Vše od 9.12.2009 do 31.1.2013

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,ráda bych se Vás zeptala na Váš názor.Často jsem slyšela,že pro lidi,kteří podstoupili onko léčbu,je nebezpečné pobývat u moře a na horách,že jim škodí tamní záření až tolik,že je možnost znovu onemocnět.Za kolik let se případné riziko snižuje?Děkuji! Prudká změna klimatu a dlouhá nebo intenzivní expozice sluněčnímu záření může způsobit oslabení imunity a tím, nepřímo, ovlivnit i znovuvzplanutí nádoru.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,na konci listopadu jsem se Vás ptala celá zoufalá na nemoc mé Lucinky.Lucka onemocněla zhoubným nádorem - osteosarkom, nejprve byla operována na Bulovce (nejprve se myslelo na cystu.Další vyšetření neukázalo žádný jiný nádor a ani metastáze.Dnes už máme po první chemoterapii, která byla velice zlá - celou pozvracela a i několik dní po ní.Chodíme na kontrolu krve - krevní obraz je pořádku i kapku ( asi 2kg )přibrala.Před námi stojí další chemoterapie.Známa mi doporučila lék Wobemugos. Není zde k dostání,ale je v Německu, kde se normálně používá. Mohla bych ho dostat a i zaplatit, je drahý. Chtěla bych se na tento lék zeptat, co si o něm myslíte a zda bych ho mohla dát Lucce(14 let).Moc děkuji za odpověď.Hanka Výborná Jsem moc ráda, že už jste zahájily léčbu, i když je pravděpodobně velmi náročná, znamená velkou naději, že nemoc překonáte. V době chemoterapie nemá podpůrná léčba v podobě tablet nebo jakýchkoliv vitamínových přípravků velkou cenu. Je lépe pokusit se upravit stravu a denní rytmus tak, aby byla dcera co nejvíce v pohodě. Měla by jíst často všechno na co má chuť, vitamíny v přírorní podobě ovoce, zeleniny a šťáv, dost tekutin a silné masové vývary. Léky, které uvádíte jsou drahé a jejich vliv na nádororvou chorobu je malý a nejistý.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je normální, když můj otec, který bojuje s rakovinou jater, bez ustání škytá a strašným způsobem ho pálí žáha. Jeho ošetřující lékař ho prakticky pohřbil a nedal mu žádnou naději na uzdravení, my přesto s mojí maminkou věříme, že se uzdraví. Jen bychom mu chtěli pomoc od těch šílených bolestí. Mohl byste mi prosím něco doporučit. Co by pomohlo, aby ho nepálila žáha a neškytal? Nemůže nic sníst ani vypít čistou vodu, aby nesténal příšernou bolestí. Už bych chtěla najít člověka, kterej ho nezakope do země, ale dokáže pomoc! Předem děkuji za odpověď
Pokročilý nádor jater, ať už primární nebo sekundární metastázy, nejsou vyléčitelné a často ani efektivně léčitelné. Přesto by tatínek neměl mít bolesti ani další obtíže o kterých píšete. Pálení žáhy lze pravděpododbně ztlumit kombinací Helicidu s Deganem nebo Ganatonem, úporné škytání může souviset s drážděním bránice prorůstajícím nádorem, doporučila bych lék Plegomazin v ampulích uložit do lednice, ampuli po schlazení otevřít a po kapkách podávat tatínkovi ústy, bude potom trochu ospalý, ale mohl by přestat škytat. Bolesti lze efektivně ztlumit pomocí kombinace analgetik nebo opiátů, které může ordinovat ošetřující onkolog nebo lékař ambulance bolesti.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,chtěl bych se vás zeptat:jsem po odebrání varlete histol:klasický seminom bez přítomnosti heterolobních struktur nádorová infiltrace do oblasti retetestis a do tunica albiginea neproniká.První ct:vícečetné drobné uzliny mezenteria a retroperitonea do 8 mm.a susp.uzlina 9mm za v.iliaca ext.dx druhé ct po 3 cyklu chemoterapie:drobné uzliny v mezenteriu s mírnou regresí velikostia uzlina v pravé jámě kyčelní dnes do 8mm. Res:Tu testis 1x dx. st.p.OEinguin cestou klasifikace-pT1 pN1 pMO,S-1,st.2a st.p.adjuv.chemo-4x-EP zahájení-1.6.2009-ukončení-28.8.2009 dle CT-regresei lymfatiky,bez lok.nálezu dle PET-bez známé malignity Prosím chci se zeptat jestli se to léčí takto.Jestli se podává chemoterapie,nebo radioterapie?co byste doporučila vy?děkuji vám moc za odpověď. Vzhledem k pravděpodobnému postižení uzlin na začátku nemoci je systémová léčba pomocí chemoterapie nejoptimálnější varianta a taky podle výsledků vidíte, že dobře fungovala. Teď potřebujete důsledné kontroly, aby jste se vždy ubezpečil, že příznivý stav remise trvá.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, ještě bych se chtěla zeptat, jaký je rozdíl mezi Ovosanem a Wobemugosem. Múžou se podávat i dětem??Lucce je 14 let a má osteosarkom. děkuji za odpověď. Hanka Výborná Oba léky patří mezi podpůrné preparáty, jejich protinádororvý efekt nebyl nikdy prokázán v kontrolovaných studiích u onkologických pacientů. U dětí nejsou vyzkoušené a tedy ani vhodné.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Srdečně Vás zdravím a prosím o názor na prognozu onemocnění myelomu. Je mi 32let a mám 2 malé děti, nemoc diagnostikována 8\\08 z biopsie. Mám za sebou chemo léčba Velcade, Dexametazon, Thalidomid, v létě transplantace kmenových buněk. nyní v kompletní remisi. Dle zprávy stadiumIIIA. Jsou nějaké nové možnosti léčby nebo alternatvní léčby? Předem děkuji. Myelom je hematoonkoligické onemocnění neobvyklé ve vašem mladém věku. Léčba, kterou jste absolvovala je nejmodernější a také nejúčinější a nikde v Evropě nebo USA by Vás nemohli léčit lépe. Kdyby existovala jakákoliv levnější nebo méně nepříjemná a přitom účinější léčba, jistě bychom ji hned používali. Alternativní metody v rámci podpůrné léčby jsou ale jistě možné. Remise je takové vyléčení \s podmínkou\". Moc vám přeju, aby vám vydrželo napořád. "
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Vážená paní doktorko, moje maminka (53let) má po mamografickém vyšetření, sonografii atd. - Diagnóza N609: Benigní dysplazie prsu. Mohu Vás poprosit o vysvětlení? Děkuji Vám za odpověd'. Pod vlivem vyšší hladiny pohlavních hormonů dojde k zvýšenému dělelení epitelové výstelky vývodů mléčné žlázy, které se deformujíjí a tvoří cysty. Někdy se mohou buňky dělit tak rychle, že se vymknou z kontroly a vznikne nádor. Takže mastopatie je tzv. prekanceróza, kterou je potřeba pečlivě sledovat mammografem.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,prosím vás chtěl bych se vás zeptat.Jsem po nádoru varlete a chodím na pravidelné kontroly je to vyléčené.Ted jsem byl na sono celého břicha a skrota a vše je v pořádku. Chtěl bych se vás zeptat ultrazvuk mi dělali když jsem byl nemocen, mám chřipku a beru antibiotika. Chtěl bych se vás zeptat, jestli chřipka nemohla nějak skreslit výsledek a jestli na tuto prodělanou a vyléčenou nemoc nemá nějaký vliv? v tom smyslu,jestli mi nemůže nějak ublížit? srdečně vám děkuji za odpověď. Onemocnění zhoubným nádorem varlete je dobře léčitelné a zpravidla i vyléčitelné. Chřipka nebo jiná infekce může destabilizovat vaší imunologickou rovnováhu a pokud není onemcocnění zcela zlikvidováno, tak může znovu vzplanout. Proto je důležité všechny i ménězávažné nemoci v klidu vystonat v posteli a pokud je třeba, nebránit se antibiotikům.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobry den, chcela by som sa opytat na zaver CT vysetrenia mojej maminky - Patologicky proces steny cholecysty, histologicky potvrdena neoplazia s cholecystolitiaziou, generalizovane postihnutie retroperitonealnych LU, patologicky proces v oblasti omenta pod prednou brusnou stenou charakteru nadorovej infiltracie, velmi suspektná implantacna metastaza v oblasti umbilika, nehomogenne patologicke masy v oblasti adnex obojstranne - moze sa jednat o duplicitny TU proces, pripadne infiltracia v ramci MTS postihnutia.
Prosim vas o jednoduchsie prelozenie zaveru, velmi tym odbornym nazvom nerozumiem, mamina je po polrocnej chemoterapii, bola by vhodna operacia alebo je potrebna dalsia chemoterapia? Ake su sance? Prosim vas od odpoved. Dakujem.

Jana
Jedná se, bohužel, o velmi pokročilé onemocnění. Zhoubný nádor vychází pravděpodobně ze žlučníku a postihuje uzliny a pobřišnici v břiše a pánvi a pravděpdodbně i vaječníky. Chemoterapie, kterou maminka absolvuje může onemocnění jen zbrzdit, ale pravděpdodbně, (neznám ale histologické vyšetření), jej nemůže vyléčit.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
prosím o vysvětlení z lékařské zprávy: eulcerovaný solidně-invazivní typ basaliomu, excize dostatečná, uzliny nezvětšeny. Vím, že se jedná o kožní zhoubný nádor, ale víc nic (doktorka mně víc neřekla). Byl mně udělán operační zákrok, před měsícem, ale na jizvě se tvoří 2 malé jakoby hnisající bulky, které si mám mazat Framykoinem. Jizvu jsem si chtěla ozařovat lampou BIO V, ale doktorka mně ji velmi striktně zakázala, že rakovinu znovu rozbujím. Prosím o vysvětlení, co to vlastně mám a jak se dále chovat. Děkuji moc.
Bazaliom je zhoubný kožní nádor, který, pokud se neodstraní chirurgicky, může destruovat kůži i okolí. Většinou nemetastazuje, ale může místně recididvovat. Proto kontrolujte jizvu a okolí, aby se nález neopakoval. Bazaliom souvisí s expozicí na sluníčku a objevuje se nejčastěji na osluněných částech.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, jsem tři roky po záchovné operaci prsu, beru Arimidex a chtěla bych si dát odstranit laserem kožní výrůstky. Kromě jiných mám jeden pod oním prsem. Je v tom nějaký problém. Děkuji Myslím, že v tom problém není. Měl by Vás vidět kožní lékař, který potvrdí, že se jedná o nezhoubný kožní nález bez souvislosti s karcinomem prsu.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda mám vůbec nějaký nárok na rehabilitace po prodělaných chemotarapiích, nebo na masáže.
Nikde se nemohu ničeho dopátrat, pojišťovna zřejme asi nic nehradí?
jsem po osmi sériích carbo+paklitaxel a teď jsem začala Caelyx.... no a vzhledem k metastatickým postižením v kostech a z toho plynoucích bolestí, nejsem schopna moc sama cvičit doma....kdyby se daly alespoň nějak ty svaly dát trošku dokupy....byla bych moc ráda.Ve svých 27 letech mám tělo jako sedmdesátka :-( o správném držení těla nemluvě.....Moc děkuji za odpověď.Radka
Určitě je možné požádat ošetřujícího onkologa, který Vás na rehabilitaci pošle, jen musí specifikovat, které procedury jsou pro Vás vzhledem k perzistenci onemocnění vhodné a které nikoliv. Pokud budete mít doporučení, vyberete si sama rehabilitační oddělení a výkon hradí pojišťovna.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ahoj mam dotaz,moje zena ma dle lekaru na 90 % ztratu cervenych krevnich desticek a 90% ztratu cervenych krvinek.lekari mi na tento stav chteji dati tablety leukaren.me zene davaji lekari tri mesice zivota je tento postup leceni ten nejlepsi nebo by tu prosim nevedel o necem lepsim. hlavne ucinnym.dekuji predem Leukeran je lék, který se nejčastěji podává pacientům s lymfoproliferativními chorobami, tedy nádory vycházejícími z bílých krvinek -lymfocytů. Pokud Vaše manželka takovou diagnózu má, závisí na typu onemocnění, jaké další možnosti jí je možné nabídnout. Vzhledem k tomu, že vámi zmíněné informace jsou velmi neurčité, podrobně vám celou situaci vysvětlí váš ošetřující hematolog.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobry den, chcem sa Vas opytat, v r.2006 mi operovali obidva prsniky, vysledok bol nastastie nezhnubny na pravej strane to bol myom 6x2cm, potom este 4 mensie a na lavej strane 2x2cm a 1x1,5cm. V poslednych mesiacoch mam zhorsene problemy v prsnikoch,/nalez zo sona je stacionarny obraz vizualizovanych lezii, viacpocetne duktezie, BIRADS3 bolia ma cysty , teraz mam vytok z kazdeho prsniku, na jednej strane je priesvitny, druha strana je zakalena.zobrali mi krv a cakam na vysledky. Len pani doktorka mi nechce vykonat ziadny zakrok a vybrat to, nakolko si to vraj predstavujem moc jednoducho a to napriek mojemu naliehaniu,ze ma to boli, nie je to v poriadku. Bola som aj na magnet.rez.a tam mi nakazali kazdy pol rok kontroly.Tieto vytoky a bolesti sa da povedat ze zhorsili kvapky Mastodynum, ktore mi nasadili pri mojich bolestiach, brala som ich cca 3tyzdne a zjavili sa tieto vytoky. zaver z kontroly po zisteni vytokov je : N64,3 mamma scernanns bilat, dysplasio mammae bilat.nechce so mnou nic robit, ze sa zbytocne plasim a budem chodit na kontroly pravidelne.Je mozne aj ine riesenie odla vas ? dakujem Myslím, že jste byla velmi dobře vyšetřená. Mastopatie, kterou trpíte je onemocnění postihujícíc celou prsní žlázu, takže operační zákrok, kterým se odstraní největší cysty, nemá žádný význam. Zároveň každý operační zákrok v prsu zhoršuje riziko vzniku nádoru. Fyzické obíže, které mastopatie způsobuje je možné někdy snížit užíváním vitaminu E, jodu nebo abstinencí od kávy. Vaše prsa jsou velmi riziková, určitě budou vyžadovat pravidelné kontroly. Možné by bylo uvážit chemoprevenci tamoxifenem nebo jako krajní řešení bilaterální subkutánní mastectomii s použitím oboustranných implantátů.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,jsem po 8 sériích chemoteapie pro karcinom prsu.Poslední čtyři chemoterapie jsem byla léčena Taxotere. Nyní jsem měsíc a půl od poslední chemoterapie a intermitentně se u mě vyskytuje svědění kůže, myslíte že to ještě může souviset s účinky chemoterapie? Děkuji za odpověď. Pravděpodobnější je nějaká jiná forma kožní alergie, odstup od léčby Taxotere je relativně dlouhý. Ten by mohl způsobovat mravenčení a brnění v horních a dolních končetinách, mírné otoky kotníků a prstů, poškozené nehty. Tyto příznaky někdy přetrvávají i déle než měsíc.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 3/2010 jsem ukončila sérii chemoterapií antracykliny + taxotere 4+4 pro Triple-negativní nádor prsu. Od ukončení chem. mám stále potíže s hlasem. Při delším mluvení dochází k neúplné ztrátě hlasu a mírnému chrapotu a mluvení je dost namáhavé. Myslíte, že tento stav by mohl mít souvislost s poškozením hlasivek v rámci chemoterapie? Děkuji To není příliš obvyklé, spíš bych soudila na sníženou funkci štítné žlázy, kterou by bylo dobré vyšetřit. Pokud ta bude v pořádku, vyhledejte krčního odborníka k posouzení nálezu na hlasivkách.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den.
Prosím o odpověď. Mému býv. manželovi byl počátkem července zjištěn nádor na ledvině a to 10,5 10, 12,5 Graw. s drobnými metastázemi na plicích s prorůstáním do ar. a s podezřením na postižení uzlin. pro velké bolesti dostal morfin v tabletách, obvodní lékařka doporučila chirurgické řešení. Jenže dovolené, tedy prodleva a žádná léčba. Po měsíci se dostal na operaci, odnětí ledviny, zjištěny metastáze i na slinivce, játrech v kyčelním kloubu.
Další léčba žádná, pouze přijetí na onkologii, injekce morfinu a po 5 dnech smrt.
Tento postup se mi zdá prapodivný, strašně mě mrzí, že jsme se neobrátili třeba na Onk. ústav v Brně i když vím, že situace byla velice vážná, opravdu to byl jediný způsob řešení ?
Děkuji, Naďa
U Grawitzova nádoru je rychlá progrese onemocnění neobvyklá, pokud má pacient metastázy na plicích, většinou se zahajuje léčba systémová a teprve později se operuje nádor na ledvině. Myslím, že situace byla nejspíše komplikovaná nějakými okolnostmi, které nevíme, a ty možná nesouvisely s vlastním nádorem (zánět slinivky břišní, pokročilé kostní metastázy s frakturou, trombóza ledvinné žíly, vysoký věk a další přidružené nemoci?).
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den paní doktorko, měla bych prozbu našemu tatínkovi /72let/ včera diagnostikovali na ÚHKT v Praze akutní myeloidní leukemii s myelodysplastickými změnami /AML M1/ vzhledem k jeho věku a riziku komplikací nám chemoterapii nedoporučili jen nám oznámili, že tatínkovi zbývá pár týdnů života, pan doktor doporučil jen antibiotickou a antimykotickou profylaxi. My se rozhodně nechceme vzdát, uděláme maximum, hledáme všechny možné prosředky jak mu zajistit léčbu /chemoterapii, tzv.\cílenou léčku\".../ chtěli bychom se zeptat na nějaké léky které by pomohly a nejsou zatím na trhu nebo na výzkumné programy do kterých by se mohl zapojit, případně kontakt na nějaké pracoviště kde by byli ochotni ho léčit. Otec má pouze bolesti nohou při delší chůzii, jinak je v celkem dobré kondici /vydržel v pohodě celý den 9hodin sedět v čekárně a čekat na výsledky při vešetření v Praze/ Předem děkujeme za rychlou odpověď s jakoukoli radou." UHKT je nejvýznamnější české centrum pro léčbu leukemií. Zde se soustřeďují také klinické studie nových léků. Pokud by tatínek splňoval v stupní kriteria pro studii, jistě by byl do ni zařazen. Léčba akutní myeloidní leukemie je velmi náročná a lékař musí posoudit poměr mezi pravděpododbným přínosem terapie a utrpením, které léčba přinese. V první řadě bych radila promluvit s ošetřujícícm lékařem na UHKT. Setkání lékaře a pacienta v ordiinaci je krátké a my nejsme často schopni posoudit skutečný biologický věk nemocného, tak se řídíme tím kalendářním. Myslím, že když vyslovíte přání, že by se tatínek chtěl léčit, určitě Vám lékař nabídne nějaké možnosti. Jinak je možné případ konzultovat v dalších větších hematologických centrech (Brno- Bohunice, Hradec Králové, Olomouc atp. )
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobry den,moje maminka 72 let ma plicni fibrosu stredniho stadia. Je na to nejaka lecba? Mohl by pomoci Indonal?
Dekuji
Plicní fibróza, tedy nahrazení plicní tkáně vazivem, není zhoubné onemocnění. Může mít nějakou zevní příčinu (záření, chemikalie) nebo je příčina neznámá. Pokud je známý vyvolavatel, je třeba jej odstranit a pak nebude proces fibrózy úpokračovat, pokud je ale příčina neznámá, je prognóza nemoci i přes léčbu kortikoidy a imunosupresivy velmi špatná. V některých indikovaných vybraných případech se provádí transplantace plic.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, prosím o Váš názor na terapii moji matky (70 let).
Před 3 lety se u ní objevila rakovina prsu a po operaci (odstranění) prsa, chemoterapii před a po operaci a následném ozařování se po 1 roce objevuje melanom, nejdříve na ozářeném místě, který se rychle šíří na břicho a na druhou polovinu trupu. Po imunoterapii (Referon) se šíření melanomu zastavilo, ale cca po půl roce, od doby, kdy byla vysazena imunoterapie, se melanomy zase šíří i po provedené radioterapii melanomů.
Prosím o Váš názor, zda:
- je nutné neodkladně podstoupit chemoterapii (chemoimunoterapii, imunoterapii???)
- je možné, že výskyt melanomu se objevil jako následek radioterapie (první melanom se objevil na ozářeném místě)
- je možno matku zařadit do nějakých probíhajících experimentů (např. klinických studií)
- co si myslíte o PLX 4032?
Ještě přikládám diagnózu:
Duplicitní malignita:
1. C50.2 + C50.4 Ca mammae 1. dx.
TNM: cT2 cN2 M0, ypT2 ypN1 M0
Histol.: ca duktální infiltrující G3, 2 ložiska, největší 45 mm, angioinvaze, v axile LU 11/2+ a 2+mikro.
2. C43.5 Maligní melanom trupu
TNM: pT3a Nx M0
Histol.: nodulární melanoblastom, Breslow 2,6 mm, Clark IV-V, Ki67-35%, angioinvaze, ulcerace není.
Pokud melanom postupuje, bude asi opravdu nutné zahájit chemoterapii. Ozařování prsu pravděpdodbně melanom přímo nezpůsobilo. Cílená léčba anti BRAF PLX4032 vypadá velice slibně, probíhají ale teprve klinické studie a lék není k dispozici. K nějakému podobnému léku by mohla umožnit přístup právě klinická studie, ale obávám se, že maminka do ní nebude moci být zařazená, protože má nádory dva. Nicméně je možné se informovat o probíhajících studiích na velkých klinických pracovištích - kožní klinice VFN, FNKV, ve FN Motol atp.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a) u maminky, věk 76 let, před cca 4. roky odléčená rakovina prsu. Nyní po operaci; odstranění žaludku a dvanácterníku, odstraněny kvůli vředům i nádoru na rozhraní, nádor prý prorůstal ze žaludku směrem k pankreatu a vše se prý odstranit nepodařilo. V léčbě chemoterapií se tentokrát nebude pokračovat. Od ledna do dubna shodila cca 20kg. Po návratu z nemocnice se pacientka poměrně rychle \zotavila\"! Nyní pravidelně i když malinko jí, jen s pitným režimem je problém, jakoby to bylo jakési \"nechutenství\" Pocity hladu či žízně netrpí, možná je to ještě výsledek nějakého utlumení léky? Snaží se o každodenní pohybovou činnost a i o pobyt na \"vzduchu\". Na ulici si pro slabost netroufá. Tedy není konzultace s obvodním lékařem! Prosba o radu: 1) o výživě - nějaký tip, nápady 2) o alternativní léčbě - nějaký tip, nápady, ke zlepšení kondice i výživy příp. podchycení zbytků nádorových buněk. 3) lymfatický systém podpora (tlumení)- nějaký tip, nápady 4) vhodnost a úskalí podpůrné léčby bylinami, se zlobivým žlučníkem, neublíží-li konkrétně měsíček lékařský! Prý povzbuzuje i tvorbu žluči. Lze aplikovat jako čaj? - nějaký tip, nápady? Léčba zeleninovými příp. ovocnými šťávami?! Co si myslet o aplikaci Betaglukanů ....... japonské úřady prý schválily nasazení glukanu právě v případě gastrointestinálních nádorů, mezi které rakovina žaludku patří. INFO k tématu jsem nalezl na adrese: http://www.betaglukan.cz/ (Lze aplikovat i bez žaludku a dvanáctníku??)"
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. PROSÍM O RADU chlapec, nyní léčen v ambulantním režimu CHEMO v nemocnici, rekonvalescence mezi léčbou doma - akutní leukemie - věk 17 let 1) vhodnost a úskalí podpůrné léčby bylinami (hrozí tam nějaké nebezpečí mikroplísní u léčivek koupených z lékárny? Totéž mne zajímá u zeleného čaje? - nějaký tip, nápady a/ nyní během chemoterapie b/ v dobách mezi chemoterapiemi s omluvou za neskromný dotaz a díky za Vaši obrovskou pomoc P. D. Z bylinek a zeleného čaje pravděpdodbně při správné přípravě nic nehrozí, doporučovala bych podávat nemocnému dítěti bylinky a čaje jen tehdy, pokud mu chutnají. Chemoterapie samotná je tak náročná a nepříjemná, že by neměl absolbovat nic dalšího, co by mu nebylo příjemné a nechutnalo mu. Na podpůrnou léčbu vitamíny a dalšími prostředky, bude dost času po ukončení chemoterapie a návratu do normálního zdravého života.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,mému příteli byl loni v dubnu diagnostikován difúzní velkobuněčný B lymfom, imunooblastický, Ki67 30-40%, KS IV B. 3 high risk. Infiltrace kostní dřeně. Dle PET CT z 30.7. dosaženo CR1, kontrolní trepanobiopsie bez průkazu infiltrace lymfomem, kontrolní PET CT z 5.12. potvrdilo trvání CR1. Nyní na kontrolním CT bčicha a pánve zjištěno: nezvětšená slezina, ve střední části sleziny jsou patrná hypodenzní ohraničená ložiska, jejichž denzita se jen lehce po podání KL zvyšuje. Prosím o váš názor, zda může jít o návrat nemoci? Mockrát děkuji! Tento typ lymfomu, přestože je velmi agresivní, má i značnou naději na vyléčení dostatetčně razantní léčbou. Ložiska ve slezině mohou být jen imunologickou reakcí na proběhlou léčbu, ale samozřejmě mohou také signalizovat návrat nemoci. Je třeba doplnit CT dalšími vyšetřeními (beta2mikroglobulin, LDH atp.) k rozhodnutí o tom, co nález na CT znamená.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
prosím Vás o vysvětlení Dg.,co znamenají výsledky krve a prognozu nemoci.Zdali se tatínek (52) může scela vyléčit a jakou má šanci na vyléčení.Děkuji Irena
Tubulární adenokarcinom rekta,od 4-10cm.Od anu 4 cm(prý nutný cel.vývod).USG břicha-játra bez lož.změn.RTG S+P norm.nál.,CT břicha a malé pánve-nejsou vidět metastázy.,(jsou vidět na PT, kdyby tam byli,nebo jen na PET CT ?),Moč.měch..prostata,žlučník,ledviny,slezina - norm.nález,Částice sliznice tlustého střeva s chronickým zánětem přecházející v tubulární adenokarcinom s ulcerací-co to prosím znamená?CEA 25,7 CA 19-9 15,8 REQ FORM 3,5 UREA 3,8 mml/l (208-705) KREA 76,0 UMOL/L(35-115)
Co znamená : Chronický zánět gastritis

Taťku čeká 22krát ozař.+tbl.chemo.,operace.
Tak to je lepší varianta, má zvýšený nádororvý marker CEA , metastázy nemá, CT je spolehlivé. Nejdřív musí být ozářený, aby operace mohla být co nejbezpečnější, potom operace a dle jejího výsledku eventuelně chemoterapie. Může se úplně uzdravit.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, mé mamince před týdnem objevili lékaři z Motolské nemocnice nádor. Ačkoliv chodila na preventivní prohlídky častěji, než jen jednou za půl roku, lékařka zanedbala péči a přes rok a půl ji neudělala ultrazvuk. V pondělí jsme se dozvěděli, že je nádor zhoubný. Den nato jsme byli obeznámeni s léčbou - po dobu 6 týdnů každodenní ozařování a postupně přidávání chemoterapií. Nádor je 4cm velký a začal se mírně rozrůstat směrem k močovému měchýři. Lékaři odhalili stadium 2b. Snažím se ji podržet jak jen to jde. Ale nevím, zda to sama zvládnu. Ona sama svůj boj prohrát nechce, ale občas myslí na to nejhorší. Je jí teprve 43 let. Jak vysoká je úspěšnost léčby, a za jak dlouho může ozařování ukázat nějaké zlepšení? Je doma od středy a do nemocnice se má vrátit 4.6.. Není to dlouhá doba? Děkuji Chemoradioterapie je velmi účinná metoda. Účelem je nádor zcela zlikvidovat, což se někdy podaří. Tento způsob léčby sice není tak úspěšný, jako operace, ale přináší velkou naději. V nemocnici v Motole jste jistě v dobrých rukou.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobry den, uz som Vam zadavala dotaz ohladne prsnikov, kde ste mi uz odpovedali. Chcem sa opytat, moj problem pretrvava nadalej vytokom z prsnikov, cirou bielou tekutinou.Pri zaciatkoch problemov mi brali vzorky, nakolko z jedneho vytekala cira tekutina a z druhej ako tmava hustejsia.citologia dopadla dobre.Ale je normalne, ze mi po zmacknuti prsnika nadalej vyteka cira tekutina?lekarka mi povedala ze mam cakat ked si ma zavolaju na magnet.rezonanciu a dovtedy nic. Je to v poriadku?ani na sono ma neposlala. Magnetická rezonance je nejpřesnější vyšetření mléčné žlázy, takže jistě vnese do vašich pochybností jasno. Pokud je tekutina bílá, mohlo by se jednat o přetrvávání laktace, a stálo by za to vyšetřit hladinu prolaktinu. Pokud by sekrece byla krvavá, připadala by v úvahu duktografie.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, včera jsem se dočetla o AdnaTestu - testování cirkulujících nádorových buněk v krvi a chtěla bych znát Váš názor, zda je dobré si to dát udělat. Jsem dva roky po záchovné operaci prsu, uzliny nezasaženy. Měla jsem ozařování, chemo ne a beru Tamoxifen. Přeji hezký den a děkuji Adna test je vhodné vyšetření pro pacientky s nevyléčenou generalizovanou nemocí, u nichž lze předpokládat, že by informace o charakteru cirkulujících nádorových buněk mohla změnit jejich léčbu, nebo pro ženy, které mají pozitivní cirkulující nádorové buňky po operaci nebo ukončení zajišťovací léčby. Pokud jste v remisi nemoci je málo pravděpodobné, že by test u Vás byl pozitivní.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Synovi 26let diagnostikovali smíšený germ.tumor varlete s majoritní kompon.embrionálního karcinomu a teratomu s angioinvazí pT2; 12.3.09 podstoupil radikální orchiectomii vlevo, změny na varleti si všimnul až nyní 8.3.09, snažíme se sehnat informace nebo kontakt na kliniku, která má s léčením tohoto nádoru nejvíce zkušeností. Onemocnění je dobře léčitelné, je třeba ale absolvovat ještě zajišťovací terapii. Velké zkušenosti má prof. Abrahámová na onkologii v Krči (tel. na ústřednu 261081111) , pokud by to pro Vás bylo daleko, je možné se obrátit na jakékolv větší onkologické centrum.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý večer,potřeboval bych poradit.Mám rakovinu tlustého střeva,absolvoval jsem léčení Avastinem s výsledkem cca 0,rozšiřovalo se dále.Nyní máme další chemoterapii a za cca měsíc mám absolvovat CT aby mohli porovnat zda léčba zabrala či ne.Zajímá mě,zda má cenu v léčbě pokračovat,ať výsledek bude kladný či záporný,jelikož chemie určitě ničí mé tělo a zda by nebylo lepší dožít pod léky utišující bolest a nebo se trápit léčbou,která stejně jen výsledek odsune o nějaký čas.Respektive zda dožít v klidu či prodlužovat trápení?
Děkuji za odpověď.
To záleží na tom, jak je onemocnění pokročilé. Nádor střeva je obvykle dobře léčitelný, i když ve stádiu metastáz už nevyléčitelný. Pokud Vám chemoterapie způsobuje velké obtíže a nádor je příliš pokročilý, je možná opravdu lepší hledět na kvalitu života a netrápit se toxickou léčbou. V případě ale, že jste celkově v dobrém stavu a nádor není příliš rozsáhlý (např. několik ložisek v játrech , nebo několik postižených uzlin), stojí za to pokračovat v léčbě, protože ta vám může život podstatně prodloužit.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Upřesnění předchozího dotazu manžela.
Rakovina trakčníku ,nyní už dif.rozseto ,st. IV.generizace ,mnohoč.metastázy na plicích,lymf.systém ,uzliny,krk,tumor páteř /ozařování/,léčen od 04/2008 chemo/? čím/+biol.léčba 11 aplikací.
Po kontr.PEtu další progrese mnohoč. metast.na plicích vedlikosti cca 1cm .Nyní podání 4 ks jiné chemo ?po kolikati CT plic k porovnání s PET zda další progrese .
V tom případě doporučuji zkusit metronomickou chemoterapii Xelodou nebo Ftorafurem, která Vás nebude tolik zatěžovat a dá se skloubit s podpůrnou léčbou, která zase uleví vašim dosavadním obtížím.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. má cenu po druhé chemoretepii pokračovat další?
či zkusit přírodní?
děkujiza odpověď
Pokud první chemoterapie udržela onemocnění určitou dobu \na uzdě\" , tak určitě ano. Držím palce."
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,moje dcera onemocněla v listopadu zhoubným nádorem kyčle - teleangietatický osteosarkom. Neměla metastáze. Lucka dostala umělý kyčelní kloub. Už pomalu končíme léčbu - větev MAPIE,Lucka se cítí dobře. Chtěla bych se zeptat na název teleangietatický. Děkuji za odpověď.Hana Výborná Teleangiectázie znamená rozšíření drobných cév, jejichž stěna je oslabená a vydouvá se, často mohou být cévy i zmnožené. V případě diagnózy vaší dcery se může jednat o vazivový nádor kosti vycházejících právě z cévního vaziva, nebo nadměrný růst nádorových cév, který souvisí s rychlostí nádororvého bujení a vznikem nekvalitního cévního zásobení nádoru. Tento rys nádoru je možné využít i v rámci jeho léčby. Jsem ráda, že je vaše dcera v pořádku, také mám v ambulanci pacientku s podobným typem nádoru v anamnéze asi před 25 ti lety v dětství.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,o vašem portálu mi řekla maminka naší spolupacientky,se kterou sdílíme\osud\"podobný zhruba rok.Mám třináctiletou dceru s diagnózou osciosarkom po vysoké stehenní amputaci v červnu 2010.Předn námi jsou poslední 4 chemoterapie.Nezávisle na našem protetikovi,který připravuje první protézku,jsme hledali informace u firem ,které se přímo výrobou a dovozem komponentů pro výrobu těchto pomůcek zabývají.Dozvěděli jsme se ,že s onkologickou diagnózou dcera nemá nárok na C-leg ani několik let po ukončení léčby(je nám jasné,že roste a je vývoj,ale toto se nezmění ani po zastavení růstu.)
Nejstarší syn je po léčbě Hodgkinově nomoci.Šest let je v remisi.Díky onkologické diag. mu žádná pojišťovna neuzavře pojištění,je mu 26 let,oženil se ,chce stavit dům -nedostane hypotéku.
Chce žít.
Můj dotaz zní:
Jak vysoký faktor v rozhodování pro přidělování různých stupňů následné péče v současné době hraje pro a proti
onkologická diagnóza v anamnéze pacienta?Prosím i o sdělení vašeho osobního názoru,pokud to bude možné.
Děkuji.Irena Schönweitzová"
Úplně nerozumím, co míníte stupni následné péče, stupeň invalidity nebo další onkologickou terapii? Ohledně posudkové péče nemám úplně přesné informace, jen od svých pacientů, kteří jsou velmi nespokojeni s tím, jak je jejich stav po ukončení léčby z hlediska pracovní schopnosti posuzován. Dopad onklogické léčby na nemocného je individuální, stejně jako doba, kterou potřebuje k tomu, aby se vzpamatoval. Někdo vykonává zaměstnání, které je opravdu velmi těžké fyzicky nebo náročné psychicky a není schopen pracovat ani v době, kdy je nemoc v remisi. Podobně to možná bude i s přidělováním jednotlivých kompenzačních pomůcek. Jistě by Vám dobře poradili na protetickém oddělení rehabilitační kliniky v Motole, kde jsem se sama léčila a získala korzet. Možná jsem otázce úplně neporozumněla, takže eventuelně znovu odpovím.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Vážená paní docentko,moc mne potěšila vaše odpověd na můj problém ve videokonzultaci,bohužel jsem byla na Sardinii u sestry a nemohla jsem vstoupit do diskuze. Já vím, že se vám moc nezdá že mám ER 0% a PR 90% a proto hledám stále informace,ale prý bylo uděláno ještě jedno čtení v Plzni(biopticka lab.id.č 34425-26/9)ale nějak se mi to všechno nezdá...lekař v K.Varech dokonce zapoměl,že mam bulku i v druhém prsu(pry byla nezhoubna)a ja musela na operaci znova za dva tydny...bylo by ode mne velmi troufalé požádat Vás o par minut vašeho času?Jezdím na Bulovku,ale můj lékař sám říká,že není specialista na prsa,ale plánovač léčby na radiační onkologii velmi si ho vážím,že se mne ujal po tom co se mi všechno stalo v K.Varech a nechci ho nijak urazit,ale prostě kdybych si ve vašich článcích nepřečetla,že IA bez přechodu je nebezpečné tak to prostě dostanu a hotovo.Jestli se rozhodnete věnovat mi pár minut budu moc ráda,ale jestli vám to čas neumožnuje tak i přesto Vám moc děkuji za odpověd ve videokonzultaci.
Děkuji Kamila Křečková
Sokolov

G2 dutk.invaz karciom,axila2/0 sent.uzliny

stating.pT1bp/NO/ns/MO

L.SIN

invaz.dutc. do 9mm

reexscise jizvy-2drobna loziska in situ-lem čistý

ER 0%

PR 90%

MIG 20%

Her 2neu O

operace v K.Varech ozářky Bulovka

Zoladex 1.rok a 3 měsíce Tamoxifen dale tři měsíce Arimidex změněn na Aromasin....po 2měsícich užívání IA jsem myslela,že zešílím bolestmi kloubů a svalů...Pan doktor chtěl ukončit Zoladex a ponechat jen IA,ale já z vašich článků(nejsem odborník jen se zajímám o mé šance na život)vím,že nemohu menstruovat a brát IA.je to tak složité,jsem prý velmi odvápněná a léčba se pro mne stává utrpením,ale přesto chci bojovat jsem ještě dost mladá 43let.Nejvíce mne mrzí,že jsem s bulkou v prsu chodila 3 roky k lákaři a on neudělal biopsii a pak uz bylo pozdě.Tak k čemu je to samovyšetření.Prosím mám se vrátit k Tamoxifenu když jsou mé hodnoty ER 0% PR90%.vím,že se názory různí.

Moc vám děkuji
Tamoxifen by byl nejlepší řešení, pokud byste jej snášela. V případě, že byste se chtěla zastavit na ososbní konzultaci je to možné, tel. 224966750, nebo 6760.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,

mám na Vás prosbičku-dotaz.

Má pacient nárok na preventivní odebrání krve na onkomarkery nebo preventivní CT břicha, ev. hlavy při bolestech?

Jedná se o chronickou únavu, silné bolesti hlavy, bolesti břicha.
V břiše byla před půlrokem ovariální polycystoza, ale ta s bolestí nesouvisela. Zmizela - brala jsem velké dávky přírodních vitamínů.

Krev biochemicky byla v normě, ale našly se protilátky na borelie, EB virus, Cytomegalovirus. Obvodní doktor ani nechce udělat další PCR testy, westernblot - prý je to drahé !!! Žádná další vyšetření také nebyla provedena.
Onkomarkery se pacientům bez diagnózy zhoubného nádoru až na dvě vyjímky (PSA a CA 125) nestanovují, protože nejsou schopny diagnózu nádoru ani potvrdit ani vyvrátit, mohou jen monitorovat její vývoj. Ct vyšetření hlavy by indikoval neurolog, který by Vás pro bolesti hlavy, které neustávají měl nejspíše vyšetřit.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý deň, pani doktorka!Moja diagnoza:
Tu mammae 1.sin. T1NXMX-pT1bpN1pMX/0/-histologicky duktálny invazívny Ca mammae G3, vaskulárny invázia v lymfatikách.
Mastectomia partialis. SNB pozit./04102010-Mammacentrum sv.Agáty/
Následná dissekcia axilárna - pozit.,1 LU, 5 LU negat.HR2:negat.Liečba:adjuvantná chemoterapia.Doxorubicín - 60 mg/m2,Cyklofosfamid 600 mg/m2. Podať 4 kúry ,každých 21 dní, následne radiačná liečba, po nej doplniť CHT do 6 kúr, následne hormonálna liečba. Veľmi ma znepokojuje grade 3. Má to vplyv na moje vyliečenie? Aké mám šance, že sa uzdravím? Ďakujem.
Onemocněla jste velmi malým, ale nebezpečným nádorem, který již postoupil do lymfatických uzlin, je G3. Vzhledem k tomuto nebezpečí určitě potřebujete zajišťovací chemoterapii, pokud je Vám nad 50 let, zajištění antracykliny, ozáření a následná hormonální léčba (pokud nejsou hormonání receptory pozitivní, nějak jsem to v popisu nenašla), je rozumná. Pokud jste ale mladší a ještě menstruujete, možná by bylo rozumné zajistit Vás ještě taxány, v rámci chemoterapie po absolvování chemoterapie AC, například paclitaxel weekly 12x nebo docetaxel 1x za 3 týdny 4x. Jinak bylo onemocnění zachyceno včas a vaše prognóza je docela dobrá.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Bez jakýchkoliv předchozích problémů jsem začala mít v březnu bolesti v pravém podžebří. Po 3 dnech jsem šla k lékaři a na sono, které ukázalo ložiska meta procesu v játrech. Po vyšetřeních mi byl diagnostikován nádor na tlustém střevě s metastázami do jater. Dle onkologa jsou játra neoperovatelná, ložiska jsou v celých játrech, tlusté střevo je ze průchodné. Lékařem byla doporučena paliativní léčba s tím že se jedná o již IV. nevyléčitelné stádiu. Od dubna dosud mám za sebou 11 chemoterapií ve složení avastin, exolatin, LV, FU (nevím co tyto zkratky znamenají) vždy po 14 dnech třídenní cyklus. Zpru velká nevolnost, teploty, zácpa atp. Po 6 dávkách vedlejší účinky odezněly ale s ohledem na malé množství krevních destiček,později bílých krvinek byly intervaly prodlouženy na 3 - 4 týdny, podle výsledků krve. Přesto 2 vyšetření na CT v průběhu chemoterapie ukazují zmenšení ložisek.
Podle lékaře s ohledem na výsledky CT je možné si delší pauzy dovolit. Nyní nemám bolesti, cítím se dobře, jediným problémem je trvalé mravenčení rukou a nohou, občasné pobolívání v pravé části zad, od kříže přes lopatku do ramene.Jsou problémy s krví a prodlužování intervalú velkým problémem? Je možné stanovit alespon nějakou prognózu? Děkuji.
Smyslem velmi dobré a velice nákladné léčby, kterou teď absolvujete, je udržet vaše jaterní metastázy co nejdéle na uzdě, eventuelně je maximálně zmenšit, což se daří. Vzhledem k dobrému efektu by bylo možné vynechat v chemoterapii eloxatin, který je zodpovědný za mravenčení v rukou a nohou a pravděpodobně i snížené krevní destičky, a pkračovat jen avastinem s 5-FU, pokud by se podařilo nález v játrech stabilizovat, připadala by v úvahu i samotná léčba Avastinem. Onemocnění je díky nálezu v játrech nevyléčitelné, ale zpravidla dlouho dobře léčitelné.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý večer,
jsem na začátku a nevím co mám dělat. Jedná se o mojí maminku. Její obtíže trvaly asi tři měsíce. Nechodila do práce a ležela doma. Vozil jsem ji k neuroložce a ta nás posílala po vyšetřeních. Bohužel jsme zvládli jen sciento a na další jsme se už nedostali, protože maminka už nevstala z lůžka, protože měla nesnesitelné bolesi a proto jsem zavolal převoz. sanitku. Skončili jsme v nemocnici a po vyšetřeních cca.týden jsme slyšeli verdikt. Rakovina. Stále čekáme na další názory a verdikty lékařů. V čem potřebuji pomoc je to, že mamince nasadili chemu a ona od té doby nic nejí. Když říkám nic, tak myslím vůbec nic. Tento stav už trvá týden. Mám pocit, že to není v pořádku a nevím co dál. Prosím poraďte co máme dělat dál. Děkuji
Vážený pane, abych Vám mohla kvalifikovaně odpovědět, potřebovala bych víc informací. Nevím, jaký zhoubný nádor maminka má, jak je rozsáhlý, co dostává za chemoterapii. Jesli je důvodem poruchy přijmu potravy nevolnost po chemoterapii, je možné zlepšit maminčin stav kombinací setronů, aprepitantu a eventuelně kortikoidů. Nejlépe by bylo kontaktovat ošetřujícího lékaře na onkologii, kde maminka leží a podrobně se vyptat na závažnost stavu i možnosti jeho řešení.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, prosím Vás chci se zeptat manžel měl rakovinový nález na prostatě, zjistili mu to asi v červenci, ale jelikož je OSVČ nežádal o neschopenku ,přitom jiní pacienti ji měli hned od zjištění nádoru. Po operaci prostaty, kdy mu byl vzat nádor i uzliny je to měsíc a jelikož si neplatil zdravotní pojištění nedostává žádné peníze. Stalo se že máme nějaké úvěry a má je pojištěné a žádá po lékařích o potvrzení , že je nemocný.Oni mu tvrdí, že může jít klidně dělat, je toto vůbec možné po tak náročné operaci, na sále byl 4 hodiny a čeká ho 7 týdnů ozařování. On by jen chtěl, aby mu alespoň od nástupu k lékaři na Žlutý kopec 1.10 potvrdili, že je nemocný a lékaři se brání tím, že to mohou udělat až od nástupu do nemocnice. Přitom obvodní lékařka mu nadala, že chodí do práce. Pracuje venku, těžkou práci, zednictví a lití betonu.Jen by mě zajímalo zda tato operace je na neschopnost nebo je možné jít hned po měsíci dělat. Jaká bývá u ostatních pacientů pracovní neschopnost.Má stále vysoké leukocyty v moči měl pře 3 000 hodnotu a PSA 0,5. Prý je to vysoká hodnota, ale práce by byl schopný. Já myslela, že rakovina je těžká nemoc, ale jak to podle našich lékařů vypadá, tak asi ne.
Ještě je stále unavený, měl dokonce bolesti v podbřišku , jestli tou hodnotouu v té moči, lékařka na ozařování mu řekla, že je to na antibiotika a on nedostal od svého ošetřujícího lékaře nic, prý je to po operaci normální. Děkuji za odpoveď Uhlířová
V době hospitalizacei jsou všichni pacienti v pracovní neschopnosti, pokud pracují. Po propuštění z nemocnice je délka pracovní neschopnsti individuální a záleží na stavu pacienta a jeho preferencích. To musí posoudit ošetřující nebo praktický lékař, který neschopnosr vystavuje. Po roce neschopnsti je možné požádat o invalidní důchod.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Prosím Vás o vysvetlenie - výsledku bioptického vyšetrenia s MIKRO-ZÁVEROM: \Tubulárny adenóm hrubého čreva s LG dyspláziou\" Z tohto popisu mi nie je, ako laikovi (pacientovi) jasné, podľa čoho sa môžem zorientovať. Konkrétne, na základe akých kritérií, je citovaný výsledok jednoznačne - buď, pozitívny (zhubný polyp), resp. negatívny (nezhubný polyp) ? Ďakujem za neodkladné usmernenie." Jedná se o nezhoubný polyp se známkami dysplázie, tedy změn, z kterých by se mohl nádor vyvinout, pokud by nebyl polyp odstraněn. Nevyžaduje žádnou léčbu, ale pravidelné kontroly, protože polyp se může opakovat.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, paní doktorko. Ráda bych se zeptala na prognózu tatínka: (68),diagnostikován Ca prostaty:histologie vpravo BPH, vlevo 2/5 pozitivní GS 5, palp.T2,PSA vstupní 8,9. Klin. T2Nx GS5, lokalizované onemocnění. Doporučena radioterapie. Jak je snášena radioterapie a jaké jsou vedlejší účinky ozařování? Na co konkrétně se můžeme připravit? Jak dlouho bude přibližně léčba trvat? Jaké má(me) šance??
Moc děkuji za váš čas
Hodačová
Karcinom prostaty je pravděpodobně omezený jen na samotnou žlázu, radioterapie má v tomto případě podobný výsledek jako chirurgická léčba a může znamenat dlouhododbou stabilizaci bez známek nemoci tzv. remisi.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. paní doktorka byla jsem na extirpaci pr. prsu-histologie-A,B infiltrující středne diferencovaný vývodový karcinom ml.žlázy/Notttingham skore VII/angioinvaze nezastižena tumor je vzdálený od okraje 1mm v rozsahu infiltrujícícho tumoru a jeho okolí vývody s obrazem duktálního carcinoma in situ solidního typu.V okolí dále ložiska sklerozující adenozsy.C-V zbytek excize tvoří mléčná žláza s mírnými involučními změnami a drobnými okrsky sklerozující adenosy imunohistochemie:Ecadherin,34beta 12-téměř difusně pozitivní,ER pozitivní (95%plus)PRpozitivní 99%plus proliferační aktivita(Ki67)kolísá mezi 10-25%-dnes jsme měla být operována -čtvrt prsu a všechny uzliny-pro mé nachlazení mě operaci posunuli o týden-bude to mít vliv na další léčbu tento týden prodlevy-jakou mám prognozu dle Vás?ptala jsem se i na rehab.jedná se o pravou ruku-řekli předem že není potřeba-jaký je Váš názor na rehabilitaci.Moc děkuji ,přeji hezký den Jarka Nádor je středně agresivní s možností ovlivnit jej hormonální léčbou, nemám ale informaci o jeho velikosti a případném postižení uzlin, což je zásadní informace nutná pro odhad prognózy. Pokud se na ultrazvuku nezdá, že by uzliny byly postižené, stačí odebrat jen jednu tzv. sentinelovou uzlinu. To výrazně snižuje nebezpečí, že bude problém s otokem nebo hybností ruky.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,manžel se léčil pro dg.m.Hodgkin typ 2A.Je čtvrtým rokem v remisi.Trpí únavovým syndromem,má steat.jater,snížené imunogl.Čtvrtým rokem je v částečném inval.důchodu.V měsíci únoru bude mít kontrolu na OSSZ.Četla jsem ,že se v 1/2010 změnily tabulky pro posuzování invalidity a onkologickým pacientům,kteří jsou byť jen půl roku v remisi invalidní důchody seberou.Děkuji Vám za odpověď Věra,Ústí n.L. Imunologické dopady Hodgkinovy choroby jsou často dlouhodobé a mohou omezovat pracovní schopnost nemocného, proto je třeba kromě vyšetření hematologem dokladovat poruchu i imunologickýcm vyšetřením a v případě ztráty důchodu se odvolat.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, již jednou jsem psala dotaz a obracím se na Vás opět. Můj otec má rakovinu plic. Nevím v jakém stadiu, nevím přesnou DG. Má za sebou ozařování a 2 cykly chemoterpaie. Přímo během chemoterapie mu vyjmuli metastázu z hlavy, nezhoubný nádor. Můj dotaz zní, jestli je běžné, že při chemoterapii nádor metastazuje? Dále nechápu přístup lékařů, kteří přerušili druhý cyklus chemi, s tím, že mu dají nějaký čas oddech a pak se uvidí co dál, ale že to spíš vidí opět na ozářky. Upozornuji, že nebylo uděláno žádné celkové vyšetření, kromě RTG plic, tudíž není jasné kam až dál mohl nádor metastazovat? Zdá se mi to, nebo je z toho přístupu zřejmé, že moc šancí na léčbu není, naopak ho nechtějí už dále zatěžovat chemoterapií? Díky za odpověd.. Pokud byl tatínek ozářen je nádor, bohužel, tak rozsáhlý, že se nedá operovat a tedy ani vyléčit. Metastáza nádoru v mozku je také zhoubný nádor, který byl v mozku pravděpdodbně již před zahájením léčby primárního ložiska na plicích, jenom se nijak neprojevoval. Pokud byl operován, musel tatínek podstoupit před operací CT hlavy nebo NMR, jinak by operatér nevěděl, kde má operovat. Stejně tak před zahájením chemoterapie i radioterapie prodělal tatínek pravděpdodbně další vyšetření včetně CT plic, protože jinak nelze určit, zda jej operovat či zářit. Tato vyšetření proběhla pravděpodobně za hospitalizace. Další plánované záření bude ravděpdodbně záření mozku, k zpomalení recidivy nádoru v CNS.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, můj dotaz se týká mojí maminky-54 let. Před deseti dny ji byl při opereci zjištěn zhoubný nádor prsu. Ve zprávě má napsáno duktální infiltrující karcinom Pt2 pNX pMX.Velikost 9x8x7 mm. V pondělí začíná chodit na chemoterapii FAC 6 cyklů. Bude chodit vždy jen jednou za 21 dní. Zajímá mě, proč bude chodit vždy jenom jednou a jaká je prognoza. Moc děkuji za odpověď. Nádor vaší mamnky, ač je zhoubný, byl zdá se malý, nemáme informaci o postižení uzlin (NX), nevíme nic o přítomnosti vzdálených metastáz (MX). Ale vzhedem k tomu, že dochází na chemoterapii s antracykliny, jsou uzliny i ostatní orgány pravděpodobně v pořádku a léčbu dostává jen ze zajišťovacích důvodů. Pokud se chcete dozvědět všechny potřebné informace o vyšetření a léčbě u karcinomu prsu, obraťte se na mammární tým v místě bydliště, měl by zde být k dispozici DVD Průvodce onemocněním karcinomem prsu, které je zdarma pro všechny pacientky s čersvou diagnózou. Chemoterapie se podává jednou za 3 týdny proto, že je to přesně ten interval, v kterém se stihnou zdravé buňky organizmu, které taky poškozuje vzpamatovat, ale nádororvé nikoliv.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
mojí švagrové je 35 let a bylo jí podle rentgenu zjištěno poměrně susp.ložisko v oblasti L plicního hilu. Posléze šla na CT- dle CT tumor.
Mohli by jste mi prosím sdělit jaké jsou její šance, zda je možné, že bude nádor nezhoubný atd.
Děkuji
Abychom se mohli vyjádřit k prognóze nemoci a nastínit její pravděpodobnou léčbu, potřebujeme vždy vědět, jaké histologické povahy nádor je. Dokud vaše příbuzná neabsolvuje biposii nádoru nebo přímo jeho operaci s histologií, není možné ani odhadnout, jak se bude nemoc vyvíjet.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. dobrý den nahmatala jsem si v prosinci bulku v levém prsu.Podstoupila jsem sono,kde paní doktorka našla v prsou ložiska.Odeslala m? na hematologii,kde po vyšet?ení paní doktorka zjistila,že krevní obraz je v po?ádku,ale nahmatala mi zv?tšené uzliny v podpaží,v t?íslech.Dne 28.1.2011 mi byla vyoperována uzlina v lokální anestezii z levého t?ísla.Výsledky jsem dostala 14.2.v uzlin? je dlouhodobý nález,který pat?í prý do skupiny vzácných nádor?.Prý se toto onemocn?ní vyskytuje jednou za 15 až 20 let.Jsem z Kladna a místní onkologové s tím nemají zkušenosti.Proto budu lé?ena v Praze.Podle dalších vyšet?ení se rozhodne,jestli se bude nemoc lé?it,nebo jen sledovat.Nevíte o jaký druh nádoru se m?že jednat?Je mi 29 let.D?kuji Na základě popisu klinických nálezů je těžké spekulovat o hematoonkologické diagnóze, ale pokud se jednalo o zvětšení více uzlin mohl by to být nějaký vzácnější typ lymfomu, nádoru vycházejícícho z lymfatické tkáně uzlin. Vzhledem k tomu, že se uvažuje i tom, že se nemoc nebude zatím léčit, mohl by to být lymfom o nízkém stupni malignity, ale je to jen velmi hrubý odhad, který nemusí odpovídat skutečnému histologickému nálezu.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
prosím Vás o Váš názor na mé zdr.problémy.
Je mi 37 let,t?.kojím - 9.m?síc?. Zhruba p?ed m?sícem mne za?ala pobolívat hlava,na vrcholu pálení,ob?as prudší bolest,postupem ?asu se p?idala malátnost,ob?as bolest za krkem.Navštívila jsem prak.l. a po základním vyšet?ení (krevní obraz,uz b?icha a srdce,rtg sella,jaterní testy,štítná žláza - vše v po?ádku),jsem podstoupila vyšet?ení na neurologii,kde op?t po základním vyšet?ení poklepem na ref.body nebylo nic shledáno. Byla jsme odeslána na rehabilitaci. Bohužel ani ta mi nepomohla,naopak se mi p?idalo brn?ní v kon?etinách,p?i klidu tiky ve svalech,bolest hlavy je denní a více citlivá. V noci nemívám problémy i když se budím kv?li kojení. I vzhledem k dob? trvání (m?síc) je vše vy?erpávající,kojím,neberu si tudiž žádné prášky na bolest. Snažím se cvi?it,dostate?n? pít,masírovat bylin.,dopl?ovat vitamíny,ale vše zatím bez velkého efektu.Prosím Vás o Váš názor,zda se nejedná o n?jaké závažné onemocn?ní. Nemám problém s pocením,?i nechutenstvím, výrazný váhový úbytek byl po porodu a šetined?lí k dnešnímu dni cca 25 kg. Váhu mám b?žnou jako p?ed porodem. P?edem d?kuji za Vaši odpov??.P?eji hezký den. M.N.
Změna váhy v době porodu a kojení i vyčerpání z proběhlého těhotenství a přenášení stále těžšího dítěte mohly destabilizovat páteř, oslabit svaly, eventuálně odvápnit kosti. Určitě byste měla absolvovat rtg krční a horní hrudní páteře a eventuálně CT hlavy k potvrzení toho, že vaše obtíže nemají závažnou příčinu. To ale bude na základě dosud negativních vyšetření a vašich přetrvávajících potíží nejspíše indikovat ošetřující neurolog, aby se dopátral toho, proč vás hlava bolí.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Zdravím, od října 2010 mám stálé bolesti na hrudní kosti až směrem do krku a v krku.Bolesti jsou ale od té doby intenzivn?jší,celý den a i v noci když se probudím, cítím tuto bolest.Opravdu už si nevím rady.Beru ibalgin, lexaurin, ale nezabírá to.V ?íjnu provedeno vyšet?ení rengen plic, ultrazvuk štítné žlázy,uzliny kr?ní, jícen, krevní obraz.hltan.V únoru 2011 provedeno CT hrudníku.Vše v po?ádku.Od té doby bolesti siln?jší, celý den.P?ipadá mi to, jako by mi n?co rostlo na hrudní páte?í nebo na páte?i mezi lopatkami a tla?ilo mi to ,které vyvolávají tuto bolest nebo p?ípadný tlak na vnit?ní orgány,jícen atd.N?kdy i citim, jak mi potrava prochazi jicnovou trubi?kou.k tomu zvýšené teploty které mám asi 1,5roku, bylo provedeno n?jaké vyšet?ení, nic nezjišt?no, pro? je mám.Ubyla jsem na váze 3kg,myslím, že po psychické stránce jsem již vyrovnaná, ze za?átku to bylo horší.Prosím pora?te mi co mám d?lat dál ohledn? vyšet?ení.Páte? ani hrudní nebyla z rengenována.Nyní m? obvodní doktorka poslala na rehabilitace.Mám strach, aby to nebyla rakovina.D?kuji Blokáda páteře bez zjevných organických nálezů na ní může způsobovat nepříjemné bolesti a možná jen rehabilitace by vám pomohla. Pokud jsou ale bolesti spojené s polykacími obtížemi, měla byste asi absolvovat kontrastní vyšetření jícnu a žaludku, k vyloučení nějaké překážky. Určitě jej může indikovat i praktický lékař. Subjektivní obtíže jsou matoucí. Můžete mít velké problémy z banální příčiny a nebo naopak pokročilý zhoubný nádor bez jakýchkoliv subjektivních problémů.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, prosím o pomoc. Kamarád je lé?en v nemocnici v ?eské Líp?. Po vyšet?eních rentgenu, CT, krevních odb?rech, odb?ru kostní d?en? a chirurgického odb?ru uzliny mu p?edb?žn? ?ekli, že se jedná o rakovni lymfatických uzlin. ?eká se ješt? na rozbor uzliny, který byl zaslán do nemocnice v Hradci Králové. Domnívají se, že by to mohla být i Ho?kinova nemoc. Prosím, je mu 32 let, jak se takto oby?ejný ?lov?k dostane na sepcializované pracovišt? t?eba do Prahy kde by mu možná dokázali pomoct. D?kuji za pomoc o radu Jana Pokud se jedná po nádorové postižení uzliny vycházející přímo z lymfatické tkáně, může být diagnóza Hodgkinův ( vzhledem k věku je to pravděpodobnější) , ale i nehodgkinův lymfom. Prognóza tohoto onemocnění zvlášť v lokalizované podobě je zpravidla excelentní, přesto je rozumné obrátit se na hematologické centrum, kde dostane všechnu potřebnou terapii. Tu v České Lípě pravděpodobně nemohou podávat. Až bude diagnóza definitivní, ošetřující internista Vašeho přítele do takového centra jistě pošle. V Hradci Králové je velmi kvalitní hematoonkologie (primář Belada), v Praze je možné se obrátit na hematologickou kliniku VFN na Karlově náměstí ( prof. Trněný) nebo na Královských Vinohradech ( docent Kozák). na všech těchto pracovištích vašeho přítele jistě přijmou , je jen třeba uvážit, že léčba bude dlouhodobá a dojíždět na vzdálené místo je náročné.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Od 30.7.2009 užívám Nexavar na ca jater.Prosím m?žete mi sd?lit,jaké pozit. i negat. ú?inky má tento lék ma mé t?lo?Neumím najít nikoho,kdo jej bere,abych si vym?nila zkušwnosti.P?ibývají mi rúzné bolístky a stávající zesilují a já ro nemám s ?ím a kým porovnat.dekuji za odpov??.d.u. Nexavar- sorafenib přímo zasahuje do růstu nádoru ledviny a to i v místech mimo ni, takže cíleně zasahuje nádorové buňky. Protože ale využívá mechanizmy , které ovlivňují i růst zdravých buněk, má některé nežádoucí účinky. Může způsobovat kožní vyrážku a suchost kůže, zvyšovat krevní tlak, snižovat funkci štítné žlázy, což se projevuje zimomřivostí, přibýváním na váze, zácpou a pod. , občas se objeví u únava a nechutenství, případně průjem. nežádoucí účinky se dají dobře modulovat úpravou dávky léku.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. dobry vecer,mam duktalni karcinom prsu.2cm-1,7cm.grade2MO,mam dva cykly a jeste mam dva pred sebou,potom operace,ozarovani,hormoterapie a ovakteromii.jakou mam sanci na uzdraveni?citim se dobre,dekuji za odpoved.renata. Pokud absolvujete naplánované léčebné martyrium máte vysokou šanci na úplné uzdravení, i když mi mluvíme vždy jen o uzdravení s podmínkou tzv.remisi. U lokalizovaného karcinomu prsu je ale onemocnění většinou jen dávná nepříjemná vzpomínka a dál pacientku obtěžují už jen pravidelné kontroly. Držím palce
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den paní docentko.
Cht?la bych Vás poprosit o radu. Diagnóza rakovina prsu mi byla sd?lena již v roce 2007 a v sou?asné dob? jsem doufám v po?ádku (onko márkry, sono prsu, dutiny b?išní jsou v po?ádku). V sou?asné dob? se stále cítím hodn? unavená, nemám moc chu? k jídlu a moje váha jde pomalu, ale stále dol?. Jediné s ?ím mám stále problémy je hladina leukocyt?, která je pokaždé pod normu. Dnes jsem si sama došla na odb?ry a hodnota je 2,2. Paní laborantka mi sama ješt? nabídla, že mi ud?lají mikroskopický rozbor a zatím mi ?ekla, že v diferenciálu je velký podíl lymfocyt?. Moc to celé nechápu. M?žu poprosit o vysv?tlení? D?kuji
Leukopenie by mohla souviset s chronickým virovým onemocněním, které by vysvětlovalo i dlouhodobou únavu. Nejčastější chronickou virózou je EBviróza, ale možné jsou i jiné příčiny. Organizmus se s onemocněním musí vyrovnat sám, proto je dobré jíst dost ovoce, zeleniny, dobře spát, mohlo by pomoci i nějaké imunostimulans. Asi byste si zasloužila hematologické vyšetření, které vyloučí, že nadbytek lymfocytů je způsoben jejich nenormálním zmnožením.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den paní doktorko, moc prosím o názor, zda jsem mohla být lé?ena Herceptinem. Pokud ano, lze tuto lé?bu postoupit i nyní - tj. cca 2 roky po operaci?
Anamnéza: v 9/08 nález rezistence v horním zevním kvadrantu pravého prsu (3 ložiska t?sn? vedle sebek nejv?tší 26 mm, další 12 mm další 14 mm, v pr?m?ru všechny 35 mm i s výb?žky), karcinom prsu T2-3N0M0, nádor s vysokou expresí HER-2, indikována neadjuvantní chemoterpie AC Taxol/trastuzumab. Imunohistochem._ invazivní duktální karcinom gr. II. Pozitivita ER,PR a BCL-2, odezva na hormonální terapii (antiestrogeny) a inhibitory aromatázy je pravd?pod. Vysokoá pozitivitra c-eerbB-2;lze o?ekávat odezvu na lé?bu Herceptinem. 04/09 mastektomie I.dx. s rvizí axily - v axile v jedné uzlin? jedna mikromet. adenokarcinomu. Histol.: vývodový adenokarcinom G2 v ložísku 10x8 mm a multifokální lobulární karcinom in situ. Po operaci tj. od 04/09 Tamoxifen.
D?kuji mnohokrát za Vaše vyjád?ení.L.
Z popisu vašeho nádoru je pravděpdodbné, že by na herceptin odpovídal, i když není zcela jasné, zda pozitivita HER2 byla stanovená imunohistochemicky či hercept testem a nebo jestli bylo provedeno FISH vyšetření. To je ale jen technický problém. Léčba herceptinem má pro nemocného smysl adjuvatně, tedy bezprostředně po odstranění nádoru operací, což vy jste, vzhledem k časovému odstupu pravděpodobně propásla. Je to škoda, protože v době po operaci herceptin efektivně zlikviduje uniknuvší nádorové buňky v celém těle. Později v době, kdy jste bez známek nádoru, léčba smysl pravděpdodbně nemá a neprovádí se. Další možnost je herceptin využít tehdy, když se onemocnění v nějaké podobě vrátí. Kombinuje se pak s chemoterapií.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobry den,muj bratr v srpnu 2009 podstoupil transplantaci kostni drene (cizi darce)
prvni pulrok probehl uplne v poradku.od unora 2010 se neustale potyka s plicnimi problemy,stratil svalovou hmotu,prodelal toxoplasmozu a nyni je opet 9 tydnu na hematologii(travi vice casu v nemocnici nez doma).posledni vysetreni na ct ukazalo ze plicni zanet ustoupil, ale zatim se vubec nepostavi na nohy a mam obavy, ze po skonceni lecby plic se zase vse vrati.zacina to kaslem a nemuze dychat.chtela bych poprosit o nazor jak dlouho muze tato situace trvat a jestli se bude stale opakovat.cetli jsme o ruznych komlikacich, ale neco takoveho nikdo nepopisoval.predem dekuji za odpoved
Nevím z jakého důvodu Váš bratr allogenní transplantaci absolvoval , ale imunologické problémy, tedy opakované záněty, mohou souviset se základní diagnózou pravděpodobně nějaké hematologické malignity, ale také s takzvaným syndromem štěpu proti hostiteli, kdy si tělo vyrábí protilátky proti dárcovské dřeni a naopak a výsledkem jsou nejrůznější obtíže i oslabení imunity. Tento stav může být akutní a odeznít , ale může přejít i do chronicity. Více podrobností vám řekne ošetřujícíc lékař, který vašeho bratra zná do všech podrobností.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
v rodin? bojujeme s karcinomem prsu, prs byl nakonec odstran?n. V propušt?cí zpráv? z nemocnice se objevily hodnoty: ER 100%, PR 5-10% a MBI 15%. M?žete mi prosím vysv?tlit, co to znamená? Má to vliv na prognózu nemoci? Ješt? doplním, že bylo nasazeno oza?ování a hormonální lé?ba. Chemoterapie nikoli.
Mockrát d?kuji za odpov??.
Karcinom prsu, který má pozitivní hormonální receptory (ER,PR) je nejenom vhodný k hormonální léčbě, ale má také lepší prognózu než hormonálně negativní nádor.MBI představuje informaci o růstové aktivitě nádoru, 15% je středně zvýšená hodnota, souvisí také s prognózou nemoci.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Prosím o vysv?tlení
ca mammae I.sin v rozhraní ZKK T2-3 N vzhledem k velikosti N1 histolog.invazivní duktální ER st?edn?,vysoká proliferace, HER 2 negat
postkontrastn? se výrazn? sytící již iniciáln?, složený ze 2 porcí na sebe navazujících vel.42x27mm a bazáln?ji 13x10mm, celkov? v nejdelším rozm?ru cca 55mm. objekt KI 100%, mama I.sin v axile uzlinka navžena neoadjuvantní chemot. d?kuji za vysv?tlení.
Přepis není zcela dokonalý, ale lze říci, že se jedná o relativně velký nádor levého prsu, zhruba uprostřed zevně, kolem 5-ti centimetrů s dalším menší ložiskem a pravděpodobnou metastázou v uzlině v podpaží vlevo s pozitivitou hormonálních receptorů,(bude se moci léčit i hormonálně, což je výhoda), ale rychle rostoucí. Protože je nádor velký, postoupil už do uzliny a velmi rychle se dělí, je nejrozumnější zahájit léčbu chemoterapií (neoadjuvance), až se nádor zmenší a zastaví se případné buńky postupující do uzlin a krve, bude možné operovat.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den paní doktorko, nádor prsa mi zjistili v 34 letech, moje diagnóze p?esn? zní: inv. dukt. ca, G3, 1,5cm, SR neg, Her2 neg, pT1cN3a(25/32)L0, V0, 25 meta v uzlinách. Mám za sebou 2x TAC, 2x AC a nyní jezdím na Paclitaxel 1x týdn?, ?eká m? jich 10-12, poté následuje oza?ování. Lé?ím se v MOÚ Brno, prosím jaké jsou moje šance na p?ežití? Mám 2 malé d?ti. D?kuji moc.
Eva
Milá Evo, pravděpodobně jste už absolvovala operaci, která zjistila nevelký, ale agresivní nádor s masivním postižením uzlin. Adekvátně nebezpečnosti diagnózy probíhá agresivní chemoterapie, nyní s taxány a v plánu je radioterapie, která bude záviset na typu operace, o které žádné podrobnosti nepíšete. Pokud zůstal prs zachován, bude třeba ozářit prs i podpaží a nadklíček, pokud jste po ablaci, tak jen podpaží a nadklíček. Nádor je erbezerčný, při vstupní znalosti rozsahu v uzlinách by bylo asi s výhodou absolvovat nejprve chemoterapii a teprve posléze operovat. V MOU jste ale jistě v dobrých rukou. Přes všechny nepříznivé faktory je onemocnění vyléčitelné, je jen třeba teď udělat všechno, co lze.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Jsem 5 let po l??b? APL pak sekundární MDS ,nyní 3 roky po transplantaci kostní d?en?.Mám n?jaké emo?ní problémy,chovám se infantiln?,musím se neustále kontrolovat,abych se nechovala nep?im??en? ke svému v?ku.Mám 52 let.V práci se kontroluju,ale doma je to horší-všem lezu na nervy.Múže to n?jak souviset s p?ekonanou lé?bou ? Dá se s tím n?co d?lat ? D?kuji Vla?ka Psychické problémy mohou souviset jak s vaší základní diagnózou , tak s její dosavadní léčbou. Doporučuji vyhledat psychologa nebo psychiatra a požádat o radu a možná přechodně i o nějakou léčbu. stav by se měl postupně upravit.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. dobry den pani docentka,som so slovenskej republiky,a bohuzial mame v rodine velke starosti.mam35rocneho stryka a teraz mu zistili non hodgkinov b.bunkovy primarny lymfom 10cm v hrudniku.ma dostat chemoterapiu lenze ma tiez vodu na plucach lebo ten lymfom mu to sposobuje,a bohuzial histologicke testy ukazali taktiez ze ma leukemiu.a najhorsie je to ze cela rodina je z toho uplne v koncoch.prosym vas velmi pekne pomozte mi nejakou radou alebo vasim nazorom na tuto diagnozu.vopred vam velmi pekne dakujem U diagnózy maligního lymfomu záleží na jeho histologickém typu a rozsahu. Pokud se jedná o lymfom o vysokém stupni malignity je jeho léčba velmi účinná i v pokročilých fázích s postižením plic a pohrudnice. DO terapie je možné zapojit biologickou léčbu nebo transplantaci kostní dřeně. Vyhlídky nemusejí být tak špatné, jak se teď může zdát.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, prosím o radu. Mám babi?ku, kteé je 80let a je ablaci pravého prsu (únor 2011). Zárove? jí byly odejmuty i uzliny, ve 3 byly mikrometastázy. Kv?li v?ku a pozitivním hormonálním receptor?m jí byla indikována hormonální lé?ba, nejprve Leranou a nyní Etruzil. Absolvovala 14 ozá?ování, ale chemoterapii ne. Prosím chci se zeptat, jak ?asto by m?la absolvovat kontrolu na mamografu u druhého prsa? A m?la by být v pr?b?hu lé?bu kontrolována na osteropozózu?
D?kuji
Pokud nebude babička mít žádné obtíže nebo nějaký patologický nález , stačí mammografie jednou ročně. Pokud bude užívat inhibitory aromatázy jako hormonální léčbu, měla by absolvovat denzitometrii k objasnění případné osteoporózy.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
ráda bych s Vámi konzultovala dotaz ohledn? mé matky ( 64 let)
Je po mastektomií pravého prsu a exenteraci axily ( pro pozit. sentinel. uzliny), TNM klasifikace : pT2pN3a (16/23)MO, lobulární Ca. Byla jí indikována chemoterapie 3x FEC a 3x taxotere, pak RT a HRT.
Zatím je po první aplikaci FEC.Cht?la jsem se zeptat,jaká je prognóza u tohoto typu nádoru a zda doporu?ená lé?ba je standartní v tomto p?ípad?. ?ešíme , zda není pot?eba ješt? konzultace s jiným onkolog. pracovišt?m.
D?kuji za vst?ícnost.
Muchová
Maminka má málo agresivní nádor s pozitivními hormonálními receptory , ale , bohužel, lokálně značně pokročilý, s infiltrací velkého počtu uzlin. To zhoršuje vyhlídky na uzdravení a je to je také důvodem toho, proč jí ošetřující lékař podává chemoterapii, kterou by v případě malého nádoru stejného typu nejspíš nepotřebovala. Zásadní pro ni bude ozáření podpaží a další hormonální léčba.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,mám problém a pot?ebovala bych poradit.Proto se na Vás obracím a budu Vám vd??ná za každou radu.V roce 2001 jsem prod?lala Hodkginovu nemoc.Nyní je mi 26let.Te? jsem 10 let po lé?b? a vedlejší u?inky m? trápí ?ím dál více.Nap?.migrény s aurou,odváp?ování zub?(hrozí mi nové zuby),k?e?e v nohách,plicní obstruk?ní chorobu(hodn? se zadýchávám),šílená únava,jednu srde?ní chlope? mám slabší,neustále urologické a gynekologické problémy,které se mi vracejí stále dokola.Mám oslabenou imunitu.Takže antibiotika užívám n?kolikrát do roka.Neurolog mi sd?lil,že ?áste?ný invalidní d?chod nedostanu,protože po Hodkginov? stránce jsem prý zdravá.Ale to velké trápení nikdo nevidí,jen moji rodi?e.Dívala jsme se na internet? a lidi kte?í prod?lali tuto nemoc,tak už jsou zdravý ale i tak mají bu? ?áste?né nebo plné d?chody.Jak je to možné?A já takové trápení a d?chod nedostanu.Prosím mohl by jste mi poradit?P?edem moc d?kuji. Chemoterapie, případně radioterapie užívaná pro léčbu M.Hodgkin má řadu časných i pozdních nežádoucích účinků s kterými, pravděpodobně souvisejí i vaše obtíže. Váš ošetřující hematolog by měl posoudit souvislost s léčbou, kontrolovat rizikové oblasti jako je například štítná žláza nebo mammografie, pokud jste byla ozářená, srdce v případě chemoterapie. Posuzování invalidního důchodu by mělo být komplexní a zohlednit všechny vaše současné problémy, jestli to tak bude, nejsem ale schopná zaručit.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás jako na odborníka. Mám manžela (59let) který od lo?ského podzimu opakovan? 5-6 krát bral antibiotika,protože m?l opakovan? ?epy na mandlích, bolesti v krku. Léka?i lé?ili angíínu. Letos v lednu cítil bolest na jazyku, kde se mu ud?lal flí?ek, léka?i lé?ili afty fialkou, poté masti?kou Kamistad gel. Flek nemizel, bolest z?stávala. Na ORL léka? odebral vzorek, který se ztratil. Další vzorek z jazyka již odebrali na chirurgostomatologii, kde se prokázal keratinizující spinocelulární karcinom v délce cca 0,4 cm s hloubkou invaze nádorových ?ep? cca 0,1 cm. Bez angioinvaze,bez ulcerace. Okraje negativní. Manželovi dále preventivn? odebrali 3 kr?ní uzliny, keré byly negativní. Manžel byl poslán na onkolog.odd., kde mu pan léka? ?ekl, že oza?ování nebude nutné, dále budou na stomatochirurgii manžela každý m?síc sledovat. M?j dotaz zní: zda je možné lé?it odejmutí nádoru pouze sledováním, bez medikamentózní lé?by a bez oza?ování. Manžel má totiž stále bolesti jazyka, vyst?elující do ucha.Po delší dob? ho pak bolí i hlava. Ránu na krku má oteklou. Když si vezme ibalgin, pom?že si pouze na ur?itou chvilku a poté se bolest op?t vrátí. Ob?as na n?j p?ijde únava, což je asi b?žné. Manžel má cukrovku do 6,3mmol, ale je pouze na diet?. Prosím, m?žete nám sd?lit, zda bolesti po tomto zásahu jsou normální 5 týdn? po operaci? Jak dál postupovat? D?kuji moc Anna. Naštěstí se jednalo o počáteční stádium nádoru bez infiltrace uzlin, takže radikální operace s blokovou disekcí uzlin by měla postačovat. Bolesti v oblasti jazylka i krční jizvy mohou přetrvávat i delší dobu, protože došlo možná k poškození cilivých nervů v obou operovaných oblastech. Nutná bude pravidelná kontrola operované oblasti i uzlin ORL odborníkem a CT vyšetřením.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Vážená paní doktorko,
je mi 68 let a byla mi zjišt?na rakovina prostaty, jinak jsem bez obtíží. V lék. zpráv? stojí: elevace PSA 5,5 8%, dle histologie ve 2 vzorcích Ca prostatae G7 3+4, záv?r: Ca prostatae pT1c. Mám si rozmyslet, zda podstoupím operaci ?i pouze radioterapii. Prosím, pora?te, co je pro mne lepší a jaké jsou rizika obou zp?sob? lé?by. P?edem d?kuji za odpov??.
Terapeuický výsledek operace i radikální radioterapie je stejný, léčba se volí většinou dle stavu pacienta, mladší nemocní v dobrém stavu jsou zpravidla operování, vzhledem k možnosti zmírnit nežádoucí účinky zákroku. Ty představuje především porucha erekce, samovolný únik moči, po ozařování se může také objevit zánět močového měchýře nebo tliustého střeva. Operace se někdy provádí i laparoskopicky, ozařovací techniky mají různou míru poškození okolních tkání.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý de?,
chcela by som sa spýta? môžu nasta? psychické poruchy pri užívaní Zoladexu a Tamoxifenu?
Hormonální změny související s prudkým navozením přechodu, mohou vyjímečně způsobit i psychické změny, podrážděnost, depresi a podobně.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den. P?ed rokem našli léka?i mé babi?ce (nar. 1933) zhoubný nádor na vaje?níku. Tento nádor byl vyoperován a podstoupila chemoterapii a doufali jsme, že lé?ba bude úsp?šná. Bohužel se tak nestalo. Momentáln? je babi?ka v nemocnici, protože m?la velké bolesti a velmi ?asto zvracela. Léka? nám ?ekl, že má metastázy tém?? všude. Velmi se jí zhoršil psychický stav a proto bychom si ji cht?li vzít dom?, aby byla se svou rodinou. Moje maminka je dlouhá léta ošet?ovatelkou v domov? pro seniory a tudíž se dokáže postarat. Co nám ale d?lá velkou starost je otázka, jestli jí dokážeme v domácím prost?edí tlumit bolesti a udržet ji hydratovatnou. Nyní jí v nemocnici lepí morfinové náplasti a dávají ji kapa?ky s výživou. Pokud vím tak se bude muset dávka náplastí zvyšovat. Dá se pozd?ji tato náplast kombinovat s jinými léky? Máme obavu, jestli ji pouze náplasti budou sta?it. Také nevíme, zda m?že léka? p?edepsat kapa?ku s výživou dom?. Je u nás charita, která poskytuje služby sester, které p?ijedou klient?m kapa?ku zavést, ale nevíme, zda je léka? povinen nám je p?edepsat, když ho o to požádáme.
D?kuji za odpov??
Přestože se nádor opět vrátil, bylo by možné jej léčit chemoterapií a dosáhnout, pravděpdodbně toho, že by nemoc zase na nějakou dobu zcela ustoupila. Pokud toho ale babička není schopná nebo se léčit nechce, je určitě třeba bolesti tlumit. Opiátové náplasti se mohou kombinovat s dalšími analgetiky nebo jinými léky na bolest. Obvodní lékař by měl zajistit jejich předepisování pokud to není možné, tak předepíše léky ošetřující gyneolog, onkolog nebo lékař ambulance bolesti.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Vážená paní doktorko, po 2,5 letech mám zvýšeny markery Ca-125 (rakovina vaje?ník? IIICG3), postupn? v 6/11 43, (HE4 91), v 7/11 62, v 8/11 58(HE4 132). Byla mi doporu?ena laparoskopie pro zjišt?ní stavu v b?išní dutin?. Ze zásahu, by? i laparoskopického mám obavy (zkušenosti z doby - 2008, kdy byla ud?lána první laparo -nár?st marker? a ascitesu - po laparo se b?icho úpln? zaplnilo ascitesem a tlakem praskl pupe?ní steh)Jaký je Váš názor? Je možno doporu?it jiné metody? Moc d?kuji za Váš drahocenný ?as. S úctou V.S. Vyšší marker může samozřejmě znamenat návrat nemoci, ale vývoj je relativně pozvolný, doporučila bych spíše vaginální ultrazvuk a pokud bude při další kontrole cca do měsíce opět Ca 125 stoupat, pak PET-CT. Držím palce.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. dobrý den, je mi 40 let a jsem po ?áste?né operaci prsu pro duktální karcinom T2(22MM)N0M0,pozitvní na hormony, her2 - neg.,G1-2,prolifera?ní aktivita je 8%, mám dotaz ohledn? onkomarkeru ca 15 -3, p?ed operací byla hodnota 13,6,po chemoterapii 7,8, po radioterapii 2,3 a nyní po 3 m?sících 10,9,mám se obávat recidivy?nebo metastáz moc moc d?kuji za odpov?d
renata
Biologická povaha vašeho nádoru i jeho velkost byly příznivé, pravděpodobně užíváte nějakou hormonální léčbu. Marker CA 15.3. se může zvyšovat i nespecificky třeba při mastopatii nebo při zhoršené funkci štítné žlázy, ale jeho pohyb v rámci normálních hodnot ( horní hranice je zhruba 33, podle laboratoře) nemá žádný klinický význam.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobry den,
jiz rok mam vetsi bolesti v podpazi,na pohmat.Boli me casto zada,/skoro denne/,potim se,v noci se pridava tres tela.Je me 41 let.Nechala sem si zkontrolovat na sonografii prsa,vzit krev.Vse bylo v poradku.V posledni dobe se pridava i nevolnost.Na pohmat me boli i kuze na nohou i rukou,pokozka me casto svedi.Mam strach jestli mam v poradku lymfaticky system.Mam se jeste obratit nekam na dovysetreni.Jsem i casto velmi unavena.Dekuji za odpoved.
Vaše obtíže jsou rozmanité a proto by vás určitě měl vyšetřit internista, podobné problémy může způsobit změna funkce štítné žlázy, ale i porucha metabolizmu cukru nebo podobně. Uzliny v podpaží by si zasloužily ultrazvukové vyšetření.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,

ráda bych se Vás zeptala na Váš názor ohledn? ú?ink? produkt? Tianshi(konkr. Chitosan, Cholikan, Ikan, Kordyceps, BioCalcium) proti rakovin?, pokud tyto produkty znáte.

http://www.tianshi.wz.cz/index.php?id=9

Zda by mohly mít n?jaký pozitivní ú?inek-?i co by se dalo ješt? d?lat pro pacienta s touto diagnózou:


Pacient prod?lal operaci nádorového onemocn?ní mozku, glioblastom IV stupne, operace probehla v poradku a rok byl pacient \cisty\", nicmene metastaze se nyni objevila na pateri, jelikoz tla?í na michu a nervy, pacient ochrnul zcela na dolni koncetiny a pomalu se \"ochrnuti\" presouva nahoru smerem k trupu, jsou mu podavana chemoterapeutika(pilulky), operace neni mozna.

Predem mnohokrat dekuji za Vas cas a odpoved.
AM"
Glioblastoma multiforme je velice nebezpečné onemocnění s nepříznivou prognózou. Vámi zmiňované preparáty mají podpůrný efekt u nemocných vyčerpaných nádorem nebo jeho léčbou.Průběh nádorového onemocnění zásadně neovlivní a jsou většinou relativně drahé. Chápu, že chcete pro svého těžce nemocného blízkého něco udělat, možná by bylo ale lepší zjistit co by mu udělalo radost, na co by měl chuť , o co by stál. Zůstat s ním co nejdéle doma a pomáhat mu zvládnout velmi těžkou situaci je asi důležitější, než mu kupovat drahé léky, které jeho vážný stav zásadně neovlivní.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,rád bych využil vašich zkušeností s lé?bou rakoviny. Otec 60let se lé?il s rakovinou tlustého st?eva s metastázami v játrech. Od první CT vyšet?ení p?ed rokem a p?l byl ve ?tvrtém stupni Nyní je po 16 cyklech chemoterapie folfox6 + avastin a cca 3-4 cyklech folfiry. Po prvních 8 cyklech folfox 6 došlo k regresi nádor? ve st?ev?. P?i dalším CT došlo ke zv?tšení p?edevším metastáz v játrech. Léka? rozhodl, že se zm?ní chemoterapie na folfiry a které m?l cca 3-4. Cca p?ed dv?ma m?síci odmítl podávání dalších chemoterapií a nyní mu selhávají játra. Dokto?i pro n?ho už nic nemají a v pátek si ho bereme dom? z nemocnice. Cítí se špatn? a má velké bolesti, které se tlumí opiáty. Žít chce, ale ty bolesti nezvládá. Stravu se bojí p?ijímat jelikož se mu vždy zvýší bolesti a n?kdy zvrací. Sebeobslužný zatím je. Lé?í se ve FN Kradec Králové u pana doktora Dvo?áka. M?žete nám doporu?it stravu nebo n?co jiného pro podporu funkce a ?išt?ní organismu? D?kujeme s pozdravem Ukončení léčby chemoterapií znamenalo, že se nádor v játrech rozšířil tak, že obsadil pravděpodobně i tu část jater, která je nezbytná pro zachování jejich funkce. Pokud už tatínek nechce v léčbě pokračovat , kromě intravenózní kombinované chemoterapie, kterou absolvoval, by mohl užívat například tablety capecitabinu ( Xeloda), bude třeba akcelerovat podpůrnou léčbu. K uvolnění tlaků a bolestí v pravém podžebří by byl vhodný například Prednison v nižší až střední dávce ( 10-30 mg). Dietu by měl držet šetřící, to znamená jíst často v malých porcích , omezit tučné, smažené, a velké množství bílkovin. (maso mléčné výrobky). Pro zvýšení chuti k jídlu by mohl vyzkoušet preparát Megace.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,jsem po ?áste?né operaci prsu,chemotarapii (6xAC) a oza?ování-nález inv.duktální kribriformní Ca prsu pT1c(14 a 4mm) pN1mi(sn+)M0G2,ER neg.PR 95%,Ki67 pod 1%,c.erbB2 neg.Vzhledem k úmrtí mé maminky ve 27 letech mi bylo provedeno genetické vyšet?ení, které je negativní. Je v tomto p?ípad? nutná ovarectomie nebo sta?í 2 roky aplikace Zoladexu a poté 5 let Tamoxifen? Je v t?chto typech lé?by n?jaký podstatný rozdíl? Vek, v dobe onemocnení mi bylo 43 let a v soucasné dobe mám za sebou 9 dávek Zoladexu.

Mockrát dekuji za odpoved.
Operační odstranění vaječníků a léčba Zoladexem si jsou rovnocenné, Zoladex má výhodu v tom, že nastaví přechod se všemi negativními důsledky a obtížemi , jen na přechodnou dobu, nejméně 2-3 roky. Pak byste mohla opět menstruovat.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Je mi 59 let. V ?íjnu mi byla ve dvou operacích odebrána štítná žláza (folikulární karcinom). Druhá operace 31.10. Léka? m? objednal na kontrolu 30.12.2011, poté m? chce poslat do Motola na radiojód. ?etla jsem, že lé?ba radiojódem má prob?hnout do 2 m?síc? po operaci. Nem?že zde být nebezpe?í prodlení? D?kuji. Léčba radiojodem je speciální terapie, která se provádí na nukleární medicíně, takže onkologové s ní nemají bezprostřední zkušenost. Nicméně si myslím, že by se po operaci měla uskutečnit co nejdříve. Léčba ale potřebuje stimulaci TSH, což může být důvodem odkladu.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, manžel je po orchiektomii leveho varlete. Markery ma negativni, hist. nalez ukazuje na embryonalni karcinom. Na leve strane pobliz aorty jsou 3 zvetsene uzliny na 1.4 cm. Lekari doporucuji primarne retroperitalni lymfadenectomii. Manzel operaci odmita a chce chemoterapii. Docetla jsem se, ze v Praze a Brne by tento pripad lecili nejprve chemoterapii. Co by bylo podle Vaseho nazoru nejlepsi? /Mohu zaslat naskenovane vysledky hist, krve a lekarske zpravy pres mail/ Dekuji S pozdravem JD Onemocnění vašeho manžela má dobrou prognózu, vzhledem k negativním markerům existuje pochybnost o tom, jestli jsou zvětšené uzliny zvětšené kvůli nádoru nebo jenom proto že imunitní systém odpovídá na proběhlou orchiectomii. Lymfadenectomie by rozhodla, zda by chemoterapie byla nebo nebyla nutná. Druhou možností je absolvovat zajišťovací léčbu chemoterapií bez operace, která je nepříjemná a má řadu nežádoucích účinků. Pokud by se uzliny zmenšily nebo by zcela ustoupily, pak s nádorem pravděpododbně souvisely.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, je možné, aby pacient, který pravideln? chodí na onkologické kontroly /markry, ct,koloskopie/ po operaci bez problém? n?kolikrát ro?n?, aby m?l náhle mestatázy na více místech, nemohlo se n?co p?ehlédnout? D?kuji Možné, to bohužel je, protože všechna vyšetření, která používáme při sledování pacientů mají větší nebo menší procento falešně negativních výsledků, takže existují například generalizované nádory, které mají negativní nádorové markery. Druhou možností jsou velmi agresivní nádory, tzv. intervalové, které generalizují v období mezi dvěma kontrolami.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,v rámci lé?by karcinomu prsu jsem dva roky užívala Tamoxifen a po té Arimidex. V kv?tnu dovrším 5 let této lé?by. Pochopila jsem, že lé?ba se ukon?í náhle. Je to zvláštní takhle okamžit? skon?it. Co to ud?lá s organismem. D?kuji Doba užívání adjuvatní hormonální léčby je stanovená na základě výsledků klinických studií, které ukazují, že po 5 ti letech je riziko návratu nemoci menší, než riziko komplikací a nežádoucích účinků hormonální léčby (v případě Arimidexu především osteoporozy)
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
babi?ka (81 let) je rok po ablaci prsu - T2N1M0. Byla nasazena hormonální lé?ba a absolvovala i oza?ování. Nyní má jít další kontrolu k onkologovi. Chci se zeptat, jestli co by taková kontrola po roce od operace m?la vše obsahovat (scinti kostí, rentgen plic, sono jater, ultrazvuk, odb?ry apod.)?
P?edem d?kuji za Váš ?as.
Ne, určitě by postačovala kontrola nádorových markerů a mammografie s ultrazvukem jizvy. Teprve pokud by vyšetření nebylo v pořádku , tak by podstoupila další vyšetření.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
psala jsem Vám dotaz ohledn? p?ítele, 27 let, rozsáhlý nádor retroperitonea. Biopsie ukázala, že se jedná pravd?podobn? o myxoidní liposarkom. Metastázy zatím nejsou. Vzhledem k tomu, že je nádor rozsáhlý, p?ítele odmítli operovat, takže ho poslali na onkologii, kde bude dostávat chemoterapii s antracykliny s cílem nádor zmenšit. Chci se zeptat, jaká je šance, že se nádor skute?n? zmenší, aby šel operovat? Všude ?tu, že se jedná o nádor chemorezistentní. Dá se n?co v?bec d?lat? D?kuji p?edem za odpov??.
Chemosenzitivitu je třeba vyzkoušet, ale většinou se používají režimy, které jsou velmi náročné a u sarkomů úspěšně fungují. Jinak by připadala v úvahu i léčba moderní cílenou léčbou Yondelisem.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den chci se zeptat ohledn? nálezu- p?ed p?l rokem P?i USG v axilách 17x10mm vpravo vlevo 17x8mm echogenní s hyperechogením lemem ohrani?ené ložisko v pravo bez patologických zm?n, vlevo drobná hyperechogení ložiska 6x4 mm ohrani?ené. Nyní v axilách oboustran? vpravo o vel. 13mm a vlevo 17 a 24 mm oválného tvaru echogenní s hyperechogenním lemem, oboustran? pravidelné struktury žlázového parenchymu vpravo bez ložiskových zm?n, vlevo hyperechogenní ložiska HZQ 5x5,4 mm ohrani?ené, bez patologického d-signálu v doplerovském signálu. Prosím o radu, vysv?tlení, pop? postup, d?kuji Zvětšené uzliny v podpaží oboustranně nemají ultrazvukové rysy uzlin infiltrovaných nádorem. Přesto je třeba nález kontrolovat ultrazvukem v půlročním až ročním intervalu. Doporučovala bych kontrolu krevního obrazu, a pokud byste měla vyšší počet lymfocytů, periferní FACS (průtokovou cytometrii) k vyloučení nemoci vycházející přímo z uzlin. Jinak by možným vysvětlením bylo i podráždění podpaží prostřednictvím holení nebo depilace.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,cht?la jsem se zeptat na slabé krvácení p?i a po pohlavním styku. Jsem 5tý m?síc po operaci (rakovina d?ložního ?ípku)kdy mi odebrali všechno (d?lohu,vaje?níky). Dále jsem chodila na oza?ování 25x. Ozá?ky jsem dochodila za?átkem dubna.Byla jsem u svého gynekologa a ten mi po prohlídce ?ekl,že po operaci nemám ješt? úpln? zhojenou jizvu v pochv?. Jizvu mi p?ipálil a dal ?ípky na 10 dní. Ty jsem dobrala. Stále po pohlavním styku slab? krvácím. ?ím je to,je to tou nezhojenou jizvou,nebo že jsem 5m?síc? nesexovala a já jsem ted ztažená?? D?kuji za odpov?d Michala Příčinou krvácení může být nezhojená jizva, ale také jen křehká sliznice pochvy po radioterapii. Možná by bylo rozumné ještě chvíli v rámci sexuálního života abstinovat . Jinak by mohla pomoci lokální léčba, kterou jistě předepíše gynekolog nebo alespoň preparáty typu Vagifem, obnovující normální floru v pochvě a regenerující sliznici.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, chci se zeptat jaký máte názor na užívání vitamínu B17 p?i lé?b? nádorového onemocn?ní? Zda jste o tom slyšela a zda by jste doporu?ila vyzkoušet. Zda je dobrét o kombinovat s chemoterapíí? Pokud máte negativní názor tak pro?? D?kuji moc za vaši odpov??.

Veronika
Nejedná se o žádný vitamin, ale jed, který se nazývá amygdalin, získává se například, z meruňkových jader a obsahuje kyanid. V roce 2006 proběhla rozsáhlá analýza studií s tímto preparátem v léčbě zhoubných nádorů. Lék byl vyhodnocen jako neúčinný a vzhledem k obsahu kyanidu i nebezpečný a americkou FDA není doporučen k protinádororové léčbě.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den.
V roce 2009 jsem prod?lala ?áste?nou operaci prsu.pak cehemoterapii,oza?ování a herceptin,Po celo dobu jsem m?la zvýšené markry a to 29-41 i když jsem absolvovala veškerá vyšet?ení PET.kosti.sono.plíce.gyn,.nikdy se nic neukázalo až ke konci roku jsem si op?t nahmatala ve stejném prsu.ale v jiném míst? n?jaký útvar,Až magnet.rezonance ukázala nádor,Prod?lala jsem úplnou ablaci prsu,ale znepokojuje m?.že markry mám zase 37.A dále mám velký problém s operovaným prsem.Operována jsem byla 18.10.11 ale stále se mi hromadí krvavá tekutina.P.doktorka mi to vždy vysála,ale tentokrát to nechala tak,s tí že jsme vysadili hemu a nasadili lék Pamba,ale i když prso leduji,bandážuji je to stále stejné.Prso mám napln?né a ztvrdlé.M?žete mi prosím poradit co dál? A co z markrama? Moc d?kuji Hana
Zvýšení markerů může být nespecifické a vůbec nemusí souviset s nálezem v prsu . Markery se zvyšují u kuřáků, nebo pacientek s mastopatií mléčné žlázy, takže nález recidivy v prsu mohla být jen náhodná shoda s pro Vás charakteristickým zvýšením markerů. Důležité je , aby hodnota nestoupala. U žen často zvýšení prsních markerů souvisí s porušenou funkcí štítné žlázy, bylo by dobré ji zkontrolovat.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den pane doktrore, obracím se na vás následující v?ci. V únoru 2010 mi byly zjišt?ny na sono nerastázy jarer, pozd?jší vyšet?ení prokázala karcinom tlustého st?eva s metastázami do jater. Další rad?li opíšu. ca sigmodiwis T3 N1 N1 HEP.bioteraoie Avastin+ + FofoxIV. V 4/2011 progrese dle ct disseninace do plic.zm?na cht na folfiri. 12/2011 dle ct progressi tumoris.1/2012 ascites, v oblasti mmalé pánve a b?ichaz z?etelná tekutina která vytvá?í nesiuviské okrsky. nejv?tší souvislá plochav oblasti mezo-hypogastria vpravo.Vypušt?nopouze 350 ml hemoragické tekutiny.Nechutenství, pocit oteklého b?icha, oteklé kotníky, stráta 3 kg od 12/2011. Cemoterapie p?erušena, aplikace palladone 2 mg 1-0-1, Megace 160 1-1-0
Tolik popis z léka?ské zprávy. Až do 12 ledna, kdy jsem m?la jít na chemoterapii jsem se necítila špatn?, s výjimkou ospalosti a únavy. Po vypušt?ní vody se vše zdálo lepší, ale pouze do 2 dne. Poté se mi b?icho za?alo zase zv?tšovat, trp?la jsem velkými bolestmi nejvícev míst? v pichu. Tém?? každý druhý den mám teplotu skoro 38, bolí m? kloby, špatn? se pohybuji a musím se držet nábytku, n?kolikrát jsem upadla.
P?edpkládám že voda v b?iše p?edstavuje velké zhoršení onemocn?ní, zajímá m? však, zda je možné n?jakým zp?sobem otok b?icha zmírnit, bolesti mi d?lají problémy i p?i stolici a mo?ení.
D?kuji p?edem
Jitka
Onemocnění, zdá se, nereaguje na dosavadní chemoterapii a opravdu vznik vody v břiše je nejspíše známkou zhoršení nemoci. Voda se vytváří proto, že krev velmi špatně protéká játry a jakoby se \cedí\" do břicha. Druhým důvodem může být nádor přítomný na povrchu pobřišnice, který ji dráždí k produkci tekutiny. Jedinou pomocí je změna léčby, myslím, že jste ještě neužívala např. kapecitabin. Dále je možné užít i slabší diuretika, ale opatrně, aby nedošlo k dehydrataci."
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. dobry den,muj otec byl na operaci rakoviny plic nemalobunecna,vzali mu pravy plicni lalok a lymfaticke uzliny,dalsi lecba neprobehla to bylo v zari 2011,nyni ma stale potize byl prevezen do nemocnice kde zjistili metastazy na jatrech vse ostatni v poradku ale opet zadna lecba jen nejake leky jak je mozne ze mu nedelaji zadnou terapii?Je mu 78 let.Moc dekuji Metastázy nemalobuněčného karcinomu plic v játrech nejsou vyléčitelné, tatínek asi není z důvodů věku a možná dalších nemocí, schopen intenzivní chemoterapie, která by mu zhoršila kvalitu života, dostává, ale nějaké léky, což může být biologická léčba, jejímž účelem je onemocnění pozdržet a příliš ho nepoškodit. Proč je ale postup ošetřujícího lékaře takový nebo jiný je možné vyřešit pouze s ním.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
po?ád mám strach co bude...V O6/2011 Dg: Ca mammae 1.sin. T2 NO MO, z histologie: faktor K167 je pozitivní v 15%, estrogenové receptory ve 100%,progesteronové ve 40%,silná membránová pozitivita E cadherinu,silná kompletní membránová aktivita HER2, a HER 3+. Byla chema, pak operace, pak zase chemoterapie, pak 36 oza?ování a dnes t?etí injekce Zoladex a bude odstran?ní vaje?ník?. Pak už prý jen kontroly. výsledek CEA p?ed lé?bou 1,78 a po operaci 1,81, a C15.3 p?ed lé?bou 18,1 po operaci 14,9. A dnes proveden nový odb?r na CEA a C153. Pro? nem?žu po?ád na nic jiného myslet, jsem unavená, ve?er usnu ale mám p?íšerné sny, budím se spocená po t?ech hodinách a ráno jsem unavená. Po vánocích m? za?aly bolet ruce, záp?stí a brn?t v prstech obou rukách (te? mi trvá v??nost psát zprávu, nemohu nap?. škrábat brambory, ráno se op?ít rukama a v?bec narovnat prsty) ?asto myslím na to, že radši hned um?u, než žít s tím, kdy m? TO zase napadne. Už bych nešla NIKDY na chemu ani oza?ka. A 20.1.2012 mi napsal doktor Tamoxifen a já si p?e?etla p?íbal.leták a nechci ho brát! Napište mi prosím co mám d?lat. Moc d?kuji. T.Kufová, Jihlava
Milá paní Kufová, myslím, že jsme si spolu už dopisovaly e-mailem. Vaše potíže velmi pravděpodobně souvisejí s rychle vzniklým přechodem, bolesti kloubů, rozlady, deprese. Potřebujete nejspíše zmírnit tyto obtíže, například pomocí nestroidních antirevmatik, antidepresiv, atd. Znovu zdůrazňuji, že tamoxifen je lék, který je používán 30 let, je velmi účinný a bezpečný. Nežádoucí účinek na děložní sliznici se dá uhlídat pomocí pravidelných gynekologických kontrol. Bylo by škoda nevyužít jeho účinek, který Vám může zachránit život.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,je mi 31 let, byl mi diagnostikovám Invazivní duktální karcinom prsu T2N0-1 M0 G3 triple negativní, her neu -, Ki67 80%. Podstoupji neoadjuvantní chemoterapii FEC100 Po první bylo provedeno zna?ení a UZ...po druhé jen UZ...nádor na tuto chemoterapii nereaguje, dokonce došlo ke zv?tšení...Zítra se chystám na t?etí podání chemoterapie tentokrát s jinou látkou, bohužel jakou....Cht?la bych se vás zeptat jaký byste v mém p?ípad? volila postup léčby...? Děkuji Určitě je třeba léčbu změnit, nejspíše za taxány (taxotere popř. taxol), pokud by nádor nereagoval ani na tuto terapii, bylo by vhodné jej operovat. V případě, že budete potřebovat pomoc, je možné se objednat ke konzultaci na l. 224 966 765
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, obracím se na Vás s následujícími dotazy ohledn? rakoviny d?ložního ?ípku.Babi?ka 67let,proveden nezda?ený pokus o radikální AHY pro prorústání tumoru do okolních tkání v?etn? mo?ového m?chý?e,zv?tšené LU.Provedena adnexektomie,pánevní lymfadenektomie.Histopatologicky meta spinocel ca v obou ováriích,popsáno 20LU,z toho ve 12 meta spinocel ca spinoca cervixu pT1b1pN1M1(mo?.m?chý?)G1,FIGO IV ?Nyní je indikována kurativní chemoradioterapie.Dle názoru léka?e se jedná o nejistou prognózu,prý bude záležet bude na tom, jak bude pacientka reagovat na navržený lé?ebný postup.S toho usuzuji, že úplné vylé?ení již není možné. Není indikovaná kurativní chemoradioterapie spíše paliativní?Má smysl?Prosím o váš názor.Velice d?kuji. Onemocnění vaší babičky bylo velmi pokročilé, nicméně gynekolog se pokusil o radikální operační zákrok, ale jeho radikalita se nezdařila. Přesto došlo k výrazné redukci nádorové masy. Teď je tedy nejlepší situace, pokusit se zdrtit zbylou nádorovou populaci chemoterapií. Zařadit kuratuivní terapii je v této době poslední možnost, jak zvrátit nepříznivý průběh onemocnění. Pokud selže, všechny ostatní intervence, budou už paliativní.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,
Prod?lala jsem chemoterapii a operaci v rámci karcinomu prsu. Je mi 32 let. Ráda bych se zeptala, zda mohu b?hem oza?ování užívat Wobenzym na zmírn?ní otok? které mám po prod?lané chemoterapii. Zda nemá Wobenzym n?jaké kontraindika?ní u?inky na oza?ování. Mnohokrát d?kuji za odpov??. S pozdravem. Petra S.
Wobenzym je určitě možné užívat, existuje i levnější forma, kdy se užívá méně tablet - lék se jmenuje Curenzym
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Vazeny pani Doktorko,
dotaz se tyka meho tatinka - 75 let.
Diagnoza: C241 ZN - Vaterova ampula
Tatínek je 3 tydny po operaci nadoru Vaterovy papily
Nador se podarilo odstranit cely.
Zaver histologie: stredne diferencovany adenokarcinom Vaterske papily. Nador infiltruje sverac ampuly, vrusta do steny duodena (submukozy a sliznice), do pankreatu nevrusta. V peripankreatickem tuku zastizeny 2 lymfaticke uzliny s metastazami adenokarcinomu (2/8). Resekcni okraj choledochu a duodena bez nadorovych struktur, resekcni plocha pankreatu bez nadoru. pT2 pN1 G2 M 82113
Vysledky vysetreni CT bricha a panve:
zvetseny zlucnik s konkrementem 16 mm
jatra normalni velikost s bilokularni cystou zvetsena prostata - parenchyn prostaty obsahuje kalcifikaty difuzni ateromatozni zmeny na aorte a jejich vetvich, znamky diseminace zakladniho onemocneni nejsou pritonme
Prosim vas o posouzeni situace z vyse uvedenych poznatku
Jak je prosim stav tatinka vazny?
Muze se vylecit?
Jake jsou pripadne lecebne postupy?
Jake jsou konkretni prognozy?

Byla bych Vam moc vdecna kdybyste mohl tuto situaci posoudit a napsat mne konkretni informace

dekuji Vam moc a moc za Vas cas


Monika Velechovska

Nádor vašeho tatínka prorůstal do okolí a infiltroval uzliny. Makroskopicky byl odstraněn celý, ale je značná pravděpodobnost, že mikroskopické zbytky nádoru zůstaly v okolí. Proto by měl nejspíše podstoupit zajišťovací chemoterapii
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den. Mám dotaz ohledn? mé maminky. Cht?la bych v?d?t jaká je prognóza u tohoto onemocn?ní a riziko jejího návratu: pacientka po levostranné hemicolectomii pro adeno ca, dutina b?išní per opera?n? bez známek diseminace. Histol.-adeno ca GR2, nádorové ?epy zasahují do subcserozního tuku, bez známek angioinvaze ?i perineurálního ší?ení, resek?ní okraje volné vyšet?eno 6LU bez meta. pT3pN0M0 GR2 bez chemo. Všechny krevní testy v po?ádku, CT také.
Nem?la mít maminka nasazenou n?jakou chemoterapii? D?kuji moc moc za odpov??.
S pozdravem
Eva
ndikace k chemoterapii po operaci je hraniční, ale maminka neměla žádné rizikové faktory ( zauzlení střev, málo odstraněných uzlin atp. ), proto je možné chemoterapii nepodávat. Nádor by měl být zachycen včas a naděje na úplné uzdravení je vysoká.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, mému p?íteli p?ed t?emi týdny zjistili na ultrazvuku (odeslán na n?j kv?li bolesti v pravém podžeb?í a zádech) rozsáhlý nádor, který sahá od jater až ke ky?elnímu oblouku a obaluje celou pravou ledvinu. Prob?hlo CT, podle n?jž se jedná o nádor retroperitonea maligního vzhledu bez ložisek v okolních orgánech. Byla mu provedena biopsie, ale histologie se kvuli malému vzorku nepoda?ila, prod?lal tedy biopsii znovu, kdy mu vzali mnohem v?tší vzorek. Od té doby má p?ítel teploty (n?kdy až 38,5) a cítí se celkov? slabý a unavený, nem?že spát, protože ho nádor tla?í a bolí ho záda ješt? více. Dneska (7 dní po druhé biopsii) jsme byli na urologické klinice FN Olomouc si pro výsledky, ale léka?i vylou?ili lymfom i b?žné urologické nádory a ?ekli nám, že se jedná o n?co vzácného a tudíž máme p?ijít až v pond?lí až budou všechny výsledky. Když jim popsal bolesti, odbyly ho s tím, že se s tím te? nedá nic d?lat a má je tlumit Ibalginem. Nezdá se mi, že by toto byl standardní postup. To se skute?n? nedá nic d?lat? Prosím o jakoukoliv radu, nebo? p?ístup léka?? ve FN OL mi nep?ijde b?žný, navíc se na n?j krom? CT a sona nikdo ješt? nepodíval a léka?i mají o?ividn? na vše ?asu dost. Navíc o jaký vzácný nádor se m?že jednat? Rhabdomyosarkom se objevuje p?edevším u d?tí. Jaká je šance na vylé?ení v p?ípad? leyomyosarkomu? Jaké bude řešení vaší situace záleží na histologické diagnóze i rozsahu nádoru. Histologie není , bohužel, jasná, rozsah je příznivý v tom, že nejsou pravděpodobně založené metastázy, ale tumor je objemný. Pokud by byl citlivý k onkologické léčbě, bylo by nejlepší jej zmenšit a teprve potom operovat. Pokud by se ale jednalo o nádor rezistentní, třeba sarkom, bylo by lepší se pokusit o operaci hned.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobry den ,jsem tu nova jeste jsem sem nepsala co vse co me trapi ,ale ted bych mela jeden dotaz mam maligni melanom na prave strane na lopatce ten byl vyndan pred tremi lety byl zhoubny,pred rokem se mi udelala boule v pravem podpazi tak mi vyndavali 12 uzlin a 1 byla pozitivni tak jsem dostala lecbu v podobe injekci 3x tydne si picham INTRON A 5ml ted jsem byla na kontrole uz 2 tydny me boli v pravem trisle delali mi sono a pani doktorka napsala zaver vpravo v miste bolestivosti 20mm podelne s mirne vyraznejsim lemem,vaskularizace hilova-a vlevo 15mm ale se zvyraznenou vaskularizaci hilovou -co to znamena me teda v levo to neboli ale v pravo jo a ted mam docela obavy jestli by nebylo lepsi to vyndat a co ty injekce jak dalece pusobi krev mam pri v poradku doktorka mi na zaver rekla ze zatim se neni ceho bat, ale to mi rikala taky pred tremi lety ze to znamenko bylo podchycene vcas .dekuji za odpoved K posouzení nálezu bych potřebovala originální popis ultrazvuku, ale zdá se spíše, ze se jedna o uzliny aktivovane z nějakého jiného důvodu, například zánětu nebo podrážděni, pokud si trisla holite. Nicméně doporučuji navštívit s popisem ošetřujícího onkologa nebo dermatologa, který nález osobně posoudí a eventuálně vás pošle na kontrolu s odstupem.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den.Prosím o informaci.
V roce 2007 jsem si nechal ud?lat Koloskopii a byl mi zjišt?n nádor na tlustém st?ev?.Absolvoval jsem Operaci(tlusté st?evo mi bylo zkráceno)a zajiš?ovací chemoterapii.Poté kontroly probíhaly v po?ádku.Nyní v roce 2012 mi p?i pravidelné kontrole bylo zjišt?no Ložisko(ohrani?ené)v laloku pravé plíce.Na radu léka?e jsem podstoupil v Nemocnici Kr? Operaci laloku pravé plíce.Absolvuji nyní Kombinovanou chemoterapii.Chci s Vás laskav? zeptat,zda-li mám n?jakou šanci tuto nemoc p?ekonat nebo zda-li mn? ?eká op?t po n?jaké dob? zjišt?ní Nádoru v jiném orgánu.P?edem d?kuji za odpov??.
Pokud potvrdila histologie nálezu v plici zhoubných nádor jedna se o metastatické onemocnění. Operace byla rozumna volba, protože se jednalo jen o jedno ložisko. Ted byste se měl podrobit kombinované chemoterapii a biologické léčbě. Remise onemocnění (stav, kdy vypadáte zdravý), může trvat velmi dlouho, ale nebezpečí navratu nemoci je velmi pravdepododbné. Léčebných moznosti je ale rada, takže je mozne opět úspěšně v léčbě pokracovat.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Vážená paní doktorko, cht?la bych se zeptat na Váš názor. V roce 2004 jsem byla na ablaci prsu, následovalo chemo a oza?ování. V roce 2008 se objevily zv?tšené uzliny v podpaží, po operaci se diagnoza potvrdila a prod?lala jsem další chemoterapii. Letos v dubnu na SONU op?t byly vid?t zv?tšené uzliny, p. doktorka m? poslala na PET vyšet?ení, kde se uzliny také ukázaly - v podpaží o velikosti 8 mm a 5 mm a malé uzlinky pod klí?kem. Dostala jsem lék exemestan a po dvou m?sících jsem byla na kontrole na SONU, uzliny se drobn? zv?tšily. P. doktorka rozhodla o další chemoterapii, t?etí operaci v podpaží nedoporu?ila a operace pod klí?kem se neprovádí. Postupovala byste také tak? Jsem rozpa?itá z toho, že o chemoterapii bylo rozhodnuto podle SONO vyšet?ení. Pr?b?h nemoci tomu napovídá. Jinak nemám žádný problém, ale to jsem nem?la ani v prvním ani v druhém p?ípad?.D?kuji mockrát za Váš názor. S pozdravem Vávrová S velkou pravděpodobností se ani druhou operací nepodařilo nádorem zasažené uzliny zlikvidovat, i když jejichvelikost není nenormální, pravděpdodbně mají maligní strukturu. V případě postižení uzlin pod klíčkem už opravdu nepřipadá v úvahu operační řešení , takže nezbývá než systémová terapie. Pokud je nádor hormonálně závislý, je hormonoterapie , pokud funguje, ideální, protože má daleko méně nežádoucích účinků než chemoterapie, což jste jistě mohla vyzkoušet na vlastní kůži.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Cht?la bych se zeptat na prognozu recidivy onemocn?ní karcinomu vaje?níku,tedy po jaké dob? bych se mohla považovat za úpln? vylé?enou.A také mám nyní na 1 rok p?iznán invalidní d?chod,výsledky a vyšet?ení na onkologii i gynekologii jsou v po?ádku,je možné,že mi po roce d?chod odeberou a nebo mi ho zm?ní t?eba na ?áste?ný? Moc d?kuji za zodpov?zení Úplnou jistotu, že jste uzdravená, nebudete ani vy ani Váš ošetřující lékař mít nikdy. Čím víc se vzdalujete od původní diagnózy bez známek nemoci, tím vyšší je pravděpodobnost, že se onemocnění už nevrátí.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,mohu užívat p?írodní léky na klimakterium po operaci nádoru prsu - triple negativní nádor v roce 2008?
V tomto p?ípad? menoflavon s ?erveným jetelem.
D?kuji vendula
Přirodní estrogeny z jetele nebo sojových bobů působí na stejné receptory jako estrogeny lidské, u hormonálně negativního nádoru, by ale neměly být nebezpečné.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,v?k 40.Mám rakovinu prsu.P?vodní staging, T2-3(podle sona 3 nádory 33,16,12 mm,podle MG možná jeden),N1,MO,ER 100%,PR90%,G 2-3,susp.ANG a LU.KI-67 30%,Her2 0,aplikovaná neodjuchemo,po operaci staging T1c(více?etný 3,regrese a kompletní regrese jednoho ložiska),NO,MO,ER 90%,PR20%,KI-67 30%,Her2 O.Moje onkoložka mi nechce nic ?íci,radila jsem se s jinou a ta mi ?ekla,že p?i mém v?ku a s toutu histologií tak 2 roky života,p?i troše št?stí déle.Vím,že jsem riziková,ale p?ekvapilo m?,že je prognóza až tak špatná a možnost vylé?ení tak?ka mizivé(ano tu a tam se najdou asi n?jaká výjimky a i já budu v??it,dokud se nenajdou metastáze,že jí t?eba budu...).To je opravdu velmi malé statistické procento s obdobnou histologií uzdravených?A vylé?ení s pozitivníma uzlinami se týká ve velkém procentu jenom G1 a nízkého KI67?(i tam se samoz?ejm? najdou výjimky).Vím, že prognóza se d?lá i vzhledem k jiným nemocem,v?ku apod.,ale zajímala by m? konktrétní statistika u této histologie a v?ku 40 let a jinak zdravé ženy.Jestli je to 1%nebo alespo? 5%.Zní to hloup?, ale pro m? to má cenu trošku v?d?t víc o mojí možné prognóze.Ne jenom, že je to hrozné, cht?la bych znát alespo? trošku konkrétn?jší podklady z ?eho se vychází,tedy alespo? n?jaké procento,a? vím,jak strašliv? hrozné to je nebo není.D?kuji moc S paní doktorkou jste si nejpíš jen nerozumněly. Vaše onemocnění je vyléčitelné. Pozitivní uzliny a vyšší grade jsou nepříznivé prognostické faktory a zvyšují lehce riziko návratu nemoci. 5ti leté přežití pacientek bez známek nemoci je v závislosti na dalších faktorech 40-70%, to znamená, že po 5 let už o nemoci nevíte. V těch ostatních procentech jsou jakékoliv komplikace nemoci ( lokální recidiva, postižení kostí, vzdálené metatstázy), které jsou ale léčitelné. To není vůbec špatná prognóza.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,byla mi zjišt?na genetická mutace BRCA 1.
Je mi doporu?eno podstoupit odstran?ní vaje?ník? a prsních žláz.
Jsem s toho totáln? rozhozená,ale to asi každý.
Zajímá m? jak dlouho po odstran?ní prs? se d?lá plasika a jak dlouho se to hojí..
D?kuji za odpov??. Monika
BRCA1 muta velmi zvyšuje pravděpdodbnost onenmocnění karcinomem prsu a vaječníků. Žádné drastické zásahy ale nemusíte podstoupit, pokud si to nepřejete. Informace o vaší genetické odchylce je důvodem k pravidelnému sledování vašich prsiu i gynekologického nálezu, smyslem je najít případný nádor co nejdřív, aby byl dobře léčitelný. Pokud se vaječníky a prsní žlázy odstraní, není nutná taková ostražitost. Doporučuji ale vše dobře rozmyslet, a preventivní opatření provádět až ve chvíli, kdy jste s nimi zcela smířená ( např. odstranění vaječníků až v době , kdy už máte tolik dětí, kolik jste chtěla)
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s hubnutím při onkologické léčbě (ozařování). Četl jsem, že už pouhý 5% úbytek významně snižuje odpověď na onkologickou léčbu. Původní hmotnost (rok zpátky) byla 61 kg (tuto hmotnost jsem neměl dlouho, ještě v létě jsem měl 58 kg, 61 kg pak na podzim, kdy jsem se začal léčit). Poté jsem během měsíce v nemocnici po operaci zhubl na 58 kg a tuto hmotnost jsem si pak během chemoterapie držel. Poté během léta, kdy neprobíhala žádná léčba, ale nádor byl stále přítomen, jsem zhubl z 58kg na 57kg (začal jsem sportovat, a také jsem v horku neměl takový hlad) a poté během října a listopadu (v říjnu radioterapie) jsem zhubl z 57 na 55 kg. Nyní mám už větší chuť k jídlu a tedy i více jím. Mohlo toto negativně ovlivnit léčbu (obzvláštť radioterapii)? Případně jak významně? Velice děkuji za odpověď. Hubnutí pacientů se zhoubným onemocněním nevidíme moc rádi, protože snižuje jejich celkovou odolnost a obranyschopnost. Výsledky léčby by ale ovlivňovat nemělo, protože chemoterapii i biologickou léčbu vždy podle váhy upravujeme a záření a hormonální terapie není váhou nijak negativně ovlivněná.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den, cht?la bych se zeptat zda má doktorka p?i mé lé?b? postupuje správn?, mám k ní d?v?ru ale více hlav víc ví :-)
P?ed 4 lety m? odstranili pravé prso,cht?la jsem to sama,našli m? zhoubný nádor a v mých letech jsem to již ne?ešila. Prošla jsem zdárn? chemoterapii, v?bec jsem s tím nem?la problémy, oza?ování, dokonce jsem pracovala z domova abych na nemoc nemyslela. Každé t?i m?síce chodím na kontroly k paní doktorce Kordíkové do Thomayrové nemocnice, brala jsem Tamoxifen te? m? dala Aromasin.P?ed p?l rokem m? za?li bolet ký?le, páte? a na pravé stran? kde nemám prso kosti. Sv??ila jsem se paní doktorce, tá m? poslala na izotopy a zjistilo se že mám te? rakovinu v kostech- metastáze-diagnoza- nemoc nevylé?itelná- byla jsem na první infuzi Zometa, pak m? pani doktorka chce nasadit chemoterapii- a práv? té chemoterapie se obávám- myslím si že práv? chemoterapie m? navrátila zp?t zhoubné nádory, biologickou m? odmíta dát že m? nepom?že- prosím o radu zda se dá s tím n?co d?lat, zda je postup lé?by správný, mám plno energie, bojím se až se kosti za?nou lámat a budu na vozíku jak se s tím smí?ím- než to chci rychlou smrt,jak dlouho se s tím asi dá žít?
Generalizace karcinomu prsu v kostech sice znamená, že se nádor nemůže z kostí už nikdy ztratit, ale nijak vás to nebude omezovat v normálním životě, pokud se bude postižení dobře léčit. Zometa je lék na zavápnění kostí, vy potřebujete ale dostávat ještě něco, co zarazí postup nádoru ve skeletu, jinak by vár rakovina rozpustila obratle , žebra , kyčle a případné zlomeniny by se nezahojily. Pokud se obáváte chemoterapie, bylo by možné, vzhledem k pravděpodobné pozitivitě hormonálních receptorů, ( užívala jste tamoxifen a anastrozol) , pokračovat zase v nějaké další hormonální terapii, například fulvestrantu. Paní doktorka se ale obává, že léčba nebude dost účinná, protože nález ve skeletu se objevil v průběhu užívání anastrozolu, nikoliv až po jeho vysazení , pokud jsem to dobře pochopila.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý večer,
ráda bych věděla Váš názor. Maminka byla v květnu 2012 operována pro karcinom rekta, byl jí amputován konečník a vytvořen vývod, krom toho odebráno prý ještě 20 cm tl. střeva. Stadium T2NOMO GR2, středně diferencovaný adenokarcinom. Na onkologii lékař rozhodl, že chemoterapie není třeba. Maminka se cítí dobře, v září měla kontrolu onkomarkerů a dnes opět. Zaráží nás všechny včetně jí však to, že jí nebudou provádět žádná další vyšetření - CT nebo MR, sono, rentgen ani kolonoskopii, na dotaz proč prý lékař řekl, že existuje více názorů, ale on se kloní k tomu, že CT je pro tělo více škodlivé a že i kdyby v těle byl nějaký počínající nádor, že by ho CT stejně neodhalilo. To mě velmi překvapilo a dá se říct i vyděsilo. Prý postačuje dostatečně kontrola markerů, ale ani ta prý není vždy stoprocentní a může být falešně negativní. Tak se ptám, jak je možné zjistit případně co nejdříve recidivu, když nejsou vyšetření indikována a krev není stoprocentní? Nechceme nic zanedbat a znám několik lidí, kteří měli stejnou či podobnou diagnózu(ca konečníku či střev) a chodí pravidelně každý rok na CT a kolonoskopii. Proč někdo ano a někdo ne? Je CT tolik škodlivé pro tělo? Moc Vám děkuji za odpověď a čas, který jí strávíte. Alanka H.
Maminčin nádor byl relativně málo pokročilý a léčba byla radikální. Riziko nepříznivého vývoje je nízké. Sledování na onkologické ambulanci má ale hlavní smysl v tom, včas zachytit případnou recidivu nádoru, nebo jeho rozšíření do celého organizmu nebo vznik nádoru na jiném místě. Pro sledování pacientů s dobrou prognózou, kterou vaše maminka má, je dobré kombinovat vyšetření markerů, které postihnou s vysokou pravděpodobností systémovou generalizaci, spojené s ultrazvukovým vyšetřením jater, nejčastějším místem metastatického rozsevu a lokální kontrolou, která se u pacientů se zachovalým střevem provádí kolonoskopicky, u nemocných po amputaci rekta stačí kolonoskopie 6-12 měsíců po operaci a pokud je normální tak po 3 letech. U rizikových nemocných se používá CT vyšetření malé pánve a břicha zhruba v ročních intervalech.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý den,moje maminka (44) má nádor v krku(hltan) nejhorší stádium a neoperatibilní, s metastázemi do okolních krčních uzlin. Diagnotikováno srpen 2012, poté od září nejsilnější chemo 4x sedmidenní s pauzami po 3 týdnech. Selhání životních funkcí u 3. chemo a týden na ARO. Maminka tež po chemo a po 8 ozarovaních (celkem 33 každý všední den)+ podle krve ambulantní chemo jednou týdně. Už používá PEG a má hrozné bolesti krku. Je silná, ale vidím, že jí moc sil nezbývá. Protože se mi zdáte upřímní, chci se zeptat jaké jsou vyhlídky na délku života maminky a jak jí mohu pomoci, někde jsem četla že maximálně 18 měsíců v 95% případě? Děkuji za odpověď. Tereza Statistické údaje nic nevypovídají o tom, jak bude onemocnění probíhat u konkrétního pacienta. Z popisu případu Vaší maminky je zřejmé, že nemoc je pokročilá, nevyléčitelná a nakonec jí nejspíš připraví o život. Pacienty vždy děsí prognózy týkající se délky života, ale vy už jste sama poznala, že daleko větší problém je kvalita života a utrpení spojené s nádorem a jeho léčbou, takže takový pacient je v situaci, kdy už si on sám, ani jeho blízcí nepřejí prodlužovat neřešitelný stav spojený s bolestí. Léčba by tedy nyní měla směřovat k maximálnímu zmírnění obtíží, nikoliv prodlužování života.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Dobrý večer, moc prosím o radu. Mojí mamince byla před časem zjištěna snížená funkce štítné žlázy, tak již nějakou dobu bere Letrox. Nedávno byla znovu na vyšetření štítné žlázy (jehlou do krku) a prý tam má nějaké uzly. Čeká ji operace. Na lékařské zprávě má napsáno \folikulární neoplazie\". Můžete mi prosím sdělit, co to znamená? Předem moc děkuji!" Ve štítné žláze může vniknout zhoubný nádor, ale uzlovitá přestavba žlázy je velmi častá a zpravidla nevinná. Teprve výsledek punkce rozhodne, o co se jedná.
Webhosting pro OSUDY.CZ poskytuje zdarma od roku 2005 společnost IGNUM, s.r.o.