Dobrý den,jsem 5,5 let po částečné operaci prsu,triple negativní nádor,8x chemo a ozařování.Od té doby v pořádku.Letos v prosinci jsem si zlomila 3x kotník a bérec.Minulý týden mi vydali 3šrouby.Mám necitlivou nohu.Chtěla jsem se zeptat zda se může užívat Milgamma,kde je obsažen Benfotiaminum 50mg a Cyanocobalamium 250ug,který mě dr.předepsal.

Děkuji za odpověď Vendula


Odpověď:

Vitamin B12 je růstový faktor také pro nádorové buňky. V podobě injekcí, kde se vstřebané množství nereguluje podle pořeby, jako v žaludku, by mohl být nebezpečný.

 

Dobrý den, už jsem zde jeden dotaz pokládal, takže se omlouvám, že se ptám podruhé. Měl bych pár dotazů k léčbě Adcetrisem - přece jen jde o značně drahý lék (a značně složitou zdravotní situaci), takže bych se rád ujistil, že se všechno dělá správně.
1) Počítá se u dávky Adcetrisu (cytostatik obecně) s tím, že část látky zůstane ve vaku a v hadičce? Nebo by se hadička měla něčím propláchnout?
2) Jak dlouho může zůstat Adcetris mimo “lednici“? Když jsem dostával premedikaci, tak jsem ji dostal v roztoku NaCl (ne ve stříkačce) a Adcetris byl tudíž při pokojové teplotě asi hodinu (“vykapaný“ by přitom měl být za 30 min)
3) Je Adcetris kompatibilní s heparinovou zátkou? (nebo s něčím jiným, co se používá po zavedení flexily)
Velmi děkuji za odpověď


Odpověď:

Podávání takovéto drahé terapie je vázané na onkologická a hematologická centra a podmínkou je možnost centrálního ředění látky do vhodného roztoku, které provádí přímo lékárník. Je tedy možné podávat jej v infuzi fyziologického roztoku, jeho stabilita je delší, než doba podávání a heparinová zátka s jeho účinkem nijak nekoliduje. Zbytek léku v infuzním setu je zanedbatelný, ale bylo by možné nakonec set propláchnout fyziologickým roztokem.

Dobrý deň prajem,

v r. 2006 (55 r.) mi v rámci preventívnej kontroly u urológa zistili hodnotu PSA 6,3, následnou biopsiou sa zistil nádor, Gleason 5 (2 + 3). V okt. 2006 som sa podrobil RAPE, histologický nález konštatoval nasledovné:

„ ...adenokarcinóm prostaty, Gleason 5 (2 + 3), na viacerých miestach s prejavmi perineurálneho šírenia, ložiskovite so známkami hlienotvorby. Mimo nádora sa pozorujú areály prostatickej intraepiteliálnej neoplázie a známky chronickej prostatitídy s prejavmi aktivity zápalového procesu“.

Dobrý den ,ráda bych se zeptala, jakou byste doporučil léčbu při mé diagnoze:středně diferencovaný invazivní duktální karcinom levé mammy, M-8500/3 GII pTx. TNM/Stadium:cT2N0MX. Ih. vyš.receptorů .ER 70%,PR 60% ,CerbB2 slabá neúplná membránová pozitivita ve více než 10% nád.buněk (odpovídá skore 1+), Ki67 6%. Velikost 23*20mm. Je mi 38 let. Doporučená lečba 8 po třech týdnech CHT s antracykliny, po te operace.Můžete mi blíže specifikovat druh nádoru, a prognozu. Děkuji


Odpověď:

Jestli jsem to dobře pochopila, jedná se o lokalizovaný nádor s nízkou růstovou aktivitou, bez pozitivity uzliny v podpaží, hormonálně závislý. Pokud to tak skutečně je a nemáte žádnou překážku operace, asi bychom nejprve nádor chirurgicky odstranili spolu s vyšetřením sentinelové uzliny. Byla byste potom vhodnou kandidátkou pro vyšetření nádoru pomocí Oncotype, který by nám řekl zda budete potřebovat léčbu chemoterapií či jen hormonání léčbu. Pokud by bylo možné zachovat při operaci prs, musela byste ještě podstoupit ozařování.

Dodnes jsem se nesmířila se smrtí manžela. Byl mu odoperován nádor tlustého střeva, byl prohlášení za zdravého a zván na kontroly. Po třech letech náhle zjištěny četné metastázy,chemoterapie a rychlá smrt.

Několik jeho známých mělo tutéž diagnózu a po operaci byli buď na ozařování nebo chemoterapii a žijí dodnes.

Joomla templates by a4joomla