějaké vážnější nemoci, např. leukemie nebo jiný druh rakoviny?Mám docela obavy, i proto, že již několik let mívám zvýšené teploty (do 37,2) bez zjevné příčiny. Praktický lékař mě jen řekl, at si teplotu neměřím. Děkuji za Váš čas a názor.

Podobné krátké stavy infekce by mohly souviset s nějakou imunologickou nedostatečností, například chronickou EB virosou. Měla byste asi absolvovat kromě vyšetření sedimentace, krevního obrazu, biochemických odběrů i seroligické vyšetření nejčastějších viros a základní imunologické vyšetření. K vyloučení infekce poslouží kultivace moči a výtěry z krku a nosu. Nádorová příčina je možná, ale méně pravděpodobná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mám dg.C20 ca recta pT3N1MO, předop.RT,operace,chemo vše 11/01, 11/04meta v oblasti sceletu,chemo Xeloda do04/05,od 06/06 vzestup Cea markrů s postupnou elevací,nyní25,4. podstoupil jsem všelijaká vyšetř.(CT,SCINTI,RTG,UZ,SONO,ale ložisko gener.zatím nenalezeno.Nemám žádné zdravot.problémy,bolesti,nehubnu,dobrá kondice.Je možné,že elevace CEA markrů nesouvisí s onko nemocí a má jinou příčinu,nebo je to jednoznačný signál,že se vrací nádor.onemocnění, a kde hledat nádor,nebo meta?Jaké vyšetření podstoupit ? Děkuji za odpověď.

Zvýšení markerů pravděpodobně souvisí s progresí chororby, pokud byla všechna obvyklá vyšetření negativní, doporučuji vyšetřit PET.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím o informaci pokud se týče možností léčby rakoviny zjištěné po gynekologické operaci, kdy bylo sděleno, že další léčba chemoterapií již není možná. Jde o 30.letou ženu. Stav se zhoršuje, stále hubne.Operace byla asi před 4 lety.

Vaše informace jsou moc vágní, nejsem schopná posudit o jaké onemocnění se jedná, jak je rozsáhlé a tedy ani, co by se pro pacientku dalo udělat. Potřebovala bych původní diagnózu, typ chirurgického výkonu i současný nález.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, 8/2006 jsem prodělala Camammae 1.dx.HZK kl.pT1c,pNO/3SNBL neg./MO Hist."duktalní invazivní karcinom G:2 ER"HS120 PR"HS120 2neu 2+ FISH 3+/posit. absolvovala jsem IV.chemoterapie AC a radioterapici 32ozářek. + zoladex a arimidex neustále jsem si stěžovala na bolesti v prsu 6ú2007 usg mamm a axil. RES bez známek malignity TUM 1/2007neg. 8/07 MMG. bez známek malignity 9/07 rtg hrudníku,bez známek onkol.nemoci 9/07usg hrudníku bez známek onk. 11/07usg a axil. RE: TU léze na rozhraní HQQ H"karcinom duktální G3 operovali mě 12.12.2007 nasadili 18.2. Herceptin a další aplikace za 3 týdny s paclitaxelem q 3w (zoladex a arimidex) vysazen. Píši vám z důvodů, že se mě bolesti opět vrátily, i když to není každý den ale od 13.1. pociťuji to jako bodnutí nožem, což mě zaráží je to úplně totožné..jako před tím. Už v listopadu jsem si připadala jako blázen, naštěstí ke mě doktoři byli schovívaví a i když mi moc nevěřili ,ale vyšetření po dvou měsících zopakovali. Bohužel, byla tato recidiva. Jistě pochopíte, že teď mám strach a proto se na Vás obracím o posouzení. Děkuji Šárka

Není mě jasné, zda byla recidiva nádoru v tomtéž prsu nebo se jednalo o nádor druhostranný, jinak je léčebný postup určitě v pořádku. Pokud máte pochybnosti, že se opět něco dějě v jizvě nebo prsu, bylo by rtzumné zopakovat ultrazvuk prsu, jinak ev. PET vyšetření, které ale není možné provádět v době léčby chemoterapií. Pokud jste neměla vyšetřený kostní scintigram, určitě by se měl zkontrolovat.

 

Dobrý den, Jsem pod tlakem svého nového ošetřujícího lékaře, který po mně náhle vyžaduje rozhodnutí a svolení se zásadním zásahem do mého života v nejbližších dvou týdnech, jenž však nemohu učinit bez znalostí odpovědí na některé své otázky. Můj dosavadní ošetřující lékař (MUDr. Tomáš Vlásek - dosud Nemocnice Na Homolce, od 01/2008 - Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav) zastával podle mého názoru zcela jiné stanovisko k dalšímu postupu v mé léčbě a obávám se, že za změnou v přístupu může být kromě odchodu mého původního ošetřujícího lékaře i snaha nemocnice Na Homolce ušetřit finanční prostředky bez ohledu na kvalitu mého dalšího života (tomuto příznaku by napovídaly i pocity dalších pacientek po změně lékaře o kterých vím). K mé diagnóze: V květnu 2002 mi byl po cca ročním sledování odstraněn zhoubný nádor v prsu v prvním stadiu a část mízních uzlin v přilehlém podpaží. Následně jsem podstoupila radioterapii. Chemoterapie tehdy pro malý rozsah onemocnění nebyla uznána jako nezbytná a tak jsem ji nepodstupovala. Do druhé poloviny roku 2006 se zdálo být vše v pořádku, i když jsem cítila o něco více než dříve celkovou únavu a ruka na operované straně byla špatně citlivá a občas silně svěděla. Také se zhoršily mé stavy depresí a bolestí hlavy, kterými jsem trpěla již od puberty díky hormonálním problémům. K tomu doplňuji z lékařské zprávy konkrétní údaje k mému odstraněnému nádoru: Histol. 2 ložiska do 1 cm, pT1NOMO invazivní duktální ca gr. 2 ER 80% PR 15% c erbb2 3+, FISH pozitivní. Genetické vyšetření BRCA1 ani BRCA 2 mi nebylo doposud provedeno. V říjnu 2006 při běžné kontrole byl zjištěn nárůst hodnot tumorových markerů a následně v průběhu listopadu a prosince 2006 byla při léčbě zápalu plic zjištěna voda na plicích, z níž byly následně izolovány maligní buňky naznačující generalizaci onemocnění. V lednu 2007 byla tedy zahájena chemoterapie (Pacletaxin) v kombinaci s léčbou Herceptinem. Po 5-ti aplikacích chemoterapie (Pacletaxin) došlo k ústupu onemocnění a léčba pokračovala pouze Herceptinem - infuzně 1 x týdně. Dle RTG nález ustoupil, na potvrzení CT ještě čekám. Příznaky (kašel, bolesti v hrudi) ustoupily zcela ještě před ukončením chemoterapie Pacletaxinem a zatím se neobjevily. Kromě relativně malých obtíží trvalejšího charakteru (únava a bolesti hlavy trvající již 20 let) se cítím vcelku dobře. V průběhu druhé poloviny roku 2007 byla zahájena blokáda LH-RH (opisuji z lékařské zprávy - domnívám se, že se jedná o blokádu činnosti vaječníků nebo o blokádu účinků estrogenu v těle) lékem Zoladex, která byla mým bývalým ošetřujícím lékařem původně indikována na dobu následujících 2 let. Poté měla (pravděpodobně) následovat pětiletá léčba Tamoxifenem. Počátkem tohoto roku však došlo ke změně mého ošetřujícího lékaře a nový ošetřující lékař (MUDr. Martin Šafanda) mi silně doporučuje (řekla bych, že na mne až tlačí) laparoskopickou ovarektomii eventuálně s hysterektomií z důvodu vysoké exprese ER. Kontaktovala jsem telefonicky svého dosavadního ošetřujícího lékaře a ten tuto operaci nepokládá za zcela nezbytnou a domnívá se, že by postačila původně indikovaná léčba ZOLADEX + TAMOXIFEN. Jelikož se však velmi obávám následků tohoto nevratného zásahu a podstatného snížení kvality svého života (je mi pouze 38 let), potřebuji si být jistá, že jiné - šetrnější či jinak lepší řešení v mém případě neexistuje. Je pro mne dostupná možnost konziliárního vyšetření? Navrhovaný zákrok může nevratně změnit kvalitu mého života a já nechci, aby se tak stalo na základě individuálního názoru jediného lékaře, ovlivněného možná navíc tlakem na snížení finanční zátěže pro nemocnici. Dále vás prosím o odpovědi ještě na následující dotazy: Je možné i nadále absolvovat léčbu Herceptinem? Podle vyjádření některých lékařů je doporučovaná celoživotně nebo alespoň několik let, jeden rok je považován za absolutní minimum a já se silně obávám obnovení nemoci v mém případě. Na kterých pracovištích v ČR je léčba Herceptinem dostupná? Jaké jsou alternativy (jiné možnosti) k odebrání vaječníků a dělohy? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Jaká je pravděpodobnost návratu onemocnění v případě, že se rozhodnu nepodstoupit odebrání dělohy a vaječníků? Jaká je v případě, že se pro ni rozhodnu? V čem se liší dlouhodobé braní léků (ZOLADEX a TAMOXIFEN) od odebrání vaječníků a dělohy? Je v mém případě možná (či dokonce lepší) náhrada Tamoxifenu za Femaru nebo Arimidex (Anastrozol)? Co přesně znamená termín "adjuvantní léčba analogy LHRH" a je pro mne vhodná? Jaké jsou konkrétní fyzické následky ukončení produkce ženských pohlavních hormonů (estrogenu) - slyšela jsem o rapidním nárůstu hmotnosti, návalech horka, pocení, nespavosti, nemožnosti sexuálního života, vysychání tkání a velmi rychlém stárnutí? Lze tyto následky nějak zmírnit či zcela vyloučit? Je v mém případě možná nějaká léčba těchto příznaků, která by mne neohrožovala z hlediska rakoviny prsu? Jak konkrétně lze působit proti jednotlivým následkům ukončení produkce estrogenu? Je možno provést při odstranění dělohy zároveň i implantaci pásky na močový měchýř za účelem zabránění pozdějšího samovolného úniku moči? Proč by mohlo být toto spojení operací indikováno jako nevhodné? Tady mám opět pocit, že mi toto lékař Na Homolce nedoporučoval ze snahy ušetřit nemocnici peníze, ale je to jen můj soukromý pocit. Jaká jsou zdravotní omezení po operaci a jak dlouho trvají (fyzická námaha, cvičení, bolesti)? Pokud mi současný stav hormonů působil a působí deprese a bolesti hlavy - může se tento stav zhoršit? Jaké jsou možnosti následné péče v tomto ohledu? Jaká jsou omezení pro sexuální život po operaci? Je v mém případě indikována lázeňská léčba? V jakém rozsahu? Ve kterém období léčby? Děkuji a věřím v brzkou odpověď! Možná tím zachráníte jeden život. Jana Kasaničová

Situace je dost komplikovaná a kladete mi mnoho otázek, proto bude určitě lepší, když se spolu domluvíme osobně, jak jsem vám slíbila a já se pokusím na všechno odpovědět.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, má za sebou léčbu děložního čípku ato chemoterapie+ozařování bez operace.v únoruto bude 6 let ,co jsem skončila léčbu.nemůžu mít děti,ale za 14 dnů máme dosta dítě do adpoce.k tomu musím mít lékařskou zprávu a proto jsem šla na odběr krve.mám zvýšený marker cea na hodnotu 10,74.jsem z toho ve velmi špatném psychyckém stavu.na kontrolu jdu až v pondělí.proto se na Vás obracím,jestli je na 100%pravděpodobné,že si mi nádor vrátil nebo,jestli se může stát.že hodnota může být vyší,ikdyž jsem v pořádku.nemám žádné zdravotní problémy.velmi Vám děkuji.hezký den K.baldová

Zvýšená hodnota CEA souvisí s řadou možných příčin, jen jednou z nich může být progrese nádoru. Nejpravděpodobnější příčina může být nějaká porucha funkce štítné žlázy nebo problém v zažívacím traktu (zánět žaludku, střeva atp.) Držím palpce a gratuluju k adopci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mam velky dotaz.Jiz nekolik mesicu mi boli po stranach v krku,zhorsi se to pri mluveni,sporu,pak mi boli od cela do zadu hlava,horsi je to pri zatezi,sportu,jazyk mi boli celej,jako by se chtel zkroutit,oci mi boli,nekdyse lepi,nekdy mi svedi celi telo,v krizi boli,pol levi strane u krize,je mi nekdy na zvraceni.Ale jeste jsem nezvracel.Kdyz jsem byl uklizet ve skole tak sem myslel ze umru,vsechno mi bolelo,zily,krk,hlava,nekdo jako by mi tlacil ze vnitr hlavy,smer dolu,pak to bylo jako z venku hlavy smerem dolu,celej jsem se rozklepal.To jsou tak nejvice veci co me trapi.V prosinci 2007 jsem si zaplatil test krve v nemocnici SV.Alzbety v Praze jestli nemam rakovinu.Protoze jsem uz zoufalej.Na vysledku je 37 polozek,vse dobry az na S CEA 5.75 ma byt/0.01-4.1/.Jeste jednou dekuji za radu a pomoc.Porad doufam,ze jeste je.Pert V.43let

Vaše obtíže jsou tak různorodé, že nejsem schopná jen ze slovního popisu poznat jejich příčinu. Bylo by asi rozumné navštívit alespoň praktického lékaře, který Vás prohlédne a eventuelně pošle k odborníkovi. CEA může zvyšovat kouření ale i nějaké problémy v zažívacím traktu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý večer.Jsem 27letá mamina 5leté holčičky a prodělala jsem před rokem subtotální resekci tlustého střeva.Jenom bych chtěla vědět jakou má člověk s touto nemocí zacházet a jakou má šanci.od mojí lékařky nic nevím.Za celí rok nemám žádný problém i krevní obraz mám celý rok skvělý.užívala jsem řadu chemoterapií a dodnes chodím jednou za tři týdny na avastin.A lékařka ještě nemůže pochopit,že mi za celý rok nebilo vůbec po chemče špatně.Nyní máme internet tak jsem vás našla,nemám o tom ským mluvit a ostatní nechápou,že je to za potřebí.Děkuji vaše Marta

Milá Marto, resekci střeva jste asi měla pro nádor, ale nepíšete o jaký typ se jednalo a jak byl rozsáhlý, na tom totiž závisí vaše prognóza. Pokud jste dostávala cheoterapiis Avastinem, měla jste tu nejmodernější léčbu a musíte doufat, že bude už všechno v pořádku.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dnes jsem se uz po druhych testech utvrdila ze mam papilomavirus. Musim pul roku cekat na dalsi vysetreni, ale nechce necinne prihlizet, chci se branit a nevim jak a cim. Taky se chci zeptat, jestli to mohlo byt zpusobeno bradavickami na penisu partnera a jestli bych to i ja mohla prenest. Dekuji Vam

Ano. jedná se o virovou infekci, která se předává pohlavním stykem. Hlavní nebzepečí je možný vliv při vzniku karcinomu čípku děložního. Musíte být teď velmi často kontrolovaná gynekologem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

chtěla bych se vzeptat:před 2měsící jsem byla u své gynekoložky,ktera mi udělala stěry a ted mi přišlo poštou pozvání do Onkologického centra a to:k podrobnějšímu gyn.vyšetření na základě cytol.výsledků mé gynekoložky.Nevím co mě čeká a bojím se o jaké vyšetření jde?Děkují mnohokrát za odpověd.

Ničeho se nebojte, nejspíše se v cytologii objevily nepravidelnosti buněčné, takzvaná dysplázie, která může být předstupněm počínajícícho nádoru, budete pravidelně kontrolovaná event. Vám gynekolog doporučí nějaký preventivní zákrok, například ošetření čípku laserem nebo ektrokoagulací či jeho konizaci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vazena pani doktorko, velice Vam dekuji za vasi odpoved. Chtela jsem se jeste zeptat, jestli mi doporucite nejaky pripravek pro boj s papilomavirem. A dale pokud ani kondom dostatecne nechrani, mam mit vubec pohlavni styk nebo uz budu muset zustat bez nej navzdy, at to neprenasim? Tahle varianta zni opravdu hruzne, jeste mi neni ani 30! dekuji

Zatím není k dispozici žádný lokální ani celkový lék proti HPV, virus je citlivý na některé dezinfekce. Je třeba dodržovat hygienická opatření. Jinak bych doporučila konzultovat gynekologa ohledně možnosti vakcinace (očkování). Sex při dodržování hygieny a nejlépe s kondomem je samozřejmě možný.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mám problémy sovisející s užíváním thalidomidu/dg. mnohočetný myelom/.Jedná se střídavě o poruchy vyměšování a nezřízenou chuť k jídlu.Co s tím?

Zácpa může souviset s užíváním thalidomidu, je třeba dostatečně hydratovat, eventuelně používat mírná projímadla. Zvýšená chuť k jídlu, by mohla spíše souviset s užíváním kortikoidů, například prednisonu, které se také podávají v podobných indikacích. Tam je pak možné buď omezovat vědomě příjem potravy nebo, pokud vám nevadí příbytek váhy, naplnit ledničku.

jarmilavebrová@seznam.cz

Prosím o radu,otec má dg.infiltrativní TlymfomMF,již několik let bojuje,ale stav se zhoršuje,nyní absolvuje celotělové ozařování,pak má následovat chemo,má ložiska téměř po celém těle,zvětšené uzliny.CHtěla jsem se zeptat jakou má prognozu,je ta nemoc dědičná,lze ji předchazet?Děkuji za odpověd

Onemocnění thymomem je relativně vzácné a není zatím známo, že by bylo dědičné. Pokud má tatínek metastázy nádoru, jedná se už o nevyléčitelnou formu, kterou může onkolická léčba zpomalovat a eventuelně i zlepšovat. Důležitá je kvalita prodlouženého života s nádorem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,tatínkovi (68 roků) byla v červenci stanovena hodnota PSA 7,9 a proto byl poslán na odebrání vzorku a výsledek byl negativní. Žádné léky nedostal a další vyšetření nebyla provedena. Nyní po pul roce byl opět na kontrole a byla mu zjištěna hodnota PSA 7,6. Chtěla bych se zeptat, jak moc je tato hodnota vážná a jaká je pravděpodobnost karcnomu prostaty při těchto hodnotách PSA. Také bych se chtěla zeptat, jestli je možné, že by hodnota PSA mohla za půl roku klesnout na hodnotu, která je optimální. Jaká další vyšetření ho čekají? Jaká je pravděpodobnost vyléčení karcinomu prostaty?Moc děkuji.Jitka

Mírné zvýšení PSA může souviset s hypertrofií (zvětšením) prostaty, pokud ale hodnota kontrolních odběrů stoupá, je rozumné ověřit diagnózu punkcí prostaty. V počátečních stádiích je nádor velmi dobře léčitelný.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den v červenci 07 jsem po operaci ženských orgánu diagnoza 79.6 pak v srpnu nasledovala chemoterapie 6 cyklu konec v 12|07.chtěla jsem se zeptat jaky mate názor na lázenskou péči v mém případe.Jestli doporučujete nebo nikoli?Názory lékařu se ruzní.Děkuji za odpověd.

Návštěva lázní u pacientů se zhoubným nádorem je spíš za odměnu, že přestáli nepříjemnou onkologickou léčbu, než že by jim zásadně ovlivnila vyhlídky na úzdravu. Zatím pojišťovna hradí komplexní léčbu, není důvod toho nevyužít. Doporučuju se ale vyhnout příliš teplým koupelím, sauně a solariu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Je mě 32roku,matčina sestra umřela v 39letech na rakovinu prsu.Ja mam asi týden bolest v podpaží a přechází směrem k prsu.Potíže začaly hned po menstruaci.Mohla by to být rakovina prsu.předem děkuji za odpovědˇ

Pokud bolest neustupuje s mentruačním cyklem, nebo dokonce hmatáte něco, co v oblasti podpaží nebo prsu nebylo, měla byste raději podstoupit ultrazvuk prsu, je neškodný a ve vašem věku vhodnější než mammografie.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, můj manžel (30 let) má již delší dobu (cca 3 roky) občasné potíže - tlak v pravém podžebří, pocit, že ho tam "něco" tlačí. Před rokem provedena vyšetření - ultrazvuk i kolonoskopie bez nálezu. Jen v krevních testech mírně zvýšená sedimentace a bilirubin. V poslední době to pobolívají také záda v bederní oblasti - při výšce 195 cm. Je možné, že by potíže s břichem byly něco vážného (např. rakovina slinivky), když trvají už dlouho a nezhoršují se, jsou vesměs stejné? Ještě uvádím, že otec manžela kdysi právě na rakovinu slinivky zemřel v 37 letech. Děkuji za odpověď.

Rakovina pankreatu je onemocnění, ktereé se špatně a proto pozdě diagnostikuje. Pokud má manžel takovéto obtíže bylo by dobře podstoupit CT břicha se zaměřením na pankreas, aby nedošlo k prodlení v diagnóze, i když se pravděpodbně jedná jen o funkční obtíže.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Moje maminka byla v kvetnu 2007 operovana v krku, kde ji nasli nador.Uz je to trictvrte roku, ale porad neni schopna jist. Ma zavedenou kanilu do bricha a vyhrozuje, ze pokud se ji kanila tuten mesic vynda, spacha sebevrazdu. Bydlim 300 km od ni, snazim se s ni denne kontaktovat, sestra bydli ve stejnem meste, mela ji pul roku u sebe. Pak byla maminka znovu hospitalizovana v nemocnici v Karlovych Varech. po hospitalizaci odmita u sestry bydlet. Mam obavy, ze maminka ma deprese, prasky splachuje do zachodu, nebo je neji. jak ji mamem pomoci, na koho se obratit? Na psychiatrii ji nechceme zavrit, nikdy by nam to neodpustila. Ale odbornika potrebuje, nebot doma likviduje prebytecny veci a louci se se zivotem.

Nejrozumnější by bylo obrátit se na obvodní lékařku, která by zorganizovala odbornou pečovateklu, nejlépe s onkologickou zkušeností (mobilní hospice), která by za maminkou docházela, pomohla jí zvládnout domácnost a kontrolovala příjem potravy a užívání léků. Nádory v této oblasti jsou pro pacienty moc nepříjemné a léčba trvá dlouho.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, jsem po léčbě rakoviny děložního čípku,chemoterapie,ozařování a brachy,bez operace konec léčby srpen 2007.V listopadu kontrola na onkogynekologii,pan doktor mě nemohl prohlédnout jelikož se tam nedostal, v lednu na PET-CT, to bylo negativní. Chtěla bych se zeptat zda se tyto zpečeniny (omlouvám se za ten výraz)dají nějak řešit a zda vůbec bude možné mít pohlavní styk.A také jak budou prováděny prohlídky.Děkuji za odpověd Lucie

Určitě je nadějeje, že se fibrtické jizvy po záření rozvolní, ale jak toho dosáhnout vám nejlépe poradí váš gynekolog nebo raditerapeut, který zaváděl brachyterapii.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jsem zdravotní sestřička a můj tatínek se 8/1/08 podrobil operaci tu mandle /BPTM s blokovou disekcí/, nádor vyšel histologicky jako G2, T4b, ze 22 vyš. uzlin byly 2 meta. Nyní začne s radioterapií. V nemocnici zhubl ze 66kg na 54,5, za pobyt doma přibral za 3 týdny 3kg.Vím, že radioterapií se zhorší jeho polykání, můžeme mu nějak pomoci, aby nekachektizoval? Nemyslím jen nutričně vyváženou stravu, ale vitamíny, stopové prvky atd. Zkrátka zmírnit NÚ RTO, lokálně máme připravené masti-Infadolan, Ca pantotenicum.A ještě dotaz na prognózu. Tatínkovi je 68 let a krom onko se s ničím neléčí.Děkuji.Hanka

Onemocnění bylo místně relativně pokročilé, ale je dobře, že absolvoval radikální operaci. Při záření je třeba podávat tektutou a kašovitou stravu ev. nutridrink. Je možné se i poradit s nutričním specialistou ve větších nemocnicích nebo dietní sestrou. Ohledně lokální léčby při záření Vám dá přesné pokyny radioterapeut.Prognoza je díky postižení uzlin nejistá, ale léčba, kterou teď tatínek postupuje jí výrazně zlepšuje.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobry den moje matka se leci na rakovinu prsu dnes slana chemoterapii ale ma spatny krevni obraz takze jde znovu ve ctvrtek.Poradite mi c o ma brat aby mela normalni krevni obraz.Dekuji

Vitamin B6-pyridoxin 2x2 tbl, kvasnice, kynutét těsto, pivo. Pokud by to nestačilo, bude potřebovat léčbu růstovým faktorem pro bílé krvinky v injekci (Neupogen).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,moje maminka před 2-lety proděla operaci rak.prsu,chemoterapie,ozářko.Můj dotaz zní, mohu ji vzít teď v březnu do Egypta,a jestě jeden malý dotaz může navštěvovat solné jeskyně????Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Maminka může do solné jeskyně i do Egypta. Neměla by se opalovat dlouho na sluníčku, jinak může všechno.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, je mi 45 let a léčím se na rakovinu prsu. V říjnu 2007 mi zjistili nádor při mamologickém vyšetření. Já jsem fyzické obtíže, ani pohmatem nic nezjistila. Lékař mi diagnostikoval cT1C cNx Mx, pT2 pN1 M0, duct. inf. ca G2, R0, tumor vel. max. 22 mm. Histologie: axil a 3 uzliny sent., v jedné mikrometa do 2 mm+ meta do vel. 16 mm. Provedena částečné odstranění prsu. Imunohistologie: PCNA 100%, ER slabě poit. 20%, PR slabě pozit. 80%, HER n Neu: 1+ až 2+, herceptest negat. Po operaci 24.10. mi nasadili chemoterapii AC 4x a teď budu pokračovat 4x AC-Taxany.Pak mám mít ozařování a nějakou hormonální léčbu. Scintigrafie kostí-OK, břicho a srdce také. Chtěla jsem se zeptat na prognózu mého onemocnění a jakou byste mi doporučila pohybovou aktivitu teď. Budu schopná se vrátit k některým svým aktivitám? Byla jsem zvyklá lyžovat, chodit do kalanetiky, plavat, fitness centrum (rekreačně), apod. Teď jsem přibrala asi 4 kg, vážím 76 kg. Chemoterapii snáším bez problémů. Můj onkolog je trochu skeptický k nynějším pohybovým aktivitám. Děkuji za odpověď.

Léčba, kterou odstupujete je určitě správná. K pohybovým aktivitám se můžete vrátit v plném rozsahu, pokud vás nebudou unavovat a nebudou zatěžovat ruku u nemocného prsu (nezvedat činky ani těžká břemena). Prognóza je celkem dobrá. Po ukončení chemoterapie a záření byste měla dlouhodobě užívat hormonální léčbu a eventuleně ukončit menstruační aktivitu odstraněním vaječníků.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem po operaci odstranění dělohy jelikož mi našli na děložním čípku rakoviné bunky jinak se cítím dobře a ani nemám žádné problémi jen jsem se chtěla zeptat ješte vás jestli mi nehhrozí další potíže na vaječníkách což mi neodoperovali a jestli se mám ještě chránit před virem HPV,děkuji mockrád za odpověd.

Pokud operatér ponechal vaječníky, mohou být postiženy nádorem, ale rozhodně ne v souvislosti s vaší současnou diagnózou. Před virem je rozumné se chránit i nadále, protože vznik nádoru není omezen jen na děložní čípek.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,je mi 33 let a jsem dva měsíce po operaci prsu pro duktální karcinom,grade 2,bez pozitivních uzlin.Chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně léčby,pracuji jako zdravotní sestra a můj ošetřující lékař ve mě nebudí důvěru co se týče terapie,nebot má kamarádka onemocněla ve 32 letech stejným druhem ca prsu- provedena ablace,negativní uzliny, následná chemoterapie,bez ozarování,po roce generalizace tumoru a bohužel zemřela.Léčí mě stejný lékař,ale uplně jinak-radioterapie,Tamoxifen tbl. a Zoladex inj.Prosím o váš názor na stávající léčbu a jestli by bylo možné přejít do vaší péče.Děkuji předem za odpověd.Koderová

Protože neznám rozsah ani typ vašeho nádoru, nejsem schopná se k adekvátnosti léčby vyjádřit, ale my se zabýváme v rámci projektu EVA 35 právě léčbou mladých žen do 35 ti let. Pokud chcete, ráda se vás ujmu. Potřebuji jen histologii a operační protokol a nějakou informaci o dosavadní léčbě. Tel. 224966765.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den mám dotaz jaká je prognoza u nalezu ze sono prsu vlevo centralne s objmnou,neostre ohranicenou nehomogenni expanzi rozm.40x30x20mm bez dorsalnich fenomenu.Vaxile cetne uzliny vel.do 30mm,uzlina vel.30mm i v nadklicku a dalsi vel.35mm na leve strane krku.Byla provedena biopsie vysledek pozitivni.Zatim nasazena lecba chemoterapii 8 cyklu,pote bude provedena operace.Jeste chci dodat jde o mamku je ji 45let a jeji mamka na totez onemocneni zemrela.Jakou ma sanci na uzdraveni.Moc dekuji za odpoved.Dcera Lydie

Nález je lokálně pokročilý a jeho odpověď na léčbu bude záviset na tom, jestli je postižený ještě nějaký další orgán (plíce, játra, kosti) a jaká je histologická chrakateristika (z biopsie).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím o radu.V 8/2007 hysterektomie,adenocca colli uteri 1B2,st.p.neoadjuvantní chemo,nádor v ploše 11mm,invaze 4mm, bez angioinvaze,18 LU negat.,adjuv.chemo 3x, v 1/2008 CT malé pánve, kde v oblasti laterodorsální stěny moč.měch. vlevo opouzdřený hypodenzní útvar denzity 16 HU,jak v nativu, tak postkontrastně, průměr 3 cm, pouzdro je šíře 5 mm,denzity v nativu 38 HU,postkontr. 66HU,stěna m.m. je do šíře 4 mm,denzita 31HU,Rozdílná denzita nesvědčí pro divertikl m.m.,játra a plíce beze změn,dále UZ kde vlevo hypoechogenní ložisko, spíše ohranič,39x20x35 mm,naznačeně tvaru přesýp.hodin,v části ložiska naznačena voštinovitá struktura, útvar bez perfuze, v.s. naléhá částečně na m.m., nelze vyloučit lymfocystu, známky malignity spíše nízké, nyní na PET, kde nebyla nalezena žádná aktivita, jsem za 2 měsíce objednaná na kontrolní CT. CEA 125 28,20,CEA 0,45, CEA 19-9 8,28.Prosím, co si mám o tom myslet, mám se obávat nádoru? Stále se v mysli tím zabývám,nikdo mi nedovede s určitostí říct, o co se jedná ,trápím se tím. Co mám dělat? Děkuji za ochotu a názor.

Nádor v době diagnózy byl málo pokročilý a absolvovala jste všechna léčebná opatření, která byla možná .Na CT malé pánve jsou patrně jen jizevnaté změny. Ale je samozřejmé, že se teď všechny nálezy budou vztahovat k možné souvislosti s původním nádorem. Pokuste se na to nemyslet a doufejte. Naděje, že bude vše Ok je vysoká.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den je mi 38 a v říjnu jsem měla operaci kvadrantectomii a exenteraci T2 N0....Hist:invazivní nízce diferencovaný duktální ca G3...RP:parciálně dependentní PR 70% ER 70%,exprese p 53 bez exprese HER-2neu,extrémě vysoká profilerační aktivita.Moc tomu nerozumím,i když se mi to snažila paní primářka vysvětlit.Nyní dokončuji chemo a čeká mě ozařování.Je možné s touto diagnozou být časem v pořádku? Chtěla bych se co nejdříve vrátit do práce.Děkuji za odpověd

Pokud se budete cítit dobře, možné to je. Každý snáší onkologickou léčbu různě, ale máme pacientky, které pracují i při ozařování. Vitamin B6-Pyridoxin 3x2 tbl, kvasnice, kynuté těsto, pivo.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím o informaci, jsem po operaci karcinom ovaria v roce 2005 a následné chemoterapií,po roce se nemoc vrátila, nyní procházím 6 dávkou chemoterpií, markry jsou v hodnotě 25 a ptám se zda je nutné dobrát ještě 2 dávky jak určil lékař, necítím se již dobře, stále zvracím, tudíž uvažuji o ukončení po 6 dávkach. Mám určenou chemoterapií Taxatore/DDP Děkuji Jana

Pokud se nemoc vrátila, hrozí výrazné nebezpečí, že to nebylo naposledy. Čím důslednější je léčba, tím delší je období bez nemoci. Z toho důvodu je rozumné, vydržet ještě 1-2 serie i v době, kdy jsou markery už v normě.

petra308

Dobry den moje maminka ma rakovinu zaludku je to uz treti faze metastazi na chemoterapie nechce chodit Prosim jsou nejaky leky aby ji nebylo tak spatne Nastevujem lecitele to je ji par dni dobre ale pak Nevime jak pomoci co delat

V tomto stádiu je onemocnění nevyléčitelné, ale existuje určitě řada možností, jak ulevit obtížím a zlepšit výživový stav. Bylo by rozumné navštívit ambulanci bolesti, nutriční poradnu i ošetřujícího onkologa, který upraví léky proti zvracení.

nektarinka

Dobrý deň, chcem sa opýtať, môj manžel je po liečbe chemoterapiou, mal rakovinu semenníka.Po akej dobe sa môžme začať snažiť o dieťa?Lekár mu povedal že dva roky.Je naozaj nutné čakať tak dlho?Nedá sa nejakými liekmi skrátiť ten čas?

Určitě je dobré dodržet určitý interval, mezi ukončením léčby a početím dítěte, ten by měl být zhruba 1-2 roky.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,mám otázku,která se týká mé kolegyně a kamarádky.Leží v Motole na LDN,je jí 30 let a má rakovinu tlustého střeva a jater.Momentálně s ní nic nemohou dělat protože váží 34 kg.jinak ozařování a chemoterapii má za sebou.Nemůže jíst,stále zvrací.proto se ptám:Neměla by dostávat stravu jako anorektici,aby něco snědla?Vždyt od listopadu vlastně do ledna nic nejedla a jak má najednou začít jíst,když nemůže nic polknout?Dávají jí normální stravu jako pacientům kteří mají běžnou váhu a nebyly 2 měsíce na kapačkách.Navíc má otevřené břicho,nyní si nemohu vzpomenout jak se to jmenuje a má vývod.Prosím existuje nějaká pomůcka k jezení pro takto vážně nemocné lidi?Jak se to dělá s anorektiky?Moc děkuji za váš čas strávený nad tímto dopisem.Karolína Forštová

...zodpovězeno výše, JN

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den,pane doktore,mám jednu otázku.mám kamarádku v LDN v Motole s rakovinou jater a tlustého střeva.Váží 33 kg a je jí 30 let.Nyní bere antibiotika,protože měla horečku.Má otevřené břicho ,nyní si nemohu vzpomenout na název a vývod.Když jí ve středu minulý týden vylezlo tl.střevo ven,čekala 5 hodin na chirurgické ambulanci.Od té doby má ty horečky.dnes byla na RTG se zuby,protože nemůže otvírat pusu a opět jí nechali mezi normálními ambulantními pacienty 4 hodiny.V listopadu a prosinci prodělala chemoterapii a ozařování,takže má oslabenou imunitu a já se vás proto ptám,jak je možné ,že takto vážně nemocného pacienta neberou přednostně aby se vyhnul dalším nákazám a tudíž oslabení imun.systému.Dá se tomuto zacházení předejít,nebo je nějaké nařízení kterým se musí doktor řídit?Když můžou mít přednost těhotné maminky,proč tomu tak není u takto vážně nemocných pacientů,kteří se navíc ani nemohou bránit,když jsou na nemocenské péči závislí.A ještě jednu otázku,proč jí to tlusté střevo zamačkávají rukama bez jakéhokoli umrtvení?Napište mi svůj názor,jestli jsou to běžné metody nebo jestli se jinde léčí jinak.Já sama jsem byla v Motole operována s plícema a byla jsem naprosto spokojená,ale toto se mi opravdu nelíbí,s pozdravem K.Forštová

Takováto pacientka by měla být hospitalizovaná na nějaké jednotce intenzivní péče, nejraději metabolické, kde by se pokusili o úpravu hydratace a nutrice. Možná, že to není možné právě pro přítomnost nezhojené, otevřené břišní rány. Určitě by si ale zasloužila kompletní parenterální výživu. Ohledně chirurgických procedur se nejsem schopná vyjádřit, protože to není můj obor. Co se týká přednosti onkologických pacientů, tak je to organizační věc nemocnice a jednotlivých oddělení. Na naší klinice všichni pacienti, kteří dostávají chemoterapii, mají při odběrech krve i jiných vyšetřeních přednost.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, moje maminka byla před měsícem na operaci rakoviny prsu, jak jí tu nemoc zjistily, tak jsem Vám psala, bylo to pro nás všechny moc těžké a Vaše odpověď, že se maminka uzdraví, že je velká šance, nám moc pomohla a proto bych chtěla poradit. Maminka dostala na výběr, jakou léčbu má podstoupit. Buďto bude chodit 6 tydnu na ozařování a nebo pod narkozou ji dají do prsu asi 10 až 20 trubiček a budou to ozařovat jenom 10 dnů, přímo to místo. Mám, ale strach, že tady ta léčba ještě není pořádně ověřěná a chtěla bych pro maminku, samozdřejmě to nejlepší. A proto bych Vás moc prosila, k čemu se více přikláníte. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď Eva

Nejsem radioterapeut, takže nebudu asi úplně kompetentní rozhodnout vaše dilema, ale brachyterapie, jak se nazývá zavádění ozařovacích jehel do prsu, by měla být rovnocenná metoda k zevnímu ozáření. Její výhodou je kratší potřeba záření, nevýhodou určitá invazivita a jizvy, které mohou po vpiších zůstat. Všechna pracoviště, která tuto metodu provádějí, s ní mají dostatečné zkušenosti. Jinak by Vám eventuelně poradila Dr.Kmoníčková v Radioterapeutickém ústavu na Bulovce, která se touto metodou zabývá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, mám asi trochu sobecký dotaz. S manželem máme 2 děti, ale před 4 roky mu byla zjištěna myeolid. leukemie. V současné době je po sklizení kmen. buněk a užívá Glivec 600mg denně. Zajímalo by mě, jestli bych mohla otěhotnět a porodit zdravé dítě a nebo existuje určité riziko, že by dítě nemuselo být v pořádku vlivem léků, které manžel užívá?

O tom je vzhledem k vzácnosti této situace málo informací, většinou se ale doporučuje v době užívání cytostatik i biologické léčby užívat antikoncepci, protože riziko určitě existuje.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer, měla bych na Vás otázku.Mému synovi zjistili ve 2 letech léukémii.Po intenzivní chemoterapii a udržovací léčbě je již druhý rok v remisi.Dnes po kontrole na hematoonkologii měl syn v krevním obraze zvýšené bílé krvinky 12000,červené krvinky i destičky v normě.Asi týden před touto kontrolou stonal-měl kašel a rýmu.Hematolog proto zvýšené B.K.přičetl právě této infekci a pozval nás znovu až za měsíc.Chci se zeptat,mám-li se znepokojovat a nechat synovi udělat testy krevního obrazu znovu.Mám o syna velkou starost a nechci nic zanedbat.Děkuji za odpověď.Krausová

Po tom co jste zažila , se už budete pořád znepokojovat , i když bude jen kašlat nebo mít trochu teplotu. Hodnota 12 tisíc není nijak závratná, pravděpodobně znamená obranu proti infekci , což je spíš dobrá známka, že kostní dřeň reaguje normálně. Nicmně je třeba krevní obraz s odstupem , třeba u dětské lékařky, zopakovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko mojí mamince před třemi týdny zjistili rakovinu ledviny s metastázami na plicích.Nádor je prý veliký a ohraničený. Lékaři už neuvažují o operaci ani chemoterapii. Budou jí píchat nějaké hormony a léky. Připravují nás na nejhorší. Vím že nemáte ode mě moc informací ale chtěla jsem se zeptat to už opravdu není žádná šance? Ráda bych se poradila i s jiným lékařem abych si pak nevyčítala že jsme neudělali maximum pro to aby tu s námi ještě nějaký čas byla. Ještě dodám že maminka je 2 roky po infaktu a má cukrovku. Děkuji za odpověď

Naděje na delší přežití pacientů s takhle rozsáhlým a nevyléčitelným nádorem ledviny se výrazně zvýšila s možností použít biologickou léčbu. Maminka teď bude absolvovat imunoterapii , kterou se ošetřující lékař pokusí nastartovat její imunitu, aby začala s nádorem bojovat. Pokud se to nepodaří, je možné jí léčit novou biologickou léčbou v tabletách (Sutent, Nexavar) Záleží to ale, na jejím celkovém stavu a dalších chorobách i na snášenlivosti terapie

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,již delší dobu (cca rok a půl) tpím pocitem na zvracení, nechutenstvím (hlavně po ránu). Nejdříve jsem tyto stavy měl pouze v pracovní dny, nyní je mám i o víkendech a jsou stále nepříjemnější (občas, především po ránu, zvracím). Krevní testy v naprostém pořádku. Jsem objednán na gastro, přesto jsem se chtěl zeptat, zda podobné problémy mohou souviset s nádorovým onemocněním (mám strach především o žaludek, neboť mne občas pobolívá) resp. zda v tomto případě hraje větší roli psychika (mám náročné povolání). Děkuji za odpověď.

Stejné zažívací obtíže mohou u jednoho pacienta doprovázet závažný nádor a u druhého nevýznamné funkční onemocnění zažívacího traktu. Rozhodně absolvujte fibroskopii žaludku, nejpravděpodobnější důvod potíží je infekce helikobakterem nebo tzv. reflux.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dodry den pani doktorko. Prosim o radu i pomoc.Před 5lety mi našli zhoubny nador v prsu-odstranili mi čast(2male nadorya uzliny v podpaži čiste) nasledovala radioterapie a chemoterapie,do pul roku mi odebrali cely spodek uživala jsem Tamoxifen ,po5 letech -recidiva v tom samem prsu,před vanoceni21.12.2007 mi odstranili cele prso(3 nadory-2zhoubne,a uzliny čiste, v polovine ledna2008 jsem byla na scinty skeletu a našli mi jednu metastazu v bederni pateři,potvrzeno i CT,aj Mag.rezonanci aj cilenym rengenem.Jsem ted 5dnu poozařkach pateřeL2-ANALOGICKE 12krat.Uživam Femaru,Bonefos a Tralgit Prosim napište jakou mam šanci na vylečeni a zda je možna nejaka operace a kde-řikali ,že to nejde operovat.Mam chut žit a bojovat.doporučte mi kde a na koho se obratit.Jen dodam,že mym doktorum věřim,ale prosim o vaš nazor i daru pokud by jste chtela něco podrobněji napiši vam. Děkuji za pomoc i pochopeni.Spozdravem se těši za odpověd MARIE

Karcinom prsu generalizovaný do kostí nelze zcela vyléčit, ale velmi dobře zpravidla reaguje na léčbu hormonální a terapii bisfosfonáty (vy máte femaru a bonefos, možná byste přechodně mohla dostat injekční formu bisfosfonátů - Zometu nebo Bondronat), ozáření mělo snížit bolest a lokálně ošetřit nejproblematičtější metastázu. Při této léčbě můžete žít dlouho ve velmi dobré kvalitě.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Děkuji za odpovědi a prosím o radu jaký mate nazor a skušenosti s VERTEBROPLASTIKOU, -mam podstoupit k perkutánnÍ skia či CT navigovanou biopsii s naslednou RFA a vertebroplastikou-jedna se pořad o pateř L2. Co by bylo lepši- vyněna obratle-radikalní nebo verebroplastika. moc vam děkuji za odpověd maria

To je speciální oropedická otázka, takže nejsem úplně kompetentní. Pokud je problém v celém skeletu jen v jednom obratli, pak je asi lepší jeho výměna. Pokud je i někde jinde v kostech, je možná rozumnější vetrebroplastika, ale rozhodně se poraďte s odborníky z ortopedie.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, jsem bez potíží, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna krev ve stolici. Kolonoskopie byla provedena do délky 75cm, bez nálezu. Pro zúžení střeva nebylo možné vyšetřit celou jeho délku. Zajímalo by mě, zda je zúžení (neprůchodnost?) střeva obvyklé nebo je pravděpodobnější přítomnost nádoru. Děkuji za odpověď.

Zúžení střeva může být způsobeno zánětem nebo nádorem, obě příčiny mohou být spojeny s přítomností krve ve stolici aniž máte potíže.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den! Jsem již 5 let s přestávkami na chemoterapiích,měla jsem i ozařování.Opět jsem ve fází,kdy je rakovina na ústupu a CT ukázalo,že je někam zatlačena a momentálně v těle není.Mám před sebou poslední chemoterapii na přeléčení a pak budu chodit po 3 měsících na kontroly a na pozorování:Moc prosím,tento stav se již několikrát opakoval!!!!Jak mám nyní žít,abych rakovinu nepodpořila?Co mohu jíst a co ne?Čemu se vyvarovat?Nekouřila jsem nikdy,víno - si dám občas skleničku.Uzeniny nejím.Měla jsem rakovinu nejprve děložního čípku,dělohy a po té,po 4 letech v r.03 vaječníků a od té doby jsem každým rokem na chemoterapiích a pak třeba 8 měsíců pauza,protože jsem čistá,pak začne znova bujet rozsevem na břišní stěně,či po střevech a podobně.Již byla i na plicích a játrech.Vše jsme úspěšně potlačili.Bojím se-na jak dlouho?????Děkuji Michálková

Po úvodní léčbě pro karcinom vaječníků je velká nadějeje, že bude onemocnění definitivně zvládnuté, pokud se ale opakuje, nedá se většinou už úplně zlikvidovat, ale období mezi jeho atakami může být i velmi dlouhé. Stress, špatná výživa a infekce mohou provokovat znovu-objevení nemoci. Držím palce, aby období bez nemoci bylo co nejdelší.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, řeknu vám na rovinu, měla jsem rakovinu, ale chtěla bych přála bych si spolupracovat na osudy.cz děkuji KRISTÝNA

To moc vítáme. Prosím napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. odkud jste, kolegyně Hanka se s Vámi spojí a budeme moc rádi s pomocí v každé maličkosti. Děkuji JN

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Na trhu je spousta podpůrných léků, mnohdy se jedná o zbytečně utracené peníze. Doporučíte mi nějakou podpůrnou léčbu chrnické lymfatické leukémie BCLL, je mi 63, zatím se neléčím, jen chodím každý druhý měsíc na kontrolu. Děkuji Alena

Pro vás je nejdůležitější obrana před infekcí, protože s onemocněnmí B-CLL je spojená zhoršená imunita. Každou infekci vyležet a pokud možno přeléčit antibiotikem. Zdravě jíst a eventuelně denně přidat 1 tbl multivitaminu, v době chřipek ještě vitamin C.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko,maminka měla v 60letech rak.prsu,před 2roky nádor na vaječníku-chemoterapie bez operace.Nyní po 2letech se ji tvoří voda u plic.Podstoupila vstřiknutí látky CBD pleurálně.Jaké jsou předpokládané reakce,možnosti léčby,nebo cokoliv co nám k můžete radit.maminka má 72let.Děkuji za jakékoliv informace.Jitka

Záleží na tom jestli generalizace nádoru soouvisí s nádorem prsu nebo vaječníků, pak bude léčba zcela odlišná. U nádoru prsu, pokud měl pozitivní hormonální receptory by mohla postačovat hormonální léčba. Pokud nález souvisí s nádorem vaječníků, bude nutná chemoterapie. Maminka by také měla podstoupit genetické vyšetření, neboť současný výskyt rakoviny prsu a vaječníků může mít genetický podklad. Bylo by to důležité i kvůli vám a vašim dětem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dorý den můj dotaz se týká rak.prostaty.Můj 47 zeť má tuto nemoc a je léčen injekčne.bohužel má už nález na kostích.Rozhodl se,že pojede do Egypta na dov. K tomu se mu nyní udělal pásový opar. To,že nesmí na slunce ví, ale jak s pásovým oparem? Může se koupat v moři?Psychycky mu pocit ,že pojede do ciziny moc pomáhá, ale dělá správně? Potřebuji radu jak se má vzhledem ke své nemoci chovat po dobu pobytu. Moc děkuji za odpoveď Urbanová

Cesta do teplých krajin s generalizovaným onemocněním prostaty není moc rozumná a zvlašť s pásovým oparem, ktery je infekční pro všechny, kteří neměli neštovice. Ohrožuje se ale i z hlediska vývoje své choroby.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, moje maminka (50 let) byla hospitalizována pro bolest v rameni. Byla u ní zjištěna rakovina plic. V říjnu byla na RTG plic a nebyl tam žádný nález. Nyní lékaři říkají že ji to rameno bolí protože už v něm má metastáze. Je to možné za tak krátkou chvíli? Dá se s tím v tomto stádiu ještě něco dělat a pokud né jak dlouho s tím může žít? Maminka hodně zhubla, kouří cca 10 cigaret denně. Minulý týden jí dělali vyšetření pod CT, zaváděli jakousi hadičku mezi žebry a odebírali vzorky. Prosím o odpověď, a moc děkuji

Onemocnění nádorem plic může probíhat velmi rychle, na rtg mohou být u kuřáků změny, které skryjí malý nador. V tomto stádiu je onemocnění nevyléčitelné. Onkologická láčba může jen prodloužit život a zbrzdit vývoj nádoru, přesto ma cenu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den pani doktorko, má diagnoza je karcinom prsu a dva roky beru Tamoxifen, takže za tři roky tato léčba skončí.Zajímalo by mě, zda je možné poté Tamoxifen nahradit jiným lékem.Není pro mě příjemná představa,že najednou zůstanu úplně nechráněná, i když je to asi hlavně o psychice. Ještě prosím jeden dotaz - ráda bych podstoupila nějaké vyšetření na dědičnost rakoviny. Mám 17tiletého syna a oba jeho prarodiče zemřeli na rakovinu.Je to možné a kde? Bydlíme v Benátkách nad Jizerou. Děkuji a přeji hezký den. Jana

V hormonalní léčbě jinym hormonálním preparátem byste mohla pokračovat v rámci prodloužené adjuvance, predevším pokud jste měla pozitivní uzliny. Pro indikaci genetických testů existují přísná pravidla, jedno vyšetření stoji 60 tisic korn, pokud jste měla nádor do 35 let, nebo máte alespoň dva příbuzné s karcinomem prsu, je genetické vyšetření možné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, pani doktorko, lecila jsem se s M. Hodgkin (2A), jsem v remisi od 12/07. Chtela jsem se zeptat, jestli mi nemohou ublizit lymfaticke masaze a navsteva v solne jeskyni. Jeste by me zajimalo, co vsechno muzu udelat pro to, aby se mi nemoc nevratila. Musim priznat, ze z toho mam skoro az panicky strach a kazdy den si saham na krk, jestli nemam zvetsene uzliny... Predem moc dekuji za odpoved!

Lymfatické masáže moc rozumné nejsou, dráždí totiž uzliny, kde byl nádor. Solná jeskyně nevadí. Nebezpečné jsou pro Vás infekce a imunologické oslabení.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Manželovi je 54let a 28.5..2008 prodelal operaci rakoviny tlusteho střva. Prosim vas jakpak bude pokračovat jeho lečba dejuji Miklasova

To záleží na tom, jak rozsahlý nádor byl, jak byl odstraněn. Buď bude dál jen sledován, nebo dostane nějakou zajišťovací chemoterapii.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

prosím Vás co je to //duktektomie z obou prsů//to budu opravdu bez prsů???

Odstranění vývodu nebo vývodů mléčné žlázy. Může znamenat jen malý chirurgický výkon.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné užívání vitamínového prostředku Milgamma, když užívám Tamoxifen? Před pár lety jsem ho měla na syndrom karpálního tunelu a dost mi pomohl. Děkuji

Milgamma obsahuje vitamin B12, který není vhodný u pacientů s onkologickou diagnózou.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

DOBRY DEN MAM DOTAZ MUJ 30 LETY BRATR JE ALKOHOLIK A TED POSLEDNI DNY MU ZACAL CERNAT JAZYK A POD JAZYKEM SE MU UDELALA MENSI KULICKA.MUZE SE JEDNAT O RAKOVINU.DEKUJI ZA ODPOVED.

Černá barva jazyka častěji souvisí s infekcí, třeba i plísňovou, ta je u alkoholiků, kteří se špatně stravují a mají v nepořádku obranyschopnost častá. Nicméně mohlo by se jednat i o nádor a rozhodně by bratra měl vidět zubař nebo ORL odborník.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, co znamená zvýšená hladina hormonu štítné žlázy, která se mi ukázala na kontrolních odběrech. V říjnu to bude rok, co jsem ukončila léčbu nádoru prsu. Za poslední měsíc jsem měla dvakrát pásový opar a mám velký strach, že se nemoc vrátila.Ultrazvuk mám objednaný na dvacátý červenec. Nerada bych něco zanedbala, paní doktorka mě sice telefonicky uklidnila, že to nic není, ale moc mi to nepomohlo. Děkuji Vám za odpověď. Martina, 34 let.

Nadměrná funkce štítné žlízy může souviset s nemocí štítné žlázy nebo jen se stresem, který vyplaví více hormonů. Vyšetření by se mělo zopakovat a event. rozšířit o další parametry funkce a případně ultrazvuk štítné žlázy. Pásový opar ukazuje, že nejste imunologicky úplně v pořádku, což by mohlo ohrozit průběh vaší onkologické nemoci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Stav mé kamarádky po gynekologické operaci, bez patologického nálezu, 27 x ozařování, z toho 4 x vnitřně, deprese, nespavost, úzkosti, průjmy, ztráta imunity,neumí komunikovat s lekařkami, neumí se zeptat, je objednána na psychiatrii. Neví, jak se má stravovat, co na podporu imunity. Má nárok na předepsání Wobenzymu? Čím dřív odpověď, tím lépe. Děkuji Ilona Slámová

Stav je kombnací fyzických problémů po proběhlé náročné léčbě a psychických obtíží v souvislosti se závažnou diagnózou. Po vysazení chemoterapie se pacientka začne postupně zlepšovat, je možné jíst všechno , co má ráda, přidat eventuelně multivitamin 1 tbl denně, hodně pít, dobře spát. Wobenzym je lék, který pojišťovna v žádné indikaci nehradí

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, vážená paní doktorko, druhý měsíc užívám Tamoxifen a už jse se spravila o pět kilo. Jaké máte, prosím, zkušenosti s přibíráním váhy pacientek a jak to zabrzdit. Vrátí se váha do normálu? Moje diagnoza je časná rakovina prsu, záchovná operace v závěru loňského roku - T1N0M0 G1,25 ozáření plus brachyterapie. Děkuji moc za odpověď a přeji Vám úspěšný den a hodně zdraví.

Tamoxifen působí proti účinku estrogenů, takže prohlubuje přechodové obtíže. Ovlivnění metabolizmu může vést i k přibývání na váze. Je třeba hlídat kalorický přísun a mít dostatek pohybu.Až si tělo zvykne na novou rovnováhu, obtíže se zvyšováním váhy ustoupí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, jsem rok a půl po operaci ca prsu-invaz. dukt, karcinom, G1,PT1b,NOi+ a reresekci(neg. 0,7),30 ozáření, Tamoxifen.Chodím na lymfodrenáže, beru Euthyrox a od 2/08 jsem brala celkem 4x ATB na stafylokoka a naposled streptokoka v krku. Můj problém je nadměrné pocení(raději moc nikam nechodím), dost mě bolí nohy-hlavně dole a občas i kyčle), bývám během dne často úplně bez energie-musím odpočívat). Od září 07 jsem přibrala 14 kg, která nejdou shodit (snažím se co nejvíc chodit, hodně zeleniny, ovoce). Mívám náhlé záchvaty slabosti spojené s točením hlavy. Lékař chce zkusit změnu Tamoxifenu na jiný lék- nebude mi ještě hůř?Horm. aktivita ovarií je na nule, jsem 6 roků po odstranění dělohy a 3 roky po operaci cysty na hlasivkách. Co dělat s únavou, a proč mně bolí nohy i při dotyku? Co se stafylo a streptokoky, pokud se zn ovu prokáží - můžu stále ATB? Děkuji za Váš čas a názor

Prognoza vašeho onemocnění je vemi příznivá a bylo by škoda nevyužít pozitivitu hormonálních receptorů k zvýšení pravděpodobnosti, že se nádor už neobjeví. Vaše obtíže plynou nepochybně z prohloubení hormonálního nedostatku a měly by se zlepšovat časem. Doporučuju vyzkoušet některé nehormonální možnosti léčby pomenopauzálních potíží, jako je Cavinton nebo Lexaurin. Pro pacientky s obdobnými obtížemi je vhodné i pravidelné cvičení pod dohledem lékaře k udržení váhy nebo zhubnutí , například v rámci kurzů pro onkologické pacienty na Tělovýchovném lékařství VFN, Praha.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko ,chtěla bych se zeptat na přípravek Aromasin. Jsem rok po operaci prsu a beru Tamoxifen. Má tento lék vliv na pohybový aparát a nárůst váhy? Někdy mě dost bolí nohy a kyčel a zhubnout se mi taky nedaří. Děkuji a přeji hezký den

Aromasin je inhibitor aromatázy, působí trochu jinak než tamoxifen, není nebezpečný z hlediska rizika karcinomu děložního těla, ale mohl by zhoršovat nebo způsobit osteoporosu. Nepříznivý vliv na srážlivost krve nemá, tedy nebezpečí trombozy nehrozí. Jako hormonální preparát může ovlivnit i váhu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, prosím o Váš názor na preparát POLYOXYDONIUM. Máte prosím zkušenost s jeho účinností v případě léčby karcinomu.

Zkušenosti nemám. Jedná se pravděpodobně o podpůrnou léčbu, k zlepšení celkové kondice imunitního systému. Jako léčba vlastního nádorového onemocnění by byl nejspíš nedostatečný.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den mám dotaz na sarkom měkkých tkání kdy se asi poprvé projeví a jakým způsobem otok nebo bolest

Sarkom měkkých tkání se může projevit jako nebolestivé zduření svalu nebo jiné měkké tkáně nebo jako hmatná boule ve stejných místech. Bolet nemusí.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den chtěl bych vědět jak dlouho nádor kosti roste a kdy je viditelný na rtg děkuji za další odpovět

To záleží na tom, o jaký typ nádoru s jakou růstovou aktivitou se jedná. Růst může trvat roky, ale i jenom měsíce. Na rtg se dá dobře rozeznat nález o rozměrech zhruba 1 cm.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,je mi 35 let a v únoru 08 jsem ukončila léčbu-karcinom prsu. Byla mi provedena záchovná operace, odebrány všechny uzliny z nichž 3 už bohužel pozitivní. Nyní všechna kontrolní vyšetření v pořádku. Užívám Tamoxifen. Chtěla bych se zeptat na užívání nějakých pilulek na přírodní bázi/Ovosan..../ Je jich spousta, já nevím které jsou vhodné. Prosím Vás poraďte. Děkuji Jurášková

Gratuluju k úspěšnému zvládnutí nepříjemné léčby. Teď je důležité, abyste byla celkově v dobré kondici, dobře jedla, získávala vitamíny raději v přírodní podobě. Ostatní léky mohou trochu zlepšit vaši odolnost, ale zásadně onemocnění neovlivní. Ve Vašem věku byste měla rozhodně absolvovat genetické vyšetření, které vám odhalí, v jakém riziku nemoci žijete.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ještě jednou dobrý den, ještě jsem se chtěla zeptat na lék Arimidex. Dočetla jsem se, že proběhla studie, kde se prokázal lepší účinek tohoto léku než u Tamoxifenu. Má prý také menší vedlejší účinky. Děkuji a hezký den

Ano inhibitory aromatázy, mezi které Arimidex patří, prokázaly v klinických studiích vyšší účinnost než tamoxifen. Co se týče nežádoucích účinků, ty jsou spíš trochu jiné. Nebezpečí předtsavuje především osteoporoza, kterou mohou způsobovat. Důvodem, proč pacientkám podáváme tamoxifen, i když je jeho účinnost trochu nižší je ten, že je schopen naopak osteoporozu a atherosklerozu zlepšovat. Jeho nebezpečím je působení na děložní sliznici a zásah do srážení krve u disponovaných nemocných.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den jmenuji se michaela a ma maminka před 5 lety onemocněla rakovinou prsu o které pak přišla.ted jak byla na poslední kontrole tak jí pan doktor řek že ma špatnou krev maminka si stěžuje na bolest pateře a hrudní kosti .když panu doktorovi řekla at ji pošle na vyšetření kostí jestli se jí rakovina neoběvila třeba tam řek že je to zbytečny že jí obědna na vyšetření do olomouce ale tak je obědnana až 25.srpna a k panu doktorovi chodí už od 21.5 s tím že ma bolesti a ten jí zatím bral jen krev.mam před sebou lekařskou zpravu co mi maminka pujčila nevím s toho ani hlavu ani patu samé cizí nazvy proto prosím vas o pomoc a o radu jak se zachovat dál.píše tu elelvace vyšších hodnot onprteinu přetrvava CA 15-3,TPS 779 Elelvované hladin 54 ug.

Milá Míšo, vyšší hodnota markeru Ca 15-3 může znamenat, že se opravdu děje něco nového v souvislosti s původním nádorem. Maminka by měla absolvovat scinti kostí, rtg plic a sono břicha, a to co nejdříve. Vyšetření markerů by se mělo zopakovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,moc Vás prosím o informace týkající se Karcinomu in sita zjištěném po biopsii děložního čípku. Moc děkuji.Matuna

Carcinoma in situ je první stádium zhoubného nádoru, které ještě nezakládá metastázzy, ale je už předstupněm invazivního nádoru. Na děložním čípku může souviset s infekcí papilomma viry a rozhodně se musí radikálně řešit.

xxx

Dobry den Neviem co mam robit som velmi vystrasena a nemam sa na koho obratit tak som sa hrozne potesila ked som na internete objavila moznost poradit sa s odbornikom Mam 20 rokov a asi pred 2 mesiacmi sa mi [pokial viem tak zo dna na den] objavil na podnebi v ustach taky maly vyrastok, ako vyrazka alebo tak V tom case som ochorela silnou anginou,mala som v ustach viacero aft [tie obcas zvyknem mavat] Tak som myslela ze to s tym suvisi, ale aftz priserne boleli a ta 'vyrazka' nie Po asi 5 tyzdnoch to zmizlo, skoro nic som tam uz nemala To trvalo par dni a uz je to tu zas Je to cervensie nez okolie a trosku citlive, ked jem tvrde veci tak to trochu boli Inak nemyslim zeby sa to zvacsilo... Strasne sa bojim ze to je rakovina Som teraz ale v USA a domov sa vratim az v oktobri a tu su doktori priserne drahi Neviem ci mam kvoli tomu kupit letenku a letiet domov k lekarovi alebo sa nemam strachovat... V puberte som fajcila aj pila asi ako kazdy pubertak ale teraz uz dlhy cas absolutne nefajcim, vobec nepijem uz viac nez tri roky... Prosim o radu Velmi pekne Vam dakujem, vazim si Vasu pomoc S pozdravom Zuzana

Milá Zuzano, nález v ústech , který popisujete, bude spíše nějaká infekční komplikace, která souvisí s aftosní stomatitidou, kterou jste prodělala. Nádor je možný, ale méně pravděpodobný. Doporučuji pravidelně vyplachovat ústa desinfekcí (alespoň ústní vodou například). Pokud nález do několika dní nezmizí, bylo by přece jen rozumné navštívit praktika nebo krčního odborníka.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

chcel by som sa opytat aka je prognoza pri rakovine pankreasu rozsirenej na pecen. Dakujem

Karcinom pankreatu s generalizací v játrech je nevyléčitelné onemocnění, které se dá po určitou dobu kontrolovat onkologickou léčbou.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko! Jsem pozitivní na BRCA1 a po 2.5letech mi byl zjištěn nový a pozitivni nález rakoviny prsu.Na zakladě tohoto se rozhodlo o oboustrané odstraněni prsnich žlaz a jejich rekonstrukci pomoci břišniho laloku.Výsledky z histologie jsou takove: levá mamma Dysplatické změny,DCIS,nedosahujici okraje extirpátu v HVK PRAVA MAMMA:Regresivni změny po terapii N609 jen bych ráda znala Váš názor. Ještě vysvětlit termin spici rakovina. Jaké jsou šance ,že po tady tomto radikalním zákroku se to nevrati. Moc děkuji za odpověď a za Váš stranený čas .Přejí hezké léto Oravská

Rozhodnutí o odstranění prsní žlázy na obou stranách je asi rozumné, protože riziko nádoru bylo ve vašem případě velké. Oboustranná ablace vyřešila nebezpečí nemoci v oblasti prsní žlázy, další nebezpečí jsou vaječníky. Pokud nechcete absolvovat jejich operační odstranění, je třeba docházet k pravidelným gynekologickým kontrolám. Nevím, jakého rozsahu byl původní nádor prsu, ale současná diagnóza DCIS Vás metastazováním nijak neohrožuje. Pacient, který prodělal zhoubné onemocnění a jeho léčba byla úspěšná, je v tzv. remisi, to znamená že je vyléčen s určitou nejistou, že se onemocnění může vrátit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den jde poznat z krevního obrazu sedimentace atd. Než jen rakovina krve

Z běžného krevního obrazu je možné získat podezření na zhoubné onemocnění krve, ale třeba i tlustého střeva. To je pak nutné potvrdit dalším vyšetřováním.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, Mé tetě byla zjištěna rakovina jícnu. Pan doktor se zmínil o možnosti ambulantní chemoterapie,ale neřekl nám o tom absolutně nic.Jaké jsou podmínky pro tuto chemoterapii? Je možno se díky tomuto postupu vyhnout strersujícímu pobytu v nemocnici? Je nutná přítomnost zdravotnického personálu?Jediné co vím je, že tato chemo má být nějaký přístroj, který se má nějak nabíjet.Děkuji za odpověď

Nejúčinější léčebnou metodou u karcinomu jícnu je operace. Pokud nádor nelze operovat, pokoušíme se jeje zmenšit chemoterapií, která probíhá většinou ambulantně. Trvalý přísun cytostatika do oběhu zajišťuje přenosná pumpička, která se vždy jedekrát za týden vymění. Podmínkou jejího použití je zavedení centrálního vstupu do žíly na krku, tzv. portu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den mam tyto potize a nikde si nevi rady.uz nevim kam se obratit,tak snad tady najdu odpoved a radu.boli mi hlava,kdyz si na ni sahnu je tepla,mam problemy s ocima,picha mi v nich,za nima,tece mi z nosu,nekdy jako citim krev v puse,nekdy mi boli cela travici trubice,bricho boli,nekdy boli po vyprazdnovani,boli celi bricho,nemam chut k jidlu,jsem brzo unavenej,je mi spatne,na zvraceni,ale jeste jsem nezvracel,po stranach v krku mam jako booule a nekdy to boli,pri mluvemi mi boli v krku a unavim se,moc je divne citi a spoustu dalsich potizi.Dekuji za radu a odpoved

Taková sposta rozličných obtíží může samozřejmě doprovázet i závažné onemconění, ale také může být psychosomatická. Určitě si zasloužíte podrobné vyšetření.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přeji dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat,na kolik je pravděpodobné,že manžel po 4-8cyklech chemoterapi BEACOPP(Hodkinův lymfom v hrudníku 22X33cm) bude neplodný??Pokud chemoterapie obsahuje lék Endoxan,je to skoro jisté??Chemo probíha po 3dny a poté 3týdny pauza.Děkuji za váš čas a odpověď.R.T.

Alkylační cytostatika, která kombinace obsahuje, mohou způsobit sterilitu pacienta. Muži jsou k těmto vlivům citlivější, než ženy. Před zahájením chemoterapie se mladým mužům obvykle odebrá sperma ke kryoprezervaci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Děkuji za odpověd riziko vaječniku mam už řešenou v prosinci 07 kdy mi bylo odstraněno vše i děloha pravě ,aby se snižilo riziko dalšich nadoru,rozhodnuti odstranit prsni žlazy se rozhodlo po novem nalezu a nasledne pozitivni biopsie ted nyni v druhem prsu a to pravě rozhodlo ,že se to vraci .Proto se vyřešilo timto. to jen pro vysvětleni.Moc děkuji oravska

Děkujeme za informaci a přejeme pevné zdraví!!! JN.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, moje máma onemocněla v 54 letech rakovinou prsu(chodila pravidelně na mamograf), dále pak se objevily metastázy, dostalo se jí to do jater, kostí a nakonec i mozku a po 3 letech léčby zemřela. Tudíž jestli se dá trošičku určit jáká je pravděpodobnost, že by se rakovina vyskytla i u mě. Popřípadně jestli jsou nějaké zásady, jak snížit toto riziko. Předem velice děkuji za odpověď S přáním hezkého dne Šimůnková

Onemocnění jednoho příbuzného určitým typem nádoru ještě není důvodem ke genetickému vyšetření. Rozhodně byste ale měla podstoupit vyšetření prsů, ultrazvuk a po 40.roce i mammograf. V příadě, že je i vaše prsní žláza riziková, měla byste být pravidelně sledovaná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, maminka prodělala rakovinu vaječníku již v dost pokročilém stádiu, zatím je v po roce a půl v pořádku. Chci se zeptat, zda stačí vyšetření gynekologa, markerů a nebo zda je potřebné i vyšetření CT. Toto ji totiž nikdo nenabídl. Děkuji za odpověd Řepová

Marker Ca 125 je jeden z nejcitlivějších markerů, který se při recidivě nemoci téměř ve 100% zvyšuje. Teprve při zvýšení markeru má smysl provádět CT vyšetření, které přeci jen znamená velkou radiační zátěž a nebylo by rozumné provádět jej zbytečně. Vaginální ultrazvuk je zase zobrazovací vyšetření, které se díky sondě může sledovaným místům nejvíce přiblížit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den pani doktorka!Pisem kvoli svojej tete,ktorej diagnostikovali rakovinu prsnika.Podstupila chemoterapiu aj ozarovanie.Kvoli spalenym miestam po ozarovani sa caka na dalsie vysetrenia,takze v podstate nevieme ako na tom teta je.Neistota a bezmocnost pomoct jej ma ubija,tak skusam hladat nejake alternativne metody.Chcela by som vas poprosit o nazor uzivania lneneho oleja popri klasickej onkologickej liecbe:http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=122&pjmeno=&kredit=&p1=',780,550.Nasla som tiez pripravok INOCELL,ale neviem,ci je jeho uzivanie vhodne a neskodne.Dakujem za odpoved.Jana

K prognóze onemocnění vaší tety se nemohu vyjádřit, protože nemám podrobnější informace, ale přešetření stavu bude jistě postačovat po zhojení reakce po radioterapii. Lněný olej je přírodní produkt, který zlepšuje činnost střev a zajišťuje přijatelnou konzistenci stolice, o protinádorových účincích nemám informace,ale rozhodně tetičce neuškodí. Inocell je podpůrná léčba, která pravděpododbně zásadně neovlivní nádorové onemocnění, ale může zlepšit celkovou imunologickou kondici.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den p. doktorko, mám diagnozu C56, na levém vaječníku, stadium IA, operaci jsem prodělala 18.10.07. Poslední chemo 25.2.2008. Po všech vyšetřeních /CT,sono,krev,mamograf,gynekologie/ je vše v pořádku. Rozhodla jsem se nastoupit k 1.9.08 do zaměstnání, nebylo toto rozhodnutí unáhlené? S lékaři jsem toto konzultovala, doporučili mi to. Cítím se unavená,bolí mě nohy, pravá ruka, ale to prý je normální stav, vzhledem k diagnoze a prodělané léčbě.Vše se prý čsem upraví.Dále jsem se chtěla zeptat zda podle vás kontrolní vyšetření, která mi byla provedena jsou standartní, nebo je dobré provést ještě další.Na onkologigi chodím 1xza 3 měsíce a na gynekologii /Homolka/ 1x za 4 měsíce. Děkuji za odpověd a přeji krásný den.

Vzhledem k původnímu rozsahu má vaše onemocnění velmi dobrou prognózu, i to, že jste sledovaná nejen gynekologicky, ale i onkologicky zvyšuje jistotu, že nic nebude zanedbáno. Vyšetření jsou dostačující a rozhodnutí vrátit se do práce je rozumné, pokud nemáte příliš fyzicky náročnou práci.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den, je nejaky lekar nebo pracoviste v cechach, ktery se specializuje na karcinosarkom (mulleriansky tumor) delohy? Zuzana

Myslím, že nexistuje žádné gynekologické pracoviště, které by bylo jediné specializované centrum pro karcinosarkom, bylo by ale rozumné se obrátit na některou větší nemocnici, kde mají s tímto vzácnějším nádorem větší zkušenosti (V praze - Apolinář, Motol, Vinohrady atp.)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat na léčbu. V září 2007 jsem byla na operaci-částečném odnětí prsu. Nádor byl 15 mm duktál. invaz.ER 68% PgR 84% MiB1 24%.Uzliny negativní.Následovalo ozařování.Nyní Zoladex a Tamoxifen/je mi 45 let/.Mám návaly a bolí mě kosti. Na sonu jsem byla naposled na předoperačním vyšetření.Jinak každé 3 měsíce kontrola,ale jen pohmatem.Mám strach z recidivy.

Váš nádor by měl na hormonální léčbu dobře odpovídat, vzhledem k tomu, že byl větší než 1 cm a vy ještě menstruujete, dostala byste u nás nejspíš i zajišťovací chemoterapii po operaci, teď byste měla absolvovat alespoń 1x za rok Mg se sono a každé 3 měsíce kontrolu markerů. 1x za rok se obvykle provádí rtg plic, scinti skeletu a sono břicha - vzhledem k vašemu mladému věku, bych si rtg vyšetření ponechala jen pro případ, že se zvýší hodnota markerů. Tato opatření se provádějí proto, aby se případná recidiva objevila včas, kdy bude možné nález dobře řešit.

asimela

Dobry den.Pisu vam z recka.Vim ze nam nemuzete pomoct ale mela bych jednu otazku.Muj bratr ma rakovinu na plicich a metastasi na mozku.Zjistili jsme to pred dvema lety.Tenkrat nam doktori rekly ze to ma nejmene pet let a ze v takovem stavu lide ziji pul roku.Jak je to tedy mozne ze vydrzel tak dlouho.Chudak se pul roku trapi na posteli a asi tri mesice je trochu mimo vlastne nevnima.Prominte za chyby co delam a dekuji za odpoved

.... odpověď je společná u dotazu výše, JN.

asimela

Dobry den.Nasemu bratrovi pred dvema roky rekly ze mama rakovinu plic s metastasi na mozku a ze uz to ma aspon pet let.Posledniho pul roku lezi a asi dva mesice je mimo dalo by se rict ze blouzni.Je mozne aby to vydrzel tak dlouho?A da se jeste nrco delat?Simela Recko

Takový průběh je neobvyklý. Postup nadoru do mozku vetšinou znamená urychlení průběhu nemoci a pacienta velmi záhy připraví o život. Je ale možné léčit se roky s karcinomem plic a teprve ve finální fázi diagnostikovat metastázy v mozku.

Petr

Dobry den,chtel bych se vas zeptat zda je nutne kazdy rok podstupovat vysetreni CT. Cetl jsem, ze je zde velka radiacni zatez. Je mi 35 let,C64,P2T NO,MO,G1.Po nefrek.ledviny 12/2005.Uz jsem ho postoupil po treti.Take posilate dvoje pacienty s touto diagnozou kazdy rok na toto vysetreni.Dekuji za informaci

Rozhodnutí o nutnosti vyšetření CT je vždy na ošetřujícím lékaři, takže se nedá paušálně odpovědět. Já pacientům mladým a s dobrou prognózou dělám vyšetření s radiační zátěží co nejméně. U nádoru ledviny je ale problém, že nexistuje žádný sérový marker, který by mohl pomoci odhalit recidivu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, moje maminka 41 let před peti lety prodelala rakovinu delozniho cipku - operace, chema, ozarovani. vse se pak zdalo v poradku. pred rokem prisla o ledvinu, protoze spatne pracovala...v prosince 2007 mela vsechhna vysetreni, krev v poradku..ale letos na jare nemoc znovu zautocila..rozsahly nador na mocovem mechyri a v oblasti panve...prodelala tezkou opraci, byl ji vzta mocovy mechyr i strevo, ma nyni dva vyvody...dva mesice po operaci se ji nyni objevily metastazy ve 2 uzlinach v trisle. hledam na internetu vse mozne, co by ji pomohlo...docetla jsem se o pripravku Inocell, Biobran a znama mi doporucila Venisfer a Supracid. Maminka v soucasnosti bere Wobenzym. Chtela bych se zeptat na radu ohledne techto pripravku a napriklad jestli nemate nejakje zkusenosti s lecnbou v zahranici? dekuji

Obávám se, že rada bude težká. Nejspíše není žádná systemová možnost léčby a přípravky, které uvádíte mají spíše jen pomocnou roli, ale nemoc nevyřeší. Nejrozumnější by bylo kontaktovat gynekooga ohledně možnosti operačního řešení nebo radioterapie. Všechna opatření ale budou jen dočasná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

DOBRÝ DEN! Začla jsem s hormonalni lečbou ARIMIDEX mám podstoupit ozářky,ale lékař mi řekl,že sam ještě nevi co a v jake miře ozařovat nebot s plastikou prsni žlazy na obou prsou a rekonstrukci z břišniho laloku (sám ještě žádnou pacienku s tim to neměl ponechana vlasni kuže )jaké s tim máte zkušenosti a asi v jakém rozsahu by mělo probihat ozařovani docela se bojim,aby mě nespalili.Již dřiv už jsem psala ma genovou mutaci BRCA1.Děkuji za jakoukoli odpověd ORAVSKÁ

Ozařování může komplikovat následnou plastiku. Správné zacílení provádí radioterapeut a závisí vždy na původním rozsahu nemoci. Pokud jste měla postižené uzliny, musí se ozářit axilla, pokud nebyl odstraněn prs, je třeba zářit prs. Léčebné záměry vždy upřednostňujeme před kosmetickým efektem. Ale konečné rozhodnutí je na vás.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer, měla bych následující dotaz. Po operaci prsu užívám již třetí lék.Všecny velmi špatně snáším. Nyní beru arimidex, před ním aromasin a jako prvni to byl tuším tamoplex. Mám naději, že se mé tělo s užíváním léku vyrovná? Léky beru po radioterapi, kterou jsem skončila v březnu tohoto roku. Tento poslední u mne vyvolává svědění po těle, udělal se mi puchýř mezi prsty na ruce, otýká mi obličej i rty. Děkuji Vám za radu jak dál . S pozdravem Zdena Jsem stará je mi 70 let.

Nažádoucí účinky hormonální léčby nejsou časté, ale mohou se objevit, je jen neobvyklé, ze netolerujete žádný preparát. Arimidex může způsobit návaly nebo svalové bolesti, ale obvykle nedělá kožní obtíže. Spíš bych se snažila vydržet, než preparát opět měnit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pani doktorko,je mi 36 let,v srpnu mi byl odstranen invazivni duktalni karcinom prsu,v sentinelove uzline byla mikrometastaza,proto sem podtoupila disekci axily.Bylo odebrano 13uzlin,vsechny negativni.T1N1/1SNBpozit.-mikrometa ze 14uzlin/M0,G1,ER100%,PR100%,L0,V0,HER2negat.Nyni posdtupuji adjuvantni chemoFEC75,ceka me radioterapie ,HT,LHRH a Tamoxifen.Mam strach z metastaz,z toho,ze se mi nemoc vrati/ctu ruzne pribehy zen se stejnou diagnozou/,proto se chci zeptat,ma nadeji na uplne vyleceni?Moc dekuji za odpoved,s pozdravem Dagmar

Váš nádor je velmi příznivý, jediný problém bylo postižení uzliny. Lečba, kterou podstupujete je rozhodně správná. Vysoká exprese hormonálních receptorů je nadějná pro hormonální léčbu, kterou byste měla vydržet celých pět let, pak je šance na návrat nemoci už malá. Držím palce.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Je mi 46 let a mám za sebou absolvování 3 cyklů neoadjuvantní cht TAC pro tumor v prsu,následnou operaci-ablaci prsu pT3N2a, dále následovaly tři cykly adjuvantní cht TAC a v červnu proběhla radioterapie 25 ozářek.Lékařka doporučuje dále laparoskopické odstranění vaječníků a poté nasazení hormonální léčby.Je postup spočívající v odstranění vaječníků nutný není jiné řešení?Můžu nesouhlasit s tímto postupem?Děkuji.

Bylo by možné nahradit odstranění vaječníků injekční aplikací preparátu Zoladex. To je rozumné, pokud je nadějeje, že po ukončení léčby po cca 3 letech budete ještě určitou dobu menstruovat, pokud ne, to znamená je Vám nad 45 let, pak je odstranění vaječníků pro Vás jednodušší. Léčbu samozřejmě odmítnout můžete, ale asi by nebylo rozumné, nevyužít hormonálních léčebných možností, když to váš nádor umožňuje.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,jsem 2 roky po záchovné operaci prsu. Následovalo ozařování,hormonální léčba-Tamoxifen a Zoladex. Teď v září jsem dostala poslední injekci. Chtěla bych se zeptat za jak dlouho mohu očekávat menses. Děkuji za Vaši odpověď

To je zcela nevypočitatelné, někdo začne menstruovat po vysazení hned, jindy trvá nástup menstruace i několik měsíců.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Zhruba rok trpím velkou potivostí, jedná se hlavně o noční pocení a pobolívá mne v zádech a to v bederní oblasti. Zhruba před měsícem jsem brala ATB Ciprinol po 12 hodinách na silnější virozu. Zhruba 14 dní trpím častější stolicí, která se mění od kašovíté až po měkou konzistenci. Celý život trpím zácpou a na záchod jsem chodila nepravidelně jednou za dva až tři dny. Občas také trpím nafouknutým břichem. Jiné problémy zatím nemám. V rodině mám zátěž onkologickým onemocněním jak ze strany matky, tak otce(2000 úmrtí). Děkuji předem za rada. Křemenová

Vaše obtíže jsou tak mnohotvárné a neurčité, že není možné učinit diagnózu bez vašeho vyšetření. Můžete mít jen kombinaci funkčních potíží a návalů při menopauze, ale i nějaké vážnější onemocnění. Doporučuji vyhledat praktika a požádat o vyšetření stolice na Ok ev. kolonoskopie.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, moje maminka se chystá absolvovat po chemoterapiích další léčbu a to ozařováním. Chtěla bych se Vás zeptat, jak nejlépe zmírnit důsledky popálenin od dlouhodobého ozařování. Děkuji mockrát za odpověď

Moderní ozařovací přístroje mají minimum lokálních nežádoucích účinků. K jejich prevenci dostane maminka na ozařovně masti nebo spreje, kterými si bude ozařovaná místa ošetřovat (Cavilon, Panthenol atp. ).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den, absolvovala jsem mamo, sono a biopsii se diagnozou : RTG-Oba ST: opožděná involuce ml. žlázy věku bez podezřelých mikrokalcifikací alož. změn. Ojedinělé drobné prachové částice bilat. Bilat vč. podpaží: vpravo bez lož. změn a lymfadenopathie, levo na rozhr. ZQ se zobrazuje hypoechogenní ložisko velikosti 9*10mm vcelku ohraničené, v levé axile ipomatózní uzlina velikosti 19mm pouze s naznačenou akcentací vlevo v nadklíčku i podklíčku bez lymfadenopatie. Opožděná involuce ml. žlázy. Tabar V. Hraniční ložisko vlevo na rzhr. ZQ. Biopsie:4 vzorky tkáně prsní žlázy v celém rozsahu infiltrovány strukturami dobře diferencovaného invazivního tubulárního adenokarcinomu. Známky nádorové lymfangioinvaze nebyly zastiženy. ICDO-M: 821131. Navržena operace, vyjmutí nádoru, tkáně a sentinelové uzliny a násl. radioteripie a chemo. Prosím o přeložení do civilní řeči, lékaři mi toho moc nevysvětlili, s tím, že se ukáže po operaci. Moc se bojím, jaká je šance na uzdravení a celková prognoza? děkuji

Váž zhoubný nádor byl diagnostikován včas, asi na základě skríninkové mammografie. Máte velké štěstí, plánovaná operace je nejšetrnější možností. Další onkologická léčba bude záležet na operačním nálezu a výsledku histologie. Budete muset absolvovat radioterapii prsu. Prognóza je velmi dobrá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den. Mojí dceři, které je 35 let diagnostikovali Hodgkinova chorobu. Má prodělat vyšetření kostní dřeně a následně léčbu zřejmě chemo. Prosím o sdělení, jestli tato nemoc nelze léčit nějak alternativně. Děkuji předem. B.

Prognóza Hodgkinovy choroby je excelentní, byl by nerozumné zkazit tak vysokou naději na uzdravení nějakou neúčnnou a šarlatánskou léčbou. Můj názor není jistě zcela objektivní, ale nikdy jsem neviděla nikoho s M.Hodgkin uzdraveného alternativní cestou, zato jsem viděla několik pacientů takovou léčbou zásadně poškozených.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, maminku mám 4 roky po operaci ledviny (rakovina). Po 4 letech se objevili metastáze na plicích a játrech. Lékař onkolog ji nasadil imunitní léčbu na dobu 2 měsíců (IntronA 60 milionů IU injekční roztok vícedávkové pero). Pícháme Po,St a Pá. Poté jde na celkové vyšetření CT, jak se léčba projevila. Operace prý není možná, to se shodlo více lékařů. Maminka má malé plíce a je silnější postavy 135 kg. Takže rizikové. Rozhodli se pro tzvn. vypalování...Nicméně hodně čtu a dočetla jsem se o léčivých účincích byliny Vilcacory. Byli jsme u více doktorů a ti se neshodli. Někteří zamítají, druzí že bylinka ještě nikomu neublížila. Onkolog který jí léčí v tom nevidí problém, prý ji může užívat.Mamka už 4 den vilcacoru užívá 1 tabletu denně spolu s injekcemi, zatím žádné obtíže. Proto se obracím na Vás a byla bych moc ráda kdyby jste mi mohla nějak poradit zda neděláme špatně když Vilcacoru užívá, nebo zda je vše v pořádku. Děkuji Tereza Čásárová

S Vilcacorou mají zkušenost Indiáni, kteří využívali její obecně léčivé schopnosti. U onkologických pacientů funguje jako podpůrná léčba a pokud jí maminka snáší, určitě jí neublíží. V případě, že by léčba interferonem přestala účinkovat, může být maminka léčená novou cílenou terapií, tyrosinkinázovými inhibitory Sutentem nebo Nexavarem.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, jsem pacietntka s diagnozou C56 st.IA, všechna kontrolní vyšetření mám v pořádku. Jsem jeden rok po operaci,od 1.9.08 jsem se vrátila do práce. Chci se zeptat jaký máte názor na užívání preparátu INOSOLL, zda byste mi jej doporučila užívat. Můj onkolog mi řekl, že on není tohoto zastáncem, chtěla bych znát váš názor. Nevím zda by mi užívání tohoto preparátu neublížilo, kdybych se pro toto rozhodla. Každý lékař má jiný názor. Děkuji

Neznám úplně přesně složení tohoto preparátu, ale nepochybně se jedná o podpůrnou léčbu, její efekt většinou nebyl prokázán v klinických studiích, ale její nebezpečí je zpravidla nulové, takže Vám pravděpodobně neublíží, ale zda nějak prospěje je nejisté. Jediné co kontrolujte, jestli není v preparátu vitamin B12, který by při vyšší dávce mohl fungovat jako růstový faktor pro nádorové buňky.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko, jsem téměř rok v remisi po léčbě Hodgkinova lymfomu. Chtěla jsem se zeptat, jestli mi nějak nemůže ublížit očkování proti tetanu. Můj praktický lékař si myslí, že ne, ale říkala jsem si, že za další "konzultaci" nic nedám. Předem děkuji za odpověď. Hezký den.

Hodgkinova chororba je určitě úzce spojená s poruchami imunity a do imunity zasahuje i očkování,i když spíše pozitivně. Asi by nebylo rozumné podstoupit zbytečně očkování proti chřipce nebo podobně, ale tetanus je tak závažná nemoc, že zůstat neočkovaná je asi větší riziko, než nejistý imunologický dopad očkování.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobry den po zachovne operaci prsu jsem zacala chodit na chemoterapie mam pred sebou jiz treti celkem by jich melo byt sest muj dotaz se tyka odberu pred kazdou terapii chtela bych vedet co jsou nadorove markery.pred prvni terapii nalez znel s-cea2,6 a s-ca15 14,0 po prvni terapii s-cea1,9 a s-ca15 12,0 pred treti terapii je nalez stejny jako pred druhou zajimalo by me proc je nalez stejny myslela jsem ze po kazde terapii se budou hodnoty snizovat az na uplne minimum budu moc rada kdyz od vas dostanu vysvetleni mam z cele veci celkem neprijemny pocit a strach a jeste bych vas chtela pozadat o nazor na hodnoty markeru zda jsou v normalu ci ne vzhledem k me lecbe dekuji mnohokrat za odpoved

Nádorové markery jsou bílkoviny, které se uvolňují ze zdravé tkáně prsu ,ale daleko víc z tkáně nádorové, proto jejich hodnota v krvi nikdy není nulová. Vámi udávaná čísla, jsou hodnoty zcela normálních markerů a je dost neobvyklé, nabírat markery po každé chemoterapii, zvlášť když už na začátku byly normální. Medicínský význam to rozhodně nemá a jen vás to stresuje. Kontrolovat markery má smysl zhruba jednou za 3 měsíce nebo při obtížích a jejich hodnota je jen pomocná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den. Moje diagnóza je rakovina prsu. Mám za sebou operaci, chemoterapii, ozařování, Herceptin. Nyní dostávám Zoladex a Tamoxifen. Chci se zeptat, zda je Tamoxifen nutný. Mám velké návaly, bolesti v nohách, špatně spím. Od dětství nosím brýle a v příb. letáku se píše, že pokud máte problém s očima, lék se brát nemá. Mám problémy s křečovými žilami a to je také kontraindikace. Již asi 5 let mám leukopenii a to je také kontraindikace. Můj lékař se mě ani na nic nezeptal a lék předepisuje. V poslední době mám pocit, že jsem v ordinaci jen kus a doktor předepisuje to co se prostě dává a nekouká napravo ani nalevo. Je mi jasné, že lékařů je málo a pacientů přibývá, ale je to velice deprimující, když máte pocit, že svého lékaře obtěžujete a navíc vás ani pořádně nevnímá. (telefonuje, řeší další problémy). Léčím se v Brně a přemýšlím, jestli to psychicky ustojím. Snažím se žít zdravě a když si přečtu něco o Tamoxifenu, tak mám pocit, že můžu jíst denně smažené a ještě si u toho zapálit. Přijde mi to především jako jed, než lék. Děkuji za váš čas a názor.

Měla jste velké štěstí, že když už jste musela onemocnět zhoubným nádorem prsu, máte takový, který umožňuje léčit Vás všemi dostupnými léčebnými možnostmi, chemoterapií, hormonální léčbou a biologickou léčbou. Tím se velmi zvyšuje šance na definitivní úzdravu. V klinických studiích se ukázalo, že použití samotného Zoladexu se vyrovná ve své účinnosti chemoterapii, kombinace Zoladexu a tamoxifenu je ve výsledcích ještě lepší. Vám nevadí tamoxifen jako takový, ale hormonální deprivace, kterou způsobuje, návaly, deprese, pocit oteklého a nafouklého těla. Možná by bývalo rozumné chvíli ponechat samotný Zoladex a Tamoxifen k němu postupně přidat, čímž by obtíže plynule odcházely. Rozhodnutí zda užívat nebo ne, je jen na Vás, ale je potřeba vědět, že si trochu snížíte šanci na uzdravení. Tamoxifen užívá obrovské množství žen a skutečně nebezpečné nežádoucí účinky má jen zlomek z nich. Stálo by za to si ale nechat vyšetřeit koagulační parametry a ev. trombofilii, protože poruchy krvácivosti mohou být v souvislosti s užíváním tamoxifenu nebezpečné. Pokud se rozhodnete v léčbě pokračovat. Doporčuji dávku rozpůlit na ráno a večer, kombinovat lék s lexaurinem nebo cavintonem na zmírnění přechodových obtíží. Problém je i to, že zajišťovací léčba je opravdu dlouhá, vydržet ji je skoro nadlidský výkon. Držím palce.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobry den pani doktorko mam na vas dotaz ktery se tyka me nemoci kterou prave prodelavam v srpnu jsem byla na zachovne operaci prsu pote jsem zacala dochazet na chemoterapie celkem by jich melo byt 6 pote ozareni dale je mi podavana hormonalni terapie zoladex. rada bych znala vas nazor na moji diagnozu kterou jsem vycetla z dokumentace stav po tumorektomii a extirpaci sn vpravo pro stredne diferencovany invazivni duktalni karcinom mlecne zlazy g2,dle nott.klasifikace skore 5-6,er60-80procent,pr80procent,mib1 5procent,cerb b2-negativni skore 0p t1 bn1(sn)m0 budu vam velice vdecna za vas nazor ohledne me nemoci a take jake jsou me vyhlidky do budoucna.mockrat dekuji janalova

Přesto, že byl Váš nádor zhoubný, byl zachycen včas a jeho biologický profil je příznivý, velká výhoda je hormonální pozitivita nádoru, která Vám umožní léčit onemocnění i po ukončení chemoterapie. Vaše vyhlídky jsou dobré. Držím palce.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,je mi 53 let, dosud jsem byla zdravá. Jsem 3 měsíce po částečné operaci prsu a mám za sebou 4 chemoterapie. Následovat budou ještě 4 chemo a zároveň léčba Herceptinem. Napište mi, prosím, jaké jsou zkušenosti s touto léčbou. Po přečtení vedlejších účinků Herceptinu z toho mám docela strach, i když první dávku H. budu brát v nemocnici. Děkuji za odpověď. Jitka

 

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den. Děkuji za odpověd ze dne24.3.2008 .Sprava mne potěšila,chtěla by jsem slyšet nazor-mam podstoupit operaci pateřeL2-indikace kexstirpaci těla L2,nahradaX TENZ+přemostění MACS.-dotaz?-jak je naročna operace+prognoza,šance aby se neobjevila dalši metastaze v kosti,mam strach,ale nechci to vsobě a nechci se vzdat.Děkuji za pocopeni.

Operační řešení osamocené metastázy v páteři je rozumné tehdy, pokud je obratel destruován natolik, že ohrožuje míchu, kterou má chránit, útlakem . Nebo z něho vyrůstá metastáza do páteřního kanálu a tlačí na míchu. Je samozřejmé, že nebezpečí rozsevu nádoru v kostech existuje, ale neznamená to, že by se na něj mělo nečinně čekat. Určitě užíváte bisfosfonáty a eventuelně systémovou protinádorovou léčbu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,přítel trpí nádorem plic a jater oba jsou pozitivní má za sebou již 4chemoterapii chtěla bych se zeptat skoro celý den prokašle,špatně se mu mluví a bolejí ho nohy od kolen dolů.Před 14 dny jsem mu koupila OVOSAN bere 2 denně od října kdy mu tuto nemoc zjistili užívá ostropestřec a teď jsem mu koupila ještě beta glukany taky bere 2 denně. Neni tady to na škodu a může užívat tyto 3věci dohromady Díky Němečková

Pokud je nádor rozesetý na více místech jednoho orgánu nebo dokonce v orgánech dvou, je operační řešení málo účinné a pacienta velmi zatěžuje. Resekci metastáz většinou provádíme tam, kde je nějaký zbytek nádoru po úspěšné onkologické léčbě.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

DOBRÝ DEN JEŠTĚ JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT K PŘEDEŠLÉMU DOTAZU NENI MOŽNÉ TYTO NÁDORY OPEROVAT NA JÁTRECH MÁ 2 NEVÍM JAK JE TO S PLICEMI TAM TO BUDE ASI STEJNÉ.NEUSTÁLE UPOZORŃOVAL,ŹE SE MU ŚPATNÉ DŸCHA A POŔAD KAŚLE A ZA CELE 2ROKY CO NA TO UPOZORŃOVAL SE NIC NEDÉLO PŔEDTÍM MÉL ZA SEBOU 2KRAT PLICNI EMBOLII PO TE HO NEPOSLALI ANI NA RENGEN NINÍ MU NENÍ ŠPATNĚ ALE CÍTÍ SE POŘÁT SLABÝ A TÍM ŽE NEUSTÁLE KAŠLE SE STÁLE OSLABUJE TAKY HO POŘÁD BOLÍ V KRKU A DOKTOŘI ŘÍKAJÍ ŽE TAM NIC NENÍ JE TO ZNÁMKA CHEMOTERAPIE,ZATÍM DĚKUJI JN.

Pokud je nádor rozesetý na více místech jednoho orgánu nebo dokonce v orgánech dvou, je operační řešení málo účinné a pacienta velmi zatěžuje. Resekci metastáz většinou provádíme tam, kde je nějaký zbytek nádoru po úspěšné onkologické léčbě.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vazena pani doptorko,uz nevim co mam delat,jak mi je.Picha mi v ocich,lepi se mi vicka,kdyz stojim boli mi v krizi,kdyz chodim zacnu hure videt,kaminky v ocich,nekdy kdyz si sahnu na rasi tak jsou tvrdy a bolavi,na pohmat boli celi bricho,v noci se budim jak mi boli oci,vadi mi ostre svetlo,kdyz jdu tak 20 min tak jsem uplne znicenej,boli mi litka,na krcnim mi prohlizeli krk a kam mi na nej sahli tak to bolelo,rekli ze to jsou nervy,zili na rukou a nohou,tlak za ocima,paleni tvari,necitlivost obliceje a mnoho dalsich problemu.Uz jen chodim a pomalu nic nedelam.Laboratorni testy,markry/S tPSA 1.68,S CEA 5.75,sono vse v poradku.Tedy az polipi ve zlucniku.Prej to jsou nervy.Nevim jak se koukate na toto.Zkousel jsem ochutnat svoji moc,byla slana,zapachajici,od toho si myslim,ze mi picha vsude mozne.ale proc mam moc takovou nevim.Kdyz jsem volal do Motola tak rkli ze by to chtelo si tam lehnout,ale doktor mi zadny doporuceni neda ze mam testy uz nekolik let O.K.,ale me je cim dal hur!!!Dekuji za radu a za to ze vsem se snazite pomoci.Petr V

Vaše obtíže jsou určitě velmi nepříjemné, ale postihují vlastně celé tělo a proto jsou možná psychosomatické. Tímto směrem ukazuje i to,že je vaše objektivní vyšetření i laboratorní testy v normě. Možná by vám pomohl psycholog nebo psychiatr, takhle totiž může vypadat i deprese, což je často horší nemoc než rakovina. Požádejte vašeho obvodního lékaře,ať Vás pošle za odborníkem, zvlášť jestli se vaše obtíže zhoršily teď na jaře. Moč je možné vyšetřit chemicky i na přítomnost infekce, která se nemusí projevit žádnými obtížemi .

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím o radu,moje žena je pochirurgickém zákroku nalevém prsu,po ozařování jí nepřestala bolet paže ale onkolog ji utěšuje ,že je to normální průvodní jev.Jednou už dostala horečky a to se povedlo léky udržet.Nyní ji zčervenala a otekla paže,dostala horečku a a zrudlo ji celé prso je hospitalizovaná ,dostává antibiotika.Po ozařování měla podle lékařky projít testem,ten jí nebyl udělán.Nevím jakým testem?Ale rád bych věděl,co bychom měli dělat abysme jí pomohli,nebo na koho se obrátit,aby otok zmizel.Děkuji za odpověd. manžel

Velmi pravděpodobně se po operační stav zkomplikoval lymfedemem a potom stafylokokovou infecí, která způsobila zánětlivý obraz na ruce a prsu . Po dokončení radioterapie by bylo třeba zkontrolovat uzliny v podpaží, aby nebyly infiltrované nádorem a pokud bude vše v normě, je možné uvažovat o lymfodrenáži. Když by se infekční komplkace opakovala, je možné nemocnou po nějaký čas léčit preventivně měsíčně aplikací pendeponu (pokud není alergická na peniciclin).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Chtěla bych Vás moc poprosit o informaci.Mám nemocnou kamarádku.Je jí 40 let.Nyní už má potřetí zpět rakovinu.Postižena je kostní dřeň hlavně nohy a páteř.Nyní to je dle histologie lymfoplazmocelulární lymfom.Poprvé měla Hodkina na krku a podruhé NHL také krk.Teď už má třetí druh lymfomu.Začala chemoterapii.Kape 5 dní po třech týdnech.Můžete mi prosím o tomto druhu něco napsat a jaká je prognóza.Mám o ni velký strach.Už při druhé léčbě měla vážné problémy ohrožující její život.Velmi vám děkuji za odpověď.S pozdravem Petra Randová

Výskyt další hematologické malignity může znamenat, že nemocná má prostě genetický sklon k nádorovému onemocnění a tak, když se vyléčí jedno , objeví se druhé, nebo je druhý nádor důsledkem léčby prvního. Prognóza i léčba budou jistě výrazně ovlivněné tím, že už absolvovala intenzivní léčbu pro M.Hodgkin, takže dřeňová rezerva je malá.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,nevíte o nějakém centru zdravotní péče,kteří jsou ochotní dojíždět za pacientem do Prahy -5,Lipenců?Kamarádka má pojištovnu OZP a nemůžeme nikoho sehnat,ačkoli se tato služba platí.Potřebuje vyměnit kapačky a ošetřit břicho,to je vše.Má rakovinu jater a tlustého střeva.Moc děkuji.Karolína Forštová

Určitě mobilní hospic Cesta domů. Naprosto fantastická služba. Kontakt na www.cestadomu.cz

 

Webhosting pro OSUDY.CZ poskytuje zdarma od roku 2005 společnost IGNUM, s.r.o.