Nádor

Dobrý den.

Byla mi stanovená diagnoza C171 Tumor rozhraní jejuna a ilea stp.op.revizi s pal.resekcí stenotické části kličky. TNM:pT2 cN1 cM1-retroperitoneum.H:neuroendokrinní tumor Net g2,Ki67 4-6% ,fokálně lynfagioinvaze a para/perineur. propagace. Rád bych znal možnosti další léčby a vyhlídky do budoucnosti. Děkuji

Prosím o radu - odstranění vaječníků při ca prsu?

Dobrý den paní docentko,

obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 49 let, do  jsem po záchovné operaci prsu- invazivní karcinom s rysy duktálního i lobulárního ca G2, DCIS komponenta ER 90%, PR 95%, c-erb 1+, Ki67 20%, sentinelová uzlina s mikrometastázou, další 3 LU negativní. Jsem po sérii 6 chemoterapií, následně 30 radioterapií, půl roku je mi aplikován Zoladex, zatím jsem bez hormonální léčby. Nyní se mám rozhodnout zda budu i nadále užívat Zoladex či zda podstoupím odstranění vaječníků.

Muzu mit NHL?

Dobry den,

chtela bych se poradit.V roce 2010 jsem mi byla odebrana uzlina z trisla.Doktori meli podezreni na Hodginovu chorobu,kterou nakonec vyvratily.Kvuli spatnemu stavu uzlin mi jednou rocne delaji ultrazvuk uzlin a krevni obraz.Od te doby jsem porodila 2 deti.Uzliny jsou stale zvetsene.Pri vysce 173 cm mam 46 kg (nedobrovolne) a asi 9 × v roce jsem nachlazena,vetsinou to konci zanetem vedlejsich nosnich dutin a antibiotiky.Ted mam hnisavou anginu,a uz 34 dnu menstruaci i pres antikoncepcni naplasti.V deloze mam malou cystu a volnou tekutinu mam zvetsene bricho.Ve ctrnacti letech jsem prodelala tezkou infekcni mononukleozu.Moje otazka zni.Mohla bych mit NHL?Poznali by ho lekari z krevniho obrazu a pokud ne,jake vysetreni mam podstoupit?

Nádor slinivky

Dobrý den, můj tatínek (84 let) byl před týdnem hospitalizován  a výsledek šetření je:

TU hlavy pankreatu

- lokálně pokročilý, T3N1MO

- zaveden stent do žlučovodu

- peripankreatická lymfadenopatie

Nádor na játrech

Dobrý den, v červenci tohoto roku jsem odvezla maminku k nám na pohotovost s tím, že jí bylo špatně a zvracela.Po různých vyšetřeních byla diagnóza zhoubný nádor jater a intrahepatálních žlučových cest a srdce jí pracuje na 25%.

Nádor rekta

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Již před cca 7 roky jsem nahmatala ve stěně mezi pochvou a konečníkem tvrdší větší a hned vedle menší bulku, vždy po větší námaze či sportu, které se samozřejmě vlivem nějakých svalů ihned stáhly směrem nahoru do břicha. Navštívila jsem gynekologii, kde p. doktorka nic neviděla, vyšetření konečníku prstem také nic neprokázalo, absolvovala jsem sonografii malé pánve, též bez nálezu v malé pánvi. Tento problém trval 2 roky, poté jsem byla na hysterektomii pro myom a vše bylo v pořádku.

Tumor ledviny

Pěkný den,mám dotaz na nádor ledviny. Prodělala jsem v letošním lednu světlobuněční nádor na levé podkovité ledvině v Praze ÚVN.Operace roboticky. Do nemocnice jsem se dostala s velkou bolestí levého třísla, vystřelující do zad přes levý kyčel. Tím jsem vlastně na nádor přišla. V době menstruace to byla bolest víc silná. Prý tato bolest s ledvinou nemá nic společného. Při odchodu mi bylo sděleno, že nádor je zhoubný a byla jsem vypuštěna do ulic. Žádné co můžu, co nesmím, jak se šetřit, co jíst, co pít, prochladnout či ne? Žádné ozáření, žádná biologická léčba. Nic. Jsem prý zdráva. Tak sláva, tomu se říká zázrak.

Dotaz

Dobry den prosim vas mam takovy dotaz po novem roce manzelka nemohla mluvit zacala stracet hlas tak sla k doktorovi a ten ji nic nenasel dal ji antibiotika ale je to asi 14 dni co zase prisla o hlasivky tak sla k doktorovi na vysetreni a ten ji nejakym pristrojem vysetril hlasivky ale asi mu to moc neslo protoze manzelce se porad zvedal zaludek. Lekar rekl nam ze tam ma neco na prave hlasivce a poslal nas do nemocnice ze tam je neco o velikosti čočky a ze to nejspis bude rakovina muzete nam poradit co bude  dal a jak bude pokracovat lecba nekde na internetu jsem nasel ze nemusi byt ani ozarky ze to proste odstrani dekuji moc za radu.


Odpověď:

Pokud se jedná o nádor v oblasti krku, bude záležet na jeho rozsahu. Obvykle se preferuje chirurgický zákrok, ktery muže sám o sobě, celý problem vyřešit. U rozsáhlejších nálezu se indikuje ozáření často s chemoterapií a také nekdy v kombinaci s operací. Držím palce. 


--
Doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc
Onkologická klinika
Praha 

Magnetoterapie?

Dobrý den, mám už 4. lékaře, ne mou vinou, prostě odcházejí z nemocnice, setkávám se s velmi rozdílným názorem na magnetoterapii, která se nabízí jako fyzioterapie na onemocnění páteře a kolena. Někteří doktoři ji zakazují, jiní doporučují, tak bych ráda věděla, kde mám skutečně hledat tu pravou pravdu, zda smím či nesmím magnetoterapii při chronické leukémii BCLL, díky. 


Odpověď:

Magnetoterapii neindikují někteří lékaři ze strachu, že by mohla akcelerovat onkologické onemocnění, ale tato skutečnost se neopírá o  výsledky klinických studií. Z bezpečnostních důvodů se jí ale u onkologických nemocných spíše vyhýbáme.  Zdraví PT.

Lymfatické žlázy

Dobry den, chci se zeptat - pred mesicem se mi objevila bulka v trisle - levem, v tu dobu jsem byla na gynek. vysetreni a tak jsem se na to zeptala - bylo mi receno ze jde nejspis o zdureni lymfaticke zlazy, ze to mam sledovat, ale ze to pravdepodobne samo zmizi. Tak se i stalo, po 14 dnech na omak nebylo nic citit. Nyni, asi po mesici, se mi udelaly dve bulky - za pravym uchem a krku - vim o nich asi 4 dny....mam okamzite zajit k lekari a trvat na odbornem vysetreni? I kdyby opet boulicky samy zmizely, znaci to, ze je se mnou neco v neporadku? (nevim o zadne prodelane nemoci, infekci apod)Moc diky za radu a odpoved, Lucie Vlachova.


Odpověď:

Pokud se uzliny opět ztrácejí, jedná se o reaktivní zvětšení při infektu, pokud ale zduření uzliny trvá a nemizí, je třeba vyhledat lékaře. PT.

Hyperbarická oxygenoterapie

Dobrý den, myslíte si, že by hyperbarická oxygenoterapie mohla mít pozitivní efekt na “chemobrain“? Nemyslím si, že by tuto indikaci hradila zdravotní pojišťovna a tudíž bych si ji musel hradit sám, takže bych rád věděl, zda-li nejde o vyhozené peníze. Děkuji :) T. Křipský


Odpověď:

Americká onkologická společnost  má přesná doporučení hyperbarické oxygenoterapie a chemobrain mezi ně nepatří, neboť nejsou žádná data z klinických studií, která by tuto indikaci opravňovala. Zdraví PT

Rekonstrukce prsů po karcinomu

Chtěla jsem se zeptat, zda je na závadu při rekonstrukci prsu, po odebrání jen části prsu, ozařování. Jsem po záchovné operaci 8 let a mám značnou asymetrii  prsů. Operovaný prs se neustále zmenšuje.  Uvažuji i o preventivní oboustranné masektomii, ale bez rekonstrukce . Při posledním mamografu byly zjištěny dodatečné pooperační a poozařovací následky, a mám kalcifikace v jizvě, tak nevím, jestli se nemoc nemůže vrátit. Je mi 61 let, děkuji


Odpověď:

Předchozí ozáření kůže může lehce zhoršovat hojení rány, ale většinou si s tím umí plastický chirurg poradit. Pokud nejste spokojená se současným stavem, je rekonstrukce určitě možná, buď z vlastního materiálu nebo pomocí implantátů. Je také možné přechodně zažádat o kompenzační epitézu. PT

Štěně po transplantaci

Dobrý den, jsem 6 měsíců po alogenní transplantaci kostní dřeně kvůli lymfomu, krevní hodnoty mám normální už několik měsíců nebo pouze lehce vybočující (nyní WBC přes 5, neutrofily se pohybují okolo 3).

Nyní jsem si koupil štěně, hlavně kvůli psychické stránce. Do teď jsem žil v domnění, že když je štěně “odčervené“, je zbavené všech parazitů. Teď jsem ovšem narazil na informaci, že odčervení zlikviduje pouze dospělé parazity a vajíčka, která jsou infekční i pro člověka, přežívají dále a odchází se psími výkaly. Štěně tedy představuje větší zdroj parazitů než dospělý pes. Chtěl bych se tedy zeptat, jaké je riziko přenosu těchto parazitů (škrkavka psí atd.) na můj oslabený organismus a na rizika z tohoto přenosu vyplívající. Pochopitelně se snažím dodržovat hygienu, ale u štěněte, které nemá ještě zažité hygienické návyky, to úplně sterilně bohužel nejde. Štěňata navíc nelze každý den (dokonce ani jednou za pár dní) umývat.

Nedávno u mě také došlo k rozvoji lehké formy kožní GVHD, která se v současné době, kdy mám štěně, projevuje pouze trochu sušší kůží a beru 25 mg sandimunu denně. Je tedy v současné době, 6 měsíců po transplantaci, můj imunitní systém dostatečně silný na to, abych mohl mít štěně? (Je silnější než např. několikaročního dítěte?)

Samozřejmě jsem se ptal i svého ošetřujícího lékaře, kterému věřím, ale raději bych měl více názorů.

Děkuji


Odpověď:

Gratuluju k úspěšné transplantaci . Ve vašem současném stavu Vás ohrožují především virové a případně bakteriální infekce. Pokud budete dodržovat  pečlivě hygienická opatření, především mytí rukou, nemělo by vám soužití se štěňátkem ublížit a psychicky Vám naopak jistě prospěje.

PT

Webhosting pro OSUDY.CZ poskytuje zdarma od roku 2005 společnost IGNUM, s.r.o.