Vše od 11.11.2008 do 8.12.2009

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, mému bratrovi byla před časem diagnostikována rakovina tenkého střeva. Ta byla odstraněna v dubnu 09. Jenalo se o vřeteno buněčný nádor GIST. V říjnu se objevila znovu na tenkém střevě a s metastázemi na játrech. Nyní léčba lékem Glivec. Leden 2010 kontrola.Bratrovi je 43 let. Prosím jaká je šance na uzdravení. ? Nebo progóza z Vašich zkušeností. V rodině žádná zátěž na tuto nemoc není. Může toto souviset s jícnem? Ve dvou letech bratr prodělal operaci zúženého jícnu a následná léčba v nemocnici cca 9 měsíců. Předem Vám děkuji za pár odpovědí které mi mohou objasnit tuto nemoc.Ještě prosím poradťe mi zda můžu bratrovi koupit nějaké bylinné čaje . Děkluji Renata

Gastrointestinální stromální nádor je vlastmě druh sarkomu. Jeho prognóza obecně závisí na jeho původní velikosti a pak především na jeho agresivitě vyjádřené počtem genetických změn v nádoru. Ve stádiu metastáz se nejedná o vyléčitelné, ale dlouho léčitelné (roky) onemocnění, kde je hlavní sytémovou zbraní právě imatinib - Gleevec. Systémová léčba se může kombinovat s léčbou lokální, například resekcí lokalizovaných metastáz.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní docentko, tonoucí se stébla chytá a tak i já hledám možnosti jak pomoci své milované ženě. V říjnu loňského roku jí diagnostikovali v nemocnici v Českých Budějovicích glioblastom multiforme vpravo WHI IV. Proběhla operace a po nekompletní resekci podstoupila chemoradioterapii - Temodal. Poté následovala léčba samotným temodalem v dávce 350 mg. Koncem března tohoto roku proběhla druhá operace nádoru. V září prokázala MR progresi a tak byla léčba temodalem ukončena. Neurochirurgové shledávají v současnosti operaci jako příliš rizikovou. Byla doporučena další chemoterapie v podobě infuzí. Protože se jedná o nádor mozku a pravděpodobně i následkem ozařování, je žena značně dezorientovaná a změnila se její osobnost, ale přesto je stále optimistka. Pokud to půjde napište mi prosím zda by byl reálný i jiný postup léčby. V případě potřeby mohu poslat další ůdaje popřípadě osobně se dostavit. Předem moc a moc děkuji. Jiří Kadlec

Vážený pane, dobře rozumím tomu že se snažíte pro svoji ženu najít jakoukoliv další léčebnou možnost. Onemocnění glioblastoma multiforme, ta nejagresivnější forma glioblastomu, je záludné hlavně proto, že nádor není nikdy zcela ohraničený, takže jej není možno radikálně odoperovat. Někdy zbytkovou chororbu může alespoň přechodně řešit ozářerní, ale často nefunguje ani to, což je, bohužel, případ Vaší ženy. Odpovídavost na chemoterapii se dá dobře předpovědět podle genetickcých změn v nádoru. Podle toho se lze rohodnout, zda podstoupit další nepříjemnosti s chemoterapií spojené, nebo ji, jako přechodné a málo nadějné řešení spíše vypustit. Jinak doporučuji poptat se po probíhajících klinických studiích pro tuto diagnózu ( nem. na Bulovce, v Motole, MOU Brno, onkologie Nový Jičín atp. ), protože tam se zkouší nové nadějné léky, které nejsou zatím jinak dostupné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

dobrý den je mi 41 let od 29 se léčím na několik onkol onemocnění ve 29 to byl hodkinuv lymfom 3. stadium chemo ozařování pak rok 2005 non hodkinuv lymfom autoimunitní hemolíza trombocytopenie plicní pneumonie vše v souvislosti zjištěna osteonekroza obou femurů po léčbě následná Tep kolene zjištění lymfoplazmocytární lymfom kolena páteř a letos zhoubný papilární karcinom štítná žláza odstranění radiojod nemyslím si že bych měla špatné stravovací návyky lékaři si myslí že by to mohl být následek výbuchu černobylu bylo mi 18 nebo jak si vysvětlujete shled nemocí po sobě je to jako koloběh ta nemoc ovlivnila celý můj život i řivot mé rodiny psychika je u mně dobrá ale samozřejmě pokaždé projdu peklem chemoterapíí a další léčby hezký den Jana Zemlerová ještě myslíte si že je šance na úplné uzdravení?

Přestože jste neuvěřitelně stíhaná jednou nádororvou diagnózou za druhou, vždycky si "vyberete" docela příznivé formy nádorů. Takže u všech je naděje na uzdravení. Velmi neobvyklá je vaše nádororvá "sbírka", proto bych doporučila uvážit genetické vyšetření, jestli nejste nositelkou nějaké genetické poruchy se sklonem k nádororvému bujení.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den prosím nezlobte se,nedávno jsem vám psal o mojí léčené nemoci,akorád jsem vám zapoměl přidat výsledky krve:nádor varlete histol:klasický seminom bez přítomnosti heterolobních struktur nádorová infiltrace do oblasti retetestis a do tunica albiginea neproniká.1ct SUSP.UZLINA 9MM ZA v.iliaca ext.dx a drobné uzliny v břiše do8mm.Poslední CT.uzliny v břiše mírná regrese uzlina v kyčli do 8mm.Mírná Regrese vel.lymfatikRes:Tu testis 1x dx. st.p.OEinguin cestou klasifikace-pT1 pN1 pMO,S-1,st.2a st.p.adjuv.chemo-4x-EP zahájení-1.6.2009-ukončení-28.8.2009 dle CT-regresei lymfatiky,bez lok.nálezu dle PET-bez známé malignity.Ted ještě ty výsledky krve:,první odběry byly 7.7 2009 kompl.odběry včetně markerů plus HCG /méně než 1,0/ fyziol. HBsAG -negativní 28.7 2009 kompl.odběry fyziol. HCG=1,0 18.8 2009 kompl.odběry včetně markerů HCG=1,0 ost.fyziol. V listopadu,jsem byl na krvi a markerech a pan primář řekl,že dopadly dobře.Děkuji Chtěl bych se vás zeptat,jestli je ta krev v pořádku.Děkuji.

Každá laboratoř má trochu jiná normální rozmezí jednotlivých vyšetření, ale Vaše hodnoty jsou tak nízké, že jsou nepochybně v normě.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, mému otci byla zjistena rakovina rekta s diagnozou T3N0M0,hist.interstitiální adenokarcinom grade 1 8140/31,hypertrophia prostatae PSA 6.1. Chtěla jsem se zeptat,jakou má otec šanci na přežití a jaká ho čeká asi léčba. Děkuji za odpověď,Petra N.

Pokud se nádor dobře ozáří a odoperuje, tak se tatínek může zcela uzdravit. Nutnost radioterapie před operací bude jasná po endosonografickém vyšetření. Typ chirurgického výkonu závisí na lokalizaci nádoru. Při nádoru blízko svěračů, se musí konečník amputovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Děkuji Vám za odpověď.Od léta slyšíme samé špatné zprávy, snad máme nárok na lepší.Lucka hodně sportovala, vždy přivezla ze soutěží ceny,říkala jsem jí Dítě štěstí, snad i teď jí neopustí.Hanka

Milá paní, všichni kdož jsme si přečetli Váš dotaz a máme děti Vám moc dobře rozumíme a moc moc moc držíme palce!!! Hodně štěstí za všechny pro Vaši dcerku přeje správce osudy.cz Honza Nachtigal

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,mám dceru Lucku,je jí 14 let. V létě jí začal bolet pravý kyčel.Šla jsem s ní na ortopédii, kde nám pan doktor řekl, že rychle vyrostla a napsal jí rehabilitace.Ty nepomohly a tak jsem se obrátila na jiného ortopéda, který nás poslal na rengen.Na snímku se ukázala cysta a to dost velká. Minulý týden Lucku operovali v Praze Na Bulovce, vše mělo normální průběh.Jenže došla zpráva z histologie,která nám obrátila život vzhůru nohama.Histologicky se jedná o telangiektatický OSA.V pondělí nastupuje do Motola.Má šanci moje kočička???Mám strašný strach.Co jí čeká?Vím, že máme vše před sebou,ale prosím napište mi něco o tomto onemocnění. Děkuji. Hanka

Jedná se opravdu velmi nebezpečnou diagnózu. Nejprve je třeba zjistit, jestli je nádor omezen jen na kost nebo zasáhl nějaký další orgán. Podle rozsahu onemocnění je pak třeba zvolit i léčbu. Lokálně se provádí chirurgický zákrok, jehož rozsah závisí na velkiosti nádoru. Eventeuelně je možné pacienta léčit i chemoterapií. Přestože je prognóza nejistá, je velká nadějě, že se nádor podaří zlikvidovat. Dětské zhoubné nádory nejsou moje specializace, ale zrovna minulý týden za mnou přišla mladá žena, která prodělala léčbu pro stejnou diagnózu v 18 ti letech, aby se poradila o optimálním režimu v těhotenství. Držím palce, abyste taky jednou řešili takovéhle radostné problémy a přeju hodně síly.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, v 10/2008 jsem onemocněla rakovinou vaječníků, stadium IIIC G3, z chemoterapie Z 51.1. V 11/08 jsem šla na operaci s tím, že jsem nebyla odoperována. Peroperační nález: postižení celé dutiny břišní.... Vzhledem k rozsáhlému postižení hlavně horního břicha nález hodnocen jako inoperabilní. Absolvovala jsem 3 dávky chemoterapie a pak následně v 3/09 operaci. Onkomarkery- Ca 125, které byly na začátku 2 947, klesly před operací léčbou na 16,tedy v normě. Byly mi odoperovány všechny pohlavní orgány včetně slepého střeva. Dle histologie z operace jsem měla z těchto orgánů zasažené omentum a pravý vaječník, ostatní - po léčbě negativní. Nyní po dalších chemoterapiích jsem v pořádku, všechny výsledky negativní, jsem relativně vitální. Zažádala jsem o invalidní důchod. Jaká je prognóza u této rakoviny? Jak často se vrací? Znáte i případy vyléčení u této diagnózy? Cítím se dobře.Protože je mi 50 let, též mě zajímá, jestli mi invalidní důchod zůstane (na jak dlouho, když budu v pořádku?), jsem rozvedená a nevím, zda mně tedy nečeká v budoucnu řešit další zaměstnání. Budu moc ráda, když mi k této diagnóze, pokud je to možné, uvedete bližší údaje o pravděpodobné prognóze nemoci, které nejsem schopna nikde získat. Upravila jsem životní styl, stravování, váhu. Děkuji za Váš drahocenný čas. V.S.

Karcinom vaječníků je, bohužel, velmi často objeven relativně pozdě, vzhledem ke své lokalizaci. Je skvělé, že jste teď bez známek nemoci a musíte doufat, že to tak už zůstane. Původní rozsah nádoru ale vzbuzuje určitou pochybnost, že by se onemocnění mohlo vrátit. Pak je třeba absolvovat znovu chemoterapii, která nádor zažene zase na nějaký čas na ústup. Vzhledem k diagnóze jistě pokud budete chtít v invalidním důchodu můžete zůstat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,prominte že vás ještě otravuji,ale chtěl bych se vás zeptat ještě na něco.Bylo mi odstraněno pravé varle histol klasický seminom bez infiltrce do retetestis a do tunica albigunea.TNM pT1pN1M0S1.Byl jsem léčen v třebíči na klinické onkologii pan primář řek,že se toto léčí všude stejně?dostal jsem 4xchemo EP a poté po 12 dnech od ukončení posledního chema jsem šel do brna na PET a to vyšlo bez známé malignity.Chtěl bych se vás tímto zeptat,jestli nebylo třeba lepší kdybych se šel léčit třeba do prahy nebo do brna?a jestli tato klinická onkologie také může člověka uplně vyléčit.Děkuji vám za odpověď a nezlobte se

V rámci Vaši diagnózy, byste pravděpododbně absolvoval všude stejnou léčbu nebo nějaký její stejně účinný ekvivalent. Seminom je naštěstí velmi dobře léčitelný nádor a chemoterapií v kombinaci s operací můžete být úplně vyléčený.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, můj manžel byl v 9/08 operován pro karcinom rekta. Byla mu vytvořena dočasná ileostomie a naordinovaná chemoterapie pro mikrometa v okolních uzlinách. Před operací prodělal radioterapii a také chemoterapii. Momentálně mu komplikuje zanoření stomie fibroza střeva, způsobená zřejmě radioterapií. Byl mu doporučen Wobenzym, ale ani po půlročním užívání se jeho stav nezměnil. Lékař mu dává šanci 50 na 50, má obavy z neprůchodnosti střev. Paní doktorko, prosím Vás moc o radu jestli existují ještě nějaké jiné léky, nebo možnosti jak fibrozu vyléčit. Manželovi je 30 let a hodně špatně psychicky snáší představu, že bude mít stomii doživotně. Předem Vám mockrát děkuji. Kateřina Š.

Především je skvělé, že přes tak mladý věk, byla nádorová diagnóza tak dobře zvládnutá. Myslím, že by bylo rozumné konzultovat ještě jiného chirurga, pokud se jedná o ložiskové postižení střeva, možná by se dala celá záležitost vyřešit jeho zkrácením. Objednala bych se ke konzultaci na nějakou dobrou břišní chirurgii, protože problém je teď chirurgický, nikoliv onkologcký.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,prosím Vás tímto o radu.1.10.09 jsem byla operovaná cit.z lékařské zprávy:laparotomia,revisio,biopsio ad RHV,GEA antecolica anterior cum anastomosis sec.Braun,hepaticojej unoanastomosis sec.Roux-Y side to side,PVC drain.Diagnostický záver:Ca capitis pancreatis non resecabile C 25. St.p CHCE. Chtěla bych se zeptat,či na toto onemocnění existuje speciální dieta.Na stránkách internetu jsem našla jen panktreatickou dietu,při které nemohu jídla,které se doporučují na rakovinu, a které jsou na její léčbu prospěšné.Také se chci zeptat na názor v léčbě kanadským sirupem se sodou,případně z Maďarska lék Celladam.Před operací mi lekaři dávali 2 měsíce života,po operaci se cítím dobře bez zažívacích problému,absolovala jsem v rámci 7 týdnové kury 2 chemoterapie,které poměrně dobře snáším.Krevní výsledky mám dobré (to se ale netýká onkomarkeru, tyto mám vysoké, konktrétně mi doktorka neřekla),ostatní orgány mám v pořádku.Byla mi indikovaná paliatívní systémová léčba a RAT.Prosím Vás o Váš názor,či mám naději na zlepšení stavu,anebo je to jen na zmírnění problému na dožití.Internista mi dává naději,že pokud se nádor zmenší/8x6 cm/je možnost další operace.Děkuji za Vaši odpověď.

Karcinom pankreatu, který nelze operovat, je bohužel nevyléčitelné onemocnění. Chemoterapie ale většinou chororbu dobře stabilizuje a zlepšuje obtíže spojené s nemocí. Je důležité, abyste nehubla, jezte tedy všechno co snášíte bez ohledu na to, jestli to je zdravé.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer mám na vás otázku.Jsem po odstranění varlete klasický seminom bez infiltrace nádor nedosahuje do tunica albuginea a ani do retetestis.Jsem po 4x cyklech adjuv chemo EP.Na prvním ct na začátku břišní uzliny do 8 mm a uzlina v jámě kyčelní do 9mm.Po 3xchemo uzliny v břiše s mírnou regresí a uzlina v jámě kyčelní do 8mm.potom ještě jedna serie chemo a po 12 dnech ukončení chemo PET vyšetření a to dopadlo bez známé malignity.Chtěl bych se vás zeptat jestli nebyly potřeba ještě nějaké chemo?a jestli ty uzliny se nemají vyoperovat?někde sem četl že i po ukončení chemo se některé uzliny musí odoperovat.Děkuji vám moc za odpověď je mi teprve 25 let.Děkuji.

Uzliny popisované na CT byly pravděpodobně jen reaktivně zvětšené po peraci, pokud se nález po chemoterapii na PET zcela normalizoval, není třeba nic dalšího podnikat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jedná se o moji maminku. Ve věku 47 let (v roce 1973) měla rakovinu prsu. Po operaci byla léčena ozařováním, v té době bez chemoterapie. V dalších letech byla nemoc v klidu až letos v září (tedy po 36 letech) jí byl na sono zjištěn nádor na ledvině - prý zřejmě typ Grawitze. Na sono byla odeslána kvůli zvýšení kys. močové v krvi. Byla na rentgenu plic, metastázy nemá. Dle ošetřující lékařky by byla možná operace, ale to vzhledem k onemocnění srdce (angina pectoris) a věku 83 let by bylo velice riskantní. Prosím tedy o radu zda je možná nějaká léčba bez operace - léky nebo nějaké podpůrné prostředky. Maminka pociťuje únavu a stěžuje si na bolesti nohou, jinak je duševně fit. Čte knihy, zajímá se o věci kolem sebe. Zatím jsme jí neřekli pravdu, bojíme se že by to těžce nesla. Děkuji za odpověď. Jiřina

Nádor na ledvině jistě nesouvisí s původním karcinomem prsu. V tomto věku bývá jeho růst velmi pomalý a nebepečí pro život není velké, takže je možné nález určitou dobu kontrolovat jen ultrazvukem. Znamená to ale nejistotu, že nádor zmetastatzuje. Pak je možné provést i různé menší, ne zcela adekvátní chirurgické výkony, jako je laparoskopické odstranění nádoru z ledviny (pokud je opravdu malinký) nebo radiofrekvenční ablaci nádoru, (kdy se zavede drátek punkcí do nádoru a elektrikou se vypálí). Jestli je ale takový zákrok možný, musí posoudit urolog.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobry den,muzete mi prosim napsat vice k teto diagnoze a jaka je prognoza u tohoto onemocneni,protoze se jedna o moji mamku a na onkologii nam rekli,ze je to spatne.Ve zprave ma napsanou tuto diagnozu-Ca mammae I.sin.,T2N3Mˇ(krcni uzlina,st.4)a jeste nam rekli,ze je to v pokrocilem stadiu.Dekuji za odpoved Petrova

Z vašich údajů vím jen informaci o rozsahu nádoru prsu, který má v prsu velikost do 5 cm, ale jsou postiženy nejen uzliny v podpaží, ale i v nadklíčku. Nevíme nic o typu nádoru, přítomnosti hormonálních receptorů, ani možnosti použít biologickou léčbu. Rozsah nádoru je opravdu nepříznivý, ale ještě nepříznivější by bylo postižení plic, jater nebo kostí metastázou.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zdravotní stav sestry. Byla jí diagnostikována rakovina žaludku, v červenci podstoupila úplné odstranění žaludku, ale nádor udělal již 11 metastáz, z nichž jedna je na bránici a maligní. Před operací prodělala 3 chemo a po operaci další tři. Dnes se nachází na metabolistické jednotce se 45 kily, prosím Vás, jaká je šance na uzdravení. Co si mám myslet o tom, že jí řekli, že jí čeká ještě tak 9 chemo na zahubení jediné uzlinky. Děkuji za radu.

Karcinom žaludku s metastatickým rozsevem je nevyléčitelné onemocnění, operace a chemoterapie oddalí jen zhoršování nemoci, které je ale neodvratné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý deň, chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu, mojej mamine zistili vo februári tohto roku pri bežnej preventívnej prehliadke škvrny na plúcach, išla na operáciu pluc, vybrali jej vzorku s tym, že je to maligny melanom s metastazami na plucach. odber krvi na onkomarkeri jej robili len raz aj to pred pol rokom, mala všetko v norme. Je to pri tomto druhu rakovine normalne, zvlášť keď je už metastazovaná? nasadili jej chemoterapiu, ale bez výsledku, s tými nálezmi na plúcach to ani nepohlo. moja mama sa cíti veľmi dobre, žiadne teploty, chudnutie, unava .. proste nič. pritom jej diagnostikovali 4.štádium ani neviem na základe čoho, pretože žiadne testy jej doteraz nerobili, bola len na PET vyšetrení, ale napriek tomu jej chcú nasadiť drastickejšiu chemoterapiu, pritom by sa jej to dalo vyoperovať, ale nechcú. nevieme čo robiť, mam pocit že ani oni samy nevedia čo jej je. príznaky žiadne ani v krvi. Preto vás prosím o vyjadrenie, aké príznaky by mala mať táto rakovina a či onkomarkeri niečo v tomto štádiu ukážu alebo robenie testov z krvi je zbytočné. Mohli sa v laboratoriu zmýliť? A ako by ste sa vy postavili k riešeniu tohoto problému. Mamina má 47 rokov. V rodine takýto druh rakoviny nebol nikdy diagnostikovaný. Veľmi pekne vám ´dakujem za skorú odpoveď.

Maligní melanom je zhoubné onemocnění, které může mestazovat do plic, aniž má pacient jakékoliv obtíže a vyjímečně mohou být nízké i markery. Onemocnění i ve stádiu metastáz může být po určitou dobu stabilizované a nezpůsobovat žádné obtíže, většinou se ale neléčené zhoršuje a může nemocného připravit o život. Pokud měla maminka operační odebrání vzorku a histologickou diagnózu, je omyl v dg., bohužel, spíše nepravděpododbný. Léčebné možnosti představují jednak imunoterapii (interferon) nebo chemoterapii (DTIC např.).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den.Měla bych na Vás dotaz ohledně rakoviny.Je mi 28 let.Máme v rodině rakovinu.Moje sestřenice zemřela v 70.letech na rakovinu,moje babička zemřela v roce 1982 na rakovinu plic,můj dědeček zemřel v roce 1988 na rakovinu prostaty a můj tatínek zemřel v roce 2004 na rakovinu slinivky.Mamince před lety vyoperovali z prsu nezhoubný nádor.Pravidelně chodí na mamograf a je v pořádku.Sestra zdravotní problémy nemá.Já se léčím s depresemi,s epilepsií,mám HMSN-hereditární motoricko senzorickou neuropatii a mám těžkou generalizovanou psoriazu po celém těle.Myslíte,že mi také hrozí riziko rakoviny?Jak bych se měla chránit?Předem děkuji za vstřícnou odpověd.Naďa Mašatová

Výskyt zhoubných nádorů v rodiné anamnéze ukazuje, že máte možná zděděnou tendenci k tvorbě nádorů. Vzhledem k tomu, že spektrum nádororvého onemocnění je velmi široké, není nejspíš možná jednoznačná lokální prevence. Důležuité tedy bude upravit životní styl a zahájit doporučená skríninková opatření (mammografie, stolice na OK, gynekologická depistáž ca čípku) vše v doporučovaném věku. Nepodceňovat žádný možný symptom a raději podtsoupit vyšetření.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,chtěl bych se vás ještě zeptat,jsem po chemoterapii ukončení 28,8.2009 nádor varlete.Bylo mi doporučeno pít gel aloe vera chtěl bych se vás zeptat jestli o tom něco víte,jestli to může pomoci a neublíží to nějak? děkuji vám moc za odpověd nashledanou.

Aloe vera je rostlina s protizánětlivými a hojivými účinky, určitě Vám neuškodí, není jen jisté, zda z hlediska nádoru nějak pomůže.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, dovolte mi doplnit můj dotaz ze 14.10.Podstoupila jsem ještě kontrolní CT a to opět ukázalo "něco malého".Podrobnosti ještě nevím. Přitom UZ byl v pořádku a CA 125 je 20.Dokáže CT ukázat dobré a špatné nálezy? Je možné, že i přesto došlo opět k recidivě? Bojuji již 3 roky a začínám být ze všeho unavená, ale nehodlám nic vzdát. Děkuji za odpověď.

..... zodpovězeno ve vašem dotazu ze 14.10.2009

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,chtěl bych znát váš názor,Měl sem rakovinu varlat histologie klasický seminom bez přítomnosti heterolobních struktur.Ve shodě s makroskop.nálezem nádorová infiltrace do oblasti retetestis a du tunica anbuginea neproniká.Poté sem absolvoval 4x cykly adjuv.chemo. první CT:vícečetné drobné uzliny mezenteria a retroperitonea do 8mm. susp.uzlina 9mm za v.iliacaext.dx druhé CT,po 3 sérii chemo:mírná regrese vel.lymfatik uzlina v jámě kyčelní dnes do 8mm. po skončení adjuv chemoterapie po 12 dnech sem šel na PET vyšetření PET:negat PET sken,bez nálezu charakteru viabilního tu residia po ukončení komplexní onkol.th. RES:TU testis 1.dx st.p.OE inguin cestou histologie seminoma testis klasifikace pT1 pN1 pM0,S-1,st.2a st.p.adjuv. chemo -4x EP zahájení -1.6.2009 ukončení-28.8.2009 dle CT-regrese i lymfatiky,bez lok.nálezu dle PET-bez známé malignity Chemo bylo ukončeno a jsem zdravý.Jen bych se chtěl pane doktore zeptat jestli všechno proběhlo jak mělo a jestli je vše v pořádku a jestli je nemoc přeléčená a mohu začít žít normální život.Nezlobte se že se takto ptám je mi teprve 25 let. děkuji za odpověd.

Histologická struktura vašeho nádoru byla příznivá a přes postižení lymfatických uzlin léčba dobře fungovala a onemocnění zvládla. Teď je třeba docházet na pravidelné kontroly markerů a eventuálně CT.

monikarosakova@seznam,cz

Dobrý den, mám diagnózu C56,po dvou recidivách v současnosti bez nálezu. Zajímal by mne Váš názor na doplněk stravy B 17 APRICARC. Děkuji.

Karcinom ovária, který se jednou vrátí je opravdu nevyzpytatelné onemocnění, ale nález na CT není jednoznačně recididva, zvlášť, když máte nízké markery. CT vidí jen struktury, které tam nepatří, což u Vás může být i jizva nebo srůst. S potravinovým doplňkem z meruněk nemám žádné zkušenosti, snad neuškodí, i když se tradovalo, že v peckách je škodlivý amygdalin. Jediné nebezpečí je možná zátěž jater, která už asi dostala zabrat předchozí léčbou. Z hlediska nemoci Vás tato podpůrná léčba nejspíš neochrání.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,byl mi zjištěn karcinom prsu, nyní jsem měsíc po operaci. Příští týden mě čeká 1.dávka léčby chemoterapií.Pro údajně dobrou snášenlivost chemoterapie mi byla doporučena aplikace přípravku Abnoba viscum( výtažek ze jmelí) ve formě injekcí. Už jsem aplikovala 3 dávky. Chtěla jsem se zeptat, zda -li je možné dále v aplikaci pokračovat i při léčbě chemoterapií(v menších dávkách) a nemůže -li dojít ke vzájemné kontraindikaci. Předem děkuji za odpověď. Hanka

Milá Hanko, výtažky ze jmelí se používají pro lepší pocit celkové výkonnosti organizmu, který přinášejí, nemají ale nijak prokázaný ani protinádorový účinek, ani účinek potencující chemoterapii, naopak zatěžují játra, která jsou už dost zatížená chemoterapií a zasahují do imunitního systému, který vyburcují někdy i nesprávným směrem. Spíše bych doporučovala v léčbě nepokračovat, po absolvování chemoterapie je čas na to upravit substituici vitamínů i celý životní styl tak, abyste se z jejího nežádoucího působení vzpamatovala bez následků.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý večer.Mám rakovinu prsu a nemůžu už více jak 10měs.spát.Dočetla jsem se, že existuje lék melatonin,který by mi mohl pomoci,ale nevím jestli ho mohu užívat,když beru Arimidex. Obojí souvisí s estrogenem.Nemůže mi tato kombinace nějak ublížit,nebo narušit léčbu? Děkuji za odpověď

Melatonin se používá k tomu, aby se navodil obvylý režim spánku a bdění, například při prudké změněn časového pásma, jako dlouhodobá léčba nespavosti asi není vhodný. Vzhledem k tomu,že se běžně neidikuje, nejsou známé ani vzájemné lékové interakce. Jinak melatonin jako hormon působí jiným mechanismem než antiestrogeny, takže by si spolu nemusely vzájemně konkurovat.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať či zvýšena hodnota markeru CA 72-4 nad 8 indikuje automaticky maligne onemocneni. Pred troma rokmi som prekonala Histologicky difuzny adenokarcinom žaludku. ďakujem Katarína

Marker CA 72.4 se zvyšuje nejen při nádorech žaludku, ale i vaječníků. Zatímco u generalizovaného nádoru žaludku může být jeho hodnota stovková až tisícová, u lokalizaovaného nádoru nemusí být zvýšen vůbec nebo jen mírně. Mírné zvýšení ale doprovází také nezhoubné nemoci žaludku (vředy, ifekce helikobakterem atp.) Pokud jste ale nádor prodělala, je nutné i při mírném zvýšení raději absolvovat gastroskopii.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den. Prosím Vás, chtěl bych se zeptat, jak rychlý může být nástup či projev paraneoplastického syndromu? Je možné, aby se objevil během jediné noci? A to z polohy, kdy člověka pouze brněly konečky prstů, do polohy naprosto imobilního pacienta s nekoordinovanými pohyby a částečnou ztrátou řeči? Doplňuji, že k závěru, že se jedná o paraneoplastický syndrom se došlo po dvouměsíční hospitalizaci, kdy primární nádor nebyl nalezen a pouze PET vyšetření (únor 2008) ukázalo nějaké stíny (údajně metastázy) na plicích a byly zvýšeny onkomárkry CA 15-3 a CA 125. Po opakování PET vyšetření (květen 2009) byl nález na plicích vyvrácen a naopak se něco objevilo v oblasti mezi „břichem a zády“, laicky řečeno. Prý by se mohlo jednat o neoplázii (lymfom?). Do této doby však není histologicky nic potvrzeno. Zajímá mě spíše zda se vůbec musí jednat o onkologické onemocnění. Z toho plyne můj výše uvedený dotaz ohledně toho, zda se může ten syndrom tak náhle a razantně projevit? Předem děkuji za odpověď. Jaroslav.

Paraneoplastické syndromy jsou soubor neobvyklých příznaků, které se tváří jako určitá nemoc, ale jsou doprovodnými známkami nádoru. Nejsou příliš časté a vyvinout se mohou i relativně rychle. Pokud ale nebyl nádor nalezen a histologicky potvrzen, je tato diagnóza spíše spekulativní. Příznaky, které líčíte, by mohly odpovídat mozkové příhodě, neurotropní viróze nebo, pokud už uvažujeme o onkologickém pozadí, například infiltraci mozkových plen karcinomem. Marker CA 15.3 se zvyšuje u karcinomu prsu, ca 125 u nádorů vaječníku nebo slinivky břišní.

anonim....

Dobrý večer,měl bych dotaz ohledně prášků Xeloda.Co semnou udělají?Mám rakovinu tlustého střeva a prodělal jsem dvě chemoterapie.Bez velkého úspěchu,pomůže v léčení a nebo již nic neřeší? Děkuji za odpověď, s pozdravem Pallos.

Xeloda je velmi dobrý protinádororvý preparát, který se užívá v tabletách ve formě, která je vlastně neúčinná. Teprve v játrech je matabolizovaný na účinnou látku. Má dvě možná úskalí. někteří lidé nemají dostatečnou enzymatickou výbavu pro jeho zpracování a mohou mít zničující průjem. Ten se objeví hned na začátku, většinou stačí snížit dávku nebo na čas vysadit a zahájit potom v nižší dávce. Dalším nežádoucím účinkem je po delším užívání tzv. hand- foot syndrom. Kůže na rukou a nohou rohovatí, loupe se a praská. Je dobré ji preventivně promazávat a moc nenamáčet.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, paní doktorko, jsem v remisi, prs T1M0N0G1. Jaká vyšetření mohu požadovat abych měla jistotu, že se mi v těle nikde netvoří další nádory. Chtěla bych si nechat proklepnout játra, ledviny, slezinu, kosti. Na jaké oddělení se mám objednat, někam na internu? Plíce mi rentgenují, prs mamografují, ale někdy mám o další orgány předem obavu. Existuje nějaké pravidlo co všechno a v jakém intervalu mám mít odborníkem zkontrolováno? Někdy mi tiká v hlavě, že se zase něco někde děje. Nerada bych něco zanedbala. Co vše si mám hlídat? Děkuji moc za odpověď.

Prognoza vašeho onemocnění je velmi dobrá, ale musíte zůstat pod kontrolou, jednou za 3 měsíce Vás klinicky vyšetří váš onkolog. 1x za rok musíte absolvovat MG, na našem pracovišti provádíme ještě i kontrolu nádorových markerů, což nám pomáhá zachytit případnou recidivu dříve. Je možné každý rok absolvovat rtg plic, scinti skeletu a sono břicha, ale rtg zátěž každý rok je zbytečná. Žádné vyšetření nedává pacientovi stoprocentní záruku, že je zdravý, pokud budete mít jakékoliv obtíže, je třeba zahájit vyšetření i mimo plánovanou kontrolu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím o radu, po dvouletém užívání Tamoxifenu mi narostla děložní sliznice na 7,5 mm, jinek podle ultrazvuku žádné patologické změny. Byla mi změněna léčba na Arimidex. Gynekoložka mě nutí na hysteroskopii, myslím, že teď již žádný nárůst nehrozí při užívání Arimidexu, tak se mi moc nechce, samotná léčba a její vedlejší účinky, jsou dost nepříjemné jak na psychiku tak na fyzický stav, a opravdu na další zákrok nemám chuť. Nevím, jestli si nemám dát udělat u jiného gynekologa sono vyšetření a zjistit jiný názor. Dotyčná paní doktorka je dost alibistická. Děkuji za radu, přeji hezký den

Pokud vysoká sliznice přetrvává, bylo by možné absolvovat hysteroskopii k posuzení důvodu jejího zvýšení, pokud se ale její velikost zmenšila k normě a není jiný gynekologický důvod, pak nejspíš hysterectomie není nezbytná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,jako mnoho žen po prodělání gynekologické operace bych se chtěla zeptat,jak se správně stravovat,aby nenastal přílišný váhový přírůstek?Jsem dva a půl roku po operaci,v zaměstnání stále v pohybu,sportuji,jím pravidelně,ale dietu žádnou nedržím-přesto jsem přibrala skoro 10kg.Děkuji!

Odstranění vaječníků múže znamenat, že nová hormonální situace vede přechodně ke zvýšení váhy. Jiná možnost, než omezení příjmu potravy a zvýšení pohybu ale pro regulaci váhy neexistuje. Doporučuji ještě pomyslet i na jiné možné příčiny tloustnutí a provést kontrolu funkce štítné žlázy a glykemie.

anonim...

má cenu po druhé chemoretepii pokračovat další? či zkusit přírodní? děkujiza odpověď

Pokud první chemoterapie udržela onemocnění určitou dobu "na uzdě" , tak určitě ano. Držím palce.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Upřesnění předchozího dotazu manžela. Rakovina trakčníku ,nyní už dif.rozseto ,st. IV.generizace ,mnohoč.metastázy na plicích,lymf.systém ,uzliny,krk,tumor páteř /ozařování/,léčen od 04/2008 chemo/? čím/+biol.léčba 11 aplikací. Po kontr.PEtu další progrese mnohoč. metast.na plicích vedlikosti cca 1cm .Nyní podání 4 ks jiné chemo ?po kolikati CT plic k porovnání s PET zda další progrese .

V tom případě doporučuji zkusit metronomickou chemoterapii Xelodou nebo Ftorafurem, která Vás nebude tolik zatěžovat a dá se skloubit s podpůrnou léčbou, která zase uleví vašim dosavadním obtížím.

anonim...

Dobrý večer,potřeboval bych poradit.Mám rakovinu tlustého střeva,absolvoval jsem léčení Avastinem s výsledkem cca 0,rozšiřovalo se dále.Nyní máme další chemoterapii a za cca měsíc mám absolvovat CT aby mohli porovnat zda léčba zabrala či ne.Zajímá mě,zda má cenu v léčbě pokračovat,ať výsledek bude kladný či záporný,jelikož chemie určitě ničí mé tělo a zda by nebylo lepší dožít pod léky utišující bolest a nebo se trápit léčbou,která stejně jen výsledek odsune o nějaký čas.Respektive zda dožít v klidu či prodlužovat trápení? Děkuji za odpověď.

To záleží na tom, jak je onemocnění pokročilé. Nádor střeva je obvykle dobře léčitelný, i když ve stádiu metastáz už nevyléčitelný. Pokud Vám chemoterapie způsobuje velké obtíže a nádor je příliš pokročilý, je možná opravdu lepší hledět na kvalitu života a netrápit se toxickou léčbou. V případě ale, že jste celkově v dobrém stavu a nádor není příliš rozsáhlý (např. několik ložisek v játrech , nebo několik postižených uzlin), stojí za to pokračovat v léčbě, protože ta vám může život podstatně prodloužit.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Synovi 26let diagnostikovali smíšený germ.tumor varlete s majoritní kompon.embrionálního karcinomu a teratomu s angioinvazí pT2; 12.3.09 podstoupil radikální orchiectomii vlevo, změny na varleti si všimnul až nyní 8.3.09, snažíme se sehnat informace nebo kontakt na kliniku, která má s léčením tohoto nádoru nejvíce zkušeností.

Onemocnění je dobře léčitelné, je třeba ale absolvovat ještě zajišťovací terapii. Velké zkušenosti má prof. Abrahámová na onkologii v Krči (tel. na ústřednu 261081111) , pokud by to pro Vás bylo daleko, je možné se obrátit na jakékolv větší onkologické centrum.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, včera jsem se dočetla o AdnaTestu - testování cirkulujících nádorových buněk v krvi a chtěla bych znát Váš názor, zda je dobré si to dát udělat. Jsem dva roky po záchovné operaci prsu, uzliny nezasaženy. Měla jsem ozařování, chemo ne a beru Tamoxifen. Přeji hezký den a děkuji

Adna test je vhodné vyšetření pro pacientky s nevyléčenou generalizovanou nemocí, u nichž lze předpokládat, že by informace o charakteru cirkulujících nádorových buněk mohla změnit jejich léčbu, nebo pro ženy, které mají pozitivní cirkulující nádorové buňky po operaci nebo ukončení zajišťovací léčby. Pokud jste v remisi nemoci je málo pravděpodobné, že by test u Vás byl pozitivní.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,mojí mamce byl zjištěn v květnu 2008 nádor na pravé ledvině,poté jí byla celá ledvina chirurgicky odstraněna-histologický nález zněl celkem příznivě,jednalo se o zhoubný karcinom ledviny-7,5cm veliký,který však neprorůstal do krevního ani do mízního řečiště,tímto se to uzavřelo,nenásledovala žádná jiná léčba,jen kontrola za 4.měsíce,kde jen dělali UZ druhéledviny,další kontrola za rok.V únoru 2009 byla mamce zjištěna jedna metastáza na mozku,chirurgicky se jí podařilo celou odstranit.Mamka teď podstupuje celou řadu vyšetření,scinti kostí vyšla v pořádku,plíce čisté,játra čistá,jen bohužel na druhé zbylé ledvině se našel nádor 3cm veliký.Mamku teď čeká vyšetření PET v Praze,pak se uvidí další léčba.Ptám se jestli léčba-tedy spíše neléčba byla po odstranění první ledviny dostatečná nebo zanedbaná.A jestli,když by došlo k odstranění nádoru z druhé ledviny,se dá žít s 3/4ledvinou,nebo jaká by byla možná další léčba?A je možné,že ta odstraněná ledvina zmetastazovala do té druhé,nebo se spíše jedná opět o primární nádor?Mockrát děkuji za odpověď.

Pokud se jedná o málo pokročilý nádor bez postižení uzlin a neprorůstající do dolní duté žíly, tak se opravdu po operaci nedělá nic. Odstranění nádoru z druhé ledviny, se zachováním zbytku jejího parenchymu, (může to být spíše metastáza, ale i druhostranný primární nádor) je možné, a se zachovalou funkcí ledvin lze existovat bez dialízy. Maminka by ale měla absolvovat systémovou léčbu interferonem a dále inhibitorem tyrosinkinázy (Sutent, Nexavar).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, chci se Vás zeptat, jakou léčbu byste mi navrhovala. Mám 29 let, objevili zhoubný nádor dělohy. Podstoupila jsem konizaci. Nález - Fragmenty endometria se strukturami dobře až středně diferencovaného adenokarcinomu nejspíše endometrioidního typu, jehož buňky jsou AE1/3,vimentin, p53 fokálně pozitivní a CEA negativní. Proliferační aktivita v průkazu Ki-67 30%.Jedná se o raritní lézi. ADENOKARCINOM ENDOMETROIDNI NS M83803 G2 P1 ENDOMETRIUM T 84 Nález : Kompletně zpracovaný konizát děložního čípku, který je v transformační zoně krytý hyperplastickou dlaždicovou metaplázii se subepiteliálně chronickou aktivní zánětlivou celulizací. Ve stromatu čípku jsou drobná ovula Nabothi. Dysplastické a nádorové změny nebyly po prokrojení všech bloků nalezeny. NÁDOR NEPROKÁZÁN M09450 P1 METAPLAZIE DLAZDICOBUNECNA,NS M73220 P1 CYSTA RETENCNI HLENOVA,NS M33790 P1 CERVIX T83 Paní doktorka, může mi být ještě zachráněná děloha ? Jsem ochotná podstoupit cokoliv /chemo, nadstandartní léčbu,../jenom abych mohla mít svoje vlastní mimi. Děťátko žádné nemáme. 2 roky jsem jezdila do centra asistovné reprodukce v Ol. a nic nezjistili. Moc Vám děkuji za vyjádření.

Ráda bych pro vás měla nějakou dobrou zprávu, ale obávám se, že zachování dělohy bude problematické, protože se podle histologie nejedná o nádor děložního čípku, ale sliznice v těle děložním, takže je ohrožená celá výstelka dělohy. Před rozhodnutím o léčbě byste asi měla podstoupit kromě CT nebo CT-PET vyšetření ještě hysteroskopii k posouzení nálezu v děloze. Potom doporučuji řídit se radou onkogynekologa, protože nedostatečně odstraněný nádor Vás může ohrožovat na životě. Držím palce.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko, mojí mamce (59let) ve středu tento týden sdělil onkolog, že má nález na plicích - metastázy. V roce 2006 jí byl zjištěn nádor s ložiskem na pravé nadledvině. Ložisko na P nadledvině bez prokázané hormon.aktivity. Operativně jí byla pravá ledvina odstraněna, parc.ošetřena DDŽ., po operaci histol. leiomyosarkom retroperitonea. Následně paliativní CHT (CYVADIC) - 6cyklů, ukončeno 9/2006, 10-12/2006 radioterapie na oblast lůžka paravertebrálně vpravo vč. kemne DDŽ. CHT komplikovaná anemií s nutností opak. kevních převodů. Ve středu začala s chemoterapií na 3-6 měsíci (po třech měsích kontrola RDG plic a vyšetření na CT). Jaká je v takových případech prognóza? Je možné mamce podávat nějaké přípravky, aby byla chemoterapie lépe snážena např. Reishi + Acerola nebo třeba žraločí kapse či extrakt z červené řepy Betavital? Bylo by možné zaslat odkaz na webové stránky, které se zabývají životosprávou onkologických pacientů? A co čaj Lapacho, je možné podávat? Děkuji Vám moc za brzkou odpověď a přeji hezký den. Hana

Generalizace sarkomu v plicích je velmi závažná komplikace, nádor není příliš citlivý k chemoterapii, což vidíte z toho, že maminka absolvovala náročnou léčbu s malým efektem. Možná by stálo za to uvážit preparát trabectedin (Yondelis), který u některých typů sarkomů dobře funguje, nebo se pokusit vstoupit do některé klinické studie. Podpůrná léčba v době chemoterapie je obtížná, protože chemoterapie účinky podpůrných léků ruší. Doporučuji pokusit se dost spát a pokud má pacient chuť, jíst všechno, co mu chutná.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den. V prosinci jsem prodstoupila operaci, kde byly odebrány dva zhoubné nádory v prsu. Za měsíc byla druhá operace, kde byl odebrán celý prs. Před první operací byl předoperační rozbor krve dobrý. Před druhou operací byly jaterní testy v krvi 5,7. Nyní mám podstoupit chemoterapii, ale hodnoty jaterních testů jsou stále vysoké, ale pomalu klesají. Má to za následek narkóza? Neužívám žádné léky a onkolog čeká až se hodnoty upraví. Je třeba podstoupit chemoterapii, když byl prs odstraněn? Děkuji za možnou odpověď.

Odstranění prsu vyřešilo lokální problém, takže už nemusíte podstoupit ozařování. Indikace zajišťovací chemoterapie ale úzce souvisí s rozsahem nádoru (velikost, postižení uzlin), jeho agresivitou (grade, HER2 exprese, hormonal. receptory atp.) a vašim věkem (čím mladší, tím radikálnější léčba). Elevace transaminás po operaci není obvyklá, pro jistotu bych svému pacientovi ještě provedla kontrolu jater nějakou další zobrazovací metodou kromě UZ (CT, NMR) a nabrala serologii hepatitid. Držím palce.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,dcera 22 let si nahmatala bulku velikosti hrášku na prsu-zevně .UZ vyšetření: výraznější kresba žlázovitého parenchymu oboustranně s mastopatickými rysy, charak.fibrodisplazie , více vyzn. v oblasti axill recesů bez prokazat. změn ložiskových nebo infiltrativních , okolí bpn.Užívá HA Jeanine .Já jsem onko - ca colli uteri , prosím, co nález pro dceru znamená,může se nález zvrhnout v nádor? Jak často má být kontrolovaná? Je pro ni vhodný nějaký přípravek, třeba Indonal? Bojím se, abychom něco nezanedbaly.Děkuji moc za opověď.

Nález na prsou u vaší dcery souvisí s jejím mladým věkem a užíváním antikoncepce. Fibrodyslázie znamená mírně zvýšné riziko karcinomu prsu, takže by měla nejspíše podstopit ultrazvuk prsů (vhodnější než mammogram) 1x za rok až dva. Při jakémkoliv podezření vyhledat lékaře.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem ohledně užívání kapslí oleje ze žraločích jater.Prosím ,je vhodný pro pacientky ,které prodělaly před 2 lety operaci a chemoterapii pro nádor děložního hrdla nebo nádor vaječníků? Co doporučujete prosím užívat,abychom měli pocit, že pro sebe děláme maximum? Děkujeme za odpověď. Majka

Olej ze žraločích jater neznám, ale předpokládám, že Vám rozhodně neuškodí, ale asi Vás ani nespasí. Pro sebe teď můžete udělat především to, že budete co nejvíc v psychické pohodě, budete pokud možno zdravě jíst a hýbat se a hlavně docházet na onkologické kontroly.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,moc prosím o Váš názor.Jsem rok a půl po ca colli uteri, 3chemo před operací a 3 po operaci/chemo 1.denDDP 120 mg a 2.den ADM 50 mg/.Histol.-nádor v ploše 11 mm, invaze 4mm bez angioinvaze,18 uzlin negat,ypT1b1,ypMo,ypMx.Jakou mám prosím náděj na vyléčení,byla léčba bez více chemo a ozařování dostatečná?Jak často bych měla absolvovat Pet nebo CT,bojím se návratu.U posledního vyšetření krve MPV 12,3 fl.Omlouvám se za toliko otázek,ale vysvětlení mi moc pomůže.Děkuji.Přeji krásný den - Dana

Chirugický výkon i onkologická léčba byly adekvátní. Nejdůležitější je docházet pravidelně na gynekologické kontroly. Gynekolog bude řídit kontrolu markerů i případné zobrazovací vyšetření (CT břicha malé pánve). Pokud budete mít obavy, jistě Vás pozve na kontroly častěji.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prodělala jsem 8 cyklů chemoterapie (2.7.2008 částečná operace prsu s uzlinami. Konec chemo 18.12.2008.) Teď mi čeká od 25.2.2009 ozařování. Od poslední chemo mi neustále bolí nohy a trochu brní prsty jak u nohou tak i rukou. Dále mám k vám dotaz. Mám problémy s krční páteří od které mi bolí hlava. Můžu chodit na masáže nebo rehabilitace při ozařování? Děkuji za odpověď

Brnění rukou a nohou souvisí s chemoterapií, kterou jste absolvovala. Taxány způsobují poškození drobných nervů v konečcích prstů, po čase se ale stav zpravidla zcela upraví. Vhodné jsou vitaminy B ( kromě B12), kvasnice, pivo, kynuté pečivo, eventuelně koupele rukou a nohou ve vlažné a teplé vodě. Na masáže jistě docházet můžete, pokud byl nález na scintigrafii skeletu negativní.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, užívám druhým rokem Tamoxifen, po záchovné operaci prsu, a chtěla bych se zeptat, zda mohu užívat řasu Chlorellu. Děkuji

Tamoxifen s chlorellou je možné užívat, bylo by ale dobré, užívat obojí v jinou denní dobu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den,tatínkovi(60let) byl před 4 měsíci zjištěn spinocelulární ca pravého plicního hilu, s meta do levé nadledvinky a medistin.uzlin.T4N2M1 klin.st.IV. Chtěl bych Vás moc poprosit o prognozu. Táta prodělal 4 cykly paliat.chemoterapie(EP) bez zlepšení(lehká progrese). Nyní ho čeká 2.linie léčby (Taxotere),Brachyterapie a pokud nebude regrese, tak biologická léčba. Tatínek je zatím v dobrém stavu, bez větších potíží, nehubne a má chuť k jídlu. Dále bych chtěl znát Váš názor na biologickou léčbu(pravděpodobně Tarceva). Slyšel jsem že dokáže u nemalobuněčného ca plic prodloužit život o dlouhé měsíce? Je tomu tak? A jaké jsou nežádoucí účinky? Děkuji za odpověď. S pozdravem Ternavčuk

Onemocnění je velmi pokročilé a rozhodně nevyléčitelné, ale jednotlivé linie chemoterapie v kombinaci se zářením a potom i možná biologická léčba Tarcevou mohou opravdu prodloužit tatínkův život v dobré kvalitě i o mnoho měsíců. Jak dlouho, bude záležet na agresivitě nádoru, jeho citlivosti k léčběm, nežádoucím účinkům terapie, pro kterou musí být eventuelně ukončená, a taky na případných infekčních komplikacích ( zápal plic atp.)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Prosím o radu: manžel prodělal chemoterapii a od té doby - 4 měsíce má pocit brnění a horší citlivosti na prstech rukou i nohou. Užívá Ginko a B-komplex, ale není to vůbec nic platné. Dá se očekávat zlepšení?

Polyneuropatie je způsobená některými typy cytostatik (platina, taxány, navelbin atp.), zpravidla je vratná po ukončení léčby, ale pokud terapie trvá delší dobu, nebo má pacient jiný důvod k polyneuropatii (např. diabetes) může v určité podobě dlouhodobě přetrvávat. Doporučuji koupele ve vlažné a horké vodě, dostatek vitaminu B (Pyridoxin, Pangamin), ev. terapii Lyrikou nebo glutamátem. Rozhodně se vyvarovat prochladnutí rukou a nohou (rukavice, ponožky atp.).

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vážení,prosím o Váš názor na přípravek OVOSAN,na doporučení jej moje žena užívala od března 2008 do 22.12.2008 na léčbu nemalobuněčného TU,plic, v denních dávkách 3x5 ,byla ozařována ve FN OSTRAVA,DNE:22,12.2008. zemřela, do tohoto přípravku jsme investovali caa 150 000kč,mělo to smysl? věřili,jsme marně,jmenovala se BOHUMILA LINHARTOVÁ HAVÍŘOV,PODLESÍ,17.LISTOPADU 22/1207.TEL: 596410588 -737 504 144, DĚKUJI za Vaší odpověď,Jiří Linhart.

Přípravek Ovosan je lék určený spíše k podpůrné léčbě, ale pravděpodobně není schopen zásadně ovlivnit vývoj nádorového onemocnění. Protinádorové účinky léku byly dokumentovány na zvířecích modelech, neexistuje klinická studie u onkologických nemocných.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, prosím napište mi, zda nemáte zkušenosti s užíváním potravinového doplňku BIOBRAN. Má zvyšovat počet bílých krvinek a tak posilovat silně imunitu. Při chemo mi totiž proti úbytku bílých krvinek dávají injekce Neupogenu a po nich mě bolí celý člověk asi 3 dny. Doplněk pojišťovna samozřejmě nehradí, a tak zjišťuji, jestli není jen reklamním trikem. Na jeho vývoji a propagaci se údajně podílel významný vědec Mamdooh Ghoneum a měl s ním prý velké úspěchy, co se týká posílení imunity po chemo, ozařování i celkové léčbě rakoviny prsu. Děkuji za odpověď. Jitka

S přípravkem nemám žádnou zkušenost, rozhodně nemůže nahradit růstový faktor pro bílé krvinky, kterým je Neupogen. Částečně je možné ovlivnit reparaci bílých krvinek vitaminem B, tedy nejraději v podobě kvasnic (kynuté pečivo, pivo, Pangamin). Při potížích po aplikaci Neupogenu doporučuji snížit jeho dávku (např. místo 5 ti injekcí podat jen 3) a nebo, pokud to nestačí ,odddělit aplikaci , to znamená nepodávat neupogen každý den, ale ob den ve stejné dávce. Obtíže může částečně utlumit nějaké nesteroidní antirevmatikum( ibuprofen, Aulin, Movalis atp.)

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den paní doktorko. Svůj dotaz jsem zde zadala asi před týdnem a jelikož jsem ještě žádnou odpověď nedostala,přidávám ještě pár řádků. Kontrolou na urologii dne 14.11. byl opět zjištěn další nádor. Operace (čtvrtá během tohoto roku) je naplánována na 15.12.08. Po přečtení stránek Dr. Jurkoviče, uvažuji o tom, že operaci nepodstoupím. Mám hrozný strach z dalšího průběhu nemoci a nevím co mám dělat.

Metoda Dr.Jurkoviče je dost náročná a já jsem nikdy neviděla, že by někomu pomohla, což samozřejmě může být způsobeno tím, že by mě pak už nepotřeboval. Úporné lokální recididvy jsou zničující, ale nejde o život a zanedbat lokálně řešitelný nádor může znamenat jeho generalizaci a vznik metastáz, které už nebudou řešitelné.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den všem spolupacientům a příbuzným je mi 35 let a před rokem mi diagnostikoval lékař zhoubný nádor ve štítné žláze šla (6 let předtím jsem žádala svého bývalého lékaře at mne pošle na punkci zbytečně vysmál se mi že jsem moc mladá a at si z toho uzlíku" nic nedělám( šla jsem tedy hned na operaci odstranil mi lékař celou štít.žlázu a pak jsem musela do motola na radiojodna 14 dní a takzv. velké pití nyní po roce jsem jela na kontrolu do motola zase a bylo mi řečeno že musím znovu na velké pití že prej naštěstí se mi nic nedostalo do tkání ani kostí ale že to ten předchozí radiojod nespálil že jsou ty zbytky" pořád stejné nic ale nedělají a když mě propouštěl lékař mi řekl že v září za rok zase musím na velké pití" prej jen" pro klid a jistotu mám děsný strach aby se mi to v těle nerozlézalo dál asi jako všichni tady napíši vám přesně svojí diagnozu pokud tomu někdo více rozumíte a byl by jste tak laskav a trochu mi to vysvětlil::PAPILÁRNÍ KARCINOM LL ŠTÍTNÉ ŽLÁZY T4 NOMO.MALIGNÍ TUMOR S NAZNAČENOU DLAŽDICOBUNĚČNOU DIFERENCIACÍ NÁDOROVÉ BUNKY JSOU LOŽISKOVĚ VÝRAZNĚ OXIFILNÍ. NÁDOR BYL ZASAHUJÍCÍ DO TUKOVÉHO POUZDRA ŠTÍTNÉ ŽLÁZY BEZ ZJIŠTĚNÉ LYMFADENOPATIE. TOTÁLNÍ.ODSTRANĚNÍ PRO NODOZNÍ STRUMU S FOLIKULÁRNÍ NEOPLÁZIÍ DLE FNAB. Předem vám moc děkuji kdo tomu trochu více rozumíte a co je nejlepší lék na to aby se mi neudělaly metastáze a abych si něčím pořádně posilnila imunitu někdo radí ovosan někdo indonal inocel a já fakt nevím co dřív brát lékař mi řekl s úsměvem že proti tomu nic není že jsou to jen taháky peněz at se nebojím že to dopadne dobře že rakovina ští. žlázy je nejméně agresivní rakovina že se vyléčí 99% pacienzů ale to se mi moc nezdá fakt nevím každý radí něco jiného ale přesto se chytám každého stébla čím bych si mohla pomoci děkuji a omlouvám se za tak dlouhé psaní Pavlína

Karcinom štítné žlázy je onemocnění, které může postoupit do spádových uzlin na krku, ale zpravidla nemetastazuje. Výhodou je, že jeho buňky vychytávají jod, tedy i radiojod, a tím je možné je selektivně vyhubit. Ostatní podpůrné prostředky vám neublíží, ale rozhodně Vás také nezachrání. Taky bych peníze investovala spíše do dovolené nebo něčeho pěkného na sebe.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hezky den, v zari 2007 jsem (35 let) byl operovan pro C64 T1bN0M0 (6,5cm grade 2, radikalni nefrektomie). Mel jsem kontrolu 4 mesice po operaci, pak po 6 mesicich, nyni budu mit dalsi po 6 mesicich (1 rok 4 mesice od operace), s tim, ze mi lekar rekl, ze dalsi bude az po 12 mesicich (2 roky a 4 mesice od operace). Zda se mi, ze to bude moc velky odstup. Dle ruznych materialu: Liga proti rakovine na Slovensku http://www.lpr.sk/publikacie/ Rakovina obličiek 3 mesice po operaci, pak po 6 mesicich po dobu 5 let -- Standardy léčebné péče Komplexního onkologického centra http://www.koc.cz/pro_lekare/

seznam_diagnoz_dle_mkn/c64.pdf po 4 mesicich po dobu 2 letech, pak 3 roky po 6 mesicich, pak rocne -- Nádory ledvin http://www.mou.cz/mou/upload

/Rubriky/pro_odborniky/protokoly/041.pdf Diagnosticko-léčebné protokoly Masarykova onkologického ústavu po 6 měsích po dobu 2 let, pak rocne po dobu 5 let si myslim, ze bych mel mit nyni alespon jeste jednu dalsi kontrolu po 6 mesicich (tedy cca v 1 roce 10 mesicich). Mam se jit dozadovat a nebo muzou existovat objektivni duvody (jake),kdy je lepe nedelat kontroly tak casteji? Dekuji

Nádor ledviny omezený jen na její tkáň se zpravidla vyléčí operací. Neexistuje žádný nádorový marker, podle kterého by bylo možné sledovat aktivitu nemoci. Kontroly se provádějí zhruba po 3-4 měsících, se sonografickým vyšetřením lůžka ledviny za 6-12 měsíců, rtg plic a scinti skeletu 1x ročně a odběrem krevního obrazu, biochemie a ev. sedimentace, častěji pokud je k tomu nějaký důvod.

Webhosting pro OSUDY.CZ poskytuje zdarma od roku 2005 společnost IGNUM, s.r.o.